ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – Ο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ενώ ο Λύσανδρος βρίσκεται στη Ρόδο, οι Αθηναίοι, με ορμητήριο τη Σάμο, λεηλατούν τις ιωνικές πόλεις που ανήκαν στον Κύρο.
Advertisements

Ελληνο – Περσικοί Πόλεμοι
 [16] Εμείς, με ορμητήριο τη Σάμο, λεηλατούσαμε τη χώρα του Πέρση βασιλιά και βαδίζαμε με τα πλοία τους εναντίον της Χίου και της Εφέσου και ετοιμαζόμασταν.
Λακεδαιμόνιοι Ναύτες Το ημερολόγιο μας.
Η περιγραφή της μάχης του
Π ε ρ ι κ λ ή ς ε μ φ ύ λ ι ο ς λ ό γ ι α ο ι ρ ο π μ ε
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Ξενοφώντα, ελληνικά, Β.Ι.16-21
Η εκστρατεία στη Σικελία Ο Δεκελεικός πόλεμος
H ναυμαχία της Σαλαμίνας
Οι κυριότερες φάσεις του πολέμου Βασικά σημεία του μαθήματος.
To περσικό κράτος και οι Έλληνες της Μ. Ασίας
Περσικοί πόλεμοι.
Αθηναϊκό Ναυτικό.
Η’ Δημοτικό Σχολείο Πάφου - Ιορδάνειο Ιστορία Δ’ Τάξης
Η ναυμαχία της Σαλαμίνας
Η μάχη των Πλαταιών και η ναυμαχία της Μυκάλης
Γιώργος Φοίβος Κωνσταντίνος Δημήτρης Λέντι
Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Ιστορία Δ’ Τάξης
Πελοποννησιακός πόλεμος.
Η απόλυτη εγκυκλοπαίδεια
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Λακεδαιμόνιοι Ναύτες Το ημερολόγιο μας.
Ημερολόγιο Καταστρώματος Λάκωνες Κυβερνήτες:. ΤόποςΠρόσωπαΓεγονότα Ρόδος - ΙωνίαΛύσανδροςΟι ενέργειες του στόλου των Λακεδαιμονίων Ελλήσποντος - ΛάμψακοςΛύσανδρος-
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 431π.Χ π.Χ..
Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ. ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΣΧΕΔΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΟΡΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ- ΘΕΣΗ ΠΕΡΣΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΚΙΝΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ ΘΕΣΗ.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
490 π.Χ. - η δεύτερη επίθεση των Περσών
Aθηναίοι κυβερνήτες.
Μαθητές : Μαλαπάνη Βασιλική Μανωλεας Νικόλας Ντεμάι Τζένη.
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Γεννήθηκε στην Αθήνα Γονείς : Κλεινίας , Δεινομάχη
Αντώνης Μιχαήλ, Στέφανη Χαραλάμπους, Μαρλέν Κέτνερ, Άλεξ Λοχίας
ΤΑ ΙΕΡΑ ΠΛΟΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
H Ιωνική Επανάσταση.
Γιώργος Φοίβος Κωνσταντίνος Δημήτρης Λέντι
Η ναυμαχία της Σαλαμίνας Οι πρωταγωνιστές
Ενώ ο Λύσανδρος βρίσκεται στη Ρόδο, οι Αθηναίοι, με ορμητήριο τη Σάμο, λεηλατούν τις ιωνικές πόλεις που ανήκαν στον Κύρο.
Η Αθήνα γίνεται η πιο ισχυρή πόλη
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Κυπροκλασική Περίοδος
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
H ηγεμονία της Θήβας Βασικά σημεία του μαθήματος.
Ευριπίδη Ελένη Εισαγωγή.
ΚΥΠΡΟΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ π.Χ. Ιστορία Δ’ Τάξης Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Στέλιος Οδυσσέως.
‘’ Η ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ’’ ( ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ : 404 ΠΧ -362 ΠΧ ) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ : Νικήτρια του π ολέμου η Σ π άρτη. Όμως αθετεί.
Οι κινήσεις των αντιπάλων λίγο πριν από τη ναυμαχία στους Αιγός ποταμούς : ΑΘΗΝΑΙΟΙ: Από τη Σάμο (=πιστή αθηναϊκή σύμμαχο μέχρι τέλους) προς Χίο και Έφεσο.
Τρίτη φάση: Ναυτικός Πόλεμος Πελοποννησίων και Αθηναίων ( ) Την πανωλεθρία των Αθηναίων στη Σικελία, όπως ήταν φυσικό ακολουθεί μία σειρά από αποστασίες:
Ταξίδι στον χρόνο. Περσική Αυτοκρατορία Σακκα, Ν. (μτφ) (2002). Εγκυκλοπαίδεια του Αρχαίου Κόσμου, Αθήνα: Άγκυρα, σ.52.
Ο Π ΕΡΣΙΚΟΣ Κ ΙΝΔΥΝΟΣ Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ : τις αφορμές και τις αιτίες των περσικών πολέμων την 1 η εκστρατεία των Περσών τη 2 η εκστρατεία.
ΑΙΓΟΣ ΠΟΤΑΜΟΙ Οι κινήσεις Αθηναίων και Λακεδαιμονίων Ξενοφώντος Ελληνικά Βιβλίο 2, κεφάλαιο 1, §16 και εξής Παρουσίαση Δοϊρανλή Άννα, φιλόλογος.
Ιστορική εισαγωγή.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ
‘’Σπαρτιάτες Οπλίτες’’ ‘’Αθηναίοι Οπλίτες’’
Ιωνική Επανάσταση - Μηδικά
Ιστορικά πορτρέτα.
‘’ ΚΥΠΡΟΣ-ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ’’
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΘΗΒΑ Σχολείο : 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας Τάξη : Β4
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΑΣΕΙΣ
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
οι κυριοτερεσ φασεισ του πολεμου
O «ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (5ος π.Χ. αιώνας)
Αντικειμενικοί ιστορικοί
Πελοποννησιακός Πόλεμος
ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑ ΤΥΡΑΝΝΟΙ
Η ζωή του Φαρνάβαζου Ο Φαρνάβαζος ήταν αξιωματούχος της Αχαιμενιδικής Αυτοκρατορίας από βασιλική γενιά. Η γέννησή του τοποθετείται πριν από το 444 π.Χ.
ΣΑΚΗΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΙΑΝΤΩΝΗΣ ΕΛΕΝΑ ΓΚΟΥΝΤΟΥΛΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – Ο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

τα ετη 406-405 πχ. Ναυμαχία των Αργινουσών 406 πΧ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ τα ετη 406-405 πχ. Ναυμαχία των Αργινουσών 406 πΧ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ: έπειτα από ήττα του στη ναυμαχία στο Νότιο της Ιωνίας =θεωρήθηκε υπεύθυνος και αυτοεξορίστηκε ΚΟΝΩΝ: ΤΟ 406 πΧ. διαδέχτηκε τον Αλκιβιάδη στην αρχιστρατηγία του Αθηναϊκού στόλου στη Σάμο απ΄όπου προασπίζεται τα μικρασιατικά παράλια και τον ελεύθερο πλου από και προς τον Εύξεινο Πόντο (τροφοδοσία Αθήνας με σιτηρά) Επικεφαλής του Σπαρτιατικού στόλου τέθηκε τότε ο περίπου 30χρονος Καλλικρατίδας 120 τριήρεις και 30.000 πλήρωμα

Οι Αθηναίοι αποφάσισαν να ναυπηγήσουν ισχυρό στόλο και μέσα στην οικονομική δυσπραγία της πόλης τους, δεν βρήκαν άλλη λύση από το να λιώσουν το χρυσό άγαλμα της Νίκης. Με αυτό ναυπήγησαν περίπου 80-100 καράβια και μπόρεσαν να εξασφαλίσουν την τροφοδοσία τους για το ταξίδι. Οι Αθηναίοι έπρεπε να βρουν με δυσκολία (γιατί πολιορκούνταν από τη Δεκέλεια) πάνω από 20.000 μάχιμους άνδρες (περίπου 200 για κάθε τριήρη: πλήρωμα, ερέτες και φυσικά στρατιώτες). Αναγκαστικά έδωσαν εν μια νυκτί το δικαίωμα του Αθηναίου πολίτη σε μέτοικους αλλά και σκλάβους ώστε αυτοί, όλοι τους μάχιμοι αλλά άπειροι στα ναυτικά άντρες, να έχουν κίνητρο να εκστρατεύσουν - διαφορετικά δεν θα είχαν κανένα λόγο να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους. Επικεφαλής του στόλου αποφάσισαν να μην έχουν έναν αλλά οκτώ στρατηγούς. Πήγαν από τη Σάμο για να πάρουν μαζί όλο το στόλο και οι συνολικά περίπου 155 τριήρεις στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στα νησιά που λέγονταν Αργινούσες, απέναντι από ακρωτήριο Μαλέα της Λέσβου.( Οι Ἀργινοῦσες εἶναι δύο μικρὰ νησάκια στὰ παράλια της Μικρᾶς Ἀσίας ἀπέναντι ἀπὸ τὴν Λέσβο.) Η ναυμαχία έληξε με νίκη των Αθηναϊκών δυνάμεων - Οι Σπαρτιάτες έχασαν συνολικά 70 πλοία και οι Αθηναίοι 25.

Μετα τη ναυμαχια Οι στρατηγοί του αθηναϊκού στόλου έπρεπε τώρα να αποφασίσουν τι να πρωτοκάνουν. Έπρεπε να διασώσουν 3.000 – 5.000 χιλιάδες ναυαγούς, να καταδιώξουν το στόλο του Καλλικρατίδα και να απελευθερώσουν τον Κόνωνα που ήταν παγιδευμένος στη Μυτιλήνη από 40-50 σπαρτιατικές τριήρεις Όλες οι ενέργειες όμως ουσιαστικά ακυρώθηκαν από την καταιγίδα που ξέσπασε, η οποία εμπόδισε τα πλοία να κινηθούν και έπνιξε πολλούς από τους ναυαγούς που ήταν ακόμα ζωντανοί, βούλιαξε κι άλλα πλοία ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Οι Αθηναίοι χάρηκαν για τη νίκη, αλλά το γεγονός ότι οι νικητές δεν περισυνέλεξαν τους ναυαγούς και τους νεκρούς για να ταφούν στην πατρίδα τους θεωρήθηκε εγκληματική παράλειψη. Μετά από πρόταση και ψηφοφορία καταδικάστηκαν όλοι οι στρατηγοί εκτελέστηκαν. Επωφελής πρόταση για ειρήνη απορρίφθηκε και ο Αθηναϊκός στόλος έχασε τους πιο άξιους στρατηγούς, χωρίς να αξιοποιήσει αυτή τη νίκη

Μαχη στους Αιγος Ποταμούς, 405 π.Χ. Μαχη στους Αιγος Ποταμούς, 405 π.Χ.

Χαρτης: Αιγος ποταμοι

ορμώμενοι εκ Σάμου : ορμητήριο η Σάμος για στόλο Αθηναίων Ενεργειες ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ Ενεργειες αθηναιων ορμώμενοι εκ Σάμου : ορμητήριο η Σάμος για στόλο Αθηναίων Επέπλεον επί Χίον και Έφεσον: πλέουν εναντίον πόλεων συμμάχων Σπάρτης Παρεσκευάζοντο προς ναυμαχία: ετοιμασίες για ναυμαχία Προσείλοντο στρατηγούς: α) προς τοις υπάρχουσι: Κόνων, Αδείμαντος, Φιλοκλής β) εκλογή νέων στρατηγών: Μένανδρος, Τυδεύς, Κηφισόδοτος Ανοίγοντο εκ της Χίου: ανοίγονται από τη Χίο στο πέλαγος Η Ασία πολεμία: ο Πέρσης βασιλιάς χρηματοδοτούσε τους Σπαρτιάτες Εκ Ρόδου: αποπλέει από τη Ρόδο Με κατεύθυνση : τον Ελλήσποντο Με σκοπό: να εμποδίσει το στόλο των Αθηναίων (τον εκπλουν) να υποτάξει τις πόλεις που είχαν αποστατήσει (αφεστηκυίας) εξ Αβύδου εις Λάμψακον (σύμμαχον ουσαν Αθηναίων = κατευθύνεται εναντίον συμμάχων των Αθηναίων) Σύμμαχοι: παρησαν πεζη οι Αβυδηνοί και οι άλλοι επικεφαλής : Θώραξ Λακεδαιμόνιος Επιτίθενται ( προσβαλόντες) Κυρίεψαν τη Λάμψακο με έφοδο (αιρουσι κατά κρατος) Λεηλάτησαν (διήρπασαν) ΓΙΑΤΙ η Λάμψακος ήταν πλούσια και παρείχε εφόδια (ουσαν πλουσίαν…και των αλλων επιτηδείων πλήρη) 4. τους πολίτες τους άφησε ελεύθερους (τα ελεύθερα σώματα πάντα αφηκε)