ΜΙΑ ΜΗΛΙΑ (πληροφορίες από τη γιαγιά)

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Στιγμές του χωριού μας από το παρελθόν και το παρόν.
Advertisements

Η Πρωτεύουσα της Κύπρου
Στην AEGEAN εδώ και 15 χρόνια στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία με ενέργειες που στηρίζουν τους νέους αλλά και όσους μας έχουν ανάγκη.
(Μαθητές της Ε’ Τάξης) Microsoft office power point 2003
Η καθημερινή ζωή στην ύπαιθρο στα χρόνια των Ισαύρων και των Μακεδόνων
Ερευνητικό πρόγραμμα «Η δική μου ιστορία: Κατασκευή γενεαλογικού δέντρου μαθητών/τριών της Β΄ Γυμνασίου» Οικογενειακό δέντρο.
Φωτογραφικό υλικό από σχολεία της Κύπρου
Το καινούριο σιντριβάνι της πλατείας. Πριν φτιαχτεί το σιντριβάνι υπήρχαν πιο πολλά δέντρα σε αυτό το σημείο, ενώ τώρα το έχουν στολίσει γύρω, με γκαζόν.
Δασκάλες: Ολυμπία Κουκουμά
Θετικά και τα αρνητικά οροσειρών. Θετικά και αρνητικά πεδιάδων.
Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ «ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» ΔΕΡΥΝΕΙΑ.
Εξοχική κατοικία 2010 Επαμεινώνδας Ε. Πανάς Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής.
Παιδιά σκλάβοι: τα «αναλώσιμα» του κόσμου; Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, σήμερα υπάρχουν στον κόσμο 27 εκατομμύρια σκλάβοι, διπλάσιοι από όσοι υπολογίζεται.
Η κατεχόμενη Αμμόχωστος Εργασία από τον Εμμανουήλ Βαμβατσούλη
ΣΧΕΔΙΑΖΩ :ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΒΑΡΤΑΝΙΑΝ ΜΙΧΑΗΛ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Είμαστε οι μαθητές της Γ1΄ τάξης του 4ου Δημ. Σχολείου Ωραιοκάστρου.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Λευκωσία ( ή αλλιώς Λήδρα)
ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ
ΦΛΑΜΟΥΔΙ.
ΒΑΤΥΛΗ.
ΑΣΣΙΑ ΑΝΝΑ ΜΙΧΑΗΛ Ε΄1.
ΕΚKΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
«Παράλληλες διαδρομές» Πολιτιστικό Διασχολικό Πρόγραμμα: Εσπερινό Γυμνάσιο & Παράρτημα 6 ου Γυμνασίου στο Ε.Κ.Κ.Ν. Βόλου Η παρουσίαση αυτή εμφανίζει τα.
Η καθημερινή ζωή στα ελληνιστικά χρόνια
Θετικά και τα αρνητικά οροσειρών. Θετικά και αρνητικά πεδιάδων.
Η ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ (1881) ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ. Νικόλας Μπουτουρίδης Αλέξανδρος Σαμαράς Γιάννης Πράττος.
Β΄ τμήμα μετανάστευσης μ Χ Χώρες προορισμού Αυστραλία, Ευρωπαϊκές χώρες και Δυτική Γερμανία.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ
H πολιτική διαίρεση της Ευρώπης
Ιστορία του κυπριακού σιδηρόδρομου
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
Λ Ε Υ Κ Ω Σ Ι Α Σκοπός μαθήματος
Project:Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ Υπεύθυνες καθηγήτριες: Γερμανού Άννα Σουλή Σοφία.
Νερό και ενέργεια Αντώνης Αντωνιάδης Σταύρος Γερολυμάτος
Από τη μαθήτρια της Στ τάξης Νικολέτα Λάρκου !!!!!!!!!
Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΟΥ Η μητέρα μου κατάγεται από τον Άγιο Μέμνωνα από την πλευρά του πατέρα της και από την Ακανθού από την πλευρά της μητέρας της. Ο πατέρας.
Η πόλη της Κερύνειας – εισαγωγικά Θέση Ονομασία Ιστορία
Κορκοβέλου Ρεγγίνα Κυπριανού Νεφέλη Εργασία για το μάθημα Νέα Ελληνικά και Λογοτεχνία Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σπυροπούλου Ελένη Β’3 3 ου Γυμνασίου Βύρωνα.
Κορκοβέλου Ρεγγίνα Κυπριανού Νεφέλη Εργασία για το μάθημα Νέα Ελληνικά και Λογοτεχνία Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σπυροπούλου Ελένη Β’3 3 ου Γυμνασίου Βύρωνα.
Από το Σόλωνα Χριστοδούλου Πριν πολλούς αιώνες οι κάτοικοι της Αιγύπτου υπέφεραν κάποτε από έλλειψη και κάποτε από πληθώρα νερού. Κάποτε υπήρχε πολύ.
Κερύνεια Σοφία Στόικα.
Ζητούμε:  Να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα και οι έποικοι από τη γη μας και τα σπίτια μας.  Ελευθερία στην κατεχόμενη Κύπρο, επανένωση του νησιού και.
H βιομηχανία και η βιοτεχνία στην Ευρώπη
Η καθημερινή ζωή των Ρωμαίων
Διαθεματική εργασία: Ιστορία της Νότιας Πιερίας. Πούρλια Οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στους Παλαιούς Πόρους (Πούρλια) το Οι συχνές κατολισθήσεις,
ΒΟΛΟΣ.
Μηλιές Το τρενάκι του Πηλίου Σωτηρούλα Σταύρου. Πληροφορίες Το τρενάκι του Πηλίου ξεκίνησε ένα αιώνα πριν κάνοντας τη γραμμή Βόλου- Μηλέων, της οποία.
Αδριάνειο Υδραγωγείο-Αχαρνικός οχετός
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Παραδοσιακές φωνές και τραγούδια της κατεχόμενης γης μας, πριν και μετά από την εισβολή Αντώνης Ευαγγέλου Α΄5, Κάλια Σουτζιή Α΄5 Μάγια Ψύλλου Α΄5, Ορθοδοξία.
Χαβάνα –Άρτεμις Αχιλλέως
Μελετώ μια κοινότητα της Κύπρου
1 Λευκωσία, η πρωτεύουσα της Κύπρου Από την Χρυσούλα Ευτυχίου Ειδικότητα: Εκπαιδευτικός Δημοτικής.
ΤΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ. Θεοδώρα Ηρακλέους Στ΄
Τριπόταμος. Το ποτάμι Τριπόταμος σχηματίζεται από τρία ρέματα, που ενώνονται σε ένα, περίπου 500 μέτρα έξω και ΒΑ του ομώνυμου χωριού, κοντά στα τελευταία.
ΙΝΔΙΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ.
ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟΟΥΝΧΕΝΤΖ.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Γ ΤΡΙΜΗΝΟΥ
ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΦΡΕΝΑΡΟΣ ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΦΑ, ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ , ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΣΠΑΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΡΕΝΑΡΟΥ.
ΠΕΤΡΟΣ ΖΑΚΟΥ ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΟΡΓΙΟΥ ΑΝΤΡΕΑΣ ΑΝΤΡΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΡΕΝΑΡΟΥ
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
Μηλιά Η Μηλιά βρίσκεται στη κατεχόμενη επαρχία της Αμμοχώστου. Βρίσκεται 21 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Αμμοχώστου. Ο πληθυσμός της κοινότητας από.
ΤΟ ΑΒΑΕΙΟ ΤΟΥ ΠΕΛΛΑΠΑΙΣ
Εργοστάσια Ναούσης ΕΡΓΑΣΙΑ PROJECT ΤΜΗΜΑ:Α3 ΜΑΘΗΤΕΣ: ΕΒΙΤΑ ΜΑΝΟΥ
Το Κρυστάλλινο Παλάτι φτιάχτηκε για να στεγάσει την πρώτη Διεθνή Έκθεση που οργανώθηκε το 1851 στο Λονδίνο. Ήταν ένα κτίριο από γυαλί και μέταλλο, ένα.
Έρευνα με θέμα: Από που καταγόμαστε;
ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΙΑ ΜΗΛΙΑ (πληροφορίες από τη γιαγιά) Παρουσίαση από τη μαθήτρια της Στ΄ τάξης Γεωργία Σάββα

Πού βρίσκεται η Μια Μηλιά; Πού βρίσκεται η Μια Μηλιά;  Η Μια Μηλιά βρίσκεται στο κατεχόμενο μέρος της Λευκωσίας και βρίσκεται Βορειοανατολικά . Κάποια γειτονικά χώρια είναι η Ομορφίτα , η Κυθρέα , ο Κουτσοβέντης , το Νέο χωριό Κυθρέας , το Σιχαρί κ.α..

Πώς πήρε η Μια Μηλιά το όνομα της; Σύμφωνα με μία εκδοχή το τοπωνύμιο Μια Μηλιά προέρχεται  από το ένα μίλι, μια μίλι, Μια Μηλιά. Υπάρχουν ακόμα δύο εκδοχές. Η μία ότι προέρχεται από το εκατόν μηλιές - Κατωμηλέα και η άλλη από το εννιά μηλιές.

Το έδαφος Το έδαφος της Μιας Μηλιάς ήταν κατάλληλο για την κατασκευή τούβλων και κεραμιδιών. Την καλοκαιρινή περίοδο λειτουργούσαν μικρές χειρωνακτικές βιομηχανίες τα "καμίνια" που έκαναν τα ξακουστά τούβλα και κεραμίδια της Μιας Μηλιάς. Σ ' αυτά τα καμίνια δούλευαν αρκετοί Μια Μηλιώτες ιδίως μαθητές των Γυμνασίων όπως και αρκετοί κάτοικοι από τα γύρω χωριά, Κυθρέα, Νέο Χωριό Κυθρέας, Παλαίκυθρο, Τραχώνι, Βώνη και Έξω Μετόχι, Έλληνες και Τούρκοι.

Επαγγέλματα Η Μια Μηλιά ήταν βιομηχανική περιοχή. Η Μια Μηλιά ήταν βιομηχανική περιοχή. Κάποια εργοστάσια ασχολούνταν με τούβλα αλλά με μωσαϊκά ,με κατσαρόλες, ρούχα, έπιπλα κ.α.

Κατασκευές Στη Μια Μηλιά υπήρχε και σταθμός του τρένου. Ο σιδηρόδρομος σταμάτησε να λειτούργει. Η Κυβέρνηση κατασκεύασε δύο υδατοφράκτες τη δεκαετία 1960 -70 στην τοποθεσία Μερράς, στα Βορειοδυτικά του χωριού γύρω στο 1950 - 1952. Η εκκλησία του χωριού μας ήταν κτισμένη το 1900.

Οι ποταμοί Δύο μικροί ποταμοί ο Κόννος και η Σιάς άρδευαν τα χωράφια της Μιας Μηλιάς. Επίσης από την Μια Μηλιά περνούσε ο πιο μεγάλος χείμαρρος της Κύπρου, ο Πεδιαίος ή ο Πηθκιάς όπως είναι γνωστός.

Τι όνομα έχει σήμερα η Μια Μηλιά Το 1975 οι τούρκοι εφαρμόζοντας την πολιτική για αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων μας ονόμασαν την Μια Μηλιά "Haspolat¨".