Η πόλη της Κερύνειας – εισαγωγικά Θέση Ονομασία Ιστορία

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Γιαννάκης Καμηλάρης και Μαρία Φένεκ
Advertisements

Η Πρωτεύουσα της Κύπρου
Βασίλης Κοντογιάννης Κορίνα Χρίστου Ε΄τάξη 10/3/2014
Η κατεχόμενη Αμμόχωστος Εργασία από τον Εμμανουήλ Βαμβατσούλη
Άγιος Ιλαρίωνας Το κάστρο του Άγιου Ιλαρίωνα βρίσκεται στην Κύπρο στην Κατεχόμενη επαρχία Κερύνειας Από Λάμπρο Παναγή, Λήδα Νεοφύτου, Σοφία Χριστοφόρου.
Γ) Μετά από το Μουσείο Αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος στα πλαίσια διαφόρων γνωστικών αντικειμένων.
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΜΑΣΟΓΕΙΟΥ..
Το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα
ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ
H KATEXOMENH AMMOXΩΣΤΟΣ
Τουρκία και Κωσταντινούπολη
Σημαντικές εκκλησίες και Τεμένη στη πόλη της Λευκωσίας
H εκκλησία της Παναγίας Κανακαριάς
Μνημεία και αξιοθέατα από την επαρχία Κερύνειας
Λ Ε Υ Κ Ω Σ Ι Α Σκοπός μαθήματος
Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα επαρχίας Πάφου
Ομαδα : Δ ΜΠΟΥΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΛΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
ΠΑΦΟΣ.
ΜΝΗΜΕΙΑ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η ΚΥΠΡΟΣ (1/2) Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΉ ΤΗΣ ΘΕΣΗ
Παναγιώτης Μεσίτης Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου Αντρέας Στυλιανού
Μουσεία της Λευκωσίας Σκοπός του μαθήματος
Λευτέρης Δάλπης 1 ο πρότυπο Πειραματικό Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θ Τάξη: Ε’ Η Κρήτη.
Μνημεία & Αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης
Μνημεία της Κύπρου Τα μνημεία για τα οποία θα μιλήσουμε βρίσκονται στην επαρχία Πάφου της Κύπρου. Η Πάφος είναι μία από τις πιο όμορφες τουριστικές περιοχές.
Κερύνεια Σοφία Στόικα.
Η Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης
Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα της πόλης της Αμμοχώστου
Μονή Κύκκου.
Η Πόλη της Πάφου Θέση Ιστορία Πληθυσμός Πολιτιστικές εκδηλώσεις
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Παραδοσιακές φωνές και τραγούδια της κατεχόμενης γης μας, πριν και μετά από την εισβολή Αντώνης Ευαγγέλου Α΄5, Κάλια Σουτζιή Α΄5 Μάγια Ψύλλου Α΄5, Ορθοδοξία.
Μαρία , Δημήτρης Μαρία , Μαργαρίτα
Τι σκέφτονταν οι άνθρωποι την Εποχή του Χαλκού;
54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα
ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο
54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ: Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης
ΚΥΠΡΟΣ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ. Η Κύπρος βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, πολύ κοντά στην Τουρκία, το Ισραήλ, τη Συρία και την.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ……………….. Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι ΕπαρχίαΑμμοχώστου Επαρχία Αμμοχώστου Η πόλη και τα χωριά της.
ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΡΕΤΟΣ. ΕΙΚΟΝΕΣ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ.
Η βυζαντινή Κύπρος Κεφάλαιο 37 ο Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Πέτρο Σαμούχο.
1 Λευκωσία, η πρωτεύουσα της Κύπρου Από την Χρυσούλα Ευτυχίου Ειδικότητα: Εκπαιδευτικός Δημοτικής.
Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο Τοιχογραφία από τη Σαντορίνη 17 αιώνες π.Χ. Απεικονίζεται εμπορική νηοπομπή.
Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΜΑΘΟΥΝΤΑ Μαρίνος Νεοκλέους Νικόλας Γερολέμου Χριστόφορος Πολυστυπιώτης.
Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ. Αναφέρεται με το όνομα αυτό, που σημαίνει κυριολεκτικά την πόλη τη χωμένη στην άμμο, από τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Και πράγματι, η Αμμόχωστος υπήρξε.
Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ. Χρόνος Ανέγερσης Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης κτίστηκε στα μέσα του 11ου αιώνα.
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΣΑΛΙΔΟΥ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ Η Περιστερώνα είναι ένα χωριό περίπου 32 χιλιόμετρα δυτικά από την πρωτεύουσα Λευκωσία, στους πρόποδες της.
Η ΠΟΛΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ. 2 3 Εικόνες από την Αμμόχωστο Αμμόχωστος Εισαγωγή Η δεύτερη μεγαλύτερη επαρχία της Κύπρου Βρίσκεται στα ανατολικά της Κύπρου Υπάρχουν.
Αρχαιολογικό Πάρκο Πάφου
ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΦΡΕΝΑΡΟΣ ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΦΑ, ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ , ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΣΠΑΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΡΕΝΑΡΟΥ.
Ήταν ένα μικρό καράβι… παιχνίδι από τη Μαριάννα Ιωάννου.
ΠΕΤΡΟΣ ΖΑΚΟΥ ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΟΡΓΙΟΥ ΑΝΤΡΕΑΣ ΑΝΤΡΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΡΕΝΑΡΟΥ
ΚΟΡΩΝΗ.
Μυκηναϊκός Πολιτισμός
Mμνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς UNESCO
ΠΛΑΚΑ.
Διαδρομή Πάφος - Λεμεσός
Μηλιά Η Μηλιά βρίσκεται στη κατεχόμενη επαρχία της Αμμοχώστου. Βρίσκεται 21 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Αμμοχώστου. Ο πληθυσμός της κοινότητας από.
ΑΝΤΡΕΑ ΤΟΜΑΖΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΡΕΑΝΑ ΦΛΩΡΙΔΗ
Καστρο κερκυρασ 13ο Γυμνασιο πατρων 2017 Λυδία Χείρα Β'1.
H ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.
ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ: ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ή ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΑΡΟΝ; Το κάστρο του Μυστρά Ο Μυστράς, γνωστός και ως Μυζηθράς στο Χρονικόν του Μορέως, ήταν μία.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Ναύπλιο.
ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η πόλη της Κερύνειας – εισαγωγικά Θέση Ονομασία Ιστορία Πληθυσμός / πολιτιστικές εκδηλώσεις Σημερινή κατάσταση

Σ Τ Ο Χ Ο Ι   Οι μαθητές μετά το τέλος του μαθήματος πρέπει να είναι σε θέση να : Εντοπίζουν τη θέση της πόλης της Κερύνειας στο χάρτη της Κύπρου. Να αναφέρουν τα βασικά ιστορικά / μυθολογικά στοιχεία που αφορούν τη πόλη της Κερύνειας. Να ονομάζουν τα αξιοθέατα της πόλης και να τα εντοπίζουν στο χάρτη. Αναφέρουν τη πολιτιστική και πνευματική κατάσταση στη Κερύνεια μέχρι το 1974. Αναφέρουν τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στη πόλη της Κερύνειας.

Θέση – Ίδρυση – Ιστορία   Απέχει 74 χιλ. από τις ακτές τις Τουρκίας και συνορεύει με τις επαρχίες Αμμοχώστου και Λευκωσίας . Κτίστηκε το 1250 π.χ από τον Αχαιό Κ η φ έ α. Πλούσια ιστορία και παράδοση από τη νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα. Ήταν κατοικημένη από τη νεολιθική εποχή ( 6000 π.χ. ) Στον Άγιο Επίκτητο βρέθηκαν καλύβες και εργαλεία που χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή. Στη νεκρή πόλη των βουνών βρέθηκαν θαλαμοειδείς τάφοι με πλούσια κτερίσματα που χρονολογούνται κατά την πρώιμη εποχή του χαλκού ( 2300 π.χ. – 1850 π.χ. ) Στη Λάπηθο και το Κάρμι βρέθηκαν μυκηναικοί τάφοι με κτερίσματα που μαρτυρούν ότι η Κερύνεια είχε εμπορικές σχέσεις με τον Ελληνικό χώρο. ( 1850 – 1600 π.χ.)

Στο ιερό της Αγίας Ειρήνης ( 7ος αιώνας π. χ Στο ιερό της Αγίας Ειρήνης ( 7ος αιώνας π.χ. ) βρέθηκαν 2000 περίπου πήλινα αγαλματάκια που δείχνουν ότι η Κερύνεια είχε σχέσεις με την ανατολή και με το Αιγαίο. Οι εμπορικές σχέσεις της Κερύνειας με το Αιγαίο ( 300 π.χ ) επιβεβαιώνονται με την ενεύρεση του ναυαγίου του καραβιού της Κερύνειας. Σ’αυτό υπήρχε φορτίο με κρασί, μυλόπετρες και αμύγδαλα τα οποία φόρτωσε από νησιά της Ελλάδος. Κατά τη Ρωμαική και τη Βυζαντινή περίοδο η Κερύνεια συνέχισε ν’ αναπτύσσεται . Αρκετές εκκλησίες ανήκουν στη βυζαντινή περίοδο . ( Παναγία η Αχειροποίητος , Άγιος Χρυσόστομος κ.α.) Κατά τη φραγκοκρατία χτίστηκαν ή επισκεύστηκαν τα φρούρια του Αγίου Ιλαρίωνα , του Βουφαβέντο, και της Κερύνειας . Το Αββαείο του Πέλλαπαις είναι ένα από τα ωραιότερα δείγματα γοτθικής τέχνης στην ανατολική μεσόγειο .

Κατά την ενετική κυριαρχία εγκαταλείπονται τα κάστρα της περιοχής του πενταδακτύλου και ενυσχύονται οι οχυρώσεις στα τείχη της Κερύνειας και Λευκωσίας. Από το 1571 – 1878 η Κύπρος πέρασε στα χέρια των Τούρκων Τέλη του 19ου αιώνα η Κερύνεια είχε γύρω στους 1400 κατοίκους ενώ πριν τη Τουρκική εισβολή του 1974 είχε περίπου 4000 κατοίκους. Τα τελευταία χρόνια πριν το 1974 η Κερύνεια γνώρισε μεγάλη τουριστική ανάπτυξη .

Πνευματική – πολιτιστική κίνηση Μέχρι το 1974 υπήρχαν υπήρχαν πολλοί αθλητικοί σύλλογοι , λαογραφικός όμιλος όπου έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη πνευματική και αθλητική ζωή του τόπου. Στη Κερύνεια γινόταν κάθε χρόνο η παγκύπρια έκθεση ανθέων . Στο λιμάνι της Κερύνεια γινόταν κάθε χρόνο η γιορτή του κατακλυσμού. Αρχαιολογικοί χώροι και αξιοθέατα πόλης Κερύνειας Το κάστρο της Κερύνειας Το μουσείο του ναυαγίου της Κερύνειας Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται μέσα στα τείχη της Κερύνειας . Η τοποθεσία Χρυσοκάβα που αποτέλεσε κοιμητήριο τα πρώτα χριστιανικά χρόνια . Εκεί βρίσκεται το αρχαίο εκκλησάκι της Αγίας Μαύρης Ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής στη πάνω Κερύνεια. Εκλησία χρυσοπολίτισσας , η μητρόπολη , η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Τι έχουμε μάθει σήμερα …. Για τη πόλη της Κερύνειας – εισαγωγικά στοιχεία Θέση Ονομασία Ιστορία Πληθυσμός / πολιτιστικές εκδηλώσεις Πνευματική – πολιτιστική κίνηση Αρχαιολογικοί χώροι και αξιοθέατα πόλης Κερύνειας Σημερινή κατάσταση

Φύλλο εργασίας στη τάξη Η πόλη της Κερύνειας ιδρύθηκε από τον ………………… το έτος ……. π.χ. Αναφέρετε τέσσερα ιστορικά στοιχεία που αφορούν την Κερύνεια. Η Κερύνεια το 1974 είχε πληθυσμό ………… κατοίκους Τι γνωρίζετε για το ναυάγιο του καραβιού της Κερύνειας; Αναφέρετε τέσσερις αρχαιολογικούς χώρους στη πόλη της Κερύνειας