Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΡΜΑΝΣΗ:ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ 1ο ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΡΜΑΝΣΗ:ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ 1ο ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΡΜΑΝΣΗ:ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ 1ο ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου
Σχολικό έτος ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΑΤ3

2 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ  Ποιες είναι οι κυριότερες μορφές θέρμανσης από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.  Πως διαχωρίζονται οι διάφορες μορφές θέρμανσης ανάλογα με το «καύσιμο» που χρησιμοποιούν.  Ποια είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά των διαφόρων μορφών θέρμανσης.  Πόσο οικονομικές είναι οι διάφορες μορφές θέρμανσης.  Πως επηρεάζουν το περιβάλλον οι διάφορες μορφές θέρμανσης.  Ποιες είναι οι εναλλακτικές μορφές θέρμανσης.

3 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗ Θέρμανση είναι η πρόσδοση θερμότητας σε ένα χώρο ή ένα αντικείμενο με σκοπό την αύξηση της θερμοκρασίας του ή τη διατήρηση της θερμοκρασίας του με την αντιστάθμιση απωλειών. Πριν χρόνια ο άνθρωπος χρησιμοποίησε τη φωτιά για τη θέρμανση πάνω σε εστία.

4 Οι Ρωμαίοι ζέσταιναν τα λουτρά τους με καυτά αέρια που παράγονταν από φωτιά (υπόκαυστα).
Το τζάκι παρουσιάστηκε στη Δυτική Ευρώπη τον 12Ο αιώνα. Μετά τα τζάκια δημιουργήθηκαν οι θερμάστρες (σόμπες) που χρησιμοποιηθούν υγρά καύσιμα.

5 κεντρική θέρμανση (καλοριφέρ)
18ος αιώνας: αερολέβητας Μεταφορά θερμότητας που παράγεται από ζεστό νερό (στο λέβητα) μέσω σωλήνων. Επόμενο βήμα: κεντρική θέρμανση (καλοριφέρ)

6  Νέα θερμαντικά σώματα
Σύγχρονες εξελίξεις:  Νέα θερμαντικά σώματα  Τηλεθέρμανση

7 Πηγές ενέργειας Ο Ήλιος, το Κάρβουνο, το Πετρέλαιο, το Φυσικό αέριο, η Βιομάζα, η Γεωθερμική κ.ά. Η θερμική ενέργεια προέρχεται από την μετατροπή αυτών των μορφών ενέργειας.

8 ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Πηγή Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Ήλιος - Μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα - Ανανεωσιμότητα - Επάρκεια -Αστάθεια - Ακριβή τεχνολογία - Δεσμεύει εκτεταμένες περιοχές Βιοκαύσιμα - Ελάχιστες εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων - Μεταφορά βιομάζας - Χρήση νερού για την παραγωγή βιομάζας με πιθανές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα Άνθρακας - ταθερότητα - Επάρκεια στην αγορά - Υψηλές εκπομπές CO2, SO2 - Μη ανανεώσιμη πηγή - Συσσώρευση υπολειμμάτων

9 ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Πηγή Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Πετρέλαιο - Αναπτυγμένη τεχνολογία -Περιορισμένη διαθεσιμότητα -Μεγάλο κόστος μεταφοράς όταν μεταφέρεται σε μακρινές αποστάσεις -Μη ανανεώσιμη πηγή -Εύφλεκτο -Υψηλές εκπομπές CO2, NOX Φυσικό Αέριο -Σχετικό φιλικό με το περιβάλλον - Καύσιμο υψηλής ενεργειακής αξίας -Εκτεταμένο δίκτυο διανομής -Εκπομπή CO2 Οι περισσότερες μορφές ενέργειας καίγονται και παράγουν θερμική ενέργεια.

10 Καύση είναι η αντίδραση ενός καυσίμου με το οξυγόνο
Καύσιμα για παραγωγή Θέρμανσης: Α) Γαιάνθρακες Β) Πετρέλαιο

11 Βιομάζα: Ξύλο, αγροτικά υπολείμματα κλπ.

12 ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΑΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η καύση δημιουργεί σημαντική ατμοσφαιρική ρύπανση και το φαινόμενο του θερμοκηπίου . ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΑΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  Η βιομάζα εμποδίζει την αναπλήρωση του Ο2

13 ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Α) Τζάκια  Βιοδυναμικά  Ενεργειακά  Αερίου Β) Σόμπες, ξυλόσομπες κ.λπ

14 2. Το σύστημα μεταφοράς του θερμού νερού για τη θέρμανση χωρών
Η κεντρική θέρμανση είναι ένα είδος εγκατάστασης θέρμανσης κτιρίων με σκοπό την παραγωγή θερμότητας για τη θέρμανση χώρων Αποτελείται από: 1. Το σύστημα παροχής θερμότητας στο νερό 2. Το σύστημα μεταφοράς του θερμού νερού για τη θέρμανση χωρών 3. Το σύστημα απόδοσης της θερμότητας στο περιβάλλον κάθε χώρου 4. Τα εξαρτήματα και τις διατάξεις ελέγχου και ασφάλειας.

15 Βασικά μέρη εγκατάστασης Κεντρικής Θέρμανσης είναι:
Βασικά μέρη εγκατάστασης Κεντρικής Θέρμανσης είναι:  Καυστήρας  Λέβητας

16  Κυκλοφορητής  Καλοριφέρ

17 Συστήματα θέρμανσης  Μονοσωλήνιο Δισωλήνιο  Ενδοδαπέδιο

18 Επιπτώσεις στο περιβάλλον:
Η καύση του πετρελαίου δημιουργεί σημαντική ρύπανση

19 Γεωθερμία: Τηλεθέρμανση:
Εκμετάλλευση θερμότητας από εσωτερικό της γης. Τηλεθέρμανση: Είναι η θέρμανση μιας πόλης από έναν κεντρικό σταθμό παραγωγής θερμότητας.

20 Φυσικό Αέριο: Είναι αέριοι υδρογονάνθρακες και βρίσκονται μέσα στο έδαφος.  Είναι καλύτερο καύσιμο από το πετρέλαιο: πιο φτηνό  καλύτερα κατανεμημένο

21 Ηλιακή Ενέργεια Χρησιμοποιείται για την παραγωγή θερμικής ενέργειας (θέρμανση νερού-θέρμανση χώρου).

22 Δύο κατηγορίες: Ενεργειακά και Παθητικά ηλιακά συστήματα

23 Συνέπειες στο περιβάλλον:
 Φυσικό Αέριο:  καλύτερο καύσιμο από το πετρέλαιο  η εγκατάσταση όμως επιβαρύνει το περιβάλλον  Ήλιος: ανανεώσιμη πηγή ενέργειας

24 Κυριότεροι τύποι ηλεκτρικής θέρμανσης είναι:
τα ηλεκτρικά καλοριφέρ οι θερμάστρες τα θερμαντικά πάνελ οι θερμοσυσσωρευτές οι ηλεκτρικοί λέβητες τα αερόθερμα κλιματιστικά  οι θερμοπομποί

25 Θέρμανση και κόστος Οι αντλίες θερμότητας έχουν το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος,αλλά μεγάλο κόστος αγοράς

26 Συνέπειες στο περιβάλλον:
Οι ηλεκτρικές συσκευές θερμότητας δεν λειτουργούν με καύση Αλλά: Τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής προκαλούν μεγάλη ρύπανση στο περιβάλλον.


Κατέβασμα ppt "ΘΕΡΜΑΝΣΗ:ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ 1ο ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google