Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θρησκείες και παραισθησιογόνες ουσίες(313 μ.Χ μ.Χ.)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θρησκείες και παραισθησιογόνες ουσίες(313 μ.Χ μ.Χ.)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θρησκείες και παραισθησιογόνες ουσίες(313 μ.Χ.-1492 μ.Χ.)

2 Παραισθησιογόνες ουσίες
Οι παραισθησιογόνες ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιούνται από πολλούς πολιτισμούς του πλανήτη μας τόσο παρελθόν, όσο και στο παρόν για διάφορους λόγους, όπως θρησκευτικούς (επικοινωνία με τον Θείο ή τους προγόνους- προγονολατρεία) ,μαντικούς, θεραπευτικούς, ψυχοναυτικούς κ.λ.π. Σήμερα ο δυτικός πολιτισμός διατηρεί αρνητική στάση απέναντι τους. Στην πραγματικότητα οι αρχαίοι πολιτισμοί τις θεωρούσαν σημαντικό μέρος της ύπαρξης τους. Οι ουσίες αυτές συνήθως προέρχονταν από φυτά ή μύκητες και η αρχική τους λειτουργία ήταν η απώθηση των εχθρών, καθώς τύχαινε να έχουν ενδιαφέροντα αποτελέσματα στο ανθρώπινο μυαλό. 

3 Ισλάμ Το Ισλάμ αυτό καθ’ αυτό τίθεται κατά των ναρκωτικών.
Τα θεωρεί μεγάλο αμάρτημα και αυτό μπορεί να εξακριβωθεί από πολλές πηγές. Αδιάσειστο παράδειγμα ο λόγος του Αλλάχ στο ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων, το Κοράνι: ‘’Ω πιστέ! Οι τοξικές ουσίες ο τζόγος και η μαντεία είναι αμάρτημα του Σατανά(Ιμπλις). Απέφυγε το να ειδήσεις σε αυτά!’’(5.90)

4 Και επί του θέματος οι νόμοι είναι ιδιαίτερα αυστηροί
Και επί του θέματος οι νόμοι είναι ιδιαίτερα αυστηροί. Ο προφήτης του Κορανίου λέει πως το αλκοόλ είναι εθιστικό και κατά του νόμου(παράνομο). Επίσης, αναφέρεται πως ‘’ό,τι μεθάει σε μεγάλη ποσότητα είναι παράνομο. Εν ολίγοις το Ισλάμ αντιμετωπίζει τις παραισθησιογόνες ουσίες ως: -Τη ρίζα όλων των αιώνιων κακών -Την κεφαλή όλων των προβλημάτων. -Την πιο μεγάλη αμαρτία (τη χρήση τους) -Το πηγαίο κακό. Επιπλέον γίνεται αναφορά στην κάνναβη από τον Sheikh Taymiyyah (ισλαμιστή θεολόγο- φιλόσοφο) ο οποίος υποστηρίζει ότι η χρήση της επηρεάζει τόσο το σώμα, όσο και το μυαλό. Επισημαίνει στα συγγράμματα του τις επιρροές της κατανάλωσης της από τους χρήστες , οι οποίες μόνο ευεργετικές δεν είναι.

5 Κομφουκιανισμός Ο Κομφουκιανισμός αποτελεί ένα ηθικό και φιλοσοφικό σύστημα το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά βάση των διδασκαλιών του Κινέζου διανοητή και κοινωνικού φιλοσόφου Κομφούκιου, που έζησε τον 6ο αιώνα π.χ Αιώνες αργότερα, ο Κομφουκιανισμός εισχώρησε στην Ιαπωνία, την Κορέα, το Βιετνάμ και άλλες περιοχές όπου υπήρχαν κινεζικοί πληθυσμοί ασκώντας βαθιά επίδραση σε όλους τους κοινωνικούς θεσμούς. Ο Κομφουκιανισμός τονίζει την αρχή που προσομοιάζει το Χρυσό Κανόνα: «Ό,τι δεν επιθυμείς για τον εαυτό σου, μην το επιβάλεις στους άλλους» ΣΤΟΝ ΚΟΜΦΟΥΚΙΑΝΙΣΜΟ ΟΙ ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΙΟΓΌΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΟΥ.

6 Βουδισμός Οι βουδιστές έχουν ελάχιστα υπάρχοντα και αφιερώνουν τη ζωή τους στην ερμηνεία των κηρυγμάτων του Βούδα και όπως και οι Ινδουιστές πιστεύουν στην αναγέννηση µετά το θάνατο. Ελπίζουν να υπερβούν τον κύκλο του θανάτου και της αναγέννησης και να φτάσουν σε κατάσταση νιρβάνας. Επίσης οι Βουδιστές πιστεύουν ότι µε το διαλογισµό µπορούν να πετύχουν την κατάσταση του ‘Νιρβάνα ’, της αληθινής πνευµατικής ηρεµίας, που θα τους ελευθερώσει από το φυσικό, κοσµικό πόνο. Δε δίνονται οδηγίες για τη χρήση της, αλλά η μαριχουάνα γι αυτούς είναι το Ιερό ,αλλά και ταυτόχρονα απαγορευμένο φυτό από την αρχαιότητα έως και σήμερα. .

7 Σύμφωνα με την πέμπτη παραίνεση του Pancasila, οι Βουδιστές είναι γραφτό να απέχουν από οποιαδήποτε ποσότητα τοξικών ουσιών που θα εμποδίζει τη συναίσθηση ή θα προκαλεί απόσπαση της προσοχής. Στην Pali Tipitaka το δίδαγμα απαγορευει ρητά τα αλκοολούχα ποτά.  "Αναλαμβάνω τον κανόνα κατάρτισης δηλαδή να απέχω από τη ζύμωση που δηλώνει απροσεξία"   Ωστόσο, η καφεΐνη στο τσάι επιτρέπεται, και ενθαρρύνεται ειδικά στις παραδόσεις για τους μοναχούς, γιατί πιστεύουν πως βοηθάει στην αγρυπνία.  Σε γενικές γραμμές, η συντριπτική πλειοψηφία των Βουδιστών και Βουδιστικών αιρέσεων καταγγέλλουν τη χρήση οποιωνδήποτε τοξικών ουσιών από ένα άτομο σύμφωνα με τις πέντε επιταγές (οδοί που μπορεί να οδηγήσουν στην σαμσάρα).

8 Ταοϊσμός Ο Ταοϊσμός ως θρησκεία δεν επικεντρώνεται γύρω από δόγματα και δεν υπάρχουν γνωστές ταοϊστικές "διακηρύξεις πίστης". Ταυτόχρονα είναι δυνατόν να αναγνωρίσει κανείς ορισμένες χαρακτηριστικές πεποιθήσεις ή υποθέσεις. Πέραν της κινεζικής λαϊκής θρησκείας, διάφορα τελετουργικά και ασκήσεις θεωρούνται από τους ακόλουθους του Ταοϊσμού ότι επηρεάζουν θετικά τη φυσική υγεία, ευθυγραμμίζουν την πνευματική ύπαρξη με τις κοσμικές δυνάμεις ή ωθούν σε εκστατικά πνευματικά ταξίδια.


Κατέβασμα ppt "Θρησκείες και παραισθησιογόνες ουσίες(313 μ.Χ μ.Χ.)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google