Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Έρευνα με θέμα: Από που καταγόμαστε;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Έρευνα με θέμα: Από που καταγόμαστε;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Έρευνα με θέμα: Από που καταγόμαστε;
Εργάστηκαν οι μαθητές της Στ΄ 2 τάξης

2

3 Διεξαγωγή έρευνας Από που καταγόμαστε;
Διεξαγωγή έρευνας Στα πλαίσια της εβδομάδας ¨Δεν Ξεχνώ – Γνωρίζω – Διεκδικώ¨εμείς οι μαθητές της Στ2 τάξης πραγματοποιήσαμε έρευνα με το ερώτημα προς διερεύνηση: Από που καταγόμαστε; Το δείγμα μας ήταν όλοι οι μαθητές του σχολείου μας.

4 Μόρφου Λεονάρισο Γιάννης Μια Μηλιά Μορφού Κλειώ Αμμόχωστος Μάριος
Αγ. Ερμόλαος Κερύνεια Άννα Μαρία Αντρέας Πραστειό Τροοδία Καραβάς Κερύνεια Αρετή Μόρφου Μάριος Λεονάρισο Γιάννης Μια Μηλιά Μορφού Κλειώ Αμμόχωστος Μάριος Σύγκραση Αμμοχώστου Μιχαήλ Σοφία

5 Είναι το κατεχόμενο χωριό της μαθήτριας
Καραβάς Κερύνειας Είναι το κατεχόμενο χωριό της μαθήτριας Αρετής Στ΄2

6 Ο Καραβάς Εγώ κατάγομαι από τον Καραβά. Ο Καραβάς βρίσκεται στην αρχαία Λάπηθο, πιστεύεται ότι το χωριό δημιουργήθηκε τον 7o αιώνα όταν κατά τις αραβικές επιδρομές εγκαταλείφθηκε η Λάπηθος και οι κάτοικοι της μετοίκησαν στα ορεινά της περιοχής. Κύριες ασχολίες των κατοίκων ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία ενώ ο Καραβάς ήταν γνωστός για τις λεμονιές του, μάλιστα γινόταν ετήσια γιορτή Λεμονιού.

7 Ο Δήμος Καραβά ιδρύθηκε το 1884
Ο Δήμος Καραβά ιδρύθηκε το Πριν το 1974 λειτουργούσαν στον Καραβά δύο δημοτικά σχολεία. Στην περιοχή ανθούσε η λαϊκή τέχνη και η χειροτεχνία. Τα τελευταία χρόνια πριν την εισβολή άρχισε να αναπτύσσεται ο τουρισμός προσφέροντας στους επισκέπτες ένα πλούσιο συνδυασμό φυσικής ομορφιάς αλλά και πολιτιστικής παράδοσης. Στον Καραβά υπήρχαν τρεις ενοριακές εκκλησίες και 14 παρεκλήσια.

8 Είναι το κατεχόμενο χωριό του μαθητή του σχολείου μας:
Αγ. Ερμόλαος Κερύνειας Είναι το κατεχόμενο χωριό του μαθητή του σχολείου μας: Αντρέα Δ΄1

9 Κατεχόμενο Χωριό στους νότιους πρόποδες του Πενταδαχτύλου
Κατεχόμενο Χωριό στους νότιους πρόποδες του Πενταδαχτύλου. Μετρούσε 500 κατοίκους πριν την βάρβαρη εισβολή των Τούρκων. Τα κοντινότερα χωριά η Σκυλλούρα ο Κοντεμένος ο Σύσκληπος και στο βάθος το βουνό να αιμορραγεί.... Το χωριό οφείλει το όνομα του στον προστάτη του, τον Άγ. Ερμόλαο. Οι δύο εκκλησίες του χωριού, η παλιά και η νέα, είναι αφιερωμένες στον Άγιο αυτό.

10 Είναι η κατεχόμενη πόλη του μαθητή του σχολείου μας:
Μόρφου Είναι η κατεχόμενη πόλη του μαθητή του σχολείου μας: Μάριου Στ΄2

11 ΜΟΡΦΟΥ Κατάγομαι από τη Μόρφου.
Η Μόρφου είναι κωμόπολη της επαρχίας Λευκωσίας και δήμος της Κύπρου από το Βρίσκεται στα δυτικά του νησιού σε υψόμετρο 65 μέτρα και έχει έκταση εκτάρια. Το 1974 η πόλη καταλήφθηκε από τους Τούρκους και σήμερα είναι κατεχόμενη. Προσωρινή έδρα του δήμου είναι η Λευκωσία. Η πόλη ήταν γνωστή για τα εσπεριδοειδή της και κυρίως τους πορτοκαλεώνες της. Κάθε χρόνο μάλιστα γινόταν , όπως και στην Αμμόχωστο, η γιορτή πορτοκαλιού που διαρκούσε δύο εβδομάδες.

12 Η ιστορία της Μόρφου Στην περιοχή Μόρφου εγκαταστάθηκαν ακρίτες οι οποίοι εισήγαγαν στο νησί και την λατρεία του Αγίου Μάμα, ο οποίος ήταν προστάτης τους. Η Μόρφου ανήκε διοικητικά στην επαρχία Κερύνειας. Κατά την Αγγλοκρατία ανακηρύχθηκε ανεξάρτητος δήμος , το 1883, με δημάρχους Ελληνοκύπριους αλλά και Τουρκοκύπριους. Στις 14 Αυγούστου του 1974 κατά τον δεύτερο Αττίλα η Μόρφου καταλήφθηκε από τον Τούρκικο στρατό.

13 Είναι το κατεχόμενο χωριό της μαθήτριας σχολείου μας:
Μια Μηλιά Μόρφου Είναι το κατεχόμενο χωριό της μαθήτριας σχολείου μας: Κλειώ Ε΄1

14 Μια Μηλιά Η Μια Μηλιά βρίσκεται στο κατεχόμενο μέρος της Λευκωσίας και βρίσκεται Βορειοανατολικά. Κάποια γειτονικά χώρια είναι η Ομορφίτα , η Κυθρέα , ο Κουτσοβέντης , το Νέο χωριό Κυθρέας , το Σιχαρί κ.α. Σύμφωνα με μία εκδοχή το τοπωνύμιο Μια Μηλιά προέρχεται  από το ένα μίλι, μια μίλι, Μια Μηλιά. Υπάρχουν ακόμα δύο εκδοχές. Η μία ότι προέρχεται από το εκατόν μηλιές - Κατωμηλέα και η άλλη από το εννιά μηλιές.

15 Το έδαφος της Μιας Μηλιάς ήταν κατάλληλο για την κατασκευή τούβλων και κεραμιδιών. Την καλοκαιρινή περίοδο λειτουργούσαν μικρές χειρωνακτικές βιομηχανίες τα "καμίνια" που έκαναν τα ξακουστά τούβλα και κεραμίδια της Μιας Μηλιάς.  Το 1975 οι τούρκοι εφαρμόζοντας την πολιτική για αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων μας ονόμασαν την Μια Μηλιά "Haspolat¨".

16 Είναι το κατεχόμενο χωριό της μαθήτριας του σχολείου μας:
Πραστειό Μόρφου Είναι το κατεχόμενο χωριό της μαθήτριας του σχολείου μας: Τροοδία Ε΄2

17

18 Το Πραστειό είναι ένα από τα πολλά χωριά του διαμερίσματος Μόρφου και βρίσκεται πολύ κοντά στη θάλασσα. Οι κάτοικοι του Πραστειού ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία. Το χωριό ήταν  πλημμυρισμένο από πολλές πορτοκαλιές, μανταρινιές και λεμονιές. Μια άλλη ασχολία των κατοίκων του χωριού ήταν και η κτηνοτροφία. Τα σπίτια ήταν πολύ μεγάλα αλλά το χτίσιμο τους δεν ήταν παραδοσιακό.

19 Στο χωριό έχει δυο εκκλησίες και ένα παρεκκλήσι
Στο χωριό έχει δυο εκκλησίες και ένα παρεκκλήσι. Η μια εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Στυλιανό και η άλλη στον Άγιο Γεώργιο. Το παρεκκλήσι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο. Ο πολιούχος Άγιος του χωριού ήταν ο Άγιος Γεώργιος για τον οποίο οι κάτοικοι του χωριού έκαναν πανηγύρι.

20 Είναι η κατεχόμενη πόλη του μαθητή του σχολείου μας:
Αμμόχωστος Είναι η κατεχόμενη πόλη του μαθητή του σχολείου μας: Μάριου Δ΄2

21 ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ Η Αμμόχωστος αναφέρεται με το όνομα αυτό, που σημαίνει κυριολεκτικά η πόλη χωσμένη στην άμμο, από τον 4ο μ.Χ. αιώνα και πράγματι, η Αμμόχωστος υπήρξε παγκόσμια γνωστό τουριστικό θέρετρο, μεταξύ του 1960 και 1974, λόγω της αμμώδους παραλίας της. Η Αμμόχωστος ήταν και η πρωτεύουσα της Κύπρου με περίπου κατοίκους.

22 Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ
Η Αμμόχωστος ήταν φημισμένη για τα πορτοκάλια της ,αφού γύρω από την πόλη απλώνονταν μεγάλα περιβόλια, πλούσια σε εσπεριδοειδή, γι’ αυτό άλλωστε ονομάζεται ως η πόλη του Πορτοκαλιού. Κάθε Απρίλη ήταν η περίοδος που υπήρχαν πολλά πορτοκάλια, έτσι και πραγματοποιόταν εκείνη την περίοδο η γιορτή αυτή η οποία διαρκούσε 4 ημέρες. Το πανηγύρι ήταν μια πολύ μεγάλη χαρά σε μεγάλους και μικρούς. Η πρώτη γιορτή πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου το Είναι αφιερωμένη σε ολόκληρο το προσφυγικό κόσμο της Κύπρου , αφού ανεξάρτητα καταγωγής όλοι οι πρόσφυγες βιώνουμε με την ίδια βασανιστική αγωνία την απελευθέρωση.

23 Είναι το κατεχόμενο χωριό των μαθητών του σχολείου μας:
Σύγκραση Αμμοχώστου Είναι το κατεχόμενο χωριό των μαθητών του σχολείου μας: Μιχαήλ Στ΄2 Σοφία Δ΄1

24 Σύγκραση Αμμοχώστου Η Σύγκραση Αμμοχώστου είναι το κατεχόμενο χωριό μου. Είναι ένα πολύ μικρό χωριό που βρίσκεται ανατολικά της Κύπρου και πολύ κοντά στην Αμμόχωστο. Στα βόρεια του υψώνεται ο Πενταδάκτυλος. Γειτονικά χωριά είναι το Τρίκωμο, το Λάπαθος, ο Αγιος Γεώργιος Σπαθαρικού και οι Μάντρες. Στο χωριό ζούσαν 250 κάτοικοι ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι που ήταν γεωργοκτηνοτρόφοι. Μερικοί από αυτούς εργάζονταν στην Αμμόχωστο. Το χωριό μας είχε 5 εκκλησίες. Η μεγάλη ξακουστή Βυζαντινή εκκλησία του θαυματουργού Αγίου Προκοπίου και 4 μικρά εξωκλήσια της Παναγίας, του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Παρασκευής και των Αγίων Τριών Παίδων.

25 Σε έκλεισα μέσα στην καρδιά χωριό μου αγαπημένο τη μέρα της επιστροφής
Επισκέπτομαι το χωριό μου κάθε χρόνο στις 8 του Ιούλη όταν γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου Προκοπίου. Όταν τελειώσει η λειτουργία όλοι οι χωριανοί περπατούμε στους δρόμους του χωριού μιλώντας για τις αναμνήσεις τους. Περπατώντας και ακούοντας νιώθω πολύ ευτυχισμένος. Σε έκλεισα μέσα στην καρδιά χωριό μου αγαπημένο τη μέρα της επιστροφής να φτάσει περιμένω.

26 Είναι το κατεχόμενο χωριό του μαθητή του σχολείου μας
Λεονάρισσο Είναι το κατεχόμενο χωριό του μαθητή του σχολείου μας Γιάννης Στ΄1

27 Το Λεονάρισσο Το Λεονάρισσο είναι αμιγώς ελληνική κοινότητα της κατεχόμενης Καρπασίας. Βρίσκεται 43 χλμ βορειοανατολικά της πόλης της Αμμοχώστου, σε υψόμετρο 140M. Ο πληθυσμός της κοινότητας αυτής το 1960 ανερχόταν σε 707 κατοίκους, όλοι Έλληνες. Ο πληθυσμός της το 1973 υπολογιζόταν σε 617 κατοίκους.

28 Στα όρια της κοινότητας αυτής βρίσκεται η εκκλησία Αγίου Δημητρίου καθώς και τα εξωκλήσια Αρχαγγέλου, Αγίου Αντωνίου και Αγίου Ιωάννη (σπηλιά). Στο ελληνικό Δημοτικό Σχολείο που λειτουργούσε εδώ πριν την τουρκική εισβολή φοιτούσαν κατά το σχολικό έτος μαθητές. Το 1979 εξακολουθούσαν να κατοικούν στην κοινότητα αυτή 38 Έλληνες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Το 1994, παρέμεναν στην κοινότητα 10 εγκλωβισμένοι. Οι κατοχικές δυνάμεις και η παράνομη κατοχική διοίκηση απαγορεύουν την επιστροφή των υπολοίπων Ελλήνων κατοίκων της κοινότητας.

29 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!!
Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!!


Κατέβασμα ppt "Έρευνα με θέμα: Από που καταγόμαστε;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google