Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μουσεία της Λευκωσίας Σκοπός του μαθήματος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μουσεία της Λευκωσίας Σκοπός του μαθήματος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μουσεία της Λευκωσίας Σκοπός του μαθήματος Οι μαθητές να γνωρίσουν τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης της Λευκωσίας

2 Στόχοι Με το τέλος του μαθήματος οι μαθητές πρέπει να μπορούν να:
Αναφέρουν τα σημαντικότερα μουσεία της Λευκωσίας Περιγράφουν με συντομία τα ακόλουθα μουσεία: Αρχαιολογικό Βυζαντινό Λαϊκής τέχνης Μουσείο αγώνος Λεβέντειο Χ΄Γεωργάκη Κορνέσιου Αναφέρουν τα σημαντικότερα εκθέματα από τα έξι μουσεία Αξιολογούν την προσφορά των μουσείων στην πολιτιστική και οικονομική ζωή της Λευκωσίας.

3 ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Ιδρύθηκε το 1883
Εκτίθενται ευρήματα που ανήκουν στις χρονολογίες μεταξύ 7000 π.χ. – 395 π.χ. Τα ευρήματα προέρχονται από τις περιοχές Χοιροκοιτίας , Κούριο , Σαλαμίνα , Έγκωμη , Κίτιον , Καλαβασό , Σουσκιού , Σαλαμίνα , Σόλους , Λέμπα , Μάα , Πολυνόκρεμμο , Άγιο Δημήτριο Καλαβασού , Κούκλια και πολλά άλλα μέρη της Κύπρου. Αποτελείται από 14 αίθουσες εκθεμάτων στις οποίες ταξινομούνται κατά χρονολογική σειρά οι διάφορες μορφές της αρχαίας Κυπριακής τέχνης (αγγειοπλαστική, γλυπτική, κοροπλαστική, μεταλλοτεχνία, μικροτεχνία, επιγραφική, και νομισματική τέχνη) Από τα σημαντικά μουσεία του κόσμου Εκθέματα Λίθινα και πήλινα και χάλκινα αγγεία, Πήλινα αγάλματα, Ασβεστολιθικά αγάλματα, Μαρμάρινα αγάλματα, Λίθινες και πήλινες σαρκοφάγοι, Χάλκινο άγαλμα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτιμίου Σεβήρου ύψος 2.8μ, ευρήματα από τη Νεκρόπολη της Σαλαμίνας, Οστεοθήκες, κ.α.

4 Δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Ιδρύθηκε το 1982 και αποτελεί τμήμα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄. Στεγάζεται στο Αρχιεπισκοπικό μέγαρο. Περιλαμβάνει: Μια εντυπωσιακή συλλογή από 150 φορητές βυζαντινές εικόνες από εκκλησίες και μοναστήρια όλης της Κύπρου, που χρονολογούνται από τον 8ο ως τον 18ο αιώνα. Δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη Να παρακολουθήσει την εξέλιξη της Κυπριακής εικονογραφίας καθώς και τις διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα μουσεία του είδους στον κόσμο.

5 Περιλαμβάνει: ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Ιδρύθηκε το 1911 από τον Αδαμάντιο Διαμαντή. Στεγάζεται στο ισόγειο του παλιού αρχιεπισκοπικού μεγάρου. Περιλαμβάνει: Συλλογή Κυπριακής λαϊκής τέχνης του 19ου και 20ου αιώνα Ξυλόγλυπτα (κασέλες, σεντούκια) Κεντήματα Είδη αγγειοπλαστικής Κυπριακές ενδυμασίες Αργαλειό Υφαντά στον αργαλειό Αγροτικά εργαλεία οικιακά σκεύη

6 ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΩΝΟΣ Στεγάζεται στο παλιό οίκημα της Αρχιεπισκοπής.
Παρουσιάζει εκθέματα από τον απελευθερωτικό αγώνα των Κυπρίων ενάντια στους Άγγλους. Τα κύρια εκθέματα είναι φωτογραφικό υλικό των αγωνιστών που καταδικάστηκαν σε θάνατο με αγχόνη, αυτών που καταζητούνταν, που εξορίστηκαν και που κλείστηκαν στις φυλακές ή κρατητήρια. Υπάρχουν επίσης όπλα, στολές και προσωπικά αντικείμενα των αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

7 ΛΕΒΕΝΤΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Ιδρύθηκε το 1984 από τον Δήμο Λευκωσίας.
Βρίσκεται στη Λαϊκή γειτονιά της Λευκωσίας στην οδό Ιπποκράτους. Παρουσιάζεται η ιστορία και η κοινωνική ανάπτυξη της Λευκωσίας μέσα από τις διάφορες ιστορικές περιόδους. Η βιβλιοθήκη του μουσείου περιλαμβάνει ιστορικές και άλλες εκδόσεις που έχουν σχέση με τη Λευκωσία όπως λεπτομέρειες που αφορούν τις βαριές φορολογίες επί Τουρκοκρατίας καθώς επίσης και Βενετικά νομίσματα Βυζαντινές εικόνες Τους δραγομάνους της Κύπρου Το μουσείο διοργανώνει κάθε χρόνο περιοδικές εκθέσεις , διαλέξεις σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις.

8 ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ Χ΄΄ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΚΟΡΝΕΣΙΟΥ
Βρίσκεται κοντά στην αρχιεπισκοπή στην οδό Πατριάρχη Γρηγορίου. Είναι ένα πετρόκτιστο κτίριο του 18ου αιώνα. Ήταν η οικία του δραγουμάνου Χ΄΄Γεωργάκη Κορνέσιου που καταγόταν από την Κρήτου – Τέρρα της Πάφου. Ήταν ενεργό μέλος της Ελληνικής κοινοτικής ζωής και της Τουρκικής διοίκησης στην Κύπρο. Οι Τούρκοι τον εκτέλεσαν το 1809.

9 Τι έχουμε μάθει σήμερα…
Βυζαντινό Αρχαιολογικό Μουσεία Λευκωσίας Χ΄΄ Γεωργάκη Κορνέσιου Λαϊκής τέχνης Λεβέντειο Αγώνος

10 ΦΥΛΛΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Η πόλη της Λευκωσίας έχει γνωστά μουσεία. Τα μουσεία της Λευκωσίας είναι : , , , , , Στο κυπριακό μουσείο εκτίθενται ευρήματα που ανήκουν στις χρονολογίες μεταξύ π.χ π.χ. Κάποια από τα εκθέματα του Κυπριακού μουσείο προέρχονται από τις περιοχές , , , Τι εκθέματα περιλαμβάνει το Βυζαντινό μουσείο Λευκωσίας; Γιατί η οικία του Χ΄΄Γεωργάκη Κορνέσιου αποτελεί μουσειακό χώρο; Που στεγάζεται το μουσείο Λαϊκής τέχνη και τι εκθέματα περιλαμβάνει; Ποιος είναι ο σκοπός ίδρυσης του μουσείου αγώνος; Τι εκθέματα παρουσιάζονται στο Λεβέντειο μουσείο;

11 Εργασία στο σπίτι Υποθέστε ότι εργάζεστε στο τμήμα υποδοχής ξενοδοχείου και κάποιοι θαμώνες σας πληροφορούν ότι θα επισκεφθούν τη Λευκωσία. Μέρος της περιήγησης τους θα είναι και κάποιο μουσείο της πόλης. Ποιο μουσείο θα εισηγηθείτε και γιατί.


Κατέβασμα ppt "Μουσεία της Λευκωσίας Σκοπός του μαθήματος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google