Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λακεδαιμόνιοι Ναύτες Το ημερολόγιο μας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λακεδαιμόνιοι Ναύτες Το ημερολόγιο μας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λακεδαιμόνιοι Ναύτες Το ημερολόγιο μας

2 Τριήρης Λακεδαιμονίων

3 405 π.χ. 1η μέρα Αυτή η μέρα θα κρίνει πολλά για την έκβαση του πολέμου, γι’ αυτό και ανάμεικτα συναισθήματα με διακατέχουν. Ο Λύσανδρος και εμείς, ξεκινώντας από τη Ρόδο, δίπλα από τα παράλια της Ιωνίας, εκπλέουμε προς τον Ελλήσποντο, για να αντιμετωπίσουμε τα πλοία των Αθηναίων και τις πόλεις που είχαν αποστατήσει απ' τη συμμαχία τους. Ο Λύσανδρος και εμείς, λοιπόν, από την Άβυδο κατευθυνόμασταν προς τη Λάμψακο, που ήταν σύμμαχος των Αθηναίων. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού η αγωνία και το άγχος κορυφώνονταν, αλλά η περηφάνια και η αποφασιστικότητα δεν θα μπορούσαν να λείπουν.

4 Η πορεία μας

5 2η μερα-6η μέρα Την επόμενη νύχτα ο Λύσανδρος αμέσως μόλις ξημέρωσε, έδωσε το σύνθημα, αφού φάμε, αμέσως να επιβιβαστούμε στα καράβια-γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις,αλλά παρ’ όλα αυτά η σιγουριά του Λυσάνδρου μας καθησύχαζε- ο ίδιος τακτοποίησε τα πάντα για επικείμενη ναυμαχία και αφού τοποθέτησε στα πλάγια των πλοίων προστατευτικά παραπετάσματα, προειδοποίησε να μην απομακρυνθούμε από την παράταξή του ούτε να ξανοιχθούμε στο πέλαγος. Ήμασταν πλέον σίγουροι ότι ο Λύσανδρος είχε κάτι καλό στο μυαλό του. Ακολουθώντας το σχέδιο ο Λύσανδρος δε βγήκε για να τους αντιμετωπίσει.,αλλά διέταξε τα ταχύτερα από τα πλοία του να ακολουθήσουν τους Αθηναίους και, αφού τους κατασκοπεύσουμε για ό,τι κάνουν, να επιστρέψουμε και να τον ενημερώσουμε. Το καθήκον που αναλάβαμε ήταν πολύ μεγάλο και γι’ αυτό απαιτούσε μεγάλη προσοχή ώστε να μην γίνουμε αντιληπτοί από τους Αθηναίους. Ο Λύσανδρος δεν αποβίβασε τα πληρώματα των πλοίων του, παρά αφού επιστρέψαμε αυτά (τα ταχύπλοια πλοία του). Αυτό το έκανε για τέσσερις συνεχόμενες μέρες.

6 7η μέρα Ο Λύσανδρος την πέμπτη μέρα της εξόδου των Αθηναίων διέταξε εμάς που τους ακολουθούσαμε, όταν τους δουμε να αποβιβάζονται και να διασκορπίζονται στη Χερσόνησο, να επιστρέψουμε αμέσως κοντά του και να σηκώσουμε για σύνθημα μια ασπίδα στο μέσο της απόστασης μεταξύ τους. Εμείς κάναμε αυτά, όπως διατάχτηκαν.Βλέποντας ότι το σχέδιο πετύχαινε ένα πνεύμα αισιοδοξίας άρχισε να μας κατακλύζει. Τότε ο Λύσανδρος διέταξε εμάς αμέσως να επιτεθούμε από τη θάλασσα. όλα τα άλλα τα έπιασε ο Λύσανδρος στην ακτή. Ο Λύσανδρος και εμείς μεταφέραμε στη Λάμψακο τα πλοία και τους αιχμαλώτους.Το σχέδιο αποδείχτηκε νικηφόρο και αισθανθήκαμε ικανοποίηση και υπερηφάνεια για την εμπιστοσύνη που δείξαμε στον Λύσανδρο.

7 Ο Στρατηγός Λύσανδρος

8 Οι Ναύτες… Μποντιώτης Ηλίας Μιχοπούλου Μαρία Πουλοπούλου Γιώτα
Αμοιρίδου Δήμητρα Μίνου Εύη


Κατέβασμα ppt "Λακεδαιμόνιοι Ναύτες Το ημερολόγιο μας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google