Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟΑΡΧΑΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟΑΡΧΑΙΚΗ ΕΠΟΧΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟΑΡΧΑΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
ΤΑΞΗ: Δ’

2 Κοροπλαστική Οι αρχαίοι Κύπριοι έφτιαχναν μικρά και μεγάλα αγάλματα από πηλό.

3 Γλυπτική Αναπτύχθηκε ο κυπροϊωνικός ρυθμός=
Χαρακτηρίζεται από το ελαφρό ιωνικό μειδίαμα, την προβολή του αριστερού ποδιού στους κούρους, τα εκλεπτυσμένα χαρακτηριστικά του προσώπου, τον πλούσιο διάκοσμο των κεφαλών και των λαιμών στις κόρες, και την προσεκτικά επιμελημένη απόδοση των ενδυμασιών.

4 Γλυπτική ΚΟΥΡΟΣ ΚΟΡΗ

5 Χαλκοπλαστική Τα μέταλλα που χρησιμοποιούσαν ήταν ο κυπριακός χαλκός, χρυσάφι και ασήμι. Τα πλείστα χάλκινα μικρογλυπτά της Κυπροαρχαϊκής εποχής αποτελούν εξαρτήματα σκευών, αρμάτων, επίπλων κ.ά.

6 Αγγειοπλαστική Εξελίχθηκαν διάφοροι τύποι αγγείων και επινοήθηκαν νέοι. Ο σπουδαιότερος ρυθμός της εποχής αυτής είναι ο «Ελεύθερος Ζωγραφικός Ρυθμός», ο οποίος θεωρείται σπουδαίο επίτευγμα της αρχαίας κυπριακής τέχνης.

7 Ελεφαντουργία Ήδη, από την εποχή του Χαλκού, οι Κύπριοι γνώριζαν πώς να δημιουργούν καλλιτεχνήματα πάνω σε ελεφαντόδοντο. Στα αρχαϊκά χρόνια η τέχνη αυτή εξελίχθηκε. Δείγματά της βρέθηκαν σε τάφους στη Σαλαμίνα.

8 Χάλκινο Ειδώλιο Πολεμιστή
Συγκρίνετε τον «Κούρο» της Αρχαϊκής Εποχής με το ειδώλιο που υπήρχε στα Γεωμετρικά Χρόνια. Χάλκινο Ειδώλιο Πολεμιστή (Γεωμετρικά Χρόνια) «Κούρος» Αρχαϊκής Εποχής


Κατέβασμα ppt "Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟΑΡΧΑΙΚΗ ΕΠΟΧΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google