Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το Θιβέτ Αυγουλλά Καλλιόπη Α’1

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το Θιβέτ Αυγουλλά Καλλιόπη Α’1"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το Θιβέτ Αυγουλλά Καλλιόπη Α’1
Το Θιβέτ, κρυμμένο πίσω από τις κορυφές των Ιμαλάϊων, καταφέρνει ακόμη να διατηρεί τις παραδόσεις και τις εικόνες που αντίκριζαν οι παλιοί εξερευνητές της περιοχής. Αξίζει να επισκεφτείτε το Θιβέτ, όσο διατηρεί ακόμη τον μυστηριακό του χαρακτήρα. Ιδανικότερη περίοδος θεωρείται από τον Απρίλιο μέχρι το Νοέμβριο. Σας περιμένουν συναρπαστικές εικόνες στα Βουδιστικά μοναστήρια και στα ορεινά περάσματα πάνω από τους δρόμους των Ιμαλαΐων.

2 Ιστορία.. Πρώτοι κάτοικοι του Θιβέτ είναι οι Κιάνγκ. Γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή κατά τον 6ο αιώνα, όταν βασιλιάς ήταν ο Σογκ-Τσεν Γκαμ-Πο, που καθιέρωσε την καλλιέργεια της γης, συγχώνευσε τις διάφορες φυλές σ' ένα κράτος, δημιούργησε τη νομοθεσία, καθιέρωσε το αλφάβητο, διέδωσε το βουδισμό και όρισε τη Λάσα πρωτεύουσα του κράτους. Το 18ο αιώνα το Θιβέτ υποτάχτηκε στους Κινέζους. Το 1911 επαναστάτησαν και ανέκτησαν την ελευθερία τους. Το 1950 όμως υποτάχτηκαν για μια ακόμα φορά στους Κινέζους, που ανέλαβαν την εξωτερική πολιτική της χώρας, δίνοντας σχετική αυτονομία. Ο Δαλάι-Λάμα, ο θρησκευτικός αρχηγός των Θιβετιανών, αναγκάστηκε το 1959 να εγκαταλείψει τη χώρα του και κατέφυγε στην Ινδία. Από την 1η Σεπτεμβρίου 1965 το Θιβέτ ανακηρύχτηκε αυτόνομη περιοχή.

3 Μοναστήρια και ναοί Μοναστηριακό συγκρότημα Σέρα
Εντυπωσιακό είναι το μοναστηριακό συγκρότημα Σέρα, που, στη ντόπια διάλεκτο, σημαίνει «Κήπος Αγριοτριαντάφυλλων». Είναι χτισμένο βόρεια της Λάσα στους πρόποδες του λόφου Βούντου. Πολιτείες ολόκληρες μοναχών που ζουν μέσα σε πολύχρωμους ναούς και δαιδαλώδεις διαδρόμους.

4 Μοναστήρι Drepung Το Μοναστήρι Ντρεπούνγκ (Drepung), αντιπροσωπευτικό δείγμα θιβετιανής αρχιτεκτονικής, ήταν ένα Κέντρο Βουδιστικών Σπουδών. Εδώ διδάσκονταν οι πέντε βασικοί τομείς της Βουδιστικής διδασκαλίας: Ηθική, Φιλοσοφία, Λογική, Ψυχολογία και Μεταφυσική. Οι σπουδές απαιτούσαν 20 χρόνια έντονης ακαδημαϊκής εργασίας κάτω από την αυστηρή επίβλεψη των διδασκάλων, εργασία που περιλάμβανε υποχρεωτικά και 6ωρες καθημερινές συζητήσεις προβληματισμού. Μετά τα 20 χρόνια ακολουθούσε συνήθως μοναστική ζωή άλλων 10 ετών. Το Μοναστήρι αυτό έκλεισε μετά την Κινεζική εισβολή του 1959, οπότε και καταστράφηκαν τα περίπου 6500 μοναστήρια του Θιβέτ, εκτός από 12, και οι μοναχοί του, εκτός από περίπου 250 που διέφυγαν, είτε σκοτώθηκαν είτε φυλακίστηκαν. 

5 Η μουσική του Θιβέτ Η μουσική του Θιβέτ αντανακλά την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής των Ιμαλαΐων, επικεντρώνεται στο Θιβέτ αλλά επίσης γνωστή για τις εθνοτικές ομάδες που βρίσκονται στο Νεπάλ, το Μπουτάν, την Ινδία και την περαιτέρω εξωτερικό. Πρώτον και κύριον, η μουσική του Θιβέτ είναι θρησκευτική μουσική, αντανακλώντας την έντονη επιρροή του θιβετιανού βουδισμού για τον πολιτισμό.

6 Τα μουσικά μπολ του Θιβέτ
Οι βουδιστές μοναχοί χρησιμοποιούν εδώ και χιλιάδες χρόνια στην αρχή και το τέλος κάθε συνεδρίας διαλογισμού, τα «θιβετιανά μουσικά κύπελλα» . Προέρχονται από την προ- βουδιστική περιοχή των Ιμαλαϊων στο Θιβέτ όπου αναφέρονταν ως "gong σε λανθάνουσα κατάσταση". Τώρα, τα μουσικά κύπελλα του Θιβέτ γίνονται επιστημονικό εργαλείο για τη μελέτη της φυσικής ρευστών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης . Σύμφωνα με την βουδιστική παράδοση, ο ήχος που παράγουν τα μπολ, ξυπνά την κυτταρική μνήμη και μας κάνει να αισθανόμαστε περισσότερο το παρόν. Λέγεται ότι  τα κύπελλα παράγουν μια μετρήσιμη δόνηση που είναι ισοδύναμη με τα άλφα και θήτα κύματα που παράγονται από τον εγκέφαλο. Αυτά τα κύματα επιβραδύνουν τη δραστηριότητα εγκεφάλου έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε την καλύτερη συγκέντρωση και εστίαση. Οι Θιβετιανοί συνηθίζουν να λένε ότι "τα κύπελλα είναι σκάφη για τρόφιμα". Δεν είναι βέβαιο όμως αν αυτό σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν για να φέρουν τρόφιμα ή αν είναι τρόφιμα για την ψυχή ή και τα δύο.

7


Κατέβασμα ppt "Το Θιβέτ Αυγουλλά Καλλιόπη Α’1"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google