Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Από τη μαθήτρια της Στ τάξης Νικολέτα Λάρκου !!!!!!!!!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Από τη μαθήτρια της Στ τάξης Νικολέτα Λάρκου !!!!!!!!!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Από τη μαθήτρια της Στ τάξης Νικολέτα Λάρκου !!!!!!!!!
ΖΩΔΙΑ Από τη μαθήτρια της Στ τάξης Νικολέτα Λάρκου !!!!!!!!!

2 Λίγα λόγια για το χωριό Ζώδια
Η Ζώδια είναι χωριό στην περιοχή Μόρφου    της επαρχίας Λευκωσίας στην Κύπρο.  Βρίσκεται περίπου 30 χλμ δυτικά της πόλης της Λευκωσίας και 4 χλμ νότια της κωμόπολης της Μόρφου,  σε υψόμετρο 90M. Αποτελείται από δυο χωριά την Πάνω Ζώδια(στα νότια) και την Κάτω Ζώδια (στα βόρεια). Είναι σήμερα κατεχόμενη από τους Τούρκους εισβολείς. Κατά την Τουρκική εισβολή του 1974 είχε Ελληνοκύπριους κατοίκους. Η Ζώδια φημιζόταν για τα εξαιρετικά σε γεύση και γλυκάδα καρπούζια και πεπόνια. Ήταν επίσης γνωστή για τη μεγάλη (ίσως τη μεγαλύτερη της Κύπρου) ζωεμποροπανήγυρη στη γιορτή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Πάνω Ζώδια(στις 8 Νοεμβρίου), που διαρκούσε μια εβδομάδα.

3

4 ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΖΩΔΙΑ
Για το χωριό Ζώδια υπάρχουν διάφορες εκδοχές από πού έχει πάρει το όνομά του. Σύμφωνα με τον Νέαρχο Κληρίδη στο βιβλίο του Χωριά και Πολιτείες της Κύπρου το χωριό Ζώδκια και Ζώδκιες –επειδή πρόκειται περί δύο χωριών, της Πάνω και Κάτω Ζώδιας- αρχικά στα χρόνια της Φραγκοκρατίας το χωριό αυτό υπήρχε με το όνομα Ζωτία. Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι το χωριό τους ονομάστηκε Ζώδια, γιατί στα παλιά χρόνια βρίσκονταν εκεί πολλά φαντάσματα τα οποία στήν Κυπριακή λέγονται Ζώδκια και Ζώδκιον . Όταν κτίστηκε το χωριό, οι άνθρωποι έλεγαν –είμαι από τα Ζώδκια- και αργότερα με την πάροδο του χρόνου έλεγαν είμαι από τη Ζώδκιαν. Όμως τώρα τη λέμε Ζώδια.

5 ΜΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Μια τοπική παράδοση για την ονομασία του χωρίου, που έχει διασωθεί αναφέρεται σε μια ωραία Ρήγαινα η οποία κατοικούσε στη Μόρφου η οποία ήταν κατάξερη λόγω της ελλείψεως νερού και κάποιον Ρήγα ο οποίος κατοικούσε στην ανθισμένη Περιστερώνα που το νερό υπήρχε άφθονο. Ο Ρήγας ζήτησε να νυμφευθεί την ωραία Ρήγαινα, αλλά εκείνη του ζήτησε για να τον παντρευτεί να ανοίξει έναν αυλάκι από το οποίο θα της παραχωρούσε ποσότητα νερού ικανό να παρασύρει ένα φορτίο από ακανθώδεις θάμνους (παλλούρες). Έτσι και έγινε. Το αυλάκι ανοίχθηκε και το νερό έτρεξε μέχρι το παλάτι της Ρήγαινας. Αλλά το φορτίο με τις παλλούρες σκάλωσε σε κάποια στροφή του αυλακιού στη Ζώδια. Τότε ο Ρήγας και η Ρήγαινα θεώρησαν ότι το μέρος που σκάλωσαν οι παλλούρες ήταν σημάδι για να κτιστεί το παλάτι τους, για να μπορούν να επιβλέπει η Ρήγαινα τα κτήματα της προς τη Μόρφου και ο Ρήγας προς την Περιστερώνα. Εκεί έκτισαν το ξωκλήσι τ’ Αϊ-Γιώρκη των Ξαλώνων.

6

7 ΤΟ ΛΙΝΑΡΙ ΤΗΣ ΖΩΔΙΑΣ Το λινάρι είχε τόσες φροντίδες και ταλαιπωρίες για την προετοιμασία και κατεργασία του, που όταν παρενέβαλλαν δυσκολίες σε κάποιον για κάποια δουλειά του έλεγε: «Εκάμαν μου τα κακά του λιναρκού». Στα 1923 ιδρύθηκε στη Ζώδια το μοναδικό στην Κύπρο «Εργοστάσιο Λίνου», που χρησιμοποιούσε νέες μεθόδους για την επεξεργασία του λιναριού, αλλά έκλεισε το Τα λινά της Ζώδιας ήταν τα καλύτερα λινά. Μ’ αυτά έκαναν τα λευκαρίτικα κεντήματα. Επίσης το λινάρι είναι και ένα από τα ξακουστά λιπάσματα.

8 Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗ ΖΩΔΙΑ
Η βροχόπτωση είναι η χαμηλότερη απ’ όλες τις περιοχές της Κύπρου. Γι’ αυτό και οι Ζωδιάτες, γεωργοί οι περισσότεροι, ήταν υποχρεωμένοι να καταγίνονται με την ξηροκαλλιέργεια. Καλλιεργούσαν δηλαδή προϊόντα που αρκούνταν με τα νερά της βροχής κι ένα δυο ποτίσματα από το νερό του ποταμού ή από τα τρεξιμιά νερά της Περιστερώνας. Φύτευαν δημητριακά, όσπρια, καρπούζια, πεπόνια, αλλά και λινάρι, αρτυσιά, γλυκάνισο . Η Ζώδια φημιζόταν για τα εξαιρετικά σε γεύση και γλυκάδα καρπούζια και πεπόνια της . Η αρτυσιά ήθελε πολλά ξεχορτίσματα, προσεκτικό ξερίζωμα, κουπάνισμα ή αλώνισμα και σχολαστικότατο κοσκίνισμα .

9 Η ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Στα νεότερα χρόνια η Ζώδια άρχισε να ευημερεί, ύστερα από την ανόρυξη γεωτρήσεων που έφεραν στην επιφάνεια άφθονα νερά. Οι γυμνοί κάμποι μεταβλήθηκαν σε καταπράσινους κήπους με πορτοκαλιές, λεμονιές, μανταρινιές και γκρέιπφρουτ. Άρχισαν επίσης να καλλιεργούν νέα προσοδοφόρα προϊόντα· πατάτες, φασόλια, καρότα. Οι Ζωδιάτες έκτιζαν σπίτια που τα ζήλευαν κι αυτές οι πόλεις. Την πρόοδο και την ευημερία όμως ήρθε ν’ ανακόψει η επάρατη τουρκική εισβολή. Έτσι σήμερα τα σπίτια, τα νερά, τα περβόλια και τα χωράφια τα εκμεταλλεύονται οι κουβαλητοί Τούρκοι.

10

11 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ , ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΗ ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΜΑΣ ΑΝΑΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ


Κατέβασμα ppt "Από τη μαθήτρια της Στ τάξης Νικολέτα Λάρκου !!!!!!!!!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google