Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 10η

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Συγκρούσεις Συμφερόντων μεταξύ Δανειστών και Μετόχων •Αύξηση μερίσματος με μείωση ενεργητικού ή σχεδιαζόμενων επενδύσεων •Νέος δανεισμός με ίση ή υψηλότερη.
Advertisements

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΩΝ
Τ.Ε.Ι ΠΑΤΡΑΣ-ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Άντρη Ονησιφόρου & Σελήνη Μινίκκη Α3. Ο τιμοκατάλογος ενημερώνει τον πελάτη για τα διάφορα προϊόντα που έχει στην διάθεση του ο πωλητής. Περιέχει Περιέχει:
ΤΟ ΧΡΗμα ΩΣ εμπΟρευμα ΟΜΑΔΑ : γερκου α. αϊβαζιδου ειρ
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’
Παρουσίαση: Σάγκα Ιωάννα
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 14 η Νικόλαος Καρανάσιος Δικαιοπραξίες.
Ο ρόλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας ΣΚΟΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΟΥΤΣΑΒΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ.
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 5 η Νικόλαος Καρανάσιος Προσωπικές Εταιρίες.
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 6 η Νικόλαος Καρανάσιος Εταιρίες Κεφαλαίων.
Ειδικά θέματα Οικονομικής Ανάπτυξης : Επιχειρηματικότητα Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 15 η Νικόλαος Καρανάσιος Συμβάσεις.
Α’ Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ.
ΑΠΟΚΟΠΗ ΤΟΚΟΜΕΡΙΔΙΩΝ (Stripping) Γ.Ν. ΚΟΝΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
Χρηματοοικονομικά μέσα: Γνωστοποίηση και παρουσίαση (ΔΛΠ 32) Αναγνώριση και αποτίμηση (ΔΛΠ 39) Το ΔΛΠ 32 αποτελεί τον οδηγό για την παρουσίαση των χρηματοοικονομικών.
Δ.Λ.Π. 1 Παρουσίαση των Οικονομικών Καταστάσεων
10 η Ετήσια Γενική Συνέλευση 15 Σεπτεμβρίου 2010.
1 Ομάδα 4 Καθαρή θέση-Προβλέψεις-Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις Στην τέταρτη ομάδα περιλαμβάνονται οι λογαριασμοί με τους οποίους παρακολουθούνται: –Η καθαρή.
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ & ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
1 Αποσβέσεις πάγιων στοιχείων Ως απόσβεση θεωρείται η χρονική κατανομή της αποσβεστέας αξίας του πάγιου στοιχείου που υπολογίζεται με βάση την ωφέλιμη.
1 Γραμμάτια Εισπρακτέα λογ. (31) Στον λογαριασμό (31) παρακολουθούνται: –οι απαιτήσεις που είναι ενσωματωμένες σε τίτλους συναλλαγματικών ή γραμματίων.
1 Ανώνυμη Εταιρεία Ι ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
1 Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική Λογιστική Απαιτήσεων.
Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 7η Περί Χρήματος. ΧΡΗΜΑ Χρήμα (Money) οτιδήποτε γενικά αποδεκτό στις συναλλαγές. Λειτουργεί ως:  Μέτρο υπολογισμού αξιών και.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ Εισηγητής: Γεώργιος Ν. Κόντος.
Έννοιες της Λογιστικής
Λογιστικά Βιβλία – Δικαιολογητικά Έγγραφα.  Κάθε επιτηδευματίας ανεξαρτήτως εάν είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί οποιαδήποτε μορφή επιχειρηματικής.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 7: ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ.
1 Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις Ομάδα 5η Με τους λογαριασμούς της πέμπτης ομάδας παρακολουθούνται: –οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της οικονομικής μονάδας,
Νικόλαος Καρανάσιος - ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ 1 ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ Τέρμα Μαγνησίας Σέρρες ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ.
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ Hamilton Stationery Shop. Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΙ ΚΑΤΕΧΩ = ΤΙ ΟΦΕΙΛΩ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ = ΠΑΘΗΤΙΚΟ + ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ.
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αναστασία Κοπανέλη (Υποψ. Δρ. Χρηματοοικονομίας, MSc, MSc, MSc) Πανεπιστημιακός Υπότροφος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής.
Εφαρμογές (Ερωτήσεις 1-3) Αναλυτής εκτιμά ότι η απόδοση της μετοχής Α και Β θα κατανεμηθεί ως ακολούθως : ΠιθανότηταΑπόδοση ΑΑπόδοση Β
Χρηματοοικονομικές Δημόσιες Σχέσεις Ενότητα 8: Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative.
Κόστος κεφαλαίου Κόστος ευκαιρίας:
1 Κλαδικά Λογιστικά Σχέδια Τραπεζική Λογιστική – Λογαριασμοί Αποτελεσμάτων Διακομιχάλης Μιχαήλ Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
 Η περιληπτική εικόνα της απογραφής της επιχείρησης, ο οποίος περιέχει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης κατά ομοειδείς κατηγορίες σε μια δεδομένη.
ΤΕΙ Κρήτης-ΣΔΟ-Τμήμα Λογιστικής και Χρημ/κής 1 Χρηματοοικονομική Διοίκηση 3η Εισήγηση Αποτίμηση και Απόδοση αξιογράφων.
Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων Ενότητα: Τύποι χρηματοδότησης (Μέρος β) Καραμάνης Κωνσταντίνος.
Απλή Κεφαλαιοποίηση Κεφάλαιο ονομάζουμε το χρηματικό ποσό που όταν δανειστεί ή αποταμιευτεί αποκτά παραγωγική ικανότητα. Οι χρηματοοικονομικές αγορές αναπτύχθηκαν.
Οικονομικά Μαθηματικά Ενότητα: Σύνθετη Κεφαλαιοποίηση Γιανναράκης Γρηγόρης Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Μετατρέψιμες Ομολογίες - Warrants. Τίτλοι σταθερού εισοδήματος – ομολογίες Η αξιολόγηση των τίτλων σταθερού εισοδήματος είναι πιο απλή συγκριτικά με άλλα.
1 Εμπορικό και Οικονομικό Δίκαιο Αξιόγραφα Παππά Βιβή Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Απλή Κεφαλαιοποίηση Κεφάλαιο ονομάζουμε το χρηματικό ποσό που όταν δανειστεί ή αποταμιευτεί αποκτά παραγωγική ικανότητα. Οι χρηματοοικονομικές αγορές.
Αριθμοδείκτης ιδίων προς συνολικά κεφάλαια
Ισολογισμός Ο Ισολογισμός εμφανίζει σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή:
ΠΡΟΤΥΠΟ ΥΠ’ΑΡΙΘΜΟΝ 7: ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΑΜΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ
Δείκτης γενικής ρευστότητας
ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2010 “Εγγύηση από τη ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ Χαμηλότοκων δανείων για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών κλπ” Δρ. Αλέξανδρος.
Εμπορικό και Οικονομικό Δίκαιο
Χρηματοικονομικα εργαλεια και ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Συμμετοχές και λοιπές μακροπρόθεσμες απαιτήσεις (λογ. 18)
Έννοια του ημερολογίου
Άσκηση 1η Δίνονται τα εξής στοιχεία: Αρχικό απόθεμα εμπορευμάτων 10000
Εμπορικό και Οικονομικό Δίκαιο
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων
Στοιχεία της κατάστασης αποτελεσμάτων χρήσης (Άρθρο 25)
Σύνθετα Λογιστικά Γεγονότα: Παράδειγμα
Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ορισμός: Ισολογισμός είναι εκείνη η οικονομική κατάσταση που παρουσιάζει τα στοιχεία του Ενεργητικού, του Παθητικού και της Καθαρής Περιουσίας.
Άσκηση 1η Δίνονται τα εξής στοιχεία: Αρχικό απόθεμα εμπορευμάτων 10000
Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
Πολιτική Παιδεία Α’ Λυκείου Διδάσκων: Κοψιδάς Οδυσσέας
Απλή Κεφαλαιοποίηση Κεφάλαιο ονομάζουμε το χρηματικό ποσό που όταν δανειστεί ή αποταμιευτεί αποκτά παραγωγική ικανότητα. Οι χρηματοοικονομικές αγορές.
Τήρηση αρχείων (βιβλίων)
ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ
Ηλεκτρονικές εφαρμογές Φορολογίας Κεφαλαίου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 10η Αξιόγραφα Νικόλαος Καρανάσιος

Αξιόγραφα Μετοχή Ομολογία Ομόλογο Επιταγή Συναλλαγματική Γραμμάτιο σε διαταγή http://www.taxlaw.gr/el/practice-areas/commercial-law/122-securities-exchange-cheques

Συναλλαγματική

Εγκυρότητα Συναλλαγματικής Η λέξη “Συναλλαγματική” Το ποσό που οφείλεται (αριθμητικώς και ολογράφως) Τα στοιχεία αυτού που οφείλει να πληρώσει (αποδέκτης - πληρωτής) Ημερομηνία λήξης της συναλλαγματικής Τόπος Πληρωμής Τα στοιχεία του εκδότη (του δανειστή) Χρονολογία και τόπος έκδοσης (από / του δανειστή) Η υπογραφή του εκδότη (του δανειστή)

Μη εξοφληθείσα Συναλλαγματική Εντός 48 ωρών ο κομιστής έχει δικαίωμα σύνταξης “Διαμαρτυρικού” εγγράφου από Συμβολαιογράφο Το διαμαρτυρικό δίνει δικαίωμα αναζήτησης της πληρωμής (με έκδοση “Διαταγής Πληρωμής” από δικαστήριο) από τους ενεχόμενους “εις ολόκληρον”. Ο πληρωτής μπορεί να στραφεί εναντίον των άλλων ενεχομένων (εκδότη, τριτεγγυητή, οπισθογράφων) ώστε να μοιραστεί τη ζημία.

Γραμμάτιο Σε Διαταγή Γράφεται από τον οφειλέτη και είναι ίδιο με τη συναλλαγματική.

Επιταγή Πρόκειται για οιονεί εξουσιοδότηση ανάληψης από λογαριασμό Όψεως από τράπεζα που έχει δώσει το δικαίωμα.

Μετοχή Είναι το αξιόγραφο με το οποίο ο “κομιστής” αποδεικνύει την ιδιότητα του συνεταίρου της επιχείρησης και έχει δικαίωμα: Να λαμβάνει μερίδιο των κερδών που αντιστοιχεί (μέρισμα). Να συμμετέχει στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων και σε τυχόν έκτακτες. Να προτιμάται για συμμετοχή σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

Μετοχή, συνέχεια: Η ονομαστική αξία της μετοχής είναι ανεξάρτητη από την αντικειμενική (=το συνολικό κεφάλαιο διά τον αριθμό των μετοχών) και την αγοραία τιμή (στην οποία θα μπορούσε να πωληθεί σε άλλον). Είναι δυνατή η σύσταση “προνομίου” (πχ η λήψη μερίσματος ακόμη και όταν υπάρχουν ζημίες) σε κατηγορίες μετοχών, όπως και η στέρηση του δικαιώματος ψήφου. Για τη συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση είναι απαραίτητη η κατάθεση των μετοχών στο Λογιστήριο της εταιρίας. Κάθε μετοχή έχει μια ψήφο - ψηφίζουν οι μετοχές που έχουν κατατεθεί και όχι τα πρόσωπα. Η μεταβίβαση της μετοχής σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο είναι ελεύθερη, αλλά υπόκειται σε φόρο 5%.

Παραδείγματα έντυπων μετοχών

Ομολογία Είναι ο δανεισμός των επιχειρήσεων από το κοινό, είτε μέσω του Χρηματιστηρίου, είτε με Ανάδοχο Τράπεζα. Οι αγοραστές των ομολογιών (δανειστές) λαμβάνουν κάθε χρόνο τοκομερίδιο (τόκους) και στο τέλος της διάρκειας του δανείου, λαμβάνουν και την ονομαστική αξία της ομολογίας Είναι δυνατή η πώληση των ομολογιών κάτω από την αναγραφόμενη αξία τους (υπό το άρτιο) ως κίνητρο για τους αγοραστές Είναι ελεύθερα μεταβιβάσιμες και η μεταβίβαση δεν φορολογείται. Είναι δυνατή η μετατροπή τους σε μετοχές, αντί της εξόφλησης. Είναι δυνατή η έκδοση λαχειοφόρου ομολογιακού δανείου (κάθε χρόνο κληρώνεται ένας αριθμός ομολογιών, οι οποίες εξοφλούνται και πληρώνονται μαζί και όλα τα τοκομερίδια μέχρι τη λήξη τους) ως κίνητρο.

Ομολογία - παράδειγμα

Ομόλογο