Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ενώ ο Λύσανδρος βρίσκεται στη Ρόδο, οι Αθηναίοι, με ορμητήριο τη Σάμο, λεηλατούν τις ιωνικές πόλεις που ανήκαν στον Κύρο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ενώ ο Λύσανδρος βρίσκεται στη Ρόδο, οι Αθηναίοι, με ορμητήριο τη Σάμο, λεηλατούν τις ιωνικές πόλεις που ανήκαν στον Κύρο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ενώ ο Λύσανδρος βρίσκεται στη Ρόδο, οι Αθηναίοι, με ορμητήριο τη Σάμο, λεηλατούν τις ιωνικές πόλεις που ανήκαν στον Κύρο.

2 Ο Λύσανδρος κατευθύνεται από τη Ρόδο στον Ελλήσποντο με διπλό σκοπό…
… να εμποδίσει τον απόπλου των αθηναϊκών πλοίων και να επαναφέρει στην Πελοποννησιακή συμμαχία τις πόλεις του Ελλήσποντου που είχαν αποστατήσει απ’ τους Αθηναίους.

3 Ο Λύσανδρος φτάνει πρώτος στον Ελλήσποντο
Ο Λύσανδρος φτάνει πρώτος στον Ελλήσποντο. Με τη βοήθεια των Αβυδηνών λεηλατεί τη Λάμψακο. Η Λάμψακος ήταν σύμμαχος των Αθηναίων κι ήταν πλούσια σε τρόφιμα. Ο Λύσανδρος, με μια κίνηση μεγάλης στρατηγικής σημασίας, αφήνει ελεύθερους τους κατοίκους της Λαμψάκου.

4 Οι Αθηναίοι ακολουθούν κατά πόδι, αλλά δεν προλαβαίνουν την καταστροφή της Λαμψάκου.
Αγκυροβολούν στην Ελαιούντα και από κει κατευθύνονται στη Σηστό. Ύστερα, θα αράξουν στους Αιγός ποταμούς.

5 Ο Λύσανδρος κατασκοπεύει την κάθε κίνηση των Αθηναίων, που βρίσκονται στους Αιγός ποταμούς.
Το ότι αποφεύγει να έρθει αντιμέτωπος μαζί τους είναι μέρος του σχεδίου του.

6 Ο Αλκιβιάδης παρακινεί τους Αθηναίους να αράξουν στη Σηστό, για να έχουν πρόσβαση σε ανεφοδιασμό, πράγμα που ο Λύσανδρος έχει εξασφαλισμένο. Οι ναύαρχοι όμως δε δέχονται συμβουλές απ’ τον εξόριστο Αλκιβιάδη, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους γι’ αυτόν.

7 Ημέρα πέμπτη κι ο Λύσανδρος παραγγέλνει στους κατασκόπους του να σηκώσουν για σύνθημα μια ασπίδα, όταν δουν τους Αθηναίους να έχουν αποβιβαστεί και διασκορπιστεί στην ξηρά.

8 Ο Λύσανδρος δίνει το σύνθημα για μετωπική επίθεση, έχοντας στο πλευρό του και τις πεζικές δυνάμεις του Θώρακα του Λακεδαιμονίου. Οι Αθηναίοι είναι διασκορπισμένοι στη Χερσόνησο προς αναζήτηση τροφής και τα πλοία είναι άδεια από πληρώματα.

9 Μόνο το πλοίο του Κόνωνα, η Πάραλος και άλλα επτά είναι σε ετοιμότητα και αυτά μόνο καταφέρνουν να διαφύγουν. Ο Κόνων προσορμίζεται στην Αβαρνίδα, εκεί που ο Λύσανδρος έχει αφαιρέσει και αφήσει τα πανιά των πλοίων του εν όψει της ναυμαχίας. Ο Κόνων τα αρπάζει, για να μην είναι σε θέση να τον καταδιώξουν τα εχθρικά πλοία.

10 Ο Κόνων πλέει προς την Κύπρο και η Πάραλος προς την Αθήνα, για να αναγγείλει την καταστροφή.
Ο Κόνων ίσως ήθελε να αποφύγει το μένος του δήμου της Αθήνας. Είναι όμως πιθανό να απέπλευσε για την Κύπρο, για να αναμείνει από κει μεταβολή της πολιτικής κατάστασης.

11 Ο Λύσανδρος μεταφέρει στη Λάμψακο πλοία, λάφυρα και αιχμαλώτους, συλλαμβάνει όλους τους στρατηγούς και στέλνει στη Σπάρτη αγγελιοφόρο της νίκης του τον πειρατή Θεόπομπο.

12 Ο Λύσανδρος συγκροτεί λαϊκό δικαστήριο, για να αποφασίσουν όλοι οι σύμμαχοι από κοινού για την τύχη των αιχμαλώτων. Οι Αθηναίοι κατηγορούνται για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν αλλά και για όσα σκόπευαν να πράξουν, αν νικούσαν.

13 Αποφασίζεται η θανάτωση όλων των Αθηναίων αιχμαλώτων, πλην του ναύαρχου Αδείμαντου, επειδή είχε καταψηφίσει στην εκκλησία του δήμου την πρόταση της αποκοπής των χεριών. Ο Φιλοκλής όμως σφάζεται, ως υπεύθυνος της θανάτωσης των Ανδρίων και Κορινθίων.


Κατέβασμα ppt "Ενώ ο Λύσανδρος βρίσκεται στη Ρόδο, οι Αθηναίοι, με ορμητήριο τη Σάμο, λεηλατούν τις ιωνικές πόλεις που ανήκαν στον Κύρο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google