ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ Α΄.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΑΡΞΗ.
Advertisements

ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ!
ΑΡΜΟΝΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΝΟΥ –ΨΥΧΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
Παραμονές των Χριστουγέννων, ενώ όλοι προετοιμαζόμασταν να γιορτάσουμε τη Γέννηση του Θεανθρώπου Χριστού, του σαρκωμένου Θεού της Αγάπης…
ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ Β΄ (βουδιστικός μοναχικός βίος, βουδιστική λατρεία,
Εργασία Β’ τετραμήνου Γεωργακοπούλου , Μαροπάκη, Μουρελάτου
Θρησκείες και παραισθησιογόνες ουσίες(313 μ.Χ μ.Χ.)
ΑΡΜΟΝΙΑ.
Πάντα οι άνθρωποι αναζητούν την αλήθεια.
ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ Υπάρχουν στιγμές στη ζωή, όταν σου λείπει κάποιος Τόσο πολύ, που θέλεις μόνο να τον πάρεις Απ’ τα όνειρά σου και να τον αγκαλιάσεις στην.
ΑΓΑΠΗ.
Διδ. Εν. 35 Βουδισμός ( α μέρος).
ΝΑΟΙ, ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΒΟΥΔΑ, ΚΑΝΟΝΕΣ, ΤΕΧΝΗ, ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΟΙ
Ο Βουδισμός ( βουδιστικός μοναχικός βίος, βουδιστική λατρεία, διαφορές Βουδισμού- Χριστιανισμού.
Βουδισμός.
"13 ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ"
Το Θιβέτ Αυγουλλά Καλλιόπη Α’1
Η πνευματική καλλιέργεια. Πρόσεχε τις σκέψεις σου, μπορούν να γίνουν επιθυμίες.
Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου.
Μάτριξ. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι Ό,τι βλέπουμε είναι φτιαγμένο από ενέργεια συγκεκριμένου ηλεκτρομαγνητικού φάσματος Τα μάτια μας είναι ευαίσθητα.
Μάθημα 6ο.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 : ΓΙΑΤΙ ΜΕΛΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ Μεταμόσχευση ονομάζεται η χειρουργική πρακτική σύμφωνα με την οποία αντικαθίσταται ένα όργανο ή μέρος του ή οποιοδήποτε ασθενές και παραμορφωμένο.
Η γνώση μας βοηθά να κατανοήσουμε τις δυνάμεις μας, τις δημιουργικές τάσεις και τις δυνατότητες μας. Επίσης τις αδυναμίες ,τα πάθη μας και τις αρνητικές.
Νιρβάνα Αναστασία Τάπαρη Γ’3
ΝΙΡΒΑΝΑ.
ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΤΑΞΗ: Γ2
ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Σε κανέναν δεν επιτρέπεται να τρώει όποιο φαγητό του αρέσει.Στις περισσότερες θρησκείες, υπάρχουν διαιτολογικοί κανόνες.
ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ ΘΕ 2: ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΥΡΩΠΗ
Παιδαγωγική θεωρία και χριστιανική θεολογία ΕΡΩΤΗΜΑ: Υφίστανται σχέσεις μεταξύ παιδαγωγικών αρχών και χριστιανικών πεποιθήσεων;
11. Γιατί υπάρχει το κακό στον κόσμο;
 Η Νιρβάνα είναι λέξη σανσκριτική που έχει ληφθεί ως θρησκευτικός-φιλοσοφικός όρος, που σημαίνει γενικά: "σβέση φλόγας".
ENOTHTA ΠΡΩΤΗ: H IΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ENOTHTA ΠΡΩΤΗ: H IΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ.
ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΕΝΤΣΙΚΙΩΤΗΣ.
Ο καλύτερος φίλος είναι αυτός
ΑΘΕΪΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ
ιουδαϊσμοσ Θε 2: το ζητημα τησ θρησκειασ στη συγχρονη ευπωπη
ΔΑΛΑΪ ΛΑΜΑ. Δαλάι Λαμα είναι ο τίτλος που δίνεται στον έναν από τους δύο ηγέτες του Λαμαϊσμού (Θιβετιανού Βουδισμού). Ο άλλος ηγέτης είναι ο Παντσέν Λάμα.
Δαλάι Λάμα.
Βουδισμός Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ Ο Ινδουισμός είναι η τρίτη μεγαλύτερη θρησκεία του κόσμου σε αριθμό πιστών με περίπου ένα δισεκατομμύριο πιστούς, από τους οποίους οι περισσότεροι.
Η ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΚΑΙ Η ΛΥΤΡΩΣΗ Η ιδέα της μετενσάρκωσης, η οποία ως έννοια εισάγεται πρώτη φορά στις Ουπανισάδες (800 πΧ), είναι θεμελιώδης στον Ινδουισμό.
Διδασκαλια και Μαθηση με Χρηση ΤΠΕ
Δ.Ε.32: Ο Ινδουϊσμός (Α).
Θ.Ε. 4: Προσφορά και Μαρτυρία Πίστης στον σύγχρονο κόσμο Δαλάι Λάμα Αναστασία Τάπαρη Γ3.
Σεμερτζόγλου Γιώργος Π. Π. Γ. Ε. Σ. Σ. Γ 3. Δαλάι Λάμα είναι ο τίτλος που δίνεται στον έναν από τους δύο ηγέτες του Λαμαϊσμού ( Θιβετιανού Βουδισμού )
ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ.
Η ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΚΥΜΙΑΣ- ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΩΣ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Π.Γ.Ε.Σ.Σ.Β2ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 20 ΟΜΑΔΑ: CaptainΑκης ΜΕΛΗ: ΚΑΡΝΑΡΟΥ.
Δημουλάς Ιωάννης ΠΓΕΣΣ Θρησκευτικά Β’ Γυμν.. Εκφώνηση ερώτησης Ισλαμισμός Βουδισμός Ινδουισμός Κομφουκιανισμός Ταοϊσμός Εικόνες Πηγές.
ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΔΥΣΗ. Περίοδοι της Δυτικής Φιλοσοφίας Πέντε μεγάλες ενότητες Από τον 1ο ως τον 5ο αιώνα, όπου ορίζονται η χριστιανική πίστη και.
(Κίνα, Θιβέτ, Μογγολία, Ιαπωνία, Κορέα, Βιετνάμ)
Πληροφορίες για το «Κάρμα»
Πληροφορίες για το Κάρμα
Το τέλος του κόσμου στον ινδουισμό
ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΛΙΦΤΗΡΑ ΙΩΑΝΝΑ
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ
ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ Ο Βουδισμός είναι μια απ’ τις μεγάλες και αρχαιότερες θρησκείες του κόσμου. Αναπτύχθηκε μετά το θάνατο του βασιλιά Σιντάρτα Γκαουτάμα.
Σύμπαν Από τι αποτελείται; Υπάρχουν κι άλλα;…
ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ Μάθημα: Θρησκευτικά Καθηγήτρια: κα. Ζιώγα Μαθήτριες:
Ιερά βιβλία των μεγάλων θρησκειών
ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Χρήστος Καραβάς Α1.
ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΔΙΣΜΟΥ  1Ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
Η Γιόγκα Εργασία Θρησκευτικών ΒΟΥΧΑΡΑ ΚΛΑΙΡΗ ΔΑΙΛΛΙΔΗ ΜΑΡΘΑ.
Τάξη Β’1 Καθηγήτρια: Ερυφιάδου Αναστασία
Διδακτική Ενότητα 2.2 Η Κινέζικη θρησκεία.
Πώς να κάνουμε σωστές επιλογές, σύμφωνα με τη χριστιανική πίστη
Τσιάμαλος Ηρακλής, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Καρδίτσας - Μαγνησίας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ Α΄

1.Ο Βουδισμός διακρίνεται σε τρεις μεγάλους κλάδους: 1.Ο Βουδισμός διακρίνεται σε τρεις μεγάλους κλάδους: ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ Χιναγιάνα (Μικρό όχημα) Μαχαγιάνα (Μεγάλο όχημα) Βατζραγιάννα (Όχημα του Διαμαντιού)

2. ΙΔΡΥΤΗΣ: Ο Σιντάρτα Γκαουτάμα (560- 480 π.Χ.). Το όνομα «Βούδας» σημαίνει Φωτισμένος.

3. ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Προβάλλει 4 ευγενικές αλήθειες: α) Η ύπαρξη είναι πόνος (Ντούκα) Ο πόνος παράγεται από τον τρόπο που υπάρχουν τα πάντα: Τα πάντα είναι μεταβαλλόμενα. Τα πάντα είναι σύνθετα.

ΙΔΟΥ ΜΟΝΑΧΟΙ, Η ΙΕΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ: Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΟΣ, ΤΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΟΣ, Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΟΣ, Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΟΣ

β) Αιτία του πόνου είναι η επιθυμία. (Τάνχα). β) Αιτία του πόνου είναι η επιθυμία. (Τάνχα). Η επιθυμία δημιουργείται από την άγνοια. ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΄Η ΣΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΟΥ, ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΟΥ.

γ) Κατάπαυση του πόνου. (Νιρβάνα=σβήσιμο). Αναφέρεται στην κατάσβεση της άγνοιας, της επιθυμίας και της απέχθειας και δι’ αυτής στην κατάπαυση της αναπαραγωγής της ύπαρξης (μετενσάρκωσης).

δ) Το μονοπάτι που οδηγεί στην κατάπαυση του πόνου. δ) Το μονοπάτι που οδηγεί στην κατάπαυση του πόνου. Ορθή κατανόηση της βουδ. Διδασκαλίας Ορθή σκέψη. Ορθή ομιλία. 4. Ορθή πράξη. 5. Ορθός βιοπορισμός. 6. Ορθή προσπάθεια. 7. Ορθή μνήμη και νοητική συγκέντρωση. 8. Ορθός αυτοβυθισμός. Σοφία Ηθικότητα Διαλογισμός

4. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΧΙΝΑΓΙΑΝΑ ΒΟΥΔΙΣΜΟΥ. 4. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΧΙΝΑΓΙΑΝΑ ΒΟΥΔΙΣΜΟΥ. Η απελευθέρωση του ανθρώπου από την οδυνηρή του ύπαρξη. Ιδανικός τρόπος ζωής ο μοναχισμός.

ΒΟΥΔΔΙΣΤΕΣ ΜΟΝΑΧΟΙ

Επειδή δεν καταλάβαμε τις 4 ευγενικές αλήθειες, αδελφοί, τρέξαμε και περιπλανηθήκαμε σ’ αυτό το μακρινό ταξίδι των αναγεννήσεων

ΜΑΧΑΓΙΑΝΑ ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ Αναπτύσσει διδασκαλίες γύρω από δύο βασικά θέματα: Αναπτύσσει διδασκαλίες γύρω από δύο βασικά θέματα: α) Την αληθινή φύση της πραγματικότητας: Τα όντα δεν υπάρχουν καθ’ εαυτά, είναι κενά. Το κάθε τι είναι ό,τι είναι μόνο σε αλληλεξάρτηση από τα άλλα όντα. (κενότητα).

β) Την κοσμολογία: «Βούδας» σημαίνει μια υπερβατική πραγματικότητα (ό,τι στον Ινδουισμό το «Μπράχμαν»). Από αυτόν τον βασικό Βούδα απορρέει ένα διαστρωματωμένο σύμπαν που αποτελείται από χιλιάδες κόσμους. Από τον ίδιο εκπορεύονται εμφανίσεις του σ’ αυτούς τους κόσμους, που ονομάζονται επίσης Βούδες.

ΜΠΟΝΤΙΣΑΤΒΑ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΧΑΓΥΑΝΑ ΜΠΟΝΤΙΣΑΤΒΑ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΧΑΓΥΑΝΑ Φωτισμός. συμπόνια προς όλα τα όντα. μπόντι=φωτισμός. σάτβα = ον σε πορεία προς φωτισμό.

Προσωποποίηση της τελειότητας, της Σοφίας Μητέρα του Βούδδα.

Σενχούι Ο Μεγάλος Νους είναι γαλήνιος και μεγαλόκαρδος Για αυτόν τίποτε δεν είναι εύκολο ούτε δύσκολο.

Η κορυφή των Βοτούρ, όπου ο Βούδδας δίδαξε τη τεχνική του Λωτού

Η κορυφή των Ποτάλα (Θιβέτ), όπου ο Βούδδας δίδαξε τη τεχνική του Λωτού

Παλάτι του Δαλάι Λάμα στο Θιβέτ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΤΟΧΩΝ Ο Βουδισμός διαιρείται στους εξής κλάδους: α) Μαχαγιάνα, Βατζραγιάνα. β) Μαχαγιάνα, Μποντισάτβα, Χιναγιάνα. γ) Χιναγιάνα, Μαχαγιάνα, Βατζραγιάνα.

2. Ο Μαχαγιάνα βουδισμός αναπτύσει διδασκαλίες γύρω από: α) Την κατάπαυση του πόνου. β) την αληθινή φύση της πραγματικότητας και την κοσμολογία. γ) Τη ζωή του Βούδα.

3. Ιδανικό του Μαχαγιάνα Βουδισμού είναι: α) Ο μοναχισμός. β) Ο Βατζραγιάνα βουδισμός. γ) Οι Μποντισάτβα.

4. Ιδανικό του Χιναγιάνα Βουδισμού είναι: α) Ο μοναχισμός. β) Ο Βατζραγιάνα βουδισμός. γ) Οι Μποντισάτβα.

5. Μία από τις βασικές διδασκαλίες του Βουδισμού είναι: α) ότι η ύπαρξη είναι πόνος. β) ότι αιτία του πόνου είναι η νιρβάνα. γ) η πίστη στην ανάσταση των νεκρών.

6. Νιρβάνα σημαίνει: α) μετενσάρκωση. β) φωτισμένος. γ) σβήσιμο.

7. Βούδας σημαίνει: α) μετενσάρκωση. β) φωτισμένος. γ) σβήσιμο.