Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερευνητικό πρόγραμμα «Η δική μου ιστορία: Κατασκευή γενεαλογικού δέντρου μαθητών/τριών της Β΄ Γυμνασίου» Οικογενειακό δέντρο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερευνητικό πρόγραμμα «Η δική μου ιστορία: Κατασκευή γενεαλογικού δέντρου μαθητών/τριών της Β΄ Γυμνασίου» Οικογενειακό δέντρο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερευνητικό πρόγραμμα «Η δική μου ιστορία: Κατασκευή γενεαλογικού δέντρου μαθητών/τριών της Β΄ Γυμνασίου» Οικογενειακό δέντρο

2 Ερευνητικό πρόγραμμα «Η δική μου ιστορία - Κατασκευή γενεαλογικού δέντρου μαθητών/τριών της Β΄ Γυμνασίου» Η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης θα αναπτύξει κατά το σχολικό έτος το ερευνητικό πρόγραμμα «Η δική μου Ιστορία: Κατασκευή γενεαλογικού δέντρου μαθητών/τριών της Β΄ Γυμνασίου». Οι μαθητές/τριες, αναζητώντας τους προγόνους τους μέσα από προφορικές μαρτυρίες των οικογενειών τους, θα κατασκευάσουν το γενεαλογικό τους δέντρο. Η διαδικασία αυτή θα τους/τις βοηθήσει να αποκτήσουν αυτογνωσία και να κατανοήσουν καλύτερα τις έννοιες της ιστορικής εξέλιξης, του ιστορικού χρόνου, των πολλαπλών ταυτοτήτων κ.λπ., μέσα από τον πρώτο πυρήνα της ιστορίας, την οικογένεια.

3 Ερευνητικό πρόγραμμα «Η δική μου ιστορία - Κατασκευή γενεαλογικού δέντρου μαθητών/τριών της Β΄ Γυμνασίου» Η εμπειρία αυτή θα βοηθήσει ακόμα τα παιδιά να αντιληφθούν τη σημασία και την αξία της προφορικής ιστορίας και την ανάγκη διάσωσης και αξιοποίησής της στη συγκρότηση ισχυρής ιστορικής μνήμης. Τέλος, ο βιωματικός αυτός τρόπος αναζήτησης των οικογενειακών καταβολών θα συμβάλει και στην ανάπτυξη ιστορικής συνείδησης που αποτελεί έναν από τους δύο βασικούς σκοπούς της διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας στην Εκπαίδευση.

4 Ερευνητικό πρόγραμμα «Η δική μου ιστορία - Κατασκευή γενεαλογικού δέντρου μαθητών/τριών Β΄ Γυμνασίου» Στόχος της κατασκευής του γενεαλογικού δέντρου των προγόνων των μαθητών της Β΄ Γυμνασίου είναι η συγκέντρωση ποικίλων πληροφοριών και πληθυσμιακών δεδομένων της Κύπρου, τα οποία μπορούν να απαντήσουν, μέσα από στατιστικές αναλύσεις των ποσοτικών δεδομένων που θα προκύψουν, σε μια σειρά ερευνητικών ερωτημάτων, όπως: Ποιες ήταν οι κύριες επαγγελματικές ασχολίες των κατοίκων συγκεκριμένων περιοχών; Ποια επαγγέλματα είχαν οικογενειακό χαρακτήρα; Ποια επαγγέλματα έχουν εξαφανισθεί; Ποια ήταν τα γυναικεία επαγγέλματα;

5 Ερευνητικό πρόγραμμα «Η δική μου ιστορία - Κατασκευή γενεαλογικού δέντρου μαθητών/τριών Β΄ Γυμνασίου» Η θνησιμότητα και ο μέσος όρος ζωής από γενιά σε γενιά. Οι ασθένειες και οι αιτίες θανάτων των Κυπρίων. Η εσωτερική/εξωτερική μετανάστευση των κατοίκων. Η διασπορά των προσφύγων σε κοινότητες/περιοχές της ελεύθερης Κύπρου. Πιο ειδικά θέματα, όπως η άφιξη Μικρασιατών προσφύγων στην Κύπρο και η εγκατάστασή τους σε συγκεκριμένες περιοχές της Κύπρου, η εξελικτική πορεία της κυπριακής οικογένειας σε σχέση με το μορφωτικό της επίπεδο κ.ά.  

6 Γενεαλογικό δέντρο Σημείο αναφοράς: Μαθητής/τρια Αναδρομή σε: 1
Γενεαλογικό δέντρο Σημείο αναφοράς: Μαθητής/τρια Αναδρομή σε: 1. Γονείς (Πατέρας – Μητέρα) 2. Παππούδες/γιαγιάδες 3. Προπάππους/προγιαγιάδες

7 ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ Μαθητής /τρια Πατέρας Μητέρα Γιαγιά Παππούς Παππούς
Προπάππος Πρόγιαγια Προπάππος Πρόγιαγια Προπάππος Πρόγιαγια Προπάππος Πρόγιαγια

8  Πληροφορίες που θα ζητούνται για κάθε πρόσωπο:
 1. Μαθητής/τρια Έτος γέννησης, τόπος καταγωγής, φύλο, τόπος διαμονής, οικογενειακή κατάσταση, αριθμός αδελφιών, θρήσκευμα.  2. Πατέρας – Μητέρα Έτος γέννησης, έτος θανάτου, αιτία θανάτου, τόπος καταγωγής, τόπος διαμονής, επίπεδο μόρφωσης, επάγγελμα/ασχολία.  3. Παππούς – Γιαγιά Έτος γέννησης, έτος θανάτου, αιτία θανάτου, τόπος καταγωγής, τόπος διαμονής, επίπεδο μόρφωσης, επάγγελμα/ασχολία.  4. Προπάππος – Προγιαγιά

9 Αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία, την εμπλοκή των εκπαιδευτικών και τη μεθοδολογία του Ερευνητικού Προγράμματος θα αποσταλούν στις σχολικές μονάδες σε κατοπινό στάδιο.


Κατέβασμα ppt "Ερευνητικό πρόγραμμα «Η δική μου ιστορία: Κατασκευή γενεαλογικού δέντρου μαθητών/τριών της Β΄ Γυμνασίου» Οικογενειακό δέντρο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google