Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

2 Στόχοι: Ο μαθητής να μπορεί να: αναφέρει τις διάφορες πηγές ενεργείας που υπάρχουν στη φύση, σε πόσες και ποίες κατηγορίες χωρίζονται και ποίες πηγές ενέργειας περιλαμβάνονται σε κάθε κατηγορία.

3 Το ενδιαφέρον μας να μελετήσουμε της διάφορες πηγές ενέργειας είναι γιατί μετατρέπουμε την ενέργεια των πηγών αυτών σε ηλεκτρισμό (ηλεκτρική ενέργεια). Η ηλεκτρική ενέργεια ανήκει σήμερα στα σπουδαιότερα αγαθά της οικονομικής ζωής των λαών και η σημασία της εκτείνεται ακόμα και στην ατομική ζωή του καθενός μας. Σήμερα θα ήταν αδύνατο να φανταστεί κανείς τη ζωή μας χωρίς την ηλεκτρική ενέργεια. Ο ηλεκτρισμός παράγεται σε μεγάλους σταθμούς παραγωγής, χρησιμοποιώντας την ενέργεια η οποία υπάρχει στις διάφορες πηγές ενέργειας ή ενεργειακούς φορείς, (άνθρακα, πετρέλαιο, νερό, ουράνιο κ.λ.π.).

4 Στη φύση υπάρχουν διάφορες πηγές ενέργειας όπως είναι:
η Χημική ενέργεια με υγρά καύσιμα η Χημική ενέργεια με στερεά καύσιμα (3) η Χημική ενέργεια με αέρια καύσιμα (4) η πυρηνική ενέργεια με πυρηνικά καύσιμα (5) η ηλιακή ενέργεια (6) η αιολική ενέργεια ή ενέργεια του ανέμου (7) η ενέργεια της βιομάζας (8) η ενέργεια των κυματισμών της θάλασσας (9) η ενέργεια της παλίρροιας (10) η γεωθερμική ενέργεια (11) η ηλεκτροχημική ενέργεια. (12) Τα νερά των μεγάλων ποταμών (13) Τα νερά των τεχνητών λιμνών (υδατοφράκτες) (14) Τα νερά των υδατοπτώσεων (καταρράκτες) Οι διάφορες πηγές ενέργειας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. (α) Τις ισχυρές πηγές και (β) τις ήπιες πηγές.

5 ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΗΓΕΣ Η θερμότητα η οποία προέρχεται από ισχυρές πηγές δυναμικής ενέργειας έχει σήμερα εξαιρετική σημασία για τον άνθρωπο ως πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ισχυρές πηγές δυναμικής ενέργειας που μας δίνουν τεράστιες ποσότητες θερμότητας είναι οι ακόλουθες: (1) η Χημική ενέργεια με υγρά καύσιμα (2) η Χημική ενέργεια με στερεά καύσιμα (3) η Χημική ενέργεια με αέρια καύσιμα (4) η πυρηνική ενέργεια με πυρηνικά καύσιμα

6 ΗΠΙΕΣ ΠΗΓΕΣ Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πηγών ενέργειας οι οποίες βρίσκονται κατανεμημένες πάνω στην επιφάνεια του εδάφους ή μέσα σ' αυτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι πηγές αυτές ενέργειας ονομάζονται ήπιες, καθώς επίσης και οι μορφές ενέργειας τις οποίες προσφέρουν. Στις ήπιες μορφές ενέργειας ανήκουν: (1) η ηλιακή ενέργεια (2) η αιολική ενέργεια ή ενέργεια του ανέμου (3) η ενέργεια της βιομάζας (4) η ενέργεια των κυματισμών της θάλασσας (5) η ενέργεια της παλίρροιας (6) η γεωθερμική ενέργεια και (7) η ηλεκτροχημική ενέργεια. (8) τα νερά των μεγάλων ποταμών (9) τα νερά των τεχνητών λιμνών (υδατοφράκτες) (10) τα νερά των υδατοπτώσεων (καταρράκτες) Τα νερά που αναφέραμε πιο πάνω, όσο η υψομετρική διαφορά είναι μεγαλύτερη τόσο περισσότερη ενέργεια διαθέτει. Στην περίπτωση (8) το νερό έχει κινητική ενέργεια η οποία προέρχεται από δυναμική, ενώ στη περίπτωση (9) το νερό έχει δυναμική ενέργεια. Στην περίπτωση (10) το νερό έχει κινητική και δυναμική ενέργεια.

7 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Άσκηση 1 Να αναφέρετε δέκα πηγές ενέργειας που υπάρχουν στη φύση. Άσκηση 2 Να αναφέρετε σε πόσες κατηγορίες χωρίζονται οι πηγές ενέργειας που υπάρχουν στη φύση. Άσκηση 3 Να δώσετε τον ορισμό των ισχυρών πηγών ενέργειας και να αναφέρετε τέσσερις ισχυρές πηγές ενέργειας. Άσκηση 4 Να δώσετε τον ορισμό των ήπιων πηγών ενέργειας και να αναφέρετε δέκα ήπιες πηγές ενέργειας.


Κατέβασμα ppt "ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google