Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ποταμός Νείλος Από τους μαθητές της Στ΄ τάξης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ποταμός Νείλος Από τους μαθητές της Στ΄ τάξης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ποταμός Νείλος Από τους μαθητές της Στ΄ τάξης
Αντρέα Στασή, Σοφοκλή Θεοδούλου και Παναγιώτη Λοΐζου

2 Τα γεωγραφικά στοιχεία του ποταμού Nείλου
Ο Νείλος είναι ποταμός στην Αφρική και ένας από τους δύο μεγαλύτερους του κόσμου. Ο ποταμός έπαιξε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της αρχαίας Αιγύπτου, ο πολιτισμός της οποίας οφείλεται κυρίως σε αυτό το ποτάμι, γι' αυτό και η Αίγυπτος θεωρήθηκε από πολλούς ως Δώρο του Νείλου. Πηγάζει νότια του Ισημερινού και ρέοντας προς Βορρά δια μέσου της βορειοανατολικής Αφρικής εκβάλλει στη Μεσόγειο Θάλασσα. Έχει μήκος χιλιόμετρα.

3 Ο Νείλος έχει δύο μεγάλους κλώνους, από τους οποίους σχηματίζεται: τον Λευκό Νείλο από την Ισημερινή Ανατολική Αφρική και τον Γαλάζιο Νείλο από την Αιθιοπία. Χύνεται στη Μεσόγειο θάλασσα σχηματίζοντας το γνωστό Δέλτα του Νείλου.

4 H ονομασία του Νείλου στα Αιγυπτιακά
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ονόμαζαν το ποταμό Αρ ή Αούρ ή «μαύρο», από το χρώμα μεταφερόμενων από αυτόν ιζημάτων κατά τις πλημμύρες. Η ιλύς του Νείλου είναι αρκετά σκουρόχρωμη ώστε να δώσει στη χέρσο την παλαιότερη ονομασία της, Κεμ ή Κέμι, η οποία επίσης σημαίνει «μαύρη» και συμβολίζει το σκότος.

5 Τα θετικά του ποταμού Νείλου
Γεωργία: Η γεωργική παραγωγή εξαρτάται αποκλειστικά από την άρδευση της γης με τα νερά του ποταμού. Τα χωράφια γύρω από το Νείλο και το δέλτα του ποταμού είναι πολύ εύφορα. Το 99% των γεωργών ζουν στην κοιλάδα του Νείλου. Διακίνηση – Μεταφορά Εμπορευμάτων: Ο ποταμός Νείλος είναι το πιο φθηνό μέσο διακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων στην Αίγυπτο.

6 Κτηνοτροφία: Υπάρχουν εκατοντάδες φόρμες κατά μήκος του Νείλου και συνήθως οι κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν βάρκες για να μεταφέρουν προϊόντα (όπως ρύζι, σιτάρι, βαμβάκι, κρέας) μεταξύ διαφόρων προορισμών κατά μήκος του Νείλου. Ψάρεμα: Σχεδόν ο καθένας ο οποίος ζει κατά μήκος του Νείλου έχει κάνει έστω και μια φορά στη ζωή του, μια δραστηριότητα που να έχει σχέση με το ψάρεμα. Για μερικούς Αιγυπτίους, το ψάρεμα είναι η βασική πηγή εισοδήματος. Κάθε χρόνο, ψαρεύονται χιλιάδες τόνοι ψαριών.

7 Τουρισμός: Κάθε μέρα υπάρχουν πολλές οργανωμένες κρουαζιέρες κατά μήκος του Νείλου και πολλές παραδοσιακές βάρκες ταξιδεύουν κατά μήκος του Νείλου.

8 Αρνητικές επιπτώσεις Για πολλούς αιώνες, οι άνθρωποι στην Αίγυπτο υπέφεραν είτε από το λίγο είτε από το πολύ νερό που είχαν. Μερικά χρόνια υπήρχε ξηρασία, και δεν υπήρχε αρκετό νερό για να μεγαλώσουν τις καλλιέργειες ή να χρησιμοποιήσουν για την καθημερινή ζωή. Άλλα έτη υπήρχε τόσο πολύ νερό ώστε ο ποταμός Νείλος πλημμύριζε, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες και παρέσερνε μακριά το χώμα (την εύφορη γη) ενώ παράλληλη προκαλούσε πολλές καταστροφές.


Κατέβασμα ppt "Ποταμός Νείλος Από τους μαθητές της Στ΄ τάξης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google