Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πληροφορίες για το «Κάρμα»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πληροφορίες για το «Κάρμα»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πληροφορίες για το «Κάρμα»
Από :Δημήτρη Κουρεντζή Υπεύθυνος Καθ.: Καπετανάκης Γιώργος Τάξη: Β1

2 Τι είναι το «Κάρμα» Η έννοια του «Κάρμα» αποτελεί τη βάση του Ινδουισμού και του Βουδισμού που ως θρησκείες βασίζονται στη θεωρία των μετενσαρκώσεων (Samsara). Μετενσάρκωση είναι η πεποίθηση ότι οι ζωές των ανθρώπων και των ζώων περνούν από κύκλους γέννησης και αναγέννησης μέχρι να φτάσουν σε μια κατάσταση τελειότητας. Σε αυτό το σημείο σώζονται ή απελευθερώνονται από τον κύκλο των επαναλαμβανόμενων γεννήσεων στον επίγειο κόσμο του οποίου η φύση είναι ο πόνος... Έτσι το «Κάρμα», που ως λέξη σημαίνει «πράξη», είναι: « Το ποσό ενέργειας, δηλ. (πράξεων), θετικών ή αρνητικών που συσσωρεύει ένα ον κατά την διάρκεια της ζωής του, καθώς ζει και δρα.» Είναι οι πράξεις που καθορίζουν την επόμενη μετενσάρκωση, αν δηλαδή θα είναι σ’ ένα κατώτερο ή ανώτερο είδος ζωής.

3 Οι μορφές του «Κάρμα»  Το Πραράμπντχα κάρμα είναι το κάρμα με το οποίο γεννιόμαστε και έχει σχέση με το κάρμα της προηγούμενης ζωής μας.  Το Σανσίτα κάρμα έχει σχέση με το κάρμα που συσσωρεύσατε στη διάρκεια της παρούσας ζωής με τις ενέργειες και τις πράξεις σας. Το Αγκάμα κάρμα είναι το κάρμα που μπορείτε να δημιουργήσετε με τις μελλοντικές πράξεις σας σε αυτή τη ζωή ή τις επόμενες.

4 Οι επιδράσεις του «Κάρμα» στην ανθρώπινη ζωή κατά τον Ινδουισμό- Βουδισμό
Σωματικά συμπτώματα : Η ποιότητα της υγείας μας εξαρτάται από το συσσωρευμένο κάρμα του παρελθόντος. Αντίληψη : Ο τρόπος που κατανοούμε τον κόσμο επηρεάζει τη θέση μας σε αυτόν. Συναισθήματα : Τα αρνητικά συναισθήματα ενθαρρύνουν το κακό κάρμα. Διάθεση : Η ιδιοσυγκρασία μας μπορεί να είναι αποτέλεσμα των πράξεων μας σε προηγούμενες ζωές. Συνείδηση : Σύμφωνα με τον καρμικό νόμο, η ψυχή ή το πνεύμα μας συνεχίζει να υπάρχει και μετά το σωματικό θάνατο.

5 Τι σημαίνει «Κάρμα» για τους πιστούς του Βουδισμού
Κατά τον Βουδισμό, η αμαρτία παρόλο που είναι «ηθικό κακό», πραγματοποιείται από άγνοια, άρα δεν είναι ούτε ηθική ούτε ανήθικη. Το «Κάρμα», οι πράξεις δηλαδή του Όντος κατά την ζωή του, είναι μια φυσική ισορροπία, δεν επιβάλλονται από μια προσωπικότητα και επομένως δεν υπακούν σε ηθικούς κώδικες. Με τον ίδιο τρόπο αφού η αμαρτίες, οι κακές πράξεις δηλαδή, είναι ένα απρόσωπο λάθος δεν είναι ανήθικες. Έτσι για τον Βουδιστή, το «κάρμα δεν είναι «ηθικός κώδικας», και η αμαρτία είναι μια λάθος πράξη και όχι παράβαση κατά της θείας υπόστασης, όπως στον Χριστιανισμό.

6 Η απάντηση του Χριστιανισμού για το «Κάρμα»
Ο Παύλος προς Γαλ. στ’ 8-9: «ὅ γάρ ἐάν σπείρῃ ἄνθρωπος τοῦτο καί θερίσει». Οι υπέρμαχοι της μετενσάρκωσης ισχυρίζονται ότι οι λόγοι αυτοί του Παύλου αποτελούν «επιτομή του Νόμου του Κάρμα» Βλ. περιοδ. «Παραψυχολογία», Ιούν. 1980, σ. 93 Όμως,  από την μελέτη του όλου εδαφίου, εξάγεται ότι ο Παύλος εδώ διδάσκει ότι όποιος ενεργεί κατά τις επιθυμίες της σαρκός, ο ίδιος θα θερίσει αιώνια κόλαση. Τίποτε περισσότερο. Χριστός και Αβραάμ - «Χριστός» προ του Χριστού15; Ιωάν. η’ 58: «πρίν Αβραάμ γενέσθαι ἐγώ εἰμί». Οι οπαδοί της μετενσαρκώσεως, παρερμηνεύοντας το εδάφιο, ισχυρίζονται ότι «βλέπουν» σ’ αυτό ότι ο Ιησούς είχε ζήσει μια άλλη ζωή, προ του Αβραάμ. Βεβαίως, εδώ ο Κύριος θέλει να διδάξει ότι ο Ίδιος, δεν είναι ένας απλός άνθρωπος, αλλά ότι ως Θεός υπάρχει αιωνίως, ακόμη και προ του Αβραάμ, του γενάρχη των Εβραίων. Υπάρχουν γενικά πολλά σημεία στα κείμενα των πατέρων της εκκλησίας τα οποία οι υποστηριχτές της μετενσάρκωσης χρησιμοποιούν για να διδάξουν ηχηρά την έννοια του «Κάρμα» και μέσω του Χριστιανισμού. Την απάντηση την δίνει τόσο η συνολική μελέτη των κειμένων όσο και ο και ο Άγιος Παίσιος μέσω ενός πολύ απλού παραδείγματος : Ο Γέρων Παίσιος ο Αγιορείτης δίδει ένα ωραίο παράδειγμα για να περιγράψει την ριζικώς διαφορετική στάση ζωής ενός ανθρώπου που έχει διαποτισθεί από την Ορθόδοξη προσευχή και ενός άλλου που έχει διαποτισθεί από τον ανατολίτικο διαλογισμό. Λέει: <<Ας υποθέσουμε ότι ένας Ινδουιστής βρίσκεται σε μια ακροθαλασσιά και κάνει αυτοσυγκέντρωση. Αν εκείνη την ώρα κινδυνεύει κάποιος στην θάλασσα και ζητάει βοήθεια, αυτός θα μείνει τελείως αδιάφορος ,δεν θα κουνηθεί από την θέση του, για να μην στερηθεί την ηδονή που νιώθει. Ενώ αν βρισκόταν εκεί ένας Ορθόδοξος μοναχός και έλεγε την ευχή, θα άφηνε το κομποσκοίνι και θα έπεφτε στην θάλασσα για να τον σώσει>>. “Γέροντος Παισίου Αγιορείτου, Λόγοι Γ, Πνευματικός Αγώνας, έκδ. Ιερού Ησυχαστηρίου <<Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος>>Σουρωτή Θεσσαλονίκης 2001,σ.235.”

7 Τι σημαίνει το «Kάρμα» για τον σύγχρονο άνθρωπο
Η έννοια του «Kάρμα» έχει αλλάξει στην πάροδο των αιώνων, αλλά πάντα έχει σχέση με τις ανθρώπινες πράξεις και ιδιαίτερα με τον χαρακτήρα τους. Έτσι το «Κάρμα» κατέληξε να αφορά τις ενέργειες, καλές ή κακές, που προκαλούν θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα στην επίγεια ζωή. O άνθρωπος, μόνος του επιδιώκει, αν επιτύχει, μέσω του Κάρμα, την «αυτογνωσία» του, την «αυτοπραγμάτωσή» του, την «αυτοσωτηρία» του και την «αυτοτελείωσή» του. Αυτό, σύμφωνα με τους οπαδούς των Ασιατικών Θρησκειών, το επιτυγχάνει με την απόκτηση της «γνώσης», και μάλιστα της «κρυφής» (αποκρυφισμός) καθώς και με διάφορες τεχνικές (ανθρώπινες επινοήσεις), όπως είναι για πολλές ομάδες της «Νέας Εποχής», ο διαλογισμός, η γιόγκα, τα σεμινάρια αυτογνωσίας, η αποχή από ορισμένες τροφές και κυρίως το κρέας κ.λπ.

8 Ευχαριστώ για την προσοχή σας

9 ΠΗΓΕΣ : 1.ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΡΜΑ του Πρωτ. Κυριακού Τσουρού Γραμματέως της Σ.Ε. επί των αιρέσεων 2. Η Θεωρία του Κάρμα και της μετενσάρκωσης και οι συνέπειές τους, του μοναχού Αρσένιου Βλιαγκόφτη, Δρ. Θεολογίας-Πτ. Φιλοσοφίας 3. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ 4. 5. Κάρμα : Η ινδουιστική αντίληψη της ανταποδοτικότητας


Κατέβασμα ppt "Πληροφορίες για το «Κάρμα»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google