Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αδριάνειο Υδραγωγείο-Αχαρνικός οχετός

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αδριάνειο Υδραγωγείο-Αχαρνικός οχετός"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αδριάνειο Υδραγωγείο-Αχαρνικός οχετός
Επιμέλεια Βασιλάκης Αλέξανδρος Ντόνας Νίκος Πουλακάκης Μιχάλης Σεϊταρίδης Ιωάννης Υπεύθυνες καθ/τριες Βενούτσου Μαριάννα Ζαρίφη Χριστίνα

2 1)Τι ήταν τα αρχαία υδραγωγεία;
Υδραγωγεία ονομάζονται οι υπόγειοι ή υπέργειοι αγωγοί, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την μεταφορά νερού στις πόλεις ή στους οικισμούς. Ίχνη προϊστορικών υδραγωγείων έχουν βρεθεί στην κοιλάδα του Νείλου της Αιγύπτου, στην αρχαία πόλη Τυρό της Συρίας και σε πολλά άλλα ακόμη σημεία του κόσμου. Τέλος, στην Ευρώπη, οι πρώτοι που κατασκεύασαν υδραγωγεία ήταν οι Έλληνες.

3 2)Που βρίσκεται το ρωμαϊκό υδραγωγείο στον δήμο Αχαρνών;
Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο βρίσκεται στο Ολυμπιακό Χωριό, όμως, καταλαμβάνει και άλλες περιοχές. Kατασκευάστηκε ένα σύμπλεγμα από υπόγειες σήραγγες συνολικού μήκους άνω των 25χλμ.Ο κλάδος της Πάρνηθας φαίνεται ότι αρχικά είχε δυο σκέλη, το δυτικό που ξεκινούσε από το Μετόχι της Αγ. Τριάδας και το βόρειο που ξεκινούσε από το φαράγγι Αμπούλθι στη Δεκέλεια.

4 3)Με εντολή ποιας προσωπικότητας κατασκευάστηκε;
To Αδριάνειο υδραγωγείο κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της μεγαλύτερης οικονομικής ευημερίας των Αθηνών. Το έργο ξεκίνησε το 125 μ.Χ. από το Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό και ολοκληρώθηκε σε 15 χρόνια, το έτος 140.

5 4)Χρόνος κατασκευής του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου
Ως προς τον ακριβή χρόνο κατασκευής του φερώνυμου υδραγωγείου υπάρχουν διαφωνίες. Κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι αυτό είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται ήδη από το 117 μ.Χ. και ότι αποπερατώθηκε το 161 μ.Χ.

6 Άλλοι κάνουν λόγο για το διάστημα μεταξύ 125 και 140 μ. Χ
Άλλοι κάνουν λόγο για το διάστημα μεταξύ 125 και 140 μ.Χ. και άλλοι προσδιορίζουν το χρόνο κατασκευής του το 134 και 140 μ.Χ.

7 Τρόπος κατασκευής υδραγωγείου
Ως προς τον τρόπο κατασκευής, αρχικά διανοίγονταν ανά μέτρα κατά μήκος της χαραγμένης διαδρομής κατακόρυφα πηγάδια (φρέατα). Στη συνέχεια, από κάθε τέτοιο πηγάδι ξεκινούσε η διάνοιξη της σήραγγας και προς τις δυο κατευθύνσεις, μέχρι το τμήμα που ξεκινούσε από το ένα πηγάδι να συναντήσει το τμήμα που διανοίγονταν από το επόμενο προς την αντίθετη κατεύθυνση.

8 Η μέθοδος αυτή επιτάχυνε κατά πολύ τους ρυθμούς διάνοιξης των σηράγγων, ενώ τα φρέατα παρείχαν αερισμό και φωτισμό, διευκολύνοντας ταυτόχρονα και την απομάκρυνση των προϊόντων της εκσκαφής. Η διαδρομή των σηράγγων φυλασσόταν μυστική, ενώ, μετά την διάνοιξη κάθε τμήματος, τα στόμια των φρεάτων σκεπάζονταν.

9 Κατά τον τρόπο αυτό, λαμβάνονταν προφυλάξεις για το ενδεχόμενο εσκεμμένης μόλυνσης του νερού, είτε ως αποτέλεσμα δολιοφθοράς είτε κατά την διάρκεια τυχόν πολιορκίας της πόλης από κάποιον εχθρό. Οι αγωγοί διέρχονταν σε βάθος μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους. Το ύψος τους έφτανε τα 1,60 μέτρα και το πλάτος τα 0.70 μέτρα.

10 5)Ποιες ανάγκες του Δήμου εξυπηρετούσε;
Από την αρχαία αυτή δεξαμενή στο Ολ. Χωριό το νερό τροφοδοτούσε διάφορες περιοχές των Αθηνών. Βασικός στόχος ήταν η ύδρευση του νέου Ρωμαϊκού τμήματος της πόλεως των Αθηνών και ιδιαίτερα η κάλυψη των αναγκών των ρωμαϊκών λουτρών .

11 6)Ποιους Δήμους της Αττικής διέσχιζε;
Το υδραγωγείο κατέβαινε μέσα από τα κτήματα της Βαρυμπόμπης προς την περιοχή Σούνα Μενιδίου, εν συνεχεία προχωρούσε προς την οδό Δεκελείας στην θέση Μονομάτι, με παράλληλη πορεία προς την κοίτη του Κηφισού ποταμού( Αγ. Σωτήρα – Κόκκινο Μύλο ) συνέχιζε προς στη Μεταμόρφωση, διέσχιζε το Ν. Ηράκλειο,

12 έβγαινε στην Λεωφόρο Κηφισίας, περνούσε από την κυκλική δεξαμενή Χαλανδρίου, ανέβαινε στις υπώρειες Υμηττού, περνούσε από τους Αμπελόκηπους, καταλήγοντας στην μεγάλη δεξαμενή του Λυκαβηττού.

13 7)Τι ήταν και πότε κατασκευάστηκε ο Αχαρνικός Οχετός;
Ο Αχαρνικός Οχετός ήταν ένα αρχαίο υδραγωγείο, που κατασκευάστηκε κατά το πρώτο μισό του 4ου αι. π.Χ. Αντλούσε τις πηγές του από τα νερά της Πάρνηθας και περνούσε από την συνοικία του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

14 8)Σήμερα έχει αξιοποιηθεί;
Δυστυχώς, σήμερα ο Αχαρνικός Οχετός δεν έχει αξιοποιηθεί σε σχέση με άλλα ευρήματα του Δήμου Αχαρνών .


Κατέβασμα ppt "Αδριάνειο Υδραγωγείο-Αχαρνικός οχετός"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google