Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Φωτιά : Η αρχή του κόσμου ….. και το τέλος του ;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Φωτιά : Η αρχή του κόσμου ….. και το τέλος του ;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Φωτιά : Η αρχή του κόσμου ….. και το τέλος του ;
Εισαγωγή ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Χ. ΚΑΡΥΔΗ Θ. ΝΤΟΛΤΣΕΤΗ Κ. ΑΛΙΦΙΕΡΑΚΗΣ Σ. ΚΟΡΔΕΛΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Α. ΒΛΑΧΟΣ Ν. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ Χ. ΤΟΥΛΗΣ Κ. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΚΟΥΔΑΣ Κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ-ΣΤΑΘΑΚΗΣ Δ. ΔΡΥΜΠΕΤΑ Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ν. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ Φ. ΚΑΛΟΓΡΙΔΑΚΗΣ Γ. ΚΩΣΤΑΣ Α. ΧΙΩΤΗΣ Κ. ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ Δ. ΛΕΟΥΣΗΣ Σ.

2 ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ
ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ Αποτελούσε μια πηγή ζεστασιάς. Συνείσφερε στη γεωγραφική επέκταση του. Πρόσδιδε ιατρικά οφέλη στον άνθρωπο. Έδινε στον άνθρωπο τη δυνατότητα να μαγειρέψει. Ήταν σημαντικό γεωργικό εργαλείο.

3

4 ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ
Οι πρόγονοί μας, οργανωμένοι πλέον σε ομάδες με κοινή διοίκηση και κοινές αντιλήψεις, άρχισαν να θεοποιούν τις δυνάμεις της φύσης μεταξύ των οποίων και τη φωτιά με αποτέλεσμα την ύπαρξη θρησκευτικών συλλόγων οι οποίοι λάτρευαν τη φωτιά και τα πνεύματα τα οποία πίστευαν πως την αποτελούσαν.

5 Η φωτιά στην αρχαία ελληνική μυθολογία

6 Οι Αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν τα τέσσερα στοιχεία της φύσης
Οι Αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Tο νερό, τη φωτιά, τον άνεμος και η γη. Η φωτιά ήταν ένα από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης που λατρεύτηκε από τους αρχαίους Έλληνες. Έμαθαν να τη συντηρούν και να τη χρησιμοποιούν. Η μαγευτική της φύση έθρεψε τον μύθο.

7 Προμηθέας Τιτάνας, προστάτης των ανθρώπων.
Έκλεψε τη φωτιά από τον Όλυμπο και την παρέδωσε στους ανθρώπους, μαθαίνοντάς τους πώς να την χρησιμοποιούν.

8 Οι τιμωρίες του Δία Εξαπέλυσε συμφορές στον κόσμο μέσω του κουτιού της Πανδώρας. Δημιούργησε τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα. Έδεσε τον Προμηθέα στον Καύκασο και έβαλε έναν αετό να του κατασπαράζει τα σωθικά.

9 Ήφαιστος Θεός της φωτιάς και της μεταλλουργίας.
Άσχημος, με παχιά γεννιάδα και μαυριδερό δέρμα. Η Ήρα τον πέταξε από τον Όλυμπο όταν γεννήθηκε. Δημιουργός της Πανδώρας και του Τάλου.

10 Εστία Ελευθερώθηκε από το στομάχι του Κρόνου από τον Δία.
Γηραιότερη και σεβασμιότερη των θεών. Φύλακας της ιερής φωτιάς του Ολύμπου. Χώρος λατρείας: η εστία των σπιτιών.

11 Άρτεμις Θεά του κυνηγιού και προστάτιδα των παιδιών και των ζώων.
Δυναμικός χαρακτήρας. Θεά των πυρκαγιών.

12 Ήλιος και Απόλλων Φωτοστεφανομένος νέος με χρυσά ενδύματα.
Οδηγούσε ο άρμα που έσερνε τον ήλιο στον ουρανό. Ταυτίστηκε με τον Ήλιο κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Μαντικές και ιατρικές ικανότητες. Θεός της μουσικής. Χαρακτηριστικό φυτό του η Δάφνη. Κύριος χώρος λατρείας οι Δελφοί.

13 Ερμής Αγγελιαφόρος των θεών και ψυχοπομπός.
Προστάτης του εμπορίου, των κλεφτών και των τυχερών παιχνιδιών. Δίδαξε στους ανθρώπους πως να χειρίζονται τη φωτιά.

14 Μεγάλες Φωτιές

15 ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΡΩΜΗ , 64 μ.Χ Η εστία ξεκίνησε στην πύλη Καπίνη προς το μέρος του μεγάλου Αμφιθεάτρου που αποτελούσε συνέχεια με τον λόφο Πακατίνο

16 Πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη,1918
Η φωτιά προήλθε από ένα τυχαίο γεγονός. Μία σπίθα από ένα φτωχό σπίτι προσφύγων, στην οδό Ολυμπιάδος 3 έπεσε σε παρακείμενη αποθήκη με άχυρο.

17 ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ, 1922 Είναι συνυφασμένη με τη μικρασιατική καταστροφή. Η πυρκαγιά έλαβε χώρα στις 13 Σεπτεμβρίου και διήρκησε 4 ημέρες.

18 Πυρκαγιές στην Ελλάδα , 2007 Το καλοκαίρι του 2007, συνέβη μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Έλαβαν χώρα πυρκαγιές σε πολλά μέρη της χώρας, με το νομό Ηλείας να δέχεται το πιο εκτεταμένο και φονικό πλήγμα. Κάηκαν περισσότερα από km2 γης, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων.

19 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ Χωρίς το οξυγόνο των δασών δεν απορροφάται το διοξείδιο του άνθρακα. Με την απώλεια των δασών δεν συγκρατείται το νερό της βροχής. Διαβρώνεται το έδαφος από την ένταση της βροχής. Το έδαφος γίνεται ξερό και άγονο. Yποβαθμίζεται η ποιότητα του νερού που πίνουμε.

20 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Καταστρέφονται τα δασικά προϊόντα που μας προσφέρει το δάσος όπως το ξύλο και οι διάφοροι καρποί. Κατά μέσο όρο η αποκατάσταση της καμένης δασικής έκτασης γίνεται σε 5 δεκαετίες. Λόγω των επανειλημμένων πυρκαγιών το δάσος μετατρέπεται αρχικά σε θαμνότοπο και τελικά καταλήγει σε μια άγονη έκταση.

21 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Κατακερματίζεται το έδαφος. Δεν εξασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες για την προστασία και διατήρηση πολλών ζωικών οργανισμών και φυτικών ειδών. Αυξάνεται η θερμοκρασία και ενισχύεται το φαινόμενο του «Θερμοκηπίου». Μολύνονται τα θαλάσσια και γλυκά νερά από τους τόνους στάχτης που παρασύρονται με τις πρώτες βροχές.

22 Κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις
Καταστροφές στον γεωργικό τομέα, στους δρόμους, σε υποδομές, σε κτίρια, στο οδικό δίκτυο, στις τηλεπικοινωνίες, στους σταθμούς ηλεκτροδότησης, ……………….

23 Κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις
ανεργία μεταναστεύσεις ερημοποίηση τουρισμό υποβαθμίζεται ποιότητα ζωής προβλήματα υγεία

24 Κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις
Τραυματίζεται η ψυχολογία των ανθρώπων. Μειώνεται η ξυλεία και τα άλλα δασικά προϊόντα για πολλά χρόνια. Καταστρέφονται οι χώροι αναψυχής ή άθλησης. Επιβαρύνεται η οικονομία.

25 “Πυροπροστασία” : το σύνολο των μέτρων που λαμβάνονται για την προστασία από τη φωτιά και τις συνέπειες της. Τέτοιου είδους μέτρα λαμβάνονται σε οχήματα , πλοία , αεροπλάνα και κτίρια.

26 Μέτρα Πυροπροστασίας Τα μέτρα που λαμβάνονται χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες : Παθητικά ή Προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας Ενεργητικά ή κατασταλτικά μέτρα πυροπροστασίας

27 Η παθητική πυροπροστασία εντός κτιρίου προβλέπει στον έλεγχο της εξάπλωσης της πυρκαγιάς και στην έγκαιρη εκκένωση του κτιρίου από όσους βρίσκονται μέσα σε αυτό κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

28 παθητικής πυροπροστασίας
Παραδείγματα μέτρων παθητικής πυροπροστασίας Μέτρα για μη εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός και εκτός του κτιρίου. Η επάρκεια και η αντοχή των δομικών στοιχείων του κτιρίου στην πυρκαγιά για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη εκκένωσή του Κατάλληλη σχεδίαση των οδεύσεων διαφυγής και των εξόδων κινδύνου.

29 Η ενεργητική πυροπροστασία ενός κτιρίου αποβλέπει στην αντιμετώπιση και καταστολή της πυρκαγιάς σε περίπτωση που αυτή εκδηλωθεί.

30 ενεργητικής πυροπροστασίας
Παραδείγματα μέτρων ενεργητικής πυροπροστασίας Τοποθέτηση πυροσβεστήρων Τοποθέτηση συστήματος πυρανίχνευσης Τοποθέτηση χειροκίνητου συστήματος συναγερμού

31 Φωτιά λέγεται η ταυτόχρονη ανάπτυξη θερμότητας και φλόγας, λόγω καύσης.

32 Πυρκαγιά προέρχεται από πυρ + καίω και σημαίνει την από φωτιά καταστροφή πραγμάτων.

33 Τρίγωνο της φωτιάς Χωρίς οξυγόνο τίποτε δεν μπορεί να καεί.
Χωρίς θερμότητα δεν μπορεί να ανάψει φωτιά. Χωρίς καύσιμη ύλη τίποτε δεν υπάρχει για να καεί.

34 Βασικές Αρχές Πυρόσβεσης
Αν υπάρχει μια φωτιά και της αφαιρέσουμε ένα από αυτούς τους τρεις παράγοντες, τότε η φωτιά θα σβήσει.

35 Οργάνωση Πυροπροστασίας
Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε περίπτωσης πυρκαγιάς μέχρι να φθάσει η Πυροσβεστική, γίνονται τα εξής : Συγκρότηση ομάδων πυρασφάλειας. Επιθεωρήσεις για την κατάσταση πυροσβεστικού υλικού και τον προσδιορισμό κινδύνων πυρκαγιάς. Οργάνωση ασκήσεων συναγερμού και εκκένωσης του εργασιακού χώρου.

36 Οι σημαντικότερες πυρκαγιές που αντιμετωπίζουμε στις μέρες μας είναι οι δασικές οι όποιες μαστίζουν τον ελληνικό χώρο τα τελευταία χρονιά.

37 Τα 3 κυριότερα φαινόμενα συμπεριφοράς των δασικών πυρκαγιών είναι:
Η Έκταση, Η Ταχύτητα Διάδοσης και Η Ένταση ( ύψος ) της φλόγας

38 Τύποι Υδροφόρα Ειδικά οχήματα Εναέρια μέσα Πυροσβεστικά πλοιάρια
Πυροσβεστικά οχήματα Τύποι Υδροφόρα Ειδικά οχήματα Εναέρια μέσα Πυροσβεστικά πλοιάρια

39 Υδροφόρα Βραχιονοφόρα Διασωστικά

40 Ειδικά οχήματα Οχήματα με ειδικό εξοπλισμό προστασίας περιβάλλοντος
Οχήματα αναπνευστικών συσκευών

41 Εναέρια μέσα Ελικόπτερα Αεροπλάνα

42 Πυροσβεστικά πλοιάρια

43 Φωτιά : Η αρχή του κόσμου ….. και το τέλος του ;
Εισαγωγή ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Χ. ΚΑΡΥΔΗ Θ. ΝΤΟΛΤΣΕΤΗ Κ. ΑΛΙΦΙΕΡΑΚΗΣ Σ. ΚΟΡΔΕΛΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Α. ΒΛΑΧΟΣ Ν. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ Χ. ΤΟΥΛΗΣ Κ. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΚΟΥΔΑΣ Κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ-ΣΤΑΘΑΚΗΣ Δ. ΔΡΥΜΠΕΤΑ Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ν. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ Φ. ΚΑΛΟΓΡΙΔΑΚΗΣ Γ. ΚΩΣΤΑΣ Α. ΧΙΩΤΗΣ Κ. ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ Δ. ΛΕΟΥΣΗΣ Σ. Ευχαριστούμε !!


Κατέβασμα ppt "Φωτιά : Η αρχή του κόσμου ….. και το τέλος του ;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google