Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τάξη Β’1 Καθηγήτρια: Ερυφιάδου Αναστασία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τάξη Β’1 Καθηγήτρια: Ερυφιάδου Αναστασία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τάξη Β’1 Καθηγήτρια: Ερυφιάδου Αναστασία
Project Μια πιο προσεκτική μάτια στον Ινδουισμό Τάξη Β’1 Καθηγήτρια: Ερυφιάδου Αναστασία

2 Ερωτήματα σχετικά με τον Ινδουισμό
Α) Ποιες είναι οι θεότητες και τα ιερά σύμβολα τους ; Β) Πως αποδεικνύεται ότι η αγελάδα είναι ιερό ζώο και πως αυτό φανερώνεται; Γ) Γιατί ο Γάγγης θεωρείται ιερός πόταμος και πως γίνεται αυτό αντιληπτό;

3 ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΖΩΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Αρχικά, ως θρησκεία των αυτοχθόνων ινδών, ήταν ουσιαστικά λατρεία της φύσης, των ουρανίων σωμάτων, των φυσικών φαινομένων και διαφόρων ζώων. Αργότερα εξελίχθηκε και συστηματοποιήθηκε από τους Βραχμάνους (ιερείς). Το αρχαιότερο ιερό βιβλίο τους είναι οι Βέδες που περιλαμβάνουν, ύμνους και λατρευτικές διατάξεις. Οι σημαντικότερες θεότητες που συγκεντρώνουν την προσοχή τους οι Ινδουιστές είναι στο τριμούρτι, στην τριάδα των θεών: Μπράχμαν:  ο δημιουργός των πάντων,  η υψίστη απρόσωπη αρχή που βρίσκεται πέρα από κάθε ορισμό, πάνω απ’ όλα και μέσα σ’ όλα, Βισνού:  θεός του ουρανού και συντηρητής του κόσμου και Σίβα: ο καταστροφέας.

4 ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΖΩΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Δίπλα στον μπράχμαν στέκεται η σύζυγός του Σαρασβάτη προστάτιδα της γνώσης, του λόγου και της μουσικής. Δίπλα στον Βισνού  η Λάξμη  θεά της τύχης, της αγνότητας, της ομορφιάς, της ειρήνης, και  της ευημερίας. Ο πιστός μπορεί να λατρεύει έναν ή περισσότερους από τα θεούς. Οι Ινδοί δεν ενοχλούνται από τη λατρεία πολλών θεοτήτων. Τους αντιμετωπίζουν ως εκφράσεις και εκδηλώσεις της μιας θεϊκής πραγματικότητας. Ιερά ζώα στον ινδουισμό θεωρούνται κυρίως ο πίθηκος και η αγελάδα τα οποία ζουν ανάμεσα στους πολίτες της Ινδίας.

5 Ο Βράχμα απεικονίζεται με κόκκινο ένδυμα, έχει τέσσερα κεφάλια και τέσσερα χέρια. Αρχικά ο Βράχμα είχε πέντε κεφάλια και υπάρχουν διάφοροι μύθοι για το πως χάθηκε το πέμπτο κεφάλι .To κάθε κεφάλι συμβολίζει την ιερή γνώση για την κάθε μία από τις τέσσερις Βέδες (ιεροί ύμνοι και τελετουργικοί στίχοι). Τα τέσσερα κεφάλια συμβολίζουν τις τέσσερις κατευθύνσεις του ορίζοντα και την παντογνωσία. Τα τέσσερα χέρια συμβολίζουν και την παντοδυναμία. Οι χάντρες της προσευχής – συμβολίζουν τα συστατικά της δημιουργίας αλλά και του κύκλου της ζωής (γέννηση μέχρι την αποσύνθεση και στην συνέχεια την νέα γέννηση). Βράχμα

6 Το βιβλίο – σύμβολο της γνώσης το οποίο απαραίτητο για κάθε είδους δημιουργία. Ο χρυσός – είναι σύμβολο δραστηριότητας και συνεχούς δημιουργίας.  Ο κύκνος – συμβολίζει τη χάρη στην διάκριση, ο Βράχμα χρησιμοποιεί τον κύκνο ως όχημα.  Το στέμμα – είναι ενδεικτικό της υπέρτατης κυριαρχίας του. Ο λωτός – συμβολίζει τη φύση και την ζωτική ενέργεια όλων των ζώντων όντων.  Η γενειάδα – η λευκή γενειάδα συμβολίζει σοφία και αιωνιότηταην πανταχού παρουσία και παντοδυναμία του θεού.

7 ΟΙ ΙΕΡΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Οι αγελάδες στην Ινδία θεωρούνται τα ποιο ιερά ζώα. Λέγετε πως στην Ινδία κυκλοφορούν πάνω από 400 εκατομμύρια αγελάδες ελεύθερες στους δρόμους της. Η ιερότητα δε του ζώου κρατά από την εποχή των Βεδών. Το κρέας τους δεν καταναλώνεται, παρά μόνο το γάλα τους. Το γάλα μιας αγελάδας θεωρείται οτι εχει καθαριστικές ιδιότητες. Το βούτυρο από το γάλα μιας αγελάδας χρησιμοποιείται στις τελετές και στην προετοιμασία των θρησκευτικών τροφίμων. Η κοπριά της αγελάδας χρησιμοποιείται ως λίπασμα, σαν καύσιμα επίσης ως απολυμαντικό στα σπίτια και σε θρησκευτικές τελετές. Τέλος τα ούρα του χρησιμοποιούνται επίσης για ιατρικούς λόγους ,καθώς υποστηρίζουν ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

8 Γάγγης ποταμός

9 Οι Ινδουιστές θεωρούν πως το πλύσιμο στα νερά του ποταμού εξαγνίζει τον άνθρωπο από τις αμαρτίες, ενώ πολλοί από αυτούς φυλάσσουν νερό από τον Γάγγη στα σπίτια τους ως φυλαχτό. Θεωρείται πως είναι το μοναδικό ποτάμι που έχει πρόσβαση και τους 3 κόσμους· τη Σβάργα (παράδεισος) , την Πρίθβι (γη) και την Πατάλα (κόλαση) Σύμφωνα με την παράδοση, ο ποταμός στους 3 αυτούς κόσμους ονομάζεται με 3 διαφορετικά ονόματα. Το όνομα «Γάγγης» είναι το όνομα που χρησιμοποιείται στην Γη. Στον παράδεισο εμφανίζεται με το όνομα «Μαντακίνι» ένω στον κόσμο των νεκρών το όνομα «Μπαγκιράτι»

10 Ο Γάγγης θεωρείται ένας από τους πιο μολυσμένους ποταμούς του κόσμου
Ο Γάγγης θεωρείται ένας από τους πιο μολυσμένους ποταμούς του κόσμου. Η μόλυνσή του επηρεάζει σχεδόν 400 εκατομμύρια κατοίκους που ζουν στις όχθες του ποταμού, αλλά και επηρεάζεται από αυτούς καθώς, διασχίζοντας πυκνοκατοικημένες πόλεις, ανθρώπινα λύματα διοχετεύονται σε αυτόν. Η μόλυνση ξεκινά σχεδόν από την αρχή του. Η εμπορική εκμετάλλευση του ποταμού αύξησε την παρουσία του ανθρώπου σε αυτόν και μαζί και την μόλυνση του. Το νερό του, σε πολλά μέρη του, δεν είναι κατάλληλο ούτε για πόση ούτε για κολύμβηση, καθώς εμφανίζει υψηλά ποσοστά μόλυνσης, χωρίς όμως αυτό να εμποδίζει τους ανθρώπους που θεωρούν τον ποταμό ιερό, και τα νερά του εξαγνιστικά, να τον χρησιμοποιούν. Πάνω σε αυτήν την πεποίθηση, υπάρχει η άποψη πως το ποτάμι περιέχει μεγάλο ποσοστό βακτηριοφάγων που εμποδίζουν την εξάπλωση των βακτηρίων και των ιών. Τέλος, λέγετε πως το 2011 χορηγήθηκαν 4δισ. δολλαρια για να καθαριστεί!!


Κατέβασμα ppt "Τάξη Β’1 Καθηγήτρια: Ερυφιάδου Αναστασία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google