Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αντώνης Μιχαήλ, Στέφανη Χαραλάμπους, Μαρλέν Κέτνερ, Άλεξ Λοχίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αντώνης Μιχαήλ, Στέφανη Χαραλάμπους, Μαρλέν Κέτνερ, Άλεξ Λοχίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αντώνης Μιχαήλ, Στέφανη Χαραλάμπους, Μαρλέν Κέτνερ, Άλεξ Λοχίας
Η ναυμαχία του Γέροντα Αντώνης Μιχαήλ, Στέφανη Χαραλάμπους, Μαρλέν Κέτνερ, Άλεξ Λοχίας

2 Πρωταγωνιστής Στις 20 Μαΐου του 1769 γεννήθηκε ο Ανδρέας Βώκος, αγωνιστής του 1821 που είναι γνωστός ως Ανδρέας Μιαούλης. Ο Ανδρέας Βώκος γεννήθηκε στην Ύδρα το Ο πατέρας του, Δημήτριος Βώκος καταγόταν από την Εύβοια και ασχολούταν με το ναυτικό εμπόριο. Ο Δημήτριος προσπάθησε να μάθει γράμματα στο γιο του αλλά δεν τα κατάφερε. Από νωρίς ωστόσο, φάνηκε ότι ο Ανδρέας Βώκος είχε ιδιαίτερη ικανότητα στην ναυτική τέχνη. Από τα νεανικά του χρόνια ασχολήθηκε με το επάγγελμα του πατέρα του. Πιθανότατα απέκτησε το παρατσούκλι Μιαούλης από τους άνδρες του πληρώματός του. Αντιμετώπισε συχνά τους πειρατές και αρκετές φορές έσπασε τον ναυτικό αποκλεισμό των ισπανικών ακτών από τους Άγγλους κατά τη διάρκεια των πολέμων ενάντια στον Ναπολέοντα.

3 Μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία και συμμετείχε ενεργά στην Ελληνική Επανάσταση. Έγινε Ναύαρχος της Ύδρας κατά τα τέλη του 1821 και στη συνέχεια Ναύαρχος ολόκληρου του ελληνικού στόλου, μέχρι την αντικατάστασή του το 1827 από τον Άγγλο Ναύαρχο Κόχραν. Ο Ανδρέας Μιαούλης ξεχώρισε το 1822 στην ναυμαχία της Πάτρας. Την ίδια χρονιά ναυμάχησε στη Χίο, χωρίς να καταφέρει να αποτρέψει τη Σφαγή της Χίου, και στις Σπέτσες. Στο τέλος του 1822 καταφέρει να ανεφοδιάσει το Μεσολόγγι κατά την πρώτη πολιορκία του. Οι Μεσολογγίτες πήραν θάρρος και με συνεχείς εξόδους ανάγκασαν τη λύση της πολιορκίας. Το 1824, στις 29 Αυγούστου, γίνεται η ναυμαχία του Γέροντα (στα μικρασιατικά παράλια απέναντι από την Κάλυμνο) που περιγράφεται ως η μεγαλύτερη ναυμαχία της Επανάστασης.

4 Στοιχεία της μάχης Η μάχη έγινε στις 29 Αυγούστου 1824 απέναντι από τη Λέρο Κράτησε ένα μήνα. Μέγεθος παρατάξεων:Τούρκοι 3000 με 74 πλοία, πολύ λίγοι Έλληνες με μερικά καράβια. Αποτέλεσμα: Οι Έλληνες νίκησαν τους εχθρούς με μόνο δύο τραυματίες και δύο σκοτωμένους.

5 Στιγμές της μάχης 24 Αυγούστου Οι εχθροί χτύπησαν τον κόλπο της Κω 28 Αυγούστου Οι εχθροί κατευθύνονται στον Κιμερικό κόλπο. Οι Έλληνες έστειλαν ένα πυρπολικό στο καράβι των Τούρκων και το μισό πλήρωμα των Τούρκων έπεσαν στη θάλασσα. Μετά έστειλαν και δεύτερο πυρπολικό και κατέστρεψαν το άλλο μισό πλοίο.

6 Συνέπειες Για τους νικητές Ανέβηκε το ηθικό τους και πήραν την εκδίκηση που ήθελαν. Για τους ηττημένους Ντροπιάστηκαν και έφυγαν κυνηγημένοι.


Κατέβασμα ppt "Αντώνης Μιχαήλ, Στέφανη Χαραλάμπους, Μαρλέν Κέτνερ, Άλεξ Λοχίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google