Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

O «ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (5ος π.Χ. αιώνας)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "O «ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (5ος π.Χ. αιώνας)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 O «ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (5ος π.Χ. αιώνας)
Ιστορία Δ’ Τάξης Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς Στέλιος Οδυσσέως

2 Η Αθήνα γίνεται η πιο ισχυρή πόλη
Οι Έλληνες πολεμώντας γενναία, νίκησαν τους Πέρσες αλλά συνέχισαν τον πόλεμο. Ο Ελληνικός στόλος υπό τον Παυσανία ελευθέρωσε τις πόλεις της Κύπρου και μετά τα στενά του Ελλησπόντου. Ο πόλεμος δεν θα διαρκέσει πολύ αφού οι Σπαρτιάτες δεν ήταν πρόθυμοι να συνεχίσουν. Πολλές πόλεις ζήτησαν τη βοήθεια της άλλης μεγάλης ελληνικής πόλης, της Αθήνας.

3 Ά Αθηναϊκή Συμμαχία (478π.Χ.)
Στόχος: Προστασία της ελευθερία των πόλεων που ανήκουν στη συμμαχία. Για να γίνει αυτό χρειάζονταν χρήματα. Οι αντιπρόσωποι των πόλεων συνεδρίαζαν στο νησί Δήλος. Τα λεφτά διαχειρίζονταν 10 Αθηναίοι, που ονομάζονταν Ελληνοταμίες. Το ταμείο βρισκόταν στη Δήλο.

4 Από τη Συμμαχία στην Ηγεμονία
Ο συμμαχικός στόλος με αρχηγό τον Κίμωνα στράφηκε εναντίον των Περσών. Οι Έλληνες υπογράφουν μαζί με τους Πέρσες υπογράφουν ειρήνη το 448 π.Χ. με βάση την οποία ελευθερώνονται οι πόλεις της Μικράς Ασίας. Η δύναμη της Αθήνας αυξανόταν συνεχώς. Οι Αθηναίοι άρχισαν να μη συμπεριφέρονται με καλό τρόπο στους συμμάχους τους. Το ταμείο της συμμαχίας μεταφέρεται στην Αθήνα. Ηγεμονία της Αθήνας Οι Σπαρτιάτες παίρνουν με το μέρος τους τις δυσαρεστημένες πόλεις.

5 Το πολίτευμα και η κοινωνία της Αθήνας στα χρόνια του Περίκλή
Περικλής: Σπουδαίος Αθηναίος πολιτικός. Οι Αθηναίοι τον θαύμαζαν για το ήθος και τις ικανότητές του. Οι πολίτες ενθαρρύνονταν πολύ να συμμετέχουν στην διακυβέρνηση του κράτους. Οι σοβαρές αποφάσεις για τη διακυβέρνηση της πόλης λαμβάνονται από την Εκκλησία του Δήμου-συγκέντρωση αντρών. Το κράτος θεωρούσε το θέατρο σχολείο και για αυτό πλήρωναν και το εισιτήριο των φτωχών. Στην Αθήνα ζούσαν και ξένοι που ασχολούνταν με το εμπόριο και την βιοτεχνία.

6 Τάξεις στην Αθήνα του Περικλή
Αθηναίοι πολίτες Μέτοικοι Δούλοι Οι μέτοικοι και οι δούλοι δεν είχαν καθόλου πολιτικά δικαιώματα. Οι δούλοι εργάζονταν στα σπίτια των Αθηναίων και οι μέτοικοι ασχολούνταν με το εμπόριο και τη βιοτεχνία.

7 Η ζωή στην Αθήνα (Σπίτια)
Τα σπίτια είναι κτισμένα με πλίνθους και έχουν σκεπές από κεραμίδια. Οι γυναίκες επιτρέπεται να βγαίνουν μόνο για λίγο. Τα αγόρια πηγαίνουν σχολείο ενώ τα κορίτσια μαθαίνουν τα περί διαχείρισης του σπιτιού.

8 Η ζωή στην Αθήνα (Ψώνια)
Το καλύτερο μέρος για ψώνια είναι η Αγορά. Εκεί υπάρχουν τα πάντα. Από κρέας, ψάρι και λαχανικά μέχρι υφάσματα και μπρούτζινα είδη. Θα βρείτε ακόμα πήλινα κύπελλα διακοσμημένα με σκηνές από την καθημερινή ζωή. Μπορείτε να βρείτε ακόμα και δούλους! Στην Αγορά θα δείτε ένα φιλόσοφο να εξηγεί τις ιδέες του ή να αφηγείται μύθους με κατορθώματα ηρώων και θεών. Τα πιο γνωστά έπη είναι η Ιλιάδα και η Οδύσσεια. Το πιο γνωστό νόμισμα έχει από τη μια πλευρά τη θεά Αθηνά, προστάτιδα της πόλης και από την άλλη μια κουκουβάγια, έμβλημα της πόλης.

9 Η ζωή στην Αθήνα (Φορεσιές)
Αθηναίος: Για να μοιάζετε με Αθηναίο φορέστε έναν απλό χιτώνα. Ο χιτώνας είναι ένα κομμάτι υφάσματος που στερεώνεται στους ώμους. Από πάνω φορέστε έναν μανδύα. Αθηναία: Οι γυναίκες αν θέλετε να μοιάζετε με Αθηναία φορέστε χιτώνα με έντονο χρώμα, μέχρι τον αστράγαλο. Οι γυναίκες στην αρχαία Αθήνα επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι μόνο σε θρησκευτικές γιορτές όπως είναι τα Παναθήναια. Όταν βγαίνουν στολίζονται με πανάκριβα κοσμήματα.

10 Το «Σχολείο της Ελλάδας»
Ρήτορες: Δημοσθένης, Ισοκράτης Ιστορικοί: Ηρόδοτος, Θουκυδίδης Φιλόσοφοι: Σωκράτης, Αριστοτέλης, Πλάτωνας Θέατρο: Η ψυχαγωγία στην αρχαία Αθήνα είναι το θέατρο. Οι παραστάσεις γίνονται μια φορά το μήνα και είσοδος για τους φτωχούς είναι ελεύθερη. Το έργο αποδίδεται από τρεις άντρες ηθοποιούς που αλλάζουν μάσκες ανάλογα με τους ρόλους. Άλλοι 15 ηθοποιοί απαγγέλλουν ή τραγουδούν. Τραγωδοί: Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης Κωμωδοί: Αριστοφάνης

11 H Tέχνη Ο Περικλής αναθέτει στο Φειδία να επιβλέπει τα έργα της Ακρόπολης. Σπουδαιότερο απ’ όλα ο Παρθενώνας. Τα έργα της εποχής αυτής ονομάστηκαν Κλασικά και η εποχή «Χρυσός Αιώνας». Μέσα στον Παρθενώνα υπήρχε το Χρυσελεφάντινο Άγαλμα της θεάς Αθηνάς. Άλλα μνημεία της Ακρόπολης: Προπύλαια και Ερέχθειο. Τα αγάλματα αυτή την εποχή είναι πιο φυσικά, πιο κοντά στην ανθρώπινη μορφή από τους κούρους και τις κόρες. Αναπτύχθηκε και η αγγειοπλαστική.


Κατέβασμα ppt "O «ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (5ος π.Χ. αιώνας)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google