Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Φράγματα, δρόμοι, πόλεις, μπάζωμα ρεμάτων κ.α.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Φράγματα, δρόμοι, πόλεις, μπάζωμα ρεμάτων κ.α."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ηλίας Μπουναρτζής/http://users.sch.gr/bounartzis/

2 Φράγματα, δρόμοι, πόλεις, μπάζωμα ρεμάτων κ.α.
Ανθρώπινα έργα Φράγματα, δρόμοι, πόλεις, μπάζωμα ρεμάτων κ.α.

3

4 Εμπρησμός: τα αποτελέσματα της παρέμβασης
«Θετικά»: Μια μερίδα ανθρώπων θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή την έκταση γης για γεωργικές καλλιέργειες ή ανέγερση κτιρίων Αρνητικά: Καταστρέφεται η ισορροπία χλωρίδας και πανίδας, κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, μειώνονται οι διαθέσιμες ποσότητες νερού, μολύνεται η ατμόσφαιρα, αυξάνονται οι πιθανότητες διάβρωσης, μειώνεται το οξυγόνο.

5

6

7

8 Σύμφωνα με την ανακοίνωση της WWF:
1. Ο θετικός ρόλος των δασών στην ανθρώπινη επιβίωση: α) Τα δάση παρέχουν ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό και οικονομικό μέσο για τον εφοδιασμό των μεγάλων αστικών κέντρων με καθαρό πόσιμο νερό υψηλής ποιότητας. Τα δέντρα με τις ρίζες τους φιλτράρουν φυσικά τα υπόγεια υδάτινα ρεύματα, απομακρύνοντας τα τοξικά στοιχεία (λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα). β) Τα δάση ελαχιστοποιούν την περίπτωση οποιασδήποτε μορφής διάβρωσης του εδάφους. 2. Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις που εμποδίζουν την ευεργετική λειτουργία των δασών είναι η κακή διαχείριση των δασών. Αυτό μεταφράζεται σε: α) εμπρησμούς, β) διάνοιξη δρόμων στα δάση, γ) ανεξέλεγκτη υλοτομία, δ) εκχερσώσεις κ.ά. 3. Μέτρα άμεσης προστασίας των δασών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της WWF, είναι: α) η προγραμματισμένη και με μέτρο εκμετάλλευσή τους, β) η αυστηρή επίβλεψή τους για την αποφυγή εμπρησμών, γ) η συστηματική δεντροφύτευση των καμένων περιοχών κ.ά.

9 Ποιο είναι το χρέος που έχουμε όλοι μας απέναντι σε πάσχοντες συνανθρώπους;

10 Κάποιες από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις που μπορεί να προκαλέσουν καταστροφές είναι οι εξής:
α) Ο εμπρησμός μιας δασικής περιοχής μπορεί να καταστρέψει γεωργικές καλλιέργειες και περιουσίες ανθρώπων της γύρω περιοχής. β) Η ρίψη μπάζων στις κοίτες ποταμών μπορεί να σταθεί αιτία πλημμύρας και να πλήξει ανθρώπους και περιουσίες. γ) Η κατασκευή φραγμάτων μπορεί να πλημμυρίσει εύφορες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις γιο τη δημιουργία τεχνητών λιμνών στις οποίες αποθηκεύεται νερό. δ) Η ρύπανση του περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε πολλούς ανθρώπους. Προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοιες καταστρεπτικές (ανθρώπινες) παρεμβάσεις, ο άνθρωπος πρέπει: α) να σταματήσει να υπερεκμεταλλεύεται τη φύση. β) να υιοθετήσει περιβαλλοντική συνείδηση. Δηλαδή να χρησιμοποιεί προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, να κάνει οικονομία στην κατανάλωση νερού και ρεύματος κ.ά.

11

12 Τα γεγονότα που είναι πιθανόν να ακολουθήσουν είναι τα εξής:
Σενάριο 1: Η παρέα των εκδρομέων αντιλαμβάνεται αμέσως τον κίνδυνο και σβήνει τη φωτιά πριν αυτή πάρει διαστάσεις. Σενάριο 2: Η παρέα των εκδρομέων αντιλαμβάνεται τη φωτιά πριν επεκταθεί και ξεκινά το σβήσιμό της. Ταυτόχρονα, ειδοποιεί την πυροσβεστική υπηρεσία. Σενάριο 3: Η παρέα των εκδρομέων δεν αντιλαμβάνεται την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα αυτά να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η πυροσβεστική καταφθάνει καθυστερημένα. Καταβάλλει προσπάθειες για τον έλεγχό της. Πιθανά καταστρεπτικά αποτελέσματα της πυρκαγιάς είναι: Καταστροφή της δασικής περιοχής, όπως και των κοντινών γεωργικών καλλιεργειών. Απώλειες ανθρώπινων ζωών και περιουσιών. Ρύπανση της ατμόσφαιρας. Διάβρωση του εδάφους. Μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων ύδατος. Καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής.

13 ΛΗ ΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΗ ΡΙΑ ΟΥΝΔΡΑ ΡΙΖΟΝΤΙΟΣ ΛΑΚΕΣ ΡΟΣ ΑΒΑΝΑ

14 Τροφοδοσία πόλεων με νερό,
άρδευση καλλιεργειών, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας Καταστρεπτικές επεμβάσεις στη φύση (υλοτομία, εκχερσώσεις), μεγάλη αλλαγή στα οικολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, απειλούνται η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής, αποκόπτονται οι μετακινήσεις των ψαριών και των ζώων της ξηράς κ.α.

15 Προστατευτικά αναχώματα
Αποκατάσταση πιθανών ρηγμάτων Φράγματα Εκτροπή κάποιου ποταμού που ίσως δημιουργεί προβλήματα Υλοτομία με μέτρο Υιοθέτηση περιβαλλοντικής συνείδησης Αναδάσωση των περιοχών όπου υπήρχαν δάση και εξαφανίστηκαν από την ανεξέλεγκτη υλοτομία


Κατέβασμα ppt "Φράγματα, δρόμοι, πόλεις, μπάζωμα ρεμάτων κ.α."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google