Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΙΤΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΙΤΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΙΤΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

2 ΑΙΤΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν μέρος της οικολογίας των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας μας και είναι φαινόμενο σύνθετο που ακολουθεί τους νόμους της φύσης. Η πλήρης εξάλειψη των δασικών πυρκαγιών, είναι αδύνατη και αποτελεί ουτοπία έστω και αν υπήρχε ο πιο τέλειος αντιπυρικός σχεδιασμός. Οι δασικές πυρκαγιές, με τη δημιουργία τοπίων καταστροφής επηρεάζουν αρνητικά την ανθρώπινη ψυχολογία και έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις ανθρώπινες δραστηριότητες, γιατί συμβάλλουν στην σταδιακή ερημοποίηση των πληγέντων περιοχών.

3 ΑΙΤΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
Έχει διαπιστωθεί ότι οι δασικές πυρκαγιές μπορεί να συμβάλλουν θετικά στη φυσική ανανέωση και αύξηση της βιοποικιλότητας των δασικών οικοσυστημάτων και αρνητικά, προκαλώντας την πλήρη υποβάθμισή τους, όταν οι πυρκαγιές είναι επαναλαμβανόμενες σε μικρά σχετικά χρονικά διαστήματα στον αυτό τόπο. Ο κύκλος υποβάθμισης των δασών ξεκινά με τις πρώτες πυρκαγιές που αρχικά οδηγούν στη μετατροπή τους σε θαμνότοπους και συνεχιζόμενος ανεξέλεγκτα, οδηγεί σύντομα στην τέλεια υποβάθμιση της παραγωγικής ικανότητας του τόπου, με τελική κατάληξη την ερημοποίηση. Είναι εύλογη λοιπόν η ανησυχία που υπάρχει και η σημασία που δίνεται στο πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών, με δεδομένο μάλιστα ότι περισσότερο από το 10% της έκτασης της χώρας μας καλύπτεται σήμερα από άγονες και βραχώδεις εκτάσεις, γεγονός οφειλόμενο κατά μεγάλο μέρος στην επανάληψη του κύκλου των πυρκαγιών.

4 Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

5 Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
Οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα φυσικό φαινόμενο που εντάσσεται στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών. Η διαχείριση κάθε φυσικής καταστροφής έχει σαν βασικό στοιχείο τον προκατασταλτικό σχεδιασμό και τη λήψη προληπτικών μέτρων, έτσι ώστε όταν συμβεί το φαινόμενο να μπορεί να εκτονωθεί μέσα από τα μέτρα και τις υποδομές του προκατασταλτικού σχεδιασμού και η συμπεριφορά του να μην ξεπεράσει τα όρια του μηχανισμού καταστολής. Η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών αποτελεί τον ιδεώδη στόχο της αντιπυρικής προστασίας του δασικού και γενικότερα φυσικού περιβάλλοντος. Ο στόχος αυτός επιδιώκεται μέσα από την άρση των αιτίων που άμεσα ή έμμεσα προκαλούν τις δασικές πυρκαγιές.

6 Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
Είναι γνωστό ότι οι δασικές πυρκαγιές μπορεί να προκληθούν από φυσικά αιτία (π.χ. κεραυνοί) ή από ανθρώπινες δραστηριότητες (κάψιμο σκουπιδιών, υπολείμματα καλλιεργειών, κλπ.). Στην Ελλάδα, ο κίνδυνος εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς από ανθρώπινες δραστηριότητες έχει διαπιστωθεί ότι είναι μεγάλος. Αναλύοντας στατιστικά τις αιτίες πρόκλησης δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας διαπιστώνουμε ότι το 35% των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια (κακός υπολογισμός στις καύσεις για καθαρισμούς, βραχυκυκλώματα γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, ανεξέλεγκτοι χώροι καύσης απορριμμάτων, παραλείψεις η λάθη εκδρομέων κλπ). Ένα μικρότερο ποσοστό περιπτώσεων περίπου 20% οφείλεται σε κακόβουλες ενέργειες και το υπόλοιπο 45% που καταγράφεται σε άγνωστα αιτία κατανέμεται αναλόγως ανάμεσα στην αμέλεια και την πρόθεση. Συνεπώς, εφόσον το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών για τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια.

7 Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
Από τα παραπάνω προκύπτει εύλογα το συμπέρασμα ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών επιβάλλει τη λήψη μέτρων με τα οποία επιδιώκεται η άρση των αιτίων που άμεσα ή έμμεσα τις προκαλούν, καθώς και τη δημιουργία όλων εκείνων των προϋποθέσεων που θα καταστήσουν το έργο της καταστολής περισσότερο αποτελεσματικό.

8 ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

9 ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ Η αντιπυρική ζώνη είναι μια ζώνη περίπου 1 χλμ. χωρίς δέντρα ή κάποιο άλλο φυτό. Αυτό βοηθά στο να μην εξαπλωθεί η φωτιά σε μεγάλη απόσταση.

10 ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

11 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

12 ΕΜΠΡΙΣΜΟΙ

13 ΑΠΡΟΣΕΞΙΑ ΑΝΘΡΟΠΩΝ

14 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

15 ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

16 Ερευνητές από το Γερμανικό πανεπιστήμιο Madgeburg-Stendal προτείνουν την φύλαξη δασών και κατάσβεση πυρκαγιών με ρομπότ. Το OLE θα μπορεί να κινείται με ταχύτητα 10-20Km/h και να εντοπίζει εστίες φωτιάς με τους ειδικούς υπέρυθρους αισθητήρες και ό,τι άλλο φροντίζουν να τοποθετήσουν επάνω του οι μηχανικοί. Σημαντικό είναι ότι αν τα βρει σκούρα μπορεί να κλειστεί κυριολεκτικά στο ceramic-fibre καβούκι του και να αντέξει σε θερμοκρασία που φτάνει μέχρι τους 1.300C. Αν το OLE καταφέρει να γίνει ο μηχανικός φίλος του πυροσβέστη μένει να το μάθουμε αφού πρώτα οι οικολογικές οργανώσεις εκφράσουν ανησυχίες για την διατάραξη της κοινής ησυχίας στην πανίδα των κατά τόπους δασικών εκτάσεων. Καλή η ιδέα αλλά… πάντα υπάρχει ένα αλλά!

17

18 ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ Το αεροπλάνο είναι ένα από τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την κατάσβεση πυρκαγιών. Είναι πολύ χρήσιμα γιατί μπορούν να πάνε στον τόπο της πυρκαγιάς πολύ πιο γρήγορα από τα πυροσβεστικά οχήματα. Επίσης, αφού πάνε στον τόπο της πυρκαγιάς, αρχίζουν αμέσως την κατάσβεση με αποτέλεσμα να εμποδίζουν την πυρκαγιά να επεκταθεί.

19

20 ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ Το ελικόπτερο είναι εξίσου σημαντικό στην μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς. Υπάρχουν δυο είδη πυροσβεστικών ελικοπτέρων:1) αυτά με καλάθι και 2) αυτά χωρίς καλάθι. Το καλάθι αυτό έχει χωρητικότητα νερού περίπου 2 τόνων! Όσα δεν έχουν καλάθι, ακουμπούν στην επιφάνεια της θάλασσας και έτσι ανεφοδιάζονται.

21

22

23 ΕΠΙΓΙΑ ΜΕΣΑ (ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ)
Το πυροσβεστικό όχημα είναι ο πιο κλασικός τρόπος καταπολέμησης της φωτιάς. Παρόλο το μέγεθός του είναι γρήγορο και ευκίνητο, πράγμα που το ορίζει τον καλύτερο βοηθό του πυροσβέστη. Λόγω της χρήσεώς του είναι ειδικά σχεδιασμένο έτσι ώστε να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες.

24

25 ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ Τέλος υπάρχουν και κάποιοι εθελοντές οι οποίοι βοηθούν τους πυροσβέστες σε κάθε τους μάχη. Αυτοί οι άνθρωποι είναι άξιοι θαυμασμού διότι αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους βοηθώντας τους (πυροσβέστες) και κάνοντας κάτι καλό για το περιβάλλον!

26

27 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΑΙΤΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google