Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κεφάλαιο 26 Ο κατακόρυφος διαμελισμός της Ευρώπης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κεφάλαιο 26 Ο κατακόρυφος διαμελισμός της Ευρώπης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κεφάλαιο 26 Ο κατακόρυφος διαμελισμός της Ευρώπης

2 Οι μεγαλύτερες οροσειρές της Ευρώπης Οι μεγαλύτερες οροσειρές της Ευρώπης είναι: οι Άλπεις (Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Σλοβενία, Λιχτενστάιν, Ιταλία, Ελβετία τα Πυρηναία (Γαλλία, Ισπανία) τα Ουράλια (Ρωσία) τα Καρπάθια (Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία) οι Σκανδιναβικές Άλπεις (Νορβηγία, Σουηδία) του Αίμου (Βουλγαρία, Σερβία) τα Απέννινα (Ιταλία) οι Δειναρικές Άλπεις (Κροατία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Σερβία) Καύκασος (Ρωσία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία) Πίνδος (Ελλάδα)

3

4 Το ψηλότερο βουνό της Ευρώπης Είναι το Ελμπρούζ στη Ρωσία. Bρίσκεται στον Καύκασο. Έχει ύψος 5.642 μ.

5 Μορφολογία εδάφους της Ευρώπης Με βάση τη μορφολογία του εδάφους της η Ευρώπη χωρίζεται σε τρεις περιοχές: 1.Βόρεια και κεντροδυτική περιοχή 2.Νότια περιοχή 3.Ανατολική περιοχή

6 Βόρεια και κεντροδυτική περιοχή Περιλαμβάνει: τη Σκανδιναβία την Αγγλία την Ιρλανδία τις Κάτω Χώρες τη Γαλλία και το κεντρικό τμήμα της Ιβηρικής χερσονήσου Σε αυτήν την περιοχή τα βουνά είναι χαμηλά και περιβάλλονται από εύφορες πεδιάδες, επειδή δημιουργήθηκαν πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια έτη και η διάβρωση επέδρασε σε αυτά όλο αυτόν τον καιρό.

7

8 Ανατολική περιοχή Είναι μία απέραντη πεδινή έκταση, που ξεκινά από την Κεντρική Ευρώπη και καταλήγει στα Ουράλια Όρη. Η μορφολογία της είναι ίδια παντού και σπάνια ξεπερνά τα 100 μ. υψόμετρο. Τις πολύ μεγάλες πεδιάδες, τις διαρρέουν μεγάλοι σε μήκος και όγκο νερού, ποταμοί. Εδώ βρίσκονται οι μεγαλύτερες λίμνες της Ευρώπης. Η γονιμότητα του εδάφους διαφοροποιείται ανάλογα με την ποιότητά του και τις κλιματικές συνθήκες.

9

10 Νότια περιοχή Περιλαμβάνει: τη Χερσόνησο του Αίμου την Αυστρία την Ελβετία την Ιταλική και την Ιβηρική Χερσόνησο οι οποίες σχηματίστηκαν γεωλογικά πολύ αργότερα από τις προηγούμενες.

11

12 Τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ευρώπης ο Βόλγας (Ρωσία 3685 χλμ) ο Δούναβης ( Γερμανία, Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Κροατία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία 2950 χλμ) ο Ουράλης (Ρωσία 2534 χλμ) ο Δνείπερος (Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία 2285 χλμ) ο Δον ή Ντον ( Ρωσία 1967 χλμ) ο Ρήνος (Ελβετία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία 1320 χλμ)

13 Βόλγας

14 Δούναβης

15 Ουράλης

16 Δνείπερος

17 Ντον ή Δον

18 Ρήνος

19

20 Λίμνες της Ευρώπης Οι περισσότερες λίμνες βρίσκονται στη Βόρεια Ευρώπη, πάρα πολλές στην περιοχή των Άλπεων, ενώ οι μεγαλύτερες απλώνονται στη ρωσική πεδιάδα. Οι λίμνες της Βαλκανικής χερσονήσου είναι λίγες και μικρές, όμως διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αγροτική παραγωγή της περιοχής.

21 Οι μεγαλύτερες λίμνες Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές λίμνες είναι: η Λάντογκα (Ρωσία, 17.700 χλμ)-14η στη Γη η Ονέγκα (Ρωσία, 9635 χλμ) η Βένερν (Σουηδία, 5.500 χλμ) η Σάιμα (Φινλανδία, 4377 χλμ) κλπ

22

23 Quiz - Βρίσκω τα όρη της Ευρώπης

24 Quiz - Βρίσκω τα ποτάμια και τις λίμνες της Ευρώπης

25 Quiz - Εντοπίζω τις μεγάλες πεδιάδες της Ευρώπης

26 Quiz - Βρίσκω τα βουνά της Ευρώπης

27 Βίντεο – Όρος Ελμπρούζ


Κατέβασμα ppt "Κεφάλαιο 26 Ο κατακόρυφος διαμελισμός της Ευρώπης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google