Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ατομική Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ατομική Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ατομική Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας
Ανδόρα Ατομική Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας Ευθυμίου Ροδόκλεια Τμήμα: Β3 Σχ.Έτος:

2 Η Ανδόρα Η Ανδόρα είναι πολύ μικρό μεσόγειο κράτος, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ευρώπη, στα ανατολικά Πυρηναία, μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας.

3 Έκταση-Πληθυσμός Η συνολική έκταση της Ανδόρας είναι 468 τ. χλμ., γεγονός που τη καθιστά τη 17η μικρότερη χώρα του κόσμου. Ο συνολικός πληθυσμός της Ανδόρας είναι κάτοικοι, αριθμός που τοποθετεί την Ανδόρα στην 11η θέση μεταξύ των χωρών του κόσμου με το μικρότερο πληθυσμό.

4 Μορφολογία Εδάφους Το φυσικό ανάγλυφο της Ανδόρας είναι εκ των πραγμάτων ορεινό. Παρόλα αυτά σε αρκετά σημεία μεταξύ των ψηλών κορυφών παρεμβάλλονται στενές κοιλάδες με όχι τόσο μεγάλο υψόμετρο, οι οποίες είναι ιδιαίτερα εύφορες και καλλιεργήσιμες. Οι ψηλότερες κορυφές των Πυρηναίων, οι οποίες βρίσκονται στα όρια της Ανδόρας, κυμαίνονται ανάμεσα στα μ. και μ. υψόμετρο.

5

6 Αξιοθέατα Η Ανδόρα δεν έχει να επιδείξει αξιόλογο εθνικό πολιτισμό. Σε διάφορα μέρη του πριγκιπάτου διασώζονται έργα ρωμανικού και αναγεννησιακού ρυθμού, ενώ οι λιγοστοί ζωγραφικοί πίνακες που έχουν διασωθεί φανερώνουν περισσότερο επίδραση της Αναγέννησης.

7 Αξιοθέατα Το σημαντικότερο αξιοθέατο της Ανδόρας είναι η "Κάσα ντε λα Βαλ", στην πρωτεύουσα Ανδόρα λα Βέλια. Η Κάσα ντε λα Βαλ είναι ένα εντυπωσιακό αναγεννησιακό κτίριο, στο κέντρο της Ανδόρας λα Βέλια, το οποίο αποτελεί σήμερα την έδρα και το χώρο συνεδριάσεων του Γενικού Συμβουλίου των Κοιλάδων.

8 Ιστορία Η επίσημη ιστορία της Ανδόρας ξεκινά από τα χρόνια της βασιλείας του Καρλομάγνου, ο οποίος το 803 μ.Χ. κατέλαβε το μικρό πριγκιπάτο και έπαυσε τη κυριαρχία των μουσουλμάνων. Μετά το 819μ.Χ ο Κάρολος Β΄ χάρισε το μικρό πριγκιπάτο στους πρίγκιπες της ισπανικής Ουρχέλ, ως χειρονομία φιλίας και συνεργασίας. ν στην περιοχή.

9 Όμως από καιρό το μικρό πριγκιπάτο είχε αρχίσει να τραβά την προσοχή των Γάλλων ηγεμόνων της περιοχής, οι οποίοι αρκετές φορές ήρθαν σε διαφωνία και σύγκρουση με τους Ισπανούς επισκόπους. Μια τέτοια διαφωνία ανάμεσα στον επίσκοπο της Ουρχέλ και τους κόμητες του Φουά και του Μπεάρν οδήγησε το 1278 στον καθορισμό του μεικτού συστήματος συνεπικυριαρχίας, το οποίο ίσχυε σχεδόν αναλλοίωτο μέχρι το 1993

10

11 Γλώσσα Η επίσημη γλώσσα της Ανδόρας είναι σήμερα η καταλανική. Στα όρια όμως του κρατιδίου χρησιμοποιούνται ως δεύτερες γλώσσες και η γαλλική καθώς και η ισπανική καστιλιάνικη.

12 Πολίτευμα Το "Πριγκιπάτο της Ανδόρας", όπως είναι η επίσημη ονομασία του κρατιδίου, υπήρξε παγκοσμίως γνωστό λόγω του ιδιαίτερα πρωτότυπου μεικτού καθεστώτος ανεξαρτησίας, το οποίο απολάμβανε για οκτώ περίπου αιώνες και στο οποίο συνυπήρχαν η ελευθερία αλλά και η διπλή επικυριαρχία των γειτονικών κρατών, Γαλλίας και Ισπανίας.

13 Οικονομία Η οικονομία της βασίζεται κυρίως στον τουρισμό και αποτελεί οικονομικό κέντρο χάρη στις φορολογικές απαλλαγές. Σε δεύτερη μοίρα έχει τεθεί σήμερα η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία, που στήριζαν αποκλειστικά την οικονομία της Ανδόρας.

14

15 Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Οι «Ανδοράνος» θεωρούνται παγκόσμιοι πρωταθλητές της μακροζωίας, παρ' ότι λατρεύουν το κάπνισμα, το αλκοόλ και την κρεοφαγία. Σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ, οι κάτοικοι του λιλιπούτειου κρατιδίου έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, με μ.Ο τα 83,5 χρόνια. Και φτάνουν σ' αυτή την αξιοζήλευτη επίδοση, ζώντας στον καθαρό αέρα, μακριά από φορολογικά άγχη και με κατά κεφαλήν εισόδημα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

16 Πρωτεύουσα και μεγάλες πόλεις
Η Ανδόρα διαιρείται σε 7 επιμέρους "ενορίες", οι οποίες διοικούνται από αιρετά συμβούλια. Επικεφαλής του ενοριακού συμβουλίου αναλαμβάνει εκλεγμένος από το λαό σύμβουλος. Πρωτεύουσα της Ανδόρας είναι η Ανδόρα λα Βέλια, είναι χτισμένη νοτιοδυτικά του σημείου ένωσης των δύο ποταμών Βαλίρα.

17 Η πρωτεύουσα Η Ανδόρα λα Βέλια, που στα καταλωνικά σημαίνει "Ανδόρα η παλιά", αποτελεί το μοναδικό οικιστικό συγκρότημα της Ανδόρας με αξιόλογο πληθυσμό το οποίο θα μπορούσε να ονομαστεί πόλη. Ταυτόχρονα η Ανδόρα λα Βέλια αποτελεί την πρωτεύουσα με το μεγαλύτερο υψόμετρο σε όλη την Ευρώπη

18

19 Δικτυογραφία http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=17 4619
CE%BD%CE%B4%CF%8C%CF%81%CE%B1_%CE%B A%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82


Κατέβασμα ppt "Ατομική Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google