Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μουσεία της Πάτρας Αρχαιολογικό Μουσείο Βοτανικό Μουσείο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μουσεία της Πάτρας Αρχαιολογικό Μουσείο Βοτανικό Μουσείο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μουσεία της Πάτρας Αρχαιολογικό Μουσείο Βοτανικό Μουσείο
Ιστορικό και εθνολογικό Μουσείο Μουσείο επιστημών και τεχνολογίας Μουσείο Λαϊκής τέχνης Μουσείο τύπου

2 Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας
Τα σχέδια για τη δημιουργία του μουσείου είχαν αναγγελθεί από την εποχή που η Μελίνα Μερκούρη ήταν Υπουργός Πολιτισμού, ωστόσο η ανέγερσή του ξεκίνησε το 2004. Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε το μουσείο να είναι έτοιμο μέχρι το 2006, όταν και η Πάτρα ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, τα εγκαίνια του μουσείου έγιναν στις 24 Ιουλίου 2009. Το μουσείο έχει τέσσερις θεματικές ενότητες, τρεις από τις οποίες είναι μόνιμες και η άλλη περιοδική. Η περιοδική έκθεση φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις κατά τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους της ΣΤ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, το 70% των εκθεμάτων βλέπουν το φως της ημέρας για πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Επιπλέον, στον χώρο του μουσείου λειτουργεί εκθετήριο και πωλητήριο του ΤΑΠ, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αίθουσα πολυμέσων και εικονικής περιήγησης, χώρος εξυπηρέτησης του κοινού και ένα μικρό θέατρο χωρητικότητας 140 θέσεων[4].

3 Ιστορικό και εθνολογικό Μουσείο Πάτρας
Ιστορικό και εθνολογικό Μουσείο Πάτρας Ιδρύθηκε το 1973 από τον Γιάννη Μελετόπουλου και Θεόδωρου Παπαναγιώτου και στεγάζεται στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης με εκθέματα κυρίως πολεμικά του 1821. Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Όπλα και άλλα αντικείμενα του 1821 Τουφέκια, σπαθιά, ξίφη από το 1770 και μετά. Ανάμεσά τους υπάρχουν όπλα του οπλαρχηγού Παναγιώτη Καρατζά. Γκραβούρα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, έργο του Ι. Friedel Πολεμική σημαία του 12ου ηρωικού συντάγματος πεζικού Πολεμικό ημερολόγιο και προσωπικά αντικείμενα του στρατηγού Κ. Κωνσταντινόπουλου - Πρωτότυπο χειρόγραφο ποιήματος του Κωστή Παλαμά Πίνακας με υπογραφές αγωνιστών του 1821, επιφανών Ελλήνων και Φιλελλήνων Αντίγραφο Αχαϊκής Διακήρυξης Ελευθερίας με ημερομηνία 26 Μαρτίου 1821 Εκμαγείο προσώπου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και ανάγλυφα προσώπων ηρώων του 1821

4 Μουσείο επιστημών και τεχνολογία
Το πρώτο τμήμα του νέου κτιρίου του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας έχει κατασκευαστεί και δοθεί σε χρήση. Tο νέο Μουσείο έχει τοποθετηθεί στο κέντρο της Πανεπιστημιούπολης, απέναντι από το Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου και κάτω από το εστιατόριο Πάρκο της Ειρήνης. Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ασχολείται με τη συγκρότηση των συλλογών και την τεκμηρίωσή τους με σκοπό την καλύτερη οργάνωση των μόνιμων εκθεσιακών χώρων του και την καλύτερη αξιοποίησή τους με εκπαιδευτικά προγράμματα. Το υλικό το οποίο συγκροτεί και εμπλουτίζει τις συλλογές του Μουσείου είναι σκεύη, εργαλεία, μηχανήματα, τεχνολογικός κ.ά. εξοπλισμός, αρχειακό υλικό, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, χάρτες, βιβλία και άλλο συνοδευτικό υλικό.

5 Μουσείο λαϊκής τέχνης Έδρα του είναι η Πάτρα και σκοπός του η συγκέντρωση λαογραφικού υλικού, η συντήρηση και η διαφύλαξή του, καθώς η έρευνα, η μελέτη και η προβολή του. Ενώ η παιδευτική του αποστολή με την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων αποσκοπεί στη γνώση του λαϊκού μας πολιτισμού από τους μαθητές και τους νέους γενικότερα. Το Μουσείο ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1977 και λειτούργησε τον ίδιο χρόνο. Τον Ιούνιο του 1977 εγκαινιάστηκε από τον Υπουργό Προεδρίας τότε κ. Κωστή Στεφανόπουλο, σημερινό Πρόεδρο Δημοκρατίας. Δημιούργημα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της αγάπης των μελών του πολιτιστικού κέντρου αλλά και πολλών Πατρινών και φορέων της πόλης μας, από τον Ιούνιο του 1977 μέχρι τον Ιούνιο του 1980 λειτούργησε με τη λαογραφική συλλογή της συμπολίτιδος κ. Χρυσής Γιαννοπούλου. Από τον Ιούλιο του 1980, ανακαινισμένο ριζικά και με υλικό που ανήκει στην κυριότητά τον, συνεχίζει τη λειτουργία του. Το λαογραφικό αυτό υλικό, αγροτικό κυρίως, συγκεντρώθηκε με πολύ κόπο και προέρχεται από δωρεές μελών και φίλων του Κέντρου και από αγορές, για τις οποίες δαπανήθηκαν σημαντικά ποσά

6 Μουσείο Τύπου ο Μουσείο Τύπου, ιδρύθηκε από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων με έδρα την Πάτρα το 1956 και λειτουργεί από τις 28/05/1957. Σκοπός του είναι η συγκέντρωση και η διαφύλαξη εφημερίδων, περιοδικών, χειρογράφων και άλλων εντύπων κυρίως από το παρελθόν, που αποτελούν την πηγή της πληροφόρησης για την ιστορία του τόπου μας.  Σημαντικότατα εκθέματα, όπως εφημερίδες από το 1815 έως σήμερα περισσότερων των 1000 διαφορετικών τίτλων, που καλύπτουν όχι μόνο την Πάτρα αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα διαφορετικά περιοδικά από το 1852 και έπειτα, 67 ημερολόγια της περιόδου , σπάνιες εκδόσεις και τίτλοι βιβλίων που χάθηκαν με το πέρασμα των χρόνων, είναι ένα μόνο μέρος από την πλούσια συλλογή του Μουσείου. 


Κατέβασμα ppt "Μουσεία της Πάτρας Αρχαιολογικό Μουσείο Βοτανικό Μουσείο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google