Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μετανάστευση - Ένταξη των μεταναστών Βασίλειος Πανταζής Μετανάστευση, Διαδικασίες Ένταξης των Μεταναστών και των Παιδιών των Μεταναστών στην Ελληνική.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μετανάστευση - Ένταξη των μεταναστών Βασίλειος Πανταζής Μετανάστευση, Διαδικασίες Ένταξης των Μεταναστών και των Παιδιών των Μεταναστών στην Ελληνική."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μετανάστευση - Ένταξη των μεταναστών Βασίλειος Πανταζής Μετανάστευση, Διαδικασίες Ένταξης των Μεταναστών και των Παιδιών των Μεταναστών στην Ελληνική Κοινωνία και στο Ελληνικό Σχολείο.

2 1. Μετανάστες στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα υπάρχουν δυο «ιστορικές μειονότητες», η μουσουλμανική και εκείνη των Αθιγγάνων. Σε αυτές τις δυο εθνοτικές-πολιτισμικές ομάδες προστέθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και κυρίως τη δεκαετία του 1990 οι Ρωσοπόντιοι παλιννοστούντες και οι Βορειοηπειρώτες, μετανάστες από τις χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και πολίτες χωρών της Ασίας και της Αφρικής (Τριανταφυλλίδου 2005). Σήμερα διαμένουν στην Ελλάδα περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι ( ) από τους οποίους είναι αλλοδαποί, νόμιμοι και παράνομοι μετανάσες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται πολίτες από άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τους καταγραμμένους αλλοδαπούς περισσότεροι από τους μισούς ( , 57% του συνόλου) είναι Αλβανοί πολίτες.

3 2. Ένταξη των μεταναστών Η κοινωνική ένταξη των μεταναστών στην Ελλάδα περνά μέσα από: τη νομιμοποίηση της μετανάστευσής τους στην Ελλάδα και την ένταξή τους στην ελληνική αγορά εργασίας, οπότε αποκτούν εκείνα τα οικονομικά μέσα που θα τους επιτρέψουν να εκπληρώσουν τους λόγους της μετανάστευσής τους (Κασιμάτη 2006, σ. 365). Η έλλειψη νομικής και πολιτικής προστασίας προς τους μετανάστες «αφήνει εκτεθειμένους τους μετανάστες στην ατομική και συλλογική αυθαιρεσία» (Πετράκου 2001, σ. 51).

4 2.1. Μεταναστευτική πολιτική
Οι παράγοντες που διαμορφώνουν τις διαδικασίες ένταξης των μεταναστών και προδιορίζουν τη διαμονή τους στην ελληνική κοινωνία είναι: Νομιμοποίηση Γλώσσα Απασχόληση Κατοικία Οικογένεια Η πολιτισμική και θρησκευτική ιδιαιτερότητα Άτυπες κοινωνικές σχέσεις(Παπαδοπούλου 2006)

5 2.1. Μεταναστευτική πολιτική
Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση προτείνεται μια «νέα προσέγγιση» στηριζόμενη στα εξής βασικά σημεία: Ενεργητικές (pro-active) πολιτικές Έμφαση στις διμερείς σχέσεις με τις χώρες προέλευσης μεταναστών Περιορισμό της εποχιακής μετανάστευσης. Αναδιοργάνωση των μέτρων ελέγχου της παράνομης μετανάστευσης Σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όλων των πολιτών (Τριανταφυλλίδου 2005)

6 2.1. Μεταναστευτική πολιτική
Επίσης, θα πρέπει να διευκολύνεται η συμμετοχή των ομάδων των μεταναστών στους διαφόρους τομείς της κοινωνικής ζωής Συγκεκριμένα: Τοπικά κοινωνικά δίκτυα, τυπικά και άτυπα. Εφαρμογή στρατηγικών που θα προσφέρουν στους μετανάστες και στις μειονότητες τη δυνατότητα να συνεισφέρουν με ίσους όρους στην καλή τοπική διοίκηση τω πόλεών τους. Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των μεταναστών στο σχεδιασμό, την εφαρμογή, την αξιολόγηση και τον επανασχεδιασμό κάθε προγράμματος που τους αφορά (Γεωργούλας 2001, σ. 221).

7 2.1. Μεταναστευτική πολιτική
Στην περίπτωση της «πλήρους ένταξης» των μεταναστών θεωρείται απαραίτητη η επιμόρφωση. [Γλωσσική και επαγγελματική επιμόρφωση.] Η κοινωνική αλλαγή λόγω της μετανάστευσης απαιτεί αλληλεγγύη, συνεργασία και εξάλειψη στερεοτύπων, εχθρικών παραστάσεων και ρατσιστικών φαινομένων (Πανταζής 2003, σ. 130).

8 3. Παιδιά αλλοδαπών στο ελληνικό σχολείο
Το 10% και πλέον των μαθητών που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία όλων των βαθμίδων έχει διαφορετική πολιτισμική καταγωγή και άλλη μητρική γλώσσα από την ελληνική. Το ελληνικό σχολείο εμμένει σε μεγάλο βαθμό στο μονοπολιτισμικό προσανατολισμό του. Κάθε παιδαγωγική δράση πρέπει να ακολουθεί δύο θεμελιώδεις αρχές: «Ίση μεταχείριση» ως αξίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και «σύνδεση με το βιόκοσμο»

9 3.1. Ένταξη των παιδιών των μεταναστών στο ελληνικό σχολείο
Δύο αρχές, οι οποίες είναι αλληλένδετες, πρέπει να καθοδηγούν τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις: η εκπαίδευση είναι δικαίωμα και όχι «προϊόν» η εκπαίδευση πρέπει μέσω της ανάπτυξης προγραμμάτων να στοχεύει σε έναν αλληλέγγυο κόσμο, στον αγώνα για την ειρήνη, ενάντια σε όλες τις μορφές βίας, διάκριση, εκμετάλλευση, υποτίμηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

10 Τελικές παρατηρήσεις και συμπεράσματα
Στην αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που παρουσιάζει η «πολυπολιτισμική» κοινωνία, ένα πρώτο βήμα για την ένταξη των μεταναστών θα ήταν το δικαίωμα ψήφου. Η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να είναι κοινωνική, να εκπορεύεται από κοινωνικούς φορείς με «λαϊκή βάση» και όχι μόνο κρατικούς.

11 3.1. Ένταξη των παιδιών των μεταναστών στο ελληνικό σχολείο
Βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν την εκπαίδευση στη σύγχρονη κοινωνία. Οι αρχές αυτές είναι: Το σχολείο πρέπει να είναι προσιτό σε όλους, χωρίς διάκριση του φύλου ή εθνικής, θρησκευτικής, πολιτισμικής καταγωγής. Εκπαίδευση στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Εκπαίδευση, η οποία σέβεται τα δικαιώματα των παιδιών Εκπαίδευση για τον πολίτη της σύγχρονης κοινωνίας


Κατέβασμα ppt "Μετανάστευση - Ένταξη των μεταναστών Βασίλειος Πανταζής Μετανάστευση, Διαδικασίες Ένταξης των Μεταναστών και των Παιδιών των Μεταναστών στην Ελληνική."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google