Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΑΣΗ Οταν τα δέντρα και οι θάμνοι συζούν πάνω σε μια μεγάλη επιφάνεια σε στενή κοινωνική σχέση μεταξύ τους και σε τόση απόσταση, ώστε με τη συγκόμωσή τους.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΑΣΗ Οταν τα δέντρα και οι θάμνοι συζούν πάνω σε μια μεγάλη επιφάνεια σε στενή κοινωνική σχέση μεταξύ τους και σε τόση απόσταση, ώστε με τη συγκόμωσή τους."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΔΑΣΗ Οταν τα δέντρα και οι θάμνοι συζούν πάνω σε μια μεγάλη επιφάνεια σε στενή κοινωνική σχέση μεταξύ τους και σε τόση απόσταση, ώστε με τη συγκόμωσή τους να δημιουργούν ένα ξεχωριστό περιβάλλον – το δασογενές περιβάλλον, τότε μιλάμε για Δάσος

3

4 Δασικό οικοσύστημα Αν στα προηγούμενα λάβουμε υπόψη μας τα άλλα είδη από το φυτικό και ζωικό βασίλειο, καθώς και τον βιότοπο (δηλαδή το κλίμα και το έδαφος μιας περιοχής) μπορούμε να μιλάμε για δασικό οικοσύστημα

5

6 Τα δάση της Ελλάδας Το ένα τέταρτο της Ελλάδας (25,5% ή ( στρ.) της συνολικής έκτασης της χώρας αποτελείται από δάση που στην πλειοψηφία τους είναι φυσικά και χαρακτηρίζονται από υψηλή βιοποικιλότητα. Άλλο ένα 23,9% ( στρ) της ελληνικής επικράτειας καλύπτεται από δασικές εκτάσεις, οι οποίες όμως συχνά είναι υποβαθμισμένες καθώς βρίσκονται συνήθως κοντά σε αστικές και τουριστικές περιοχές.

7

8 Γεωμορφολογία της Ελλάδας
Η Ελλάδα παρουσιάζει σπάνια ποικιλία δασών σε σχέση με την έκτασή της. Γενικά οι δασικές διαπλάσεις που διακρίνουμε στην Ελλάδα είναι οι εξής:

9 οι Αείφυλλες-σκληρόφυλλες (Μακί), ένα μικτό σύστημα από αείφυλλους θάμνους, όπως πουρνάρι, αριά, κουμαριά κ.α. τα αείφυλλα δάση χαμηλών υψομέτρων, τα οποία εξαπλώνονται σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα, μέχρι 1000μ., και διακρίνονται σε δύο υποκατηγορίες τα θερμόφιλα κωνοφόρα (π.χ. χαλέπιος πεύκη, κουκουναριά κ.α.) και τις αείφυλλες βελανιδιές (π.χ. πουρνάρι, αριά). τα μικτά φυλλοβόλα δάση, στα οποία κυριαρχούν οι φυλλοβόλες βελανιδιές, όπως χνοώδης δρυς, σφενδάμια, φλαμουριές κ.α. τα δάση οξιάς και τα δάση ψυχρόβιων κωνοφόρων στα οποία επικρατούν το κεφαλλονίτικο έλατο, η μαύρη πεύκη κ.α.

10

11 Η αξία του δάσους Η αξία του δάσους είναι πολλαπλή και ποικίλη. Πέρα από την αισθητική, πολιτιστική και ψυχαγωγική αξία ενός δάσους, είναι πολύ σημαντικές οι οικολογικές αξίες του δάσους, όπως η παραγωγή οξυγόνου, η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα καθώς και άλλων βλαβερών για τον άνθρωπο ουσιών, η συγκράτηση νερού της βροχής, ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα και η βελτίωση της ποιότητας του νερού, η συγκράτηση του εδάφους από διάβρωση, η συμβολή στην διατήρηση του κλίματος μιας περιοχής αμβλύνοντας τις ακραίες θερμοκρασίες, παρέχει επίσης προστασία και τροφή σε όλα τα είδη πανίδας (θηλαστικά, ερπετά, έντομα κλπ), προσφέρει πολύτιμα προϊόντα (ξύλο, καρπούς κλπ) βοηθώντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη.

12

13 Οι κίνδυνοι των δασών Όμως παρά τα αδιαμφισβήτητα οφέλη τα δάση στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους και απειλές με σημαντικότερη τις καταστροφικές πυρκαγιές και καταπατήσεις που τις ακολουθούν ως αποτέλεσμα της οικιστικής επέκτασης και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Η υπερβόσκηση, που συχνά έπεται των πυρκαγιών, είναι το σημαντικότερο αίτιο της εικόνας των γυμνών βουνών της χώρας. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν το ανεξέλεγκτο κυνήγι και παλαιότερα η λαθροϋλοτομία.

14

15 Έλενα Σιδηροπούλου - Λουκία Τζελέπη - Δανάη Φωτίου - Ιώαννα Χούμη
Σχολικό Έτος


Κατέβασμα ppt "ΔΑΣΗ Οταν τα δέντρα και οι θάμνοι συζούν πάνω σε μια μεγάλη επιφάνεια σε στενή κοινωνική σχέση μεταξύ τους και σε τόση απόσταση, ώστε με τη συγκόμωσή τους."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google