Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αλβανία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αλβανία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αλβανία

2 ΑΛΒΑΝΙΑ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ Η Αλβανία (αλβανικά: Shqipëria), γνωστή επισήμως ως Δημοκρατία της Αλβανίας (αλβανικά: Republika e Shqipërisë,προφέρεται: [ɾɛˈpubliˌka ɛ ˌʃcipəˈɾis]) είναι μια Βαλκανική χώρα της ΝΑ Ευρώπης. Συνορεύει βόρεια και βορειοδυτικά με τοΜαυροβούνιο, βορειοανατολικά με την αμφισβητούμενη περιοχή του Κοσόβου, ανατολικά με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και νότια με την Ελλάδα. Βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα δυτικά, και το Ιόνιο πέλαγοςνοτιοδυτικά. Απέχει λιγότερο από 72 χλμ. από την Ιταλία μέσω του Πορθμού του Οτράντο που συνδέει την Αδριατική με το Ιόνιο.

3 ΓΑΜΟΣ Ένα έθιμο απο την Αλβανία είναι ο γάμος που κρατάει 4 ημέρες.Την πρώτη ημέρα οι καλεσμένοι πηγαίνουν στο σπίτι του γαμπρού για να του ευχηθούν.Την δεύτερη μέρα οι καλεσμένοι πηγαίνουν στο σπίτι της νύφης για να της ευχηθούν.Την τρίτη μέρα ο γαμπρός παίρνει την νύφη απο το σπίτι της και την οδηγεί στο δίκο του σπιτί .Η νύφη μπαίνοτας στο καινούργιο της σπιτί,βουτά τα δυό της δάχτυλα της σε μέλι για καλή τύχη.Τέλος τη τέταρτη μέρα γίνεται το μεγάλο γλέντι του γάμου.

4 Εθιμα Αλβανιας ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ
Εθιμα Αλβανιας ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ Στην Αλβανία συνηθίζουν να φτιάχνουν μπακλαβά για την Πρωτοχρονιά και τον τρώνε το βράδυ της παραμονής, για να είναι γλυκιά η χρονιά που έρχεται. Φτιάχνουν επίσης διάφορες πάστες και για φαγητό ψήνουν κρέας στη σχάρα. Ένα άλλο πρωτοχρονιάτικο έθιμο, είναι η ανταλλαγή δώρων πριν τον ερχομό της νέας χρονιάς, γιατί υπάρχει μια παλιά ιστορία που λέει πως αν δώσουμε το δώρο μας σε κάποιον με τον ερχομό της νέας χρονιάς, τότε η νέα χρονιά θα στερήσει πολύτιμα αγαθά απ’ τη ζωή μας.

5

6 Διατροφη

7 Τηγανητοί κεφτέδες - Qofte te Ferguara

8 Ψητό αρνί με γιαούρτι (Tave kosi)

9

10

11 ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑ • Σύνολο • % Νερό 4,7 • Σύνορα 717 km Ακτογραμμή 362 km ΝΟΜΙΣΜΑ Ειναι ΛΕΚ

12 ΘΡΗΣΚΕΙΑ Τους μουσουλμάνους στο 56,7%, τους χριστιανούς ορθόδοξους στο 6,8% και τους ρωμαιοκαθολικούς στο 10%.Σύμφωνα με την Παγκόσμια Χριστιανική Εγκυκλοπαίδεια, το 40% των Αλβανών είναι μουσουλμάνοι και το 35% χριστιανοί.

13

14 OIKONOMIA Η οικονομία της Αλβανίας έχει υποστεί μια μετάβαση από της κομμουνιστικό παρελθόν σε μια ανοιχτή αγορά οικονομίας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η χώρα είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, και η οικονομία είναι κυρίως ενισχύεται από τη γεωργία , η επεξεργασία τροφίμων, ξυλεία, πετρέλαιο, τσιμέντο, χημικά, ορυχεία, βασικά μέταλλα, υδροηλεκτρική ενέργεια, τον τουρισμό , τη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, και την εξόρυξη πετρελαίου. Από το 2014, οι εξαγωγές φαίνεται να κερδίζει έδαφος και έχουν αυξηθεί 300% από το 2008.

15 ΧΛΩΡΙΔΑ Σε πολλά χωριά της Αλβανίας οι κάτοικοι ασχολούνται με την ανθοκαλλιέργεια και την συγκομιδή των ανθέων, για φαρμακοβιομηχανίες κυρίως της Γερμανίας και της Ιταλίας! Είναι μία επίπονη προσπάθεια, με πολύ μόχθο, υπομονή, καρτερία, και μικρή...αμοιβή! Ωστόσο όλο και πιο πολλοί άνθρωποι στρέφονται σ΄αυτήν την ανθοπαραγωγή, μπροστά στο φάσμα της ανεργίας!

16

17 ΠΑΝΙΔΑ . Από τα σημαντικότερα είδη πτηνών που βρίσκονται στη χώρα είναι ο χρυσαετός - γνωστή ως το εθνικό σύμβολο της Αλβανίας -, είδη γύπα, ο αγριόκουρκος και πολλά υδρόβια. Τα Αλβανικά δάση διατηρούν ακόμη σημαντικές κοινότητες μεγάλων θηλαστικών, όπως η Καφέ αρκούδα, ο λύκος, ο αίγαγρος και ο αγριόχοιρος. Τα βόρεια και ανατολικά βουνά της χώρας αποτελούν κατοικία του τελευταίου απομείναντα Βαλκανικού λύγκα - ένα κρίσιμα απειλούμενο πληθυσμό του Ευρασιατικού λύγκα.

18 Ο ΛΥΓΚΑΣ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Ο ΛΥΓΚΑΣ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

19 Χρυσαετός– το εθνικό σύμβολο της Αλβανίας

20 ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

21 ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΙΡΑΝΑ ΔΥΡΡΑΧΙΟ ΕΛΜΠΑΣΑΝ 103.604 126.245 386.025
ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑΑ

22

23

24

25

26 ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΝΙΠΟΛΛΙ


Κατέβασμα ppt "Αλβανία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google