Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δημουλάς Ιωάννης ΠΓΕΣΣ Θρησκευτικά Β’ Γυμν.. Εκφώνηση ερώτησης Ισλαμισμός Βουδισμός Ινδουισμός Κομφουκιανισμός Ταοϊσμός Εικόνες Πηγές.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δημουλάς Ιωάννης ΠΓΕΣΣ Θρησκευτικά Β’ Γυμν.. Εκφώνηση ερώτησης Ισλαμισμός Βουδισμός Ινδουισμός Κομφουκιανισμός Ταοϊσμός Εικόνες Πηγές."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δημουλάς Ιωάννης ΠΓΕΣΣ Θρησκευτικά Β’ Γυμν.

2 Εκφώνηση ερώτησης Ισλαμισμός Βουδισμός Ινδουισμός Κομφουκιανισμός Ταοϊσμός Εικόνες Πηγές

3 1. Βρείτε και φέρτε πληροφορίες για τα ιερά βιβλία των παρακάτω μεγάλων θρησκειών: Ισλαμισμός, Βουδισμός, Ινδουισμός, Κομφουκιανισμός, Ταοϊσμός.

4 Το ιερό βιβλίο των ισλαμιστών είναι το Κοράνι. Προέρχεται απ’ την σημιτική λέξη qara’a που σημαίνει ανάγνωση, αναγγελία, κήρυγμα. Μέχρι το θάνατο του Μωάμεθ 632 μ.Χ. δεν φαίνεται να υπήρξε κάποια γραπτή εκδοχή των αποκαλύψεων που ο Μωάμεθ ισχυρίζεται πως δέχτηκε από το Θεό/Αλλάχ.

5 Σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση ο διάδοχος του Μωάμεθ, Αμπού Μπακρ (632 – 634 μ.Χ.) έκανε μια απόπειρα περισυλλογής και συστηματοποίησης των αποκαλύψεων αυτών. Όμως επειδή κυκλοφορούσαν διάφορες εκδοχές των αποκαλύψεων αυτών, ο τρίτος Χαλίφης ο Οθμάν (644 – 656 μ.Χ.) διαμόρφωσε – μέσω μιας επιτροπής – το κείμενο του Κορανίου το οποίο αναγνωρίστηκε ως αυθεντικό και δόθηκε η εντολή να καταστραφεί κάθε άλλη γραφή ή παραλλαγή.

6 Σε ότι αφορά το περιεχόμενο και τη δομή του κειμένου του Κορανίου χαρακτηρίζεται από μια ετερογένεια και έλλειψη χρονολογικής αλληλουχίας των γεγονότων που περιγράφονται. Π.χ. τα πρώτα κεφάλαιά του αναφέρονται σε αποκαλύψεις που έγιναν εκ των υστέρων στη πόλη Μεδίνα και τα τελευταία σε αποκαλύψεις που έγιναν εκ των προτέρων στη πόλη της Μέκκας.

7 Το Κοράνι, που αποκαλείται και Βιβλίο, χωρίζεται σε 114 κεφάλαια (σούρατ), που με τη σειρά τους χωρίζονται σε εδάφια (αγιάτ). Η κάθε σούρατ φέρει και τίτλο.

8 Στον βουδισμό ιερό βιβλίο είναι ο κανόνας Πάλι, που πήρε το όνομά του από τη γλώσσα πάλι στην οποία είχε γραφτεί, ένα είδος δημοτικής της σανσκριτικής (αρχαία ινδοευρωπαϊκή γλώσσα) που καταγράφτηκε στο τέλος του 1 ου αι. π.Χ. στη Κεϋλάνη (σημ. Σρι- Λάνκα) στη 3 η βουδιστική Σύνοδο.

9 Στον ινδουισμό ιερά βιβλία είναι οι Βέδες και οι Ουπανισάδες. Οι Βέδες γράφτηκαν από το 1500 ως το 1000π.Χ. Χάρη σ’ αυτή η θρησκεία όπως και η εποχή ονομάστηκε βεδική. Θεοί ήταν ο ουρανός, ο ήλιος, η φωτιά, ο θεός της καταιγίδας, της γονιμότητας και του πολέμου κ.α.. Στη βεδική θρησκεία κέντρο της λατρευτικής δραστηριότητας αποτελεί η θυσία προς τους θεούς.

10 Από το τέλος της βεδικής εποχής αρχίζει να εμφανίζεται στις Βέδες η ιδέα ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι το επιφανειακό ή εξωτερικό στρώμα μιας θείας πραγματικότητας, που βρίσκεται στο βάθος ή στη βάση του κόσμου. Έτσι το σύνολο του κόσμου χωρίστηκε σε δύο στρώματα, τη θεμελιώδη αυτή πραγματικότητα και το φαινόμενο κόσμο. Η ιδέα αυτή αναπτύχθηκε περισσότερο και επικράτησε ως το βασικό κοσμοείδωλο του Ινδουισμού στις Ουπανισάδες και γράφτηκαν από το 800 ως το 500 π.Χ. Στις Ουπανισάδες η θεία πραγματικότητα αποτελεί το υπόστρωμα του σύμπαντος και ονομάστηκε Μπράχμαν.

11 Στον κομφουκιανισμό το ιερό βιβλίο είναι τα Ανέλεκτα, μια συλλογή λόγων του Κομφούκιου. Επίσης κάποια κείμενα που αποτελούν τον λεγόμενο κομφουκιανό κανόνα, που αναφέρονται στη σοφία της κλασικής εποχής του κινέζικου πολιτισμού.

12 Στον ταοϊσμό υπάρχει μια συλλογή κειμένων του 4 ου αι. π.Χ., το Τάο-τε-τσίνγκ (το βιβλίο για τον Τάο και τη δύναμή του). Τάο σημαίνει δρόμος ή την πορεία που ακολουθεί το σύμπαν, δηλαδή το γενικό τρόπο λειτουργίας του. Σημαίνει επίσης την πηγή από την οποία προέρχεται αυτή η λειτουργία. Η πηγή του παντός, δηλαδή το Τάο, γεννά τη μεγάλη ενότητα δηλαδή Τάι-τσι.

13

14

15  antiairetikos.blogspot.com/2012/02/blog-post_19.html  Θρησκευτικά β’ Γυμν  Θρησκευτικά β’ ΓΕΛ


Κατέβασμα ppt "Δημουλάς Ιωάννης ΠΓΕΣΣ Θρησκευτικά Β’ Γυμν.. Εκφώνηση ερώτησης Ισλαμισμός Βουδισμός Ινδουισμός Κομφουκιανισμός Ταοϊσμός Εικόνες Πηγές."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google