Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το φαινόμενο του θερμοκηπίου:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το φαινόμενο του θερμοκηπίου:
Η ενίσχυση του και πως επηρεάζει τη ζωή των Ελλήνων μαθητών Βάσια Σκυλάκη Ζωή Σκυλάκη

2 Περιεχόμενα Ορισμός Αίτια Συνέπειες Τρόποι αντιμετώπισης

3 Ορισμός φαινομένου Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι η διαδικασία κατά την οποία η ατμόσφαιρα ενός πλανήτη συγκρατεί θερμότητα και συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειάς του. Τα τελευταία χρόνια, ο όρος συνδέεται με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης (παγκόσμια θέρμανση), ενώ θεωρείται πως το φαινόμενο έχει ενισχυθεί σημαντικά από ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

4 Αίτια: Η αποψίλωση των δασών:Μια από τις ανθρωπογενείς αιτίες του φαινομένου είναι η αποψίλωση των δασών, η οποία πετυχαίνεται με δύο τρόπους. Είτε με την καταστροφή τους από πυρκαγιά στο δάσος και άλλα περιβαλλοντικά φαινόμενα (πλημμύρες, τυφώνες κ.α.) είτε με την υλοτόμηση τους, αποσκοπώντας στην άντληση πρώτων υλών για την εξυπηρέτηση των αναγκών της παραγωγής.

5 Η καύση γαιανθράκων:Τα αέρια του θερμοκηπίου μπορούν επίσης να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα από την καύση ορυκτών καυσίμων, Εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (χρησιμοποιώντας άνθρακα).πως είναι οι γαιάνθρακες (κάρβουνο, λιγνίτης, πετρέλαιο, φυσικό αέριο). Τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στις βιομηχανίες ανεξέλεγκτα. Τα περισσότερα εργοστάσια παράγουν πολλούς αέριους ρύπους οι οποίοι παραμένουν για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα στην ατμόσφαιρα. Τα αέρια συμβάλλουν με την σειρά τους στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και ως εκ τούτου στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι αέριοι αυτοί ρύποι δεν είναι από τη φύση τους διαθέσιμοι στην ατμόσφαιρα. Ως εκ τούτου οι βιομηχανίες και κυρίως αυτές της παραγωγής ηλεκτρισμού αποτελούν ίσως τη σημαντικότερη αιτία του φαινομένου του θερμοκηπίου.

6 Ηλεκτρικές Συσκευές και συσκευές θέρμανσης:
Ηλεκτρικές Συσκευές και συσκευές θέρμανσης:. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι κουζίνες, τα κλιματιστικά ακόμα και το ψυγείο του σπιτιού μας είτε εκπέμπουν τέτοιου είδους αέρια (τα κλιματιστικά και το ψυγείο), είτε καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, της οποίας η παραγωγή είναι ρυπογόνος (οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι κουζίνες). Τα αέρια που εκπέμπουν οι συγκεκριμένες συσκευές είναι γνωστά ως χλωροφθοράνθρακες (CFCs) και χρησιμοποιούνται στα ψυγεία, δοχεία αεροζόλ, στη συσκευασία προϊόντων ,στους χημικούς πυροσβεστήρες, στα κλιματιστικά παλαιάς τεχνολογίας και στα καθαριστικά που χρησιμοποιούνται από την ηλεκτρονική βιομηχανία. Ορισμένες διαδικασίες των βιομηχανιών παραγωγής τσιμέντου μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως αιτία του φαινόμενο του θερμοκηπίου.

7 Συνέπειες: Οι συνέπειες του φαινόμενου του θερμοκηπίου είναι δύσκολο να προεκτιμηθούν, εξαιτίας του γεγονότος ότι η άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται με παράγοντες των οποίων ο ρόλος δεν είναι γνωστός. Αυτές είναι οι εξής:

8 Άνοδος της στάθμης των θαλασσών:Η διαστολή των υδάτων προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας και την τήξη των πάγων στους πόλους. Με μια άνοδο της στάθμης κατά 50 έως 150 εκατοστά, θα πλημμυρίσουν πολλές περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίπεδο της θάλασσας.

9 Μείωση υδάτινων πόρων: Εξαιτίας της μεταβολής του υδρολογικού κύκλου, θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες και οι ανάγκες για άρδευση και ύδρευση θα είναι μεγαλύτερες.

10 Άμεση επίδραση θερμοκρασίας:Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα είναι ανυπόφορη για τους ανθρώπους και άλλους ζωικούς και φυτικούς οργανισμούς

11 Τρόποι Αντιμετώπισης Όσο περισσότερο καθυστέρει η λήψη των απαιτούμενων μέτρων, τόσο πιο οδυνηρά θα είναι. Τα κυριότερα μετρά που πρέπει να ληφθούν για την άμβλυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι:

12 Αξιοποίηση καθαρών πηγών ενέργειας όπως:
Η υδραυλική ενέργεια Η αιολική Η ηλιακή Η ενέργεια του μεθανίου Ο φωτοβολταϊκός ηλεκτρισμός

13 Δενδροφυτεύσεις:Βοηθούν στην απορρόφηση του CO2 και ρυθμίζουν τον κύκλο του νερού

14 Βιβλιογραφία: file:///C:/Users/user/Downloads/%CE%A4%CE%9F%20%CE%A6%CE%91%CE%99%CE%9D%CE%9F%CE%9C%CE%95%CE%9D%CE%9F%20%CE%A4%CE%9F%CE%A5%20%CE%98%CE%95%CE%A1%CE%9C%CE%9F%CE%9A%CE%97%CE%A0%CE%99%CE%9F%CE%A5.pdf


Κατέβασμα ppt "Το φαινόμενο του θερμοκηπίου:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google