Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ
ΟΜΙΛΟΣ: “Πάμε Μουσείο” ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Παραράς Ι. ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ: Καπιζιώνη Σπυριδούλα Χατζηφούντα Μαριάννα Χιώτη Βέρα

2 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑI ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

3 1.ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ : ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Το Μουσείο Ακρόπολης είναι αρχαιολογικό μουσείο επικεντρωμένο στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης των Αθηνών. Το μουσείο κτίσθηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στους πρόποδές του καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από την Μυκηναϊκή περίοδο έως την Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται πάνω στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη, κατάλοιπο των Ρωμαϊκών και πρώιμων βυζαντινών Αθηνών. Το νέο κτήριο του μουσείου θεμελιώθηκε το 2003 και άνοιξε για το κοινό στις 21 Ιουνίου Στις 20 Ιουνίου του 2009, πραγματοποιήθηκαν, μεγαλοπρεπώς, τα εγκαίνια του Μουσείου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, παρουσία του Προέδρου της Ε.Ε. και πλήθους ξένων ηγετών. Ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, σε μια συμβολική κίνηση, που μεταδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, τοποθέτησε κομμάτι μαρμάρου που επεστράφη από το Μουσείο του Βατικανό, στη Μετώπη του Παρθενώνα. Η κίνηση αυτή συμβόλισε το ελληνικό αίτημα για επανένωση των μαρμάρων στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης

4 ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ Το αρχαιολογικό μουσείο Άμφισσας προσφέρει στον επισκέπτη την πλήρη εικόνα και την ιστορική εξέλιξη της αρχαίας Φωκίδας. Το κτήριο είναι μια τυπική διώροφη αστική οικία, ένα από τα λίγα οικοδομήματα που απέμειναν στην πόλη από τον 22ο αι. Στην πορεία τα χρόνου άλλαξε χρήσεις και στέγασε την Εθνική Τράπεζα και τις υπηρεσίες της Χωροφυλακής.

5 ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Στο Μουσείο Θεσσαλονίκης εκτίθενται ευρήματα κυρίως από την περιοχή της Θεσσαλονίκης και των γειτονικών νομών και παρουσιάζονται συνολικά ο πολιτισμός της Μακεδονίας από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και την ύστερη αρχαιότητα. Το κτήριο του μουσείου είναι σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καραντινό και εγκαινιάστηκε το 1962.

6 ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΕΛΦΩΝ Το μουσείο αυτό, είναι ένα από τα πιο σημαντικά στην Ελλάδα. Παρουσιάζει την ιστορία του φημισμένου ιερού, το λεγόμενο «Μαντείο των Δελφών». Οι συλλογές του περιλαμβάνουν κυρίως αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλματα και έργα μικροτεχνίας που είναι αφιερωμένα από τους πιστούς.

7 ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΚΗΝΩΝ Το μουσείο βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξυπηρετεί τόσο τη διαφύλαξη του υλικού, που προέρχεται από τις ανασκαφές, όσο και να λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος για tτην ενημέρωση των επισκεπτών.

8 ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΚΟΝΟΥ Στο μουσείο Μυκόνου εκτίθεται μεγάλος αριθμός αγγείων προϊστορικών μέχρι υστεροελληνιστικών χρόνων (μέσα 3ης χιλιετίας-1ος αιώνας π.Χ) Επίσης περιλαμβάνονται στις συλλογές κοσμήματα, ειδώλια και επιτύμβια αγάλματα…

9 ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΞΟΥ Σε αυτό το αρχαιολογικό μουσείο εκτίθενται έργα τέχνης και αντικείμενα καθημερινής χρήσης που έρχονται στο φως από τις ανασκαφές που διεξάγονται συνεχώς από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Οι συλλογές χρονολογούνται από τα παλαιολιθικά μέχρι και παλαιοχριστιανικά χρόνια (5300 π.Χ – 5ος αι. μ.Χ)

10 ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Παρουσιάζει τη μακραίωνη ιστορική εξέλιξη ενός από τα λαμπρότερων ιερών της αρχαιότητας. Περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή της Άλτεως και χρονολογούνται από προϊστορικά μέχρι και πρώτα Χριστιανικά χρόνια. Έχει την πιο πλούσια συλλογή χάλκινων αντικειμένων στον κόσμο!

11 ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ Λειτουργεί από το Παρουσιάζονται ευρήματα από την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή σαν βιωματικό ταξίδι για τον επισκέπτη. Τα αντικείμενα είναι από το 3000 π.Χ μέχρι και τον 4ο αιώνα.

12 ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Το είδος των εκθεμάτων προέρχονται κυρίως από τον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή. Τα χρονικά όρια που καλύπτουν είναι από τη μυκηναϊκή έως και τη Ρωμαϊκή εποχή.

13 ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ Τα εκθέματα αυτού του μουσείου μεταξύ άλλων είναι τοιχογραφίες, όπλα, νομίσματα, επιγραφικά κείμενα και ψηφιδωτά δάπεδα της Σπάρτης από παλαιολιθική έως ύστερη ρωμαϊκή εποχή.

14 2.ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ-ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
2.ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ-ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Το Εκκλησιαστικό μουσείο Αλεξανδρούπολης στεγάζει τη συλλογή θρησκευτικών αντικειμένων που συγκεντρώθηκαν από τους ναούς και τις μονές της εκκλησιαστικής επαρχίας της οικείας μητρόπολης. Τα κύρια εκθέματα είναι: παλαίτυπα, εικόνες (φορητές, προσκυνήσεως, τέμπλου), σταυρός τέμπλου, τρίπτυχα κλπ, από τον 15ο ως τον 19ο αιώνα.

15 ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ Αυτό το μουσείο περιλαμβάνει 3 ορόφους συνολικού εμβαδού 720 τ.μ. Το υλικό της μόνιμης συλλογής περιλαμβάνει φορητές εικόνες, τοιχογραφίες από ναούς, ψηφιδωτά δάπεδα, χειρόγραφα, έργα αγγειοπλαστικής και μικροτεχνίας, νομίσματα, ξυλόγλυπτο, ταφικά ευρήματα, επιγραφές κλπ

16 ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ Ιδρύθηκε το 1914 και η συλλογή του περιέχει περίπου αντικείμενα. Κάποια από αυτά είναι εκκλησιαστικά υφάσματα, γλυπτά, ζωγραφικά έργα κλπ. Η μόνιμη συλλογή του διαμορφώνεται σε 2 κύρια μέρη: Το πρώτο μέρος είναι αφιερωμένο στην Βυζαντινή περίοδο (4ος – 15ος αι. μ.Χ) το δεύτερο μέρος είναι η Μεταβυζαντινή περίοδος από 15ο αι. μέχρι και 20ο .

17 ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Βρίσκεται ΝΑ της ακρόπολης του κάστρου των Ιωαννίνων. Πρόκειται για διώροφο κτίριο, η κυρίως συλλογή του βρίσκεται στο ισόγειο. Τα ευρήματα χρονολογούνται από τον 4ο μέχρι και 19ο αιώνα. Τρεις είναι οι κύριες εκθέσεις: Παλαιοχριστιανική, Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή. Το μουσείο διαθέτει εργαστήριο συντήρησης κεραμικής ,τοιχογραφίας κλπ

18 ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Ιδρύθηκε το 1989 και στεγάζει μια από τις σημαντικότερες συλλογές βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων του υπουργείου πολιτισμού. Εκτός από εικόνες στη συλλογή περιλαμβάνονται νομίσματα, τοιχογραφίες, αρχιτεκτονικά γλυπτά και βιβλία.

19 ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΝΗΣ ΠΡΕΒΕΛΗΣ
Αυτό το μουσείο έχει συλλογές εικόνων, αμφίων, εκκλησιαστικών σκευών και κειμηλίων. Μερικά από τα σημαντικότερα είναι ένα αργυρόδετο Ευαγγέλιο του 1807 και επίχρυσο δισκοπότηρο με κάλλυμα (1847).

20 ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Οι συλλογές της έκθεσης του μουσείου δημιουργήθηκαν με βάση τα ευρήματα της ΒΑ Χαλκιδικής. Έτσι έχουμε χρονολογικά την προχριστιανική Χαλκιδική και την Χριστιανική αλλά υπάρχουν και ευρήματα από τα Βυζαντινά και νεότερα χρόνια.

21 ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ Στόχος της παρουσίασης του υλικού της συλλογής είναι η σκιαγράφηση της ιστορικής και καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας του νομού Χανιών, κατά τους Βυζαντινούς και Μεταβυζαντινούς χρόνους. Τα έργα κάθε ενότητας παρουσιάζονται σε χρονολογική διαδοχή. Επίσης υπάρχουν χάρτες και επεξηγηματικοί πίνακες που κατατοπίζουν τον επισκέπτη σχετικά με την προέλευση των ευρημάτων και το ιστορικό πλαίσιο της εποχής τους.

22 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google