Μουσεία της Λευκωσίας Σκοπός του μαθήματος

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αποτελέσματα Μελέτης για το Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου Ετοιμάστηκε για την Εταιρεία KPMG Από την Εταιρεία RAI Consultants Public Ltd Μάρτιος 2008.
Advertisements

Η Πρωτεύουσα της Κύπρου
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Ταξιδεύοντας από το χθες
ΠΗΝΕΛΟΠΗ GANDHI ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ.
Αρχαιολογικό μουσείο Μυτιλήνης
Μουσείο Μουσείο ονομάζεται ένα κτίριο, μέσα στο οποίο υπάρχουν έργα τέχνης όπως αγάλματα και πίνακες ζωγραφικής ή πράγματα που χρησιμοποι-ούσαν οι άνθρωποι.
Γ) Μετά από το Μουσείο Αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος στα πλαίσια διαφόρων γνωστικών αντικειμένων.
Λευκωσία ( ή αλλιώς Λήδρα)
Νhσος Κyπρος δια μέσου των αιώνων….
ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ
ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, «ΝΑ ‘ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΔΑΣΚΑΛΕ!»
ΠΟΝΤΟΣ - ΣΜΥΡΝΗ.
Σημαντικές εκκλησίες και Τεμένη στη πόλη της Λευκωσίας
Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γενικό Λύκειο Αυλίδας Σχολικό Έτος «Αναζητώντας την παλιά Χαλκίδα»
ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΠΑΝΟΣ ΚΑΙ ΝΙΚΟΣ ΣΠΕΡΚΟΣ
Καθεδρικός ναός Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας
Σκοπός του μαθήματος Οι μαθητές να γνωρίσουν βασικές πληροφορίες που αφορούν τα τείχη της Λευκωσίας, το συνεδριακό κέντρο και οργανισμούς που προάγουν.
Β΄ΦΑΣΗ: ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Β΄ΦΑΣΗ: ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Το πρόγραμμα διαρκεί περίπου 90 λεπτά και περιλαμβάνει: Ι. ΥΠΟΔΟΧΗ II. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ν.ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΣΤΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΥΡΟΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΥΡΟΔΗΣ ΣΟΦΙΑ ΠΑΝΤΕΛΙΑΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΠΑΝΤΕΛΙΑΔΟΥ.
Η Β Ι Β Λ Ι Ο Θ Η Κ Η Τ Η Σ A L P H A B A N K. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ALPHA BANK - Βιβλιοθήκη Τραπέζης Πίστεως - Βιβλιοθήκη Ιονικής Τραπέζης.
«ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» Διδάσκουσα: κ. Μαρία Ρεπούση
Λ Ε Υ Κ Ω Σ Ι Α Σκοπός μαθήματος
ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Γ) Μετά από το Μουσείο Αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος στα πλαίσια διαφόρων γνωστικών αντικειμένων.
Μετά την επίσκεψη.
Δημιουργικότητα και Καινοτομία στο μάθημα της Ιστορίας
Η πόλη της Κερύνειας – εισαγωγικά Θέση Ονομασία Ιστορία
ΡΟΔΟΣ Αθηνά Παπακωνσταντίνου Στέλλα Φάσο Γιάννης Περιβολάρης.
Μνημεία & Αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης
Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟΑΡΧΑΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα της πόλης της Αμμοχώστου
Μονή Κύκκου.
Λευκός Πύργος Το μνημείο σύμβολο της Θεσσαλονίκης
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ
Κατά την επίσκεψη Καλωσόρισμα των παιδιών. Χωρισμός σε τέσσερις ομάδες ( Ανεμώνες, Ρόδια, Τριαντάφυλλα, Περιστέρια) Τακτοποίηση προσωπικών αντικειμένων.
Η Πόλη της Πάφου Θέση Ιστορία Πληθυσμός Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Στις αρχές του 4 ου αιώνα βρέθηκαν τα λείψανα ανθρώπινων σκελετών, πλήθος αγγείων, λυχνάρια, μεταλλικά αντικείμενα και νομίσματα διάσπαρτα που χρονολογούνταν.
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Γ΄ΦΑΣΗ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Τι σκέφτονταν οι άνθρωποι την Εποχή του Χαλκού;
ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΝΙΚΟΛ ΦΡΑΚΟΥΛΙ
Συντελεστές: Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης: - Επιθεωρητής Τέχνης - Επιθεωρητής Τέχνης - Σύμβουλοι εκπαιδευτικών - Σύμβουλοι.
54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: 1.ΑΝΤΖΟΥΛΑΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ 2.ΒΛΑΧΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ήρωας της Ε.Ο.Κ.Α Στέλιος Μαυρομμάτης.
ΚΥΠΡΟΣ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ. Η Κύπρος βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, πολύ κοντά στην Τουρκία, το Ισραήλ, τη Συρία και την.
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ- ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ. Η θέση της Πάτρας και σημεία ενδιαφέροντος H Πάτρα είναι μια πόλη στην Δυτική Ελλάδα που βρέχεται στα βόρεια από.
Μουσεία και Θέατρα της Λεμεσού Ηλιάνα Αχιλλέως. Μουσεία Αρχαιολογικό επαρχιακό μουσείο: Το Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού ιδρύθηκε στα 1948 και.
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ.
«Μες του κάστρου τη σιγή, ιστορία ν΄ακουστεί…» τάξη: Ε΄ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (ΚΑΣΤΡΟ ΛΕΜΕΣΟΥ) ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ.
1 Λευκωσία, η πρωτεύουσα της Κύπρου Από την Χρυσούλα Ευτυχίου Ειδικότητα: Εκπαιδευτικός Δημοτικής.
2 ο ΕΠΑΛ Σερρών «Εξωραϊσμός του σχολικού χώρου με εικαστικές παρεμβάσεις» Σχολ. έτος
Η ΠΟΛΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ. 2 3 Εικόνες από την Αμμόχωστο Αμμόχωστος Εισαγωγή Η δεύτερη μεγαλύτερη επαρχία της Κύπρου Βρίσκεται στα ανατολικά της Κύπρου Υπάρχουν.
Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης
Μουσεία της Πάτρας Αρχαιολογικό Μουσείο Βοτανικό Μουσείο
Στόχος Υπουργείου Παιδείας για τον Πολιτισμό
Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΜΟΥ ΚΑΤΡΙΝΗ ΕΙΡΗΝΗ 15/101
ΚΟΡΙΝΘΟΣ.
Μουσεία Ιωαννίνων Ευαγγελία Λαμπροπούλου Υπότιτλος.
Διαδρομή Πάφος - Λεμεσός
Ι.Μ. ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
Η Β Ι Β Λ Ι Ο Θ Η Κ Η Τ Η Σ A L P H A B A N K
Η Β Ι Β Λ Ι Ο Θ Η Κ Η Τ Η Σ A L P H A B A N K
ΚΙΝΗΤΑ ΚΕΣΠΕΜ Μελίβοια Νομού Ξάνθης
Αγα-Πάμε Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων;
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μουσεία της Λευκωσίας Σκοπός του μαθήματος Οι μαθητές να γνωρίσουν τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης της Λευκωσίας

Στόχοι Με το τέλος του μαθήματος οι μαθητές πρέπει να μπορούν να: Αναφέρουν τα σημαντικότερα μουσεία της Λευκωσίας Περιγράφουν με συντομία τα ακόλουθα μουσεία: Αρχαιολογικό Βυζαντινό Λαϊκής τέχνης Μουσείο αγώνος Λεβέντειο Χ΄Γεωργάκη Κορνέσιου 3. Αναφέρουν τα σημαντικότερα εκθέματα από τα έξι μουσεία 4. Αξιολογούν την προσφορά των μουσείων στην πολιτιστική και οικονομική ζωή της Λευκωσίας.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Ιδρύθηκε το 1883 Εκτίθενται ευρήματα που ανήκουν στις χρονολογίες μεταξύ 7000 π.χ. – 395 π.χ. Τα ευρήματα προέρχονται από τις περιοχές Χοιροκοιτίας , Κούριο , Σαλαμίνα , Έγκωμη , Κίτιον , Καλαβασό , Σουσκιού , Σαλαμίνα , Σόλους , Λέμπα , Μάα , Πολυνόκρεμμο , Άγιο Δημήτριο Καλαβασού , Κούκλια και πολλά άλλα μέρη της Κύπρου. Αποτελείται από 14 αίθουσες εκθεμάτων στις οποίες ταξινομούνται κατά χρονολογική σειρά οι διάφορες μορφές της αρχαίας Κυπριακής τέχνης (αγγειοπλαστική, γλυπτική, κοροπλαστική, μεταλλοτεχνία, μικροτεχνία, επιγραφική, και νομισματική τέχνη) Από τα σημαντικά μουσεία του κόσμου Εκθέματα Λίθινα και πήλινα και χάλκινα αγγεία, Πήλινα αγάλματα, Ασβεστολιθικά αγάλματα, Μαρμάρινα αγάλματα, Λίθινες και πήλινες σαρκοφάγοι, Χάλκινο άγαλμα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτιμίου Σεβήρου ύψος 2.8μ, ευρήματα από τη Νεκρόπολη της Σαλαμίνας, Οστεοθήκες, κ.α.

Δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Ιδρύθηκε το 1982 και αποτελεί τμήμα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄. Στεγάζεται στο Αρχιεπισκοπικό μέγαρο. Περιλαμβάνει: Μια εντυπωσιακή συλλογή από 150 φορητές βυζαντινές εικόνες από εκκλησίες και μοναστήρια όλης της Κύπρου, που χρονολογούνται από τον 8ο ως τον 18ο αιώνα. Δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη Να παρακολουθήσει την εξέλιξη της Κυπριακής εικονογραφίας καθώς και τις διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα μουσεία του είδους στον κόσμο.

Περιλαμβάνει: ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Ιδρύθηκε το 1911 από τον Αδαμάντιο Διαμαντή. Στεγάζεται στο ισόγειο του παλιού αρχιεπισκοπικού μεγάρου. Περιλαμβάνει: Συλλογή Κυπριακής λαϊκής τέχνης του 19ου και 20ου αιώνα Ξυλόγλυπτα (κασέλες, σεντούκια) Κεντήματα Είδη αγγειοπλαστικής Κυπριακές ενδυμασίες Αργαλειό Υφαντά στον αργαλειό Αγροτικά εργαλεία οικιακά σκεύη

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΩΝΟΣ Στεγάζεται στο παλιό οίκημα της Αρχιεπισκοπής. Παρουσιάζει εκθέματα από τον απελευθερωτικό αγώνα των Κυπρίων ενάντια στους Άγγλους. Τα κύρια εκθέματα είναι φωτογραφικό υλικό των αγωνιστών που καταδικάστηκαν σε θάνατο με αγχόνη, αυτών που καταζητούνταν, που εξορίστηκαν και που κλείστηκαν στις φυλακές ή κρατητήρια. Υπάρχουν επίσης όπλα, στολές και προσωπικά αντικείμενα των αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

ΛΕΒΕΝΤΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Ιδρύθηκε το 1984 από τον Δήμο Λευκωσίας. Βρίσκεται στη Λαϊκή γειτονιά της Λευκωσίας στην οδό Ιπποκράτους. Παρουσιάζεται η ιστορία και η κοινωνική ανάπτυξη της Λευκωσίας μέσα από τις διάφορες ιστορικές περιόδους. Η βιβλιοθήκη του μουσείου περιλαμβάνει ιστορικές και άλλες εκδόσεις που έχουν σχέση με τη Λευκωσία όπως λεπτομέρειες που αφορούν τις βαριές φορολογίες επί Τουρκοκρατίας καθώς επίσης και Βενετικά νομίσματα Βυζαντινές εικόνες Τους δραγομάνους της Κύπρου Το μουσείο διοργανώνει κάθε χρόνο περιοδικές εκθέσεις , διαλέξεις σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις.

ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ Χ΄΄ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΚΟΡΝΕΣΙΟΥ Βρίσκεται κοντά στην αρχιεπισκοπή στην οδό Πατριάρχη Γρηγορίου. Είναι ένα πετρόκτιστο κτίριο του 18ου αιώνα. Ήταν η οικία του δραγουμάνου Χ΄΄Γεωργάκη Κορνέσιου που καταγόταν από την Κρήτου – Τέρρα της Πάφου. Ήταν ενεργό μέλος της Ελληνικής κοινοτικής ζωής και της Τουρκικής διοίκησης στην Κύπρο. Οι Τούρκοι τον εκτέλεσαν το 1809.

Τι έχουμε μάθει σήμερα… Βυζαντινό Αρχαιολογικό Μουσεία Λευκωσίας Χ΄΄ Γεωργάκη Κορνέσιου Λαϊκής τέχνης Λεβέντειο Αγώνος

ΦΥΛΛΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Η πόλη της Λευκωσίας έχει .............. γνωστά μουσεία. Τα μουσεία της Λευκωσίας είναι : ............................................... , ................................................... , .......................................... , ...................................................., ..........................................., ..................................................... Στο κυπριακό μουσείο εκτίθενται ευρήματα που ανήκουν στις χρονολογίες μεταξύ .................... π.χ. - .................... π.χ. Κάποια από τα εκθέματα του Κυπριακού μουσείο προέρχονται από τις περιοχές ............................. , ................................. , ................................... , ............................. Τι εκθέματα περιλαμβάνει το Βυζαντινό μουσείο Λευκωσίας; Γιατί η οικία του Χ΄΄Γεωργάκη Κορνέσιου αποτελεί μουσειακό χώρο; Που στεγάζεται το μουσείο Λαϊκής τέχνη και τι εκθέματα περιλαμβάνει; Ποιος είναι ο σκοπός ίδρυσης του μουσείου αγώνος; Τι εκθέματα παρουσιάζονται στο Λεβέντειο μουσείο;

Εργασία στο σπίτι Υποθέστε ότι εργάζεστε στο τμήμα υποδοχής ξενοδοχείου και κάποιοι θαμώνες σας πληροφορούν ότι θα επισκεφθούν τη Λευκωσία. Μέρος της περιήγησης τους θα είναι και κάποιο μουσείο της πόλης. Ποιο μουσείο θα εισηγηθείτε και γιατί.