Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΗΒΑ Σχολείο : 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας Τάξη : Β4

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΗΒΑ Σχολείο : 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας Τάξη : Β4"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΗΒΑ Σχολείο : 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας Τάξη : Β4
Μάθημα : Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από μετάφραση (Τόπος και Άνθρωποι) Έτος : Καθηγήτρια : Ζ. Παπαδημητρίου Από τους μαθητές: Τσάκαλη Βασίλη Τζάνο Αριστομένη Ψυχογιάννη Νικηφόρο Σιαμπάνο Ηλία

2 Περιεχόμενα Χάρτης της Θήβας Σύντομη Ιστορία της πόλης Πελοπίδας
Επαμεινώνδας

3 Χάρτης Θήβας Η Αρχαία Θήβα ήταν μία από τις ισχυρότερες αρχαίες ελληνικές πόλεις. Κυριάρχησε στον ελλαδικό χώρο για μία μεγάλη περίοδο του 4ου αι. π.Χ. Με την Θήβα σχετίζεται και ένας από τους σημαντικότερους μυθολογικούς κύκλους της αρχαίας Ελλάδας.

4 Σύντομη Ιστορία της πόλης
Η Θήβα κυριάρχησε σταδιακά στη Βοιωτία κατά την διάρκεια του 6ου αιώνα π.Χ. Η Θήβα λόγω της αντιπαλότητάς της με την Αθήνα συμμάχησε με τους Πέρσες κατά την διάρκεια της εκστρατείας του Ξέρξη το 480 και 479 π.Χ. Οι αρχηγοί των Θηβαίων τελικά παραδόθηκαν και εκτελέστηκαν ενώ η πόλη δεν καταστράφηκε καθώς οι σύμμαχοι θεώρησαν πως για τον μηδισμό της πόλης ευθυνόταν μόνο η ηγεσία. Με το ξέσπασμα του Πελοποννησιακού πολέμου οι Θηβαίοι τάχτηκαν στο πλευρό της Πελοποννησιακής συμμαχίας. Οι Θηβαίοι που είχαν επικεφαλής τον Επαμεινώνδα νίκησαν τους Σπαρτιάτες εγκαθιδρύοντας την Θηβαϊκή ηγεμονία στον Ελλαδικό χώρο. Αυτός εφάρμοσε με επιτυχία το σύστημα της λοξής φάλαγγας, και με την ανδρεία του Ιερού Λόχου που είχε οργανώσει και διοικούσε ο Πελοπίδας ήταν ανίκητοι.

5 Πελοπίδας Ο Πελοπίδας ήταν αρχαίος Θηβαίος στρατηγός (410 π.Χ π.Χ) Ήταν επίσης πολιτικός και διοικητής του Ιερού Λόχου. Ήταν ένας από τους δημιουργούς της Θηβαϊκής ηγεμονίας στον ελλαδικό χώρο.

6 Πίνακας με τον Πελοπίδα
Ο θάνατος του Πελοπίδα, πίνακας του Αντρέι Ιβάνοφ ( )

7 Επαμεινώνδας Ο Επαμεινώνδας ήταν στρατηγός και πολιτικός της Θήβας, ο οποίος απάλλαξε τη Θήβα από τη σπαρτιατική υποταγή και τη μετέτρεψε σε ισχυρή πόλη-κράτος. Νίκησε τους Σπαρτιάτες στη μάχη των Λεύκτρων και απελευθέρωσε τους Μεσσήνιους οπλίτες, οι οποίοι ήταν υποταγμένοι στη Σπάρτη για 230 χρόνια, μετά την ήττα τους στο Δεύτερο Μεσσηνιακό Πόλεμο, ο οποίος έληξε το 600 π.Χ. Ο Επαμεινώνδας κατέλυσε τις ως τότε συμμαχίες και δημιούργησε νέες.

8 Άγαλμα του Επαμεινώνδα

9 Μάχη στα Λεύκτρα Σημαντική μάχη του Επαμεινώνδα ενάντια στους Σπαρτιάτες. Οι Σπαρτιάτες συγκρούστηκαν με περισσότερους στρατιώτες αλλά κατώτερο ιππικό από τους Θηβαίους. Ενώ υπήρχαν διαφωνίες, ο Επαμεινώνδας και ο Πελοπίδας αποφάσισαν να δεχθούν τη μάχη. Με την λοξή φάλαγγα οι Θηβαίοι νικούν, γεγονός που κλονίζει την σπαρτιάτικη κυριαρχία.

10 Αρχαία Μεσσήνη Μετά την νίκη στα Λεύκτρα, ο Επαμεινώνδας απελευθέρωσε τους είλωτες της Μεσσηνίας, και ξανάχτισε την αρχαία πόλη της Μεσσήνης στην κορυφή της Ιθώμης. Κύριος λόγος για το κτίσιμο της Αρχαίας Μεσσήνης και της Αρκαδικής Μεγαλόπολης ήταν να αποκλειστεί η Σπάρτη από εχθρικά κράτη και να εκλείψει η επιρροή της έξω από τη Λακωνική.

11 Ευχαριστούμε για την ΠΡΟΣΟΧΗ σας.
Τέλος Ευχαριστούμε για την ΠΡΟΣΟΧΗ σας.


Κατέβασμα ppt "ΘΗΒΑ Σχολείο : 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας Τάξη : Β4"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google