Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

‘’ ΚΥΠΡΟΣ-ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ’’

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "‘’ ΚΥΠΡΟΣ-ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ’’"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ‘’ ΚΥΠΡΟΣ-ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ’’
‘’ ΚΥΠΡΟΣ-ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ’’ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ: Είναι ένα νησί απομακρυσμένο από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ήταν περιτριγυρισμένη από πολλούς εχθρούς και γι’ αυτό οι επιθέσεις που δεχόταν ήταν συχνές. Κατόρθωνε όμως να επιβιώνει και να διατηρεί την αυτονομία της με τον παρακάτω τρόπο: να πληρώνει μεγάλο ετήσιο φόρο στους διάφορους κατά καιρούς εχθρούς που την επιβουλεύονταν. Το 721π.χ. Το νησί έπεσε στα χέρια των Ασσυρίων. Η Κύπρος όμως κατόρθωσε και αυτή τη φορά να εξαγοράσει την αυτονομία της πληρώνοντας στο βασιλιά των Ασσυρίων μεγάλο ετήσιο φόρο. Το διάστημα 550π.χ.- 525π.χ. Η Κύπρος πέρασε στα χέρια των Περσών. Στη διάρκεια της Ιωνικής επανάστασης προσπάθησε να απαλλαγεί από τους Πέρσες χωρίς όμως επιτυχία.

2 ‘’ΚΥΠΡΟΣ- ΣΥΝΕΧΕΙΑ’’ Το π.χ. η Κύπρος με τη βοήθεια του στρατηγού Κίμωνα, γιού του μαραθωνομάχου Μιλτιάδη, αποκτά την ανεξαρτησία της από τον περσικό ζυγό. Όμως μετά το θάνατο του Κίμωνα, πέφτει και πάλι στα περσικά χέρια. Διοικητικά η Κύπρος ήταν χωρισμένη σε εννέα βασίλεια, ανεξάρτητα μεταξύ τους. Όταν όμως το νησί δεχόταν επίθεση από εξωτερικό εχθρό τότε όλα τα βασίλεια συνασπίζονταν εναντίον του. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ: 1. Ποια ήταν η διοικητική εικόνα της Κύπρου; 2. Από το χρονικό διάστημα: 721π.χ. έως 450π.χ. ποιοι εχθροί την κατέλαβαν; Πώς κατόρθωνε πάντα η Κύπρος, παρά τους εχθρούς, να διατηρεί την αυτονομία της;

3 ‘’ Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ’’
‘’ Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ’’ Το 410 π.χ. Ο Ευαγόρας γίνεται βασιλιάς στο βασίλειο της Σαλαμίνας, ενός από τα εννέα βασίλεια της Κύπρου. Ο Ευαγόρας προχωρεί στη συγκρότηση στρατού, από τους ίδιους τους πολίτες της Σαλαμίνας της Κύπρου. Μέσα σε λίγο καιρό υποτάσσει όλη τη Κύπρο και επαναφέρει την ελληνική γλώσσα, την ελληνική παιδεία, τον ελληνικό τρόπο ζωής, τα ελληνικά έθιμα και τη θρησκεία, τα οποία λόγω του περσικού ζυγού είχαν εξαφανισθεί. Το 394π.χ. ο Ευαγόρας με πλοία θα βοηθήσει τους Αθηναίους στη ναυμαχία της Κνίδου, όπου ο Αθηναίος ναύαρχος Κόνων συντρίβει το σπαρτιατικό στόλο. Οι Αθηναίοι σε ευγνωμοσύνη του έστησαν τον ανδριάντα του στην αγορά.

4 ‘’Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ- ΣΥΝΕΧΕΙΑ’’
‘’Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ- ΣΥΝΕΧΕΙΑ’’ Το 386π.χ. Μετά την υπογραφή της ‘’ειρήνης του Βασιλέως’’, αλλιώς ‘’Ανταλκίδειος ειρήνη’’ οι Πέρσες εκστρατεύουν κατά της Κύπρου. Ακολουθεί ένα μεγάλο διάστημα πολέμου με τους Πέρσες. Το 376π.χ. Ο Ευαγόρας συνθηκολογεί με τους Πέρσες και υπογράφει ειρήνη, στην οποία συνηγορεί να πληρώνει μεγάλο ετήσιο φόρο σ’ αυτούς προκειμένου το νησί να μην χάσει την αυτονομία του και να διατηρήσει ο ίδιος την εξουσία του. Το 374π.χ. Ο Ευαγόρας δολοφονείται μαζί με το γιό του Πνυταγόρα. Στο θρόνο τον διαδέχεται ο άλλος του γιός ο Νεοκλής. Ο Αθηναίος ρήτορας Ισοκράτης θεωρεί τους Ευαγόρα και Νεοκλή ως ‘’βασιλείς πρότυπα’’.

5 ‘’Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ- ΣΥΝΕΧΕΙΑ’’
‘’Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ- ΣΥΝΕΧΕΙΑ’’ Ο Νεοκλής συνεχίζει την τακτική του πατέρα του Ευαγόρα. Το νησί για να διατηρήσει την αυτονομία του και ο Νεοκλής την εξουσία του αναγκάζεται να πληρώνει στους Πέρσες μεγάλο ετήσιο φόρο. Αυτό το καθεστώς ‘’φόρου υποτέλειας’’ διατηρήθηκε στο νησί μέχρι το 332π.χ. Το 332π.χ. Φτάνει στην Κύπρο ο Μέγας Αλέξανδρος ο οποίος απελευθερώνει το νησί από τους Πέρσες και του χαρίζει την οριστική ανεξαρτησία του. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ: 1. Ποιο το έργο του Ευαγόρα; ‘’ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: ΜΕΛΕΤΗ ΠΗΓΩΝ-ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΟΥ’’


Κατέβασμα ppt "‘’ ΚΥΠΡΟΣ-ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ’’"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google