«Αποτελέσματα έρευνας στο πλαίσιο του έργου VAB σε εθνικό επίπεδο» Κωνσταντίνα Πολυμεροπούλου Επιστημονική συνεργάτης ΕΥΕΜ/ΕΑΠ 1Πρώτη Συνάντηση Εργασίας.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 1.1 Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα.
Advertisements

Ο Κλάδος Μαρμάρου σε Αναζήτηση Διεξόδων από την Κρίση Ανάγκες σε Εκπαίδευση – Κατάρτιση Ανθρώπινου Δυναμικού στον κλάδο Μαρμάρου ΟΣΜΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ.
«Η Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας του ΕΑΠ»
Συνεργασίες σχολείων στην Ευρώπη
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – • Λειτουργεί.
Νοέμβριος 2009 Κατερίνα Φυτράκη Φιλόλογος ΜΑ
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑ
LOGO Ο ρόλος του Ε.Ο.Π.Π. στην Πιστοποίηση των προσόντων της μη τυπικής εκπαίδευσης και στην Αντιστοίχιση αυτών στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Κωνσταντίνος.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ TEI ΛΑΜΙΑΣ Ε. Υ. ΔΡ. Θ. ΓΚΑΝΕΤΣΟΣ Άξονας Προτεραιότητας 6 «Αναβάθμιση των συστημάτων αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης και επαγγελματικής.
Διδασκαλία της Ευθύγραμμης Ομαλής Κίνησης
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 4ΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Page  1 Προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας για την Ανώτερη Εκπαίδευση Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Σκοταράς Νικόλαος, Σχ. Σύμβουλος ΠΕ12, Δρ. Ε.Μ.Π Ιστοσελίδα :
Σχεδιασμός Πρότυπου Διαδικτυακού Μαθήματος
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
Μ. Βιβίτσου, Ν. Λαμπροπούλου, Αλ. Γκίκας, Ι. Χαρδαλούπα
Ο ρόλος του Ε.Ο.Π.Π. στην Πιστοποίηση των προσόντων της μη τυπικής εκπαίδευσης και στην Αντιστοίχιση αυτών στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Κωνσταντίνος Καλτσάς.
Πληροφοριακό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας ΔΙΠΑΕ(1) Η μέθοδος αξιολόγησης «Institutional Review» που εφαρμόζεται από την QAA. Αριστέα Γκόντρα Quality Assurance.
Γεώργιος Κ. Ζαρίφης Επίκ. Καθηγητής Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής Α.Π.Θ 3 η Θεματική Ενότητα ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ- ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ.
16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Οι απόψεις των υπευθύνων των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών για τη Συναισθηματική Νοημοσύνη» Ιφιγένεια.
Δίκτυο προώθησης της δια βίου κατάρτισης και εξ αποστάσεως πιστοποίησης δεξιοτήτων στις Μ.Μ.Ε. Α.Σ. ΤΕΧΝΟΜΑΘΕΙΑ.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
Μαθησιακά αποτελέσματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Η περίπτωση του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Αϊβαζίδης Υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας, Έργο ΜΟΔΙΠ ΑΠΘ.
Τίτλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας: «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο» Όνομα Εκπαιδευτικού: Μιχαηλίδης Θανάσης Σχολείο: Δ.Σ. Ερατεινού-Πετροπηγής- Ποντολιβάδου.
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
Η χρήση των Τ.Π.Ε. κατά τη διδασκαλία των μαθηματικών Α΄ Λυκείου
Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων: Υλοποίηση και ο Ρόλος του Ε.Ο.Π.Π.
Καλλιβρετάκη Αργυρώ Καθηγήτρια Πληροφορικής Π.Ε. 19
Βασίλης Παπαχαρίσης ( /
Βασίλης Κόμης Αναπληρωτής Καθηγητής
Το Τμήμα Ψυχολογίας Α.Π.Θ. Σπουδές και Επαγγελματικές Δυνατότητες
Επιστημονικά υπεύθυνος: Καθηγητής Μ. Μεϊμάρης, Διευθυντής Εργαστηρίου Ομάδα διαχείρισης έργου: Δρ. Α. Γιαννακουλόπουλος, Σ. Κοδέλλας, Ν. Παπασταύρου Έκθεση.
Ενίσχυση της έρευνας στο “ΕΠ. Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση ” Νίκος Μαρούλης, Logotech AE Καρδίτσα 18 Σεπτεμβρίου 2008.
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
1 Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διαμόρφωση μίας Ευρωπαϊκής Χάρτας για τους Ερευνητές & ενός Κώδικα Δεοντολογίας για την πρόσληψη ερευνητών στο.
Πρόταση αποτελεσματικής μαθησιακής διαδικασίας για το μάθημα : Προγραμματιστικά εργαλεία για το διαδίκτυο. Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας.
1 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος «Πληροφόρηση φοιτητριών και νέων επιστημονισσών για το επάγγελμα του ερευνητή» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «Η.
1 η Συνάντηση Εργασίας Εθνικής Επιτροπής έργου VAB Πρόγραμμα εργασιών.
1 ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ Αναζητώντας πρότυπα αλληλεπίδρασης χρηστών για ψηφιακές βιβλιοθήκες Εργασία στο Μάθημα: Ψηφιακές.
Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών Πληροφορικής.
Δ.Π.Μ.Σ. «Πληροφορική και Διοίκηση»
Συνεργασίες σχολείων στην Ευρώπη
17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Η ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ.
Διημερίδα για την Κοινωνική Διάσταση της Κοινωνίας της Πληροφορίας Αθήνα, Δεκεμβρίου 2004 Μελέτη Αξιολόγησης «Η διάσταση της ισότητας των φύλων.
Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (ΙΙ)
Conducting Effective Meetings ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ Μετάφραση-Επιμέλεια: Ελπίδα Βάπτισμα.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
Ημερίδα 4 Πορεία των διαδικασιών Διασφάλισης της ποιότητας 15 Νοεμβρίου 2012.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ Συνολικού προϋπολογισμού €
ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ανάπτυξη και προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας- Έρευνα για την στάση των φοιτητών.
Β΄ Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Ερευνητική εργασία Β΄Λυκείου «Συμμετέχουμε, άρα υπάρχουμε»: Η κοινωνική οπτική της WEB 2.0 μάθησης ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012.
Σύστημα Διαxείρισης Ποιότητας (ΣΔΠ) ΑΠΘ Αίθουσα Συγκλήτου 13 Ιουλίου 2012.
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Φιλολογία και Ψηφιακές Ερευνητικές Υποδομές: Από τη Θεωρία στην Πράξη Λεωνίδας Παπαχριστόπουλος Νεφέλη Χατζηδιάκου
Αγρίνιο, 28 Μαρτίου 2012 Ελένη – Αναστασία Κερκεντζέ Υπεύθυνη λειτουργίας ΔΑΣΤΑ.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ Α.Τ.Ε.Ι. ΠΑΤΡΑΣ ΣΤΟ INSTALL INSTALL Innovative strategy for raising awareness of lifelong learning in Greece.
1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΟΡΑΜΑ2. ΣΚΟΠΟΙ3. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΚΟΠΩΝ4. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ6. ΜΕΛΗ7.
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.
Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αγρίνιο, 28 Μαρτίου 2012 Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Κεχαγιάς E.Π. Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση ΕΣΠΑ.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
Πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ1 Σημεία Βελτίωσης Ελευθερία Ν. Γωνίδα Αναπλ
ΣΗΜΕΙΑ - ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+
Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ
Προετοιμασία για την ανάληψη προγράμματος
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (30%)
Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

«Αποτελέσματα έρευνας στο πλαίσιο του έργου VAB σε εθνικό επίπεδο» Κωνσταντίνα Πολυμεροπούλου Επιστημονική συνεργάτης ΕΥΕΜ/ΕΑΠ 1Πρώτη Συνάντηση Εργασίας για το έργο VAB

Σκοπός Έρευνας  Καταγραφή των απόψεων των Καθηγητών  Ποιος ο ρόλος του Πανεπιστημίου & των Καθηγητών στην πιστοποίηση;  H συλλογή δεδομένων με απώτερο σκοπό την σύσταση ενός εθνικού δικτύου Πρώτη Συνάντηση Εργασίας για το έργο VAB 2

Γενικά.. Ερωτηματολόγιο με 16 ερωτήσεις Έλαβαν μέρος Καθηγητές από διάφορα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα 50 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια Απαντήσεις από 33 Άνδρες - 17 Γυναίκες Πρώτη Συνάντηση Εργασίας για το έργο VAB 3

4

Άλλες μη τυπικές δεξιότητες.. Ικανότητα διαχείρισης κρίσεων Ανάληψη ρίσκου Ικανότητα χρήσης συσκευών καθημερινής χρήσης, Ικανότητα επίλυσης καθημερινών προβλημάτων, Ικανότητα παράλληλης διεκπεραιώσεις εργασιών “multi-tasking, Διαπολιτισμικές ικανότητες, Κοινωνικές δεξιότητες, Ικανότητα διαχείρισης χρόνου, Ανάπτυξη κριτικής σκέψης, Δεξιότητα παρουσιάσεων (προφορικών, γραπτών, πολυμεσικών), Δεξιότητα διαθεματικής συνεργασίας, Αισθητική καλλιέργεια, Μαθαίνω πώς να μαθαίνω (learn how to learn), Αντιμετώπιση συγκρούσεων, Δεξιότητα κατανόησης περίπλοκου περιβάλλοντος, «Κοινός νους», Συναισθηματική νοημοσύνη, Αντίληψη της κοινωνικής πραγματικότητας, Μετριοπάθεια, Δυνατότητα παραγωγής συναινέσεων, Διαρκής μάθηση, Ικανότητα αυτό-μάθησης, Ικανότητα αυτογνωσίας, Επιμονή Πρώτη Συνάντηση Εργασίας για το έργο VAB 5

Ποιός, κατά τη γνώμη σας, θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση, αξιολόγηση και πιστοποίηση της μη τυπικής εκπαίδευσης; Πρώτη Συνάντηση Εργασίας για το έργο VAB 6

7

Ο ρόλος των καθηγητών στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της άτυπης ή μη τυπικής μάθησης Πρώτη Συνάντηση Εργασίας για το έργο VAB 8 (13) Οι καθηγητές πρέπει μόνο να παρακολουθούν την άτυπη ή μη τυπική μάθηση των φοιτητών (19) Οι καθηγητές πρέπει να καθορίζουν και να αξιολογούν τις δεξιότητες που αποκτώνται μέσω της άτυπης ή μη τυπικής μάθησης (3) Οι καθηγητές πρέπει να πιστοποιούν την άτυπη ή μη τυπική μάθηση των φοιτητών (7) Η αξιολόγηση ή η παρακολούθηση της άτυπης ή μη τυπικής μάθησης δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες των καθηγητών του Πανεπιστημίου Άλλες απαντήσεις: Η αξιολόγηση ή η παρακολούθηση της άτυπης ή μη τυπικής μάθησης δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες των καθηγητών των ΑΕΙ, όμως, μέσω της τυπικής εκπαίδευσης μπορούν (α) να κινητοποιήσουν (παρακινήσουν) τους φοιτητές να πειραματιστούν και να καλλιεργήσουν δεξιότητες και ικανότητες εντός και εκτός τυπικής εκπαίδευσης, (β) να συμπεριλάβουν τρόπους αξιολόγησης που λαμβάνουν υπόψη τους χαρτοφυλάκιο δεξιοτήτων και ικανοτήτων.

Ποιός θα μπορούσε να πιστοποιήσει το ηλεκτρονικό χαρτοφυλάκιο (e -portfolio) το οποίο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του έργου VAB; (28) Το Ίδρυμα (κάποια εξουσιοδοτημένη υπηρεσία ή επιτροπή) (6) Οι καθηγητές των ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (14) Φορείς στους οποίους οι φοιτητές λαμβάνουν την άτυπη ή μη τυπική εκπαίδευση Άλλες απαντήσεις: Το Επιστημονικό Προσωπικό των ΑΕΙ εκπαιδευμένο στη χρήση αντίστοιχων μεθόδων αποτίμησης θα είναι ικανό να το πιστοποιήσει σε προπτυχιακό επίπεδο, ή κάποιο εξειδικευμένο τμήμα σε κάθε ΑΕΙ, Μια επιτροπή ειδικών ερευνητών σε θέματα διαχείρισης δεξιοτήτων και ανθρωπίνου δυναμικού, ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων, μέσω του Ινστιτούτου Δια Βίου Μάθησης κλπ. Πρώτη Συνάντηση Εργασίας για το έργο VAB 9

Συμμετοχή στην διαδικασία αξιολόγησης των αποτελεσμάτων άτυπης ή μη τυπικής μάθησης των φοιτητών; (31) Ναι (2) Ναι, Υπό την προϋπόθεση ύπαρξης κατάλληλου χρόνου (14) Όχι (1) Ίσως (1) Κατά βάση όχι, αλλά αν μου ζητηθεί δεν θα έχω αντίρρηση. (1) Εξαρτάται. Διαφωνώ με την τυποποίηση μιας τέτοιας διαδικασίας. Όμως η δημιουργία εργαλείων αυτό-αξιολόγησης θα ήταν χρήσιμη, και σε αυτή την περίπτωση που θα είναι αυτή η κατεύθυνση θα ήθελα να συμμετέχω. Πρώτη Συνάντηση Εργασίας για το έργο VAB 10

Συμμετοχή στην πειραματική φάση εφαρμογής του ψηφιακού χαρτοφυλακίου (e - portofolio) και της διαδικτυακής εκπαίδευσης (e - training); (34) Ναι (12) Όχι (1) Πιθανώς Ναι (2) Ναι, Υπό την προϋπόθεση ύπαρξης κατάλληλου χρόνου (1) Ίσως Πρώτη Συνάντηση Εργασίας για το έργο VAB 11

Σημαντικά εμπόδια για την υλοποίηση της διαδικασίας της αξιολόγησης των δεξιοτήτων που έχουν αποκτηθεί μέσω άτυπης ή μη τυπικής μάθησης και των ικανοτήτων Προτάσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη επιτυχημένων δράσεων και πρωτοβουλιών για την αξιολόγηση των δεξιοτήτων που έχουν αναπτύξει οι φοιτητές μέσω μη τυπικής ή άτυπης μάθησης και των ικανοτήτων Πρώτη Συνάντηση Εργασίας για το έργο VAB 12

Συμπεράσματα Αναγνώριση της σπουδαιότητας των μη τυπικών ή άτυπων δεξιοτήτων/ ικανοτήτων Εμπόδια στην αξιολόγηση τους Επικέντρωση σε υποσύνολο δεξιοτήτων/ικανοτήτων εξαιτίας της δυσκολίας τυποποίησης και πιστοποίησης μεγάλου αριθμού ικανοτήτων Ανάγκη ύπαρξης στόχων ανά πεδίο γνώσης όπως χρηματοοικονομική, λογιστική κλπ και δημιουργία αντίστοιχου περιεχομένου Κάθε προσπάθεια στην δημιουργία περαιτέρω ευκαιριών για νέους και νέες αποτελεί ένα θετικό βήμα από μόνη της, ειδικά εφόσον εφαρμόζεται και υπάρχουν απτά αποτελέσματα. Πρώτη Συνάντηση Εργασίας για το έργο VAB 13

Επικοινωνία Τηλ Ευχαριστώ για την προσοχή σας Πρώτη Συνάντηση Εργασίας για το έργο VAB 14