ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΡΙΘΜΟΙ Οδηγός Δασκάλου – Εκπαιδευτικό Υλικό Για τη μετανάστευση και το άσυλο στην Ευρώπη (IOM & UNHCR) Σεπτέμβριος 2009 Αντιπροσωπεία στην.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού σεναρίου Νότα Σεφερλή
Advertisements

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
GRUNDTVIG Nikolai Frederik Severin Grundtvig ( )
ΣΕΜΙΝΑΡΙ Α ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ποιοι είμαστε • To εργαστήριο in-design seminars λειτουργεί από το 2008 στο Χαλάνδρι, με κύριο στόχο την πρωτοτυπία στη σκέψη,
Το νέο Λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
PISA 2015 Αποδεσμευμένο Εξεταστικό Υλικό (Released Material)
Επιμόρφωση Β΄ επιπέδου στην παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία Νότα Σεφερλή
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Στοιχεία Φοιτητών: Μπούτας Αρσένιος 195/05 Στεφανόπουλος Στέφανος 22/05 Επιβλέπουσα Καθηγήτρια:
Ερευνητικό πρόγραμμα «Η δική μου ιστορία: Κατασκευή γενεαλογικού δέντρου μαθητών/τριών της Β΄ Γυμνασίου» Οικογενειακό δέντρο.
Πανελλήνιο Ψηφιακό Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων
Νέο Σχολείο – Νέο Λύκειο
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Page  1 Προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας για την Ανώτερη Εκπαίδευση Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ Τομεακό Πρόγραμμα Comenius Αθήνα, 25 Ιoυνίου ΜΑΡΙΑ ΞΑΡΧΟΥΛΑΚΟΥ.
 Παρουσιάζοντας πολιτισμικό υλικό στα σχολεία
4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων Συνεργάτες στη Μάθηση Microsoft Hellas.
ΚΕΣΥΠ ΧΑΝΙΩΝ Υπεύθυνοι : Μπαουράκη Αντωνία Μαρτίκας Δημήτρης
Στόχοι, μεθοδολογία, διαδικασίες Μιχάλης Μεταξάς Innovatia ΕΠΕ, Σύμβουλος Διαχείρισης Έργου.
Το μάθημα της Πληροφορικής Η πραγματικότητα σήμερα!!! ΗΥ-302:Διδακτική της Πληροφορικής Επιμέλεια-Παρουσίαση Γεωργία Αδαμοπούλου Εύα Νοικοκυράκη.
Ενότητα 3.3 Αξιοποίηση-Αξιολόγηση Ιστοσελίδων, ιστοχώρων & πυλών
Γενική παρουσίαση του έργου IUSES Δημήτρης Σανόπουλος, Υπεύθυνος Γραφείου Διαμεσολάβησης ΕΚΕΤΑ 4/12/2009 Η αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο της παρουσίασης.
Διδακτική Μεθοδολογία του Λογισμικού Ιστορίας
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Ομάδα Α Διδακτική της Γλώσσας Γ’-Δ’ Δημοτικού
Teachers4Europe Χρύσα Παπαλαζάρου 1ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου.
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ  Αποτελεί ένα από τα τέσσερα τμήματα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής.  Υπήρξε το πολυπληθέστερο.
Μοντελοποίηση Έργα Μαθήματα Αξιολόγηση Αναστοχασμός Αναστοχασμός.
Εν. 2.4 Γενικού Μέρους Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Το εκπαιδευτικό σενάριο Νότα Σεφερλή
ΤΥΠΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Βασίλης Κόμης Αναπληρωτής Καθηγητής
Προγράμματα σπουδών Α΄,Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Α΄ Λυκείου 9 μαθήματα - 33 ώρες διδασκαλίας (κοινό πρόγραμμα) + 1 μάθημα επιλογής (από 4 μαθήματα) – 2 ώρες.
Σενάρια διδασκαλίας ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Π.Ε.
Θεωρητικό πλαίσιο 1ου και 2ου κύκλου
Η προσομοίωση 11/12/2014 Υοu 4 Teachers Πώς οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται την προσομοίωση  Συζήτηση και καταγραφή εκπαιδευτικών εμπειριών 11/12/2014.
European Commission 1 Μετανάστευση: Αποτελεσματική Πολιτική και Ανοιχτή Κοινωνία ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΚΑΜΙΝΑΡΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ.
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
Καλώς ήρθατε στο Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής.
Η ένταξη των ψηφιακών βιβλιοθηκών στον χώρο της εκπαίδευσης Επιμέλεια-Παρουσίαση Μαρία-Ειρήνη Καραχάλιου Β Ανδρομάχη Νοτοπούλου Β
Συνεργασίες σχολείων στην Ευρώπη
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
Πρόγραμμα Ασφαλές σχολείο για το διαδίκτυο
Μια φορα κι eναν καιρο στο Διαδικτυο…
Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ. Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο το δεύτερο εξάμηνο του 2012 (Ιούλιος-Δεκέμβριος.
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛIΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΧOI ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ 1.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
1ο γενικο λυκειο μαρκοπουλου
Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Παιδαγωγικό Ινστιτούτο
Ημερίδα 4 Πορεία των διαδικασιών Διασφάλισης της ποιότητας 15 Νοεμβρίου 2012.
Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.
Σχολικό Έτος Ενημέρωση Γονέων-Κηδεμόνων
Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Λογισμικού “21 εν πλω" Σεραφείμ Ι. Ζώτης Υποψήφιος Επιμορφωτής ΠΑΚΕ Θεσσαλίας Εργασία 5 ης ενότητας Εκπαιδευτικού Υλικού.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Γυμνασίων Οκτώβριος 2007.
1 ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ – Άξονας 4, Μέτρο 4.1, Ενέργεια 4.1.1, Κατηγορία Πράξης α ΕΡΓΟ: «ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νεοελληνική γλώσσα και διαδραστικός πίνακας διαδραστικός πίνακας.
Αρχικός τίτλος: «Το κλίμα αλλάζει. Κάνε κάτι και εσύ» H ομάδα ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ξεκινά ένα πρόγραμμα που εποπτεύεται από τη ΓΓΝΓ, και υλοποιείται από το Ινστιτούτο.
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ 1 η Ιουλίου - 31 Δεκεμβρίου 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1 Σεμινάρια Φεβρουαρίου 2012.
Χρησιμοποιώντας τις ΤΠΕ στα φιλολογικά μαθήματα: ένα σχέδιο διδασκαλίας στη Νεοελληνική Γλώσσα της Γ‘ Γυμνασίου Άννα Αγγελοπούλου.
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά
Οδηγίες διδασκαλίας για τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Λύκειο, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και του εξορθολογισμού της διδακτέας ύλης Βενετία.
Σχολική επίδοση και μειονότητες
Παιδαγωγική: Ειδική Διδακτική των Αρχαιογνωστικών Μαθημάτων
Διδακτική αρχαίων ελληνικών Α΄ λυκείου από πρωτότυπο κείμενο
Παρουσίαση έργου Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης
Εκπαιδευτικός & ΑΠ Χειμερινό εξάμηνο
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΡΙΘΜΟΙ Οδηγός Δασκάλου – Εκπαιδευτικό Υλικό Για τη μετανάστευση και το άσυλο στην Ευρώπη (IOM & UNHCR) Σεπτέμβριος 2009 Αντιπροσωπεία στην Κύπρο της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Τηλ /57, Φαξ

toolkit/unhcr_en.html (σε 20 Ευρωπαϊκές γλώσσες) Στόχος η ενημερωμένη συζήτηση γύρω από τα θέματα του ασύλου και της μετανάστευσης – προώθηση ενημέρωσης και κατανόησης για την κατάσταση των μεταναστών, αιτητών ασύλου και προσφύγων στην ΕΕ, καταπολέμηση διακρίσεων και προκαταλήψεων.

Πρόλογος οδηγού «Δεν είναι απλά αριθμοί» δίνει στους νέους ανθρώπους την ευκαιρία να κατανοήσουν ότι πίσω από κάθε ανώνυμη στατιστική που σχετίζεται με τη μετανάστευση και το άσυλο υπάρχει ένας άνθρωπος και μια προσωπική ιστορία

Περιεχόμενο Εγχειρίδιο DVD (να χρησιμοποιηθεί μαζί με το εγχειρίδιο) Έντυπο αξιολόγησης

Περιεχόμενο- Εγχειρίδιο και DVD Εγχειρίδιο: με στόχο την εισαγωγή θεμάτων ασύλου και μετανάστευσης στην εκπαίδευση μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προτείνει συγκεκριμένες ασκήσεις, με σχέδια μαθημάτων (lesson plans) που βασίζονται σε δια - δραστική μεθοδολογία DVD : εξηγεί, με την αμεσότητα προσωπικών εμπειριών, τις διάφορες κατηγορίες αλλοδαπών που διαμένουν στην ΕΕ – αιτητών ασύλου, προσφύγων, θύματα εμπορίας και παράνομης διακίνησης, εργάτες μετανάστες (υψηλής και χαμηλής ειδίκευσης)

Περιεχόμενο εγχειριδίου Βασική Άσκηση: Μετανάστευση και Άσυλο στην Ευρώπη Στάδιο 1- παρακολούθηση της βασικής ταινίας (3 πορτρέτα- 2 πρόσφυγες, 1 μετανάστης) Στάδιο 2 – κατανόηση (4 φάσεις) Στάδιο 3 – διήγηση ιστορίας και παιχνίδι απόψεων.

Θεματικές ασκήσεις - Εργάτες μετανάστες - Ασυνόδευτοι ανήλικοι - Μετανάστευση και Άσυλο στα ΜΜΕ - Εμπορία και Παράνομη Διακίνηση Ανθρώπων Προτείνεται η βασική άσκηση να χρησιμοποιείται τουλάχιστον με μία θεματική άσκηση (π.χ. μαρτυρία της Ριάν – κατανόηση όρων «πρόσφυγας»& «παράνομης διακίνησης»)

Άλλες χρήσιμες πληροφορίες ΧΡΟΝΟΣ - Βασική άσκηση (+/- 90 λεπτά). -θεματικές ασκήσεις (+/- 45 λεπτά), εκτός της άσκηση για τους εργάτες μετανάστες (30 λεπτά). - Προτείνεται η βασική άσκηση να χρησιμοποιείται τουλάχιστον με μία θεματική άσκηση. - Πίεση χρόνου: προβολή των πορτραίτων μεμονωμένα. Τουλάχιστον δύο πορτραίτα (μετανάστη και πρόσφυγα) + ένα από τα στάδια/φάσεις της Βασικής Άσκησης. ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ - Για παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 18 ετών. - Όπου είναι απαραίτητο, οι ασκήσεις προσαρμόζονται για δύο ηλικιακές ομάδες ( και ετών). ΟΡΟΛΟΓΙΑ (στην εισαγωγή) Η σωστή ορολογία διασφαλίζει την κατανόηση και την ισορροπημένη πληροφόρηση.

Έντυπο αξιολόγησης – να συμπληρωθεί από εκπαιδευτικούς για να αξιολογηθεί η ανάγκη για ανάπτυξη περαιτέρω υλικού - στα Ελληνικά f f - στα Αγγλικά toolkit/unhcr_en.html (πάνω δεξιά) toolkit/unhcr_en.html και να σταλεί είτε στο ή στο φάξ 22

Για περισσότερες πληροφορίες: (blog) cyprus/collections/ (flickr photos) h_Commissioner_for_Refugees_Representatio n_in_Cyprus (wikipedia article) (e-game)

Ενδεικτικές προτάσεις αξιοποίησης του υλικού Στο πλαίσιο της διδασκαλίας των μαθημάτων: (α) Αγωγή του Πολίτη. (β) Νεοελληνικά κείμενα. Π.χ. Α΄ Γυμνασίου: Ενότητα Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας – Οι φιλικοί δεσμοί – Η αγάπη: Λίτσα Ψαραύτη, «Ο Κωνσταντής». Β΄ Γυμνασίου: Ενότητα Η αποδημία – Ο καημός της ξενιτιάς – Ο ελληνισμός έξω από τα σύνορα – τα μικρασιατικά – Οι πρόσφυγες: Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Για τον όρο ‘‘μετανάστες’’» Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Γυμνασίου: Ενότητες Ενωμένη Ευρώπη και Ευρωπαίοι πολίτες και Ενεργοί πολίτες για την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών.

Θεματικοί Κύκλοι Β΄ Λυκείου: Η έλλειψη της ανεκτικότητας και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Δημιουργία συνθετικών εργασιών και δημοσίευσή τους στα σχολικά έντυπα ή παρουσίασή τους σε ενδοσχολικό ή διασχολικό συνέδριο. Δραστηριοποίηση Ομίλου. Στο πλαίσιο της αξιοποίησης της ώρας του Υπεύθυνου Τμήματος.