Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

2

3 Αν και τα ελληνικά καράβια ήταν λιγότερα σε αριθμό και μικρότερα σε χωρητικότητα σε σχέση με τα τουρκικά, κυριαρχούσαν στο Αιγαίο γιατί ήταν ταχύτερα και διέθεταν πληρώματα με μεγάλη ναυτική εμπειρία.

4 Τα ελληνικά πλοία διακρίθηκαν στις εξής επιχειρήσεις:
Πολιορκούσαν παραθαλάσσια κάστρα, όπως το Ναβαρίνο και τη Μονεμβασιά και υποστήριζαν από τη θάλασσα τους Έλληνες που πολεμούσαν στη στεριά.

5 Πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικές επιδρομές (καταδρομές) στα παράλια της Μικράς Ασίας και αιχμαλώτιζαν ή κατέστρεφαν τα πλοία των Τούρκων. Με τον τρόπο αυτό, εμπόδιζαν τον στόλο των Τούρκων να κινηθεί προς την Πελοπόννησο.

6 Ναυμαχούσαν στην ανοιχτή θάλασσα.
Στις ναυμαχίες έπαιρναν μέρος τα πυρπολικά, δηλαδή σκάφη που μετέφεραν εύφλεκτο υλικό. Οι Έλληνες ναυτικοί προσέδεναν στα πλοία των Τούρκων τα πυρπολικά και μετά τους έβαζαν φωτιά.

7 Οι Έλληνες που διακρίθηκαν για τη δράση τους ήταν : Ο Δημήτριος Παπανικολής Ο Ανδρέας Μιαούλης Ο Κωνσταντίνος Κανάρης

8 Οι Τούρκοι προχώρησαν σε αντίποινα,
δηλαδή πράξεις εκδίκησης, απέναντι στους κατοίκους της Μικράς Ασίας και των νησιών. Τον Απρίλιο του 1822 κατέστρεψαν ολοκληρωτικά τη Χίο και έσφαξαν τους κατοίκους της.

9 Ο Σουλτάνος ζήτησε βοήθεια από τον
Αιγύπτιο πασά. Έτσι τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1824, την ώρα που οι Έλληνες φιλονικούσαν, ενωμένος ο Τουρκοαιγυπτιακός στρατός κατέστρεψε την Κάσο και τα Ψαρά.

10 Στον κόλπο του Γέροντα, στα
παράλια της Μικράς Ασίας , στα τέλη Αυγούστου του 1824, οι Έλληνες νίκησαν τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο. Κύριος πρωταγωνιστής ήταν ο Ανδρέας Μιαούλης.

11 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΑΡΗΣ

12 Καταγόταν από τα Ψαρά. Τον Ιούνιο του 1822 ανατινάζει την τουρκική ναυαρχίδα, θέλοντας να πάρει εκδίκηση για την καταστροφή της Χίου. Τον Οκτώβριο του 1822 πυρπόλησε την αντιναυαρχίδα του Τούρκου ναυάρχου.

13 3. Το 1824 καταστρέφει και άλλα δύο
τουρκικά πολεμικά πλοία. 4. Το 1826 επιτέθηκε εναντίον μιας τουρκικής φρεγάτας και κινδύνεψε να πιαστεί αιχμάλωτος. 5. Τον Αύγουστο του 1825 θέλησε να πυρπολήσει τον στόλο των Αιγυπτίων μέσα το λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Όμως το σχέδιό του δεν πέτυχε.

14 Μετά την απελευθέρωσε διορίστηκε αρχηγός του στόλου των πυρπολικών.
Κατόπιν τιμήθηκε με το αξίωμα του ναυάρχου και έφτασε μέχρι το αξίωμα του Πρωθυπουργού. Το ελληνικό κράτος για να τον τιμήσει έδωσε το όνομά του σε τρία πολεμικά σκάφη.


Κατέβασμα ppt "Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google