Οι γείτονές μας στα Βαλκάνια

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Γερμανία Μαρίλια Διόλα.
Advertisements

(Μαθητές της Ε’ Τάξης) Microsoft office power point 2003
ΦιλανδIα Μαρία Ιωσήφ.
Μετανάστευση - Ένταξη των μεταναστών Βασίλειος Πανταζής Μετανάστευση, Διαδικασίες Ένταξης των Μεταναστών και των Παιδιών των Μεταναστών στην Ελληνική.
Γενικές πληροφορίες για την Ελλάδα
Παραδοσιακοί Χοροί της Μακεδονίας
Οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης
Ημερίδα Ενημέρωσης ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ
ΚΟΣΜΑΣ ΚΑΙ ΦΛΩΡΑ.  Τούρκικη Λίρα Η περιοχή που σήμερα ονομάζεται Τουρκία έχει κατοικηθεί από την Παλαιολιθική περίοδο, μεταξύ άλλων από διάφορους.
Μαρία-Αμαλία Βέργουλα
Αντιγόνη Ψάλτη ΣΤ΄1 Εύη Φιλίππου ΣΤ΄1
ΕΛΛΑΔΑ Η Ελλάδα ή Ελλάς (πολυτονικά: Ἑλλάς, επίσημα: Ελληνική Δημοκρατία), είναι χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου,
Τουρκία και Κωσταντινούπολη
Τομείς παραγωγής της Ευρωπαϊκής Οικονομίας
H πολιτική διαίρεση της Ευρώπης
Ιταλία Η Ιταλική Δημοκρατία ή Ιταλία είναι χώρα της νότιας Ευρώπης, αποτελούμενη από μία χερσόνησο σε σχήμα μπότας και δύο μεγάλα νησιά στη Μεσόγειο θάλασσα:
Ομαδα : Δ ΜΠΟΥΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΛΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Τα ποτάμια της Ελλάδας Της μαθήτριας Μουχταρίδου Δήμητρας Μαρίας του τμήματος Ε1 του 17ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς. 26 διαφάνειες με σημαντικές πληροφορίες.
Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ
MENU ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΜΑΡΟΚΟ ΓΑΛΛΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΧΩΡΕΣ
Κάνε κλικ στη χώρα που σε ενδιαφέρει…
ΜENU ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΧΩΡΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΓΑΛΛΙΑ ΒΟΣΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Λίγα λόγια για τη Αγγλία Πρωτεύουσα νόμισμα κλπ. Εικόνες Επομένη χωρά
Πρόγραμμα «Ευ Ζην» Συνεργασία ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΓΚΩΜΗΣ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΜΟΥ.
H Βαλκανική χερσόνησο, πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους
Χώρες της Ευρώπης Μαρία Μπαλωμένου Γ’3.
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
MENU ΕΠΙΛΩΓΩΝ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΛΓΕΡΙΑ ΒΟΣΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΙΤΑΛΙΑ
ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΩΓΩΝ ΚΥΠΡΟΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΡΟΑΤΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΙΣΡΑΙΛ
1η εργασία: Χρησιμοποιώντας τον χάρτη πυκνότητας πληθυσμού στη Γη καταλήξτε σε συμπεράσματα για την πυκνότητα του πληθυσμού της Ευρώπης Απάντηση: Εκτός.
Οι Βαλκανικές χώρες.
Χώρες Δανάη Σαρναζίδου.
Χάρης Αλεξίου Νικόλας Βουβάκης
Ποταμός Νείλος Από τους μαθητές της Στ΄ τάξης
Αίγυπτος Πηνελόπη Νεοκλέους.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αγροτική Επιχειρηματικότητα: Επιχειρηματικές Προτάσεις, Προϊόντα & Τεχνολογίες Αιχμής Γεώργιος Πίττας Δ.Σ. Σ.Ε.Β.Τ.
Ε’ τάξη Δασ. : Τασία Τσίλη (Μαθητές της Ε’ Τάξης)
Τα ποτάμια της Μακεδονίας
MENU ΕΠΙΛΩΓΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΙΣΠΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΑΛΓΕΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Από ποιες θάλασσες βρέχεται η Ευρώπη; Ποιο είναι το μήκος της ακτογραμμής της; Τι έχουν προκαλέσει οι πάγοι στις ακτές της Βόρειας Σκανδιναβίας;
 Έκταση: 780,580 sq km, Γη: 770,760 sq km,  Σύνορα: Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιράν Ιράκ, Συρία  Πρωτεύουσα: Άγκυρα.
Κεφάλαιο 26 Ο κατακόρυφος διαμελισμός της Ευρώπης.
Παλαιολόγου Έλενα – Β 3 ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΒέρνη ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ /ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣΖυρίχη / Γενεύη, Βασιλεία, Λωζάννη, Νεσατέλ, ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣΓαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά.
Οι κάτοικοι και τα κράτη της Αφρικής Βόρεια Αφρική Δημιουργία: Ζάρκος Δημήτριος Μίσσιου Γεωργία
Εισαγωγή στη Χιονοδρομία Ακαδημαϊκό έτος
Λουξεμβούργο Γεωγράφος : Σιούτη Χριστίνα Δημοσιογράφος : Σαλτερής Νίκος Ιστορικός : Σιαμάνης Λευτέρης.
MENU ΙΤΑΛΙΑ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΛΤΑ ΕΛΛΑΔΑ ΓΑΛΛΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ
Β. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 19ο ΑΙΩΝΑ
Ενοτητα 5. αμεσεσ ξενεσ επενδυσεισ
Το ομόσπονδο κρατίδιο (Laender) της Βόρειας Ρηνανίας -Βεστφαλίας
Κλικ εδώ! ( Πηγή εκπαιδευτικού παιχνιδιού: Games by Tsampika )
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ Εργασία στο μάθημα της γεωγραφίας από την μαθήτρια Αιμιλία Γκιζά Τμήμα: Β’1 Σχολικό έτος:
Το ομόσπονδο κρατίδιο (Laender) της Βόρειας Ρηνανίας -Βεστφαλίας
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Βουλγαρια.
Από την μαθήτρια Έλενα Σωκράτους
Ατομική Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας
ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ
Αλβανία.
Κεφάλαιο 4ο: Ο νομός Σερρών σήμερα...
Μια εργασία του: Παντελή Μάρη Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Μαλάμου
Τα βουνά και οι πεδιάδες της Ευρώπης
Άντρεα Παπαϊωακείμ Σταύρη Χίντικου
ΕΛΛΑΔΑ Μια εργασία του μαθητή: Αλέξανδρου Παπαγεωργίου
Finland ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ Ε.Μ, Τ.Κ, Ζ.Σ, Τ.Γ, Ζ.Γ.
Κολομβία Η Κολομβία είναι χώρα που βρίσκεται στην βορειοδυτική γωνία της Λατινικής Αμερικής, με έκταση τ.χλμ. και πληθυσμό κατοίκους.
ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΒΙΛΛΥ ΚΑΝΝΑ Α1.
Ηλίας Μπουναρτζής/users.sch.gr/bounartzis
Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς Χρίστος Τομάζος Στ΄2
ΓΕΡΜΑΝΙΑ DEUTSCHLAND.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Οι γείτονές μας στα Βαλκάνια

Αλβανία Βουλγαρία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Π.Γ.Δ.Μ.) Τουρκία

Με ποια βαλκανική χώρα έχουμε μεγαλύτερο μήκος συνόρων; Αφού μελετήσετε τον πίνακα ταξινομήστε το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. της Ελλάδας και των τεσσάρων γειτονικών της βαλκανικών χωρών, ξεκινώντας από το υψηλότερο και προχωρώντας προς το χαμηλότερο.

«Η Τουρκία αποτέλεσε το 2005 την 5η σημαντικότερη χώρα-αποδέ'κτη των ελληνικών προϊόντων. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η θέση χωρών των οποίων οι πολίτες επισκέπτονται αυτή τη χώρα. Κατά το 2005, 585.000 Έλληνες επισκέφτηκαν την Τουρκία. Η Αλβανία είναι σημαντικός εταίρος για την Ελλάδα στην περιοχή και οι σχέσεις των δύο χωρών χαρακτηρίζονται από στενή συνεργασία σε πολλούς τομείς. Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τις προσπάθειες της Αλβανίας για την προσέγγιση στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Η χώρα μας κατατάσσεται στην 1η θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στην Αλβανία. Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις εδρεύουν στα Τίρανα και στην Κορυτσά και έχουν δημιουργήσει περίπου 9.000 θέσεις εργασίας στην Αλβανία. Οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας, που συνήφθησαν το 1880, είναι εξαίρετες και αναπτύσσονται συνεχώς. Η Βουλγαρία αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο για την Ελλάδα. Το κατά τα τελευταία έτη ύψος των ελληνικών εξαγωγών στη Βουλγαρία κατατάσσει τη χώρα αυτή ως την 4η σημαντικότερη αγορά παγκοσμίως για την Ελλάδα. Οι ελληνικές επενδύσεις κατά την περίοδο 1992-2004 καταλαμβάνουν τη 2η θέση μεταξύ των ξένων επενδύσεων στη Βουλγαρία. Η Ελλάδα κατέχει την 1η θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στην Π.Γ.Δ.Μ. την περίοδο των 11 τελευταίων ετών (από το 1995) και έχουν δημιουργηθεί περίπου 20.000 θέσεις εργασίας...» Ιστοσελίδα Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, http://www.mfa.gr

Αλβανία Bρίσκεται στα νοτιοδυτικά Βαλκάνια και βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα. Πρωτεύουσά της είναι τα Τίρανα. Eίναι αρκετά πιο πυκνοκατοικημένη από τη χώρα μας, ενώ σημαντικό ποσοστό του αλβανικού πληθυσμού είναι νεαρής ηλικίας (από 15 ετών και κάτω). Στο νότιο τμήμα της χώρας (Κορυτσά, Αργυρόκαστρο, Αγιοι Σαράντα κ.ά.) ζει σημαντική ελληνική μειονότητα, με δεκάδες χιλιάδες μέλη και πλούσιο ιστορικό παρελθόν. Η οικονομία της Αλβανίας είναι κυρίως αγροτική, αφού στη γεωργία απασχολείται σχεδόν το 60% του ενεργού πληθυσμού, και υπάρχει υψηλή ανεργία. Οι βιομηχανικές δραστηριότητες της χώρας είναι περιορισμένες, χωρίς τεχνολογική υποδομή, ενώ το σύνολο των συγκοινωνιών της αντιμετωπίζει προβλήματα. Tα τελευταία χρόνια αρχίζει να αναπτύσσεται στην Αλβανία ο τουρισμός. Οι δύσκολες συνθήκες ζωής οδήγησαν τη δεκαετία του 1990 περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους της στη μετανάστευση, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας και στην Ιταλία. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ένας στους δύο μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα έχει ως χώρα προέλευσης την Αλβανία. Ο λογοτέχνης Ισμαήλ Κανταρέ είναι ο διασημότερος δημιουργός αλβανικής καταγωγής.

Βουλγαρία Βρίσκεται στα ΝΑ Βαλκάνια και βρέχεται από τη Μαύρη Θάλασσα. Πρωτεύουσά της είναι η Σόφια. Η πληθυσμιακή πυκνότητά της είναι μικρότερη από αυτήν της χώρας μας. Ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2007). Έχει δύο σημαντικές οροσειρές, αυτές του Αίμου (Βαλκάνια) και της Ρίλα-Ροδόπης, με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά, ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν εύφορες κοιλάδες. Εδώ υπάρχει η κοιλάδα των ρόδων, όπου καλλιεργούνται τριανταφυλλιές για το αιθέριο έλαιό τους. Από εδώ επίσης πηγάζει ο Έβρος, ο μεγαλύτερος ποταμός των Βαλκανίων, αλλά και ο Νέστος, ο Στρυμόνας και ο Άρδας, διασυνοριακοί ποταμοί που εκβάλλουν στην Ελλάδα. Μετά το 2000 η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. Η Βουλγαρία διαθέτει πλήθος μνημείων και φυσικών καλλονών, γι' αυτό, σε συνδυασμό με τις προσιτές ακόμη τιμές, έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού της.

Π.Γ.Δ.Μ. Βρίσκεται στα νοτιοκεντρικά Βαλκάνια και είναι μια περίκλειστη χώρα, αφού δε βρέχεται από θάλασσα. Πρωτεύουσά της είναι τα Σκόπια. Έχουμε παρόμοια πυκνότητα πληθυσμού. Η Π.Γ.Δ.Μ. είναι μια ορεινή χώρα στη μεγαλύτερη έκτασή της. Ο ποταμός Βαρδάρης (Αξιός) τη διασχίζει από τον βορρά προς τον νότο, σχηματίζοντας κοιλάδα, και διαιρεί τη χώρα σε δύο μεγάλους ορεινούς όγκους στα δυτικά και στα ανατολικά του. Η Π.Γ.Δ.Μ. εξαρτάται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό από τη χώρα μας. Οι εισαγωγές προϊόντων, στις οποίες βασίζεται αρκετά η οικονομία της, γίνονται κυρίως μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Η οικονομία της βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και στηρίζεται κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών (επιχειρήσεις, τουρισμός κ.ά.), ενώ η ανεργία είναι υψηλή. Οι κάτοικοι της ανήκουν σε αρκετές διαφορετικές εθνότητες. Οι Αλβανοί, με ποσοστό 25%, αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα.

Τουρκία Καταλαμβάνει τη χερσόνησο της Μικράς Ασίας και ένα μικρό τμήμα της χερσονήσου των Βαλκανίων. Πρωτεύουσά της είναι η Άγκυρα. Έχει παρόμοια πληθυσμιακή πυκνότητα με αυτήν της χώρας μας. Η Ανατολική Θράκη είναι πολύ πυκνοκατοικημένη - εκεί βρίσκεται η Κωνσταντινούπολη (15 περίπου εκατομμύρια κατ.), στενά δεμένη εδώ και αιώνες με τον ελληνισμό, έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το ανάγλυφο της Μικράς Ασίας είναι κυρίως ορεινό, στην Ανατολική Θράκη όμως είναι σχεδόν πεδινό. Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε με γρήγορους ρυθμούς από το 1950 και σήμερα είναι σχετικά εκσυγχρονισμένη. Ο ποιητής Ναζίμ Χικμέτ, ο βραβευμένος συγγραφέας Γιασάρ Κεμάλ, ο μουσικοσυνθέτης Ζιλφί Λιβανελί, ο συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, που έχει πάρει Νόμπελ Λογοτεχνίας, είναι ενδεικτικά μερικοί Τούρκοι πνευματικοί δημιουργοί.