Αναδόμηση Σχεδίου Μαθήματος ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Advertisements

ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Υδροστατική πίεση «Το νερό έχει δύναμη;»
Διδακτική Μαθημάτων Ειδικότητας – Σχέδιο Μαθήματος
ΣΧΕΔΙΟ-ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΤΔΕ ΡΟΔΟΣ 2010
Ατομικό έργο Προβληματισμοί και προτάσεις για τη διδασκαλία του μαθήματος Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών.
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
Η αξιολόγηση των σχολικών βιβλίων Κοινωνικών Επιστημών της Πέμπτη τάξης Akdoğan Dr. Fazıl Küçük Τάξη 5 Rabiya Mentes.
«ΠΙΡΠΙΡΟΥΝΑ» Πειραματισμός για τη διδασκαλία της παραδοσιακής μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Δέσποινα Μπογδάνη – Σουγιούλ Ιούνιος 2002.
ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
Τίτλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας: «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο» Όνομα Εκπαιδευτικού: Μιχαηλίδης Θανάσης Σχολείο: Δ.Σ. Ερατεινού-Πετροπηγής- Ποντολιβάδου.
Προγραμματισμός Ενότητας στο μάθημα των Ελληνικών
ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΩΜΑΤΩΝ» (Δ’ τάξη)
Στέλλα Καραολιά Βαλεντίνα Θεοδοσίου 20 Απριλίου 2013
Διδακτικές αρχές για τη διδασκαλία των Φ.Ε σύμφωνα με το Δ.Ε.Π.Π.Σ Οι Φ.Ε είναι πειραματικές επιστήμες, περισσότερο Οι Φ.Ε είναι πειραματικές επιστήμες,
 Να δούμε το υλικό  Διδακτικοί στόχοι  Διδακτικές στρατηγικές  Αλληλεπίδραση στην τάξη  Τι είναι φυσική, χημεία, βιολογία;  Αξιολόγηση μαθητών και.
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Νηπιαγωγείο
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗ – ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΑΘΗΤΗ
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Σενάριο.
Γεωρ. Λασκαράκης Εισήγηση με θέμα
Πρόγραμμα Ασφαλές σχολείο για το διαδίκτυο
Μοντελοποίηση Μοντέλο + ποιώ Από τους φοιτητές: Αντωνίου Αντώνης Δημητρίου Γεωργία Σοφοκλέους Γαβριέλλα Σοφοκλέους Μαριλένα
Σεμινάριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών στο πλαίσιο του μαθήματος ΕΠΑ 429: Σχολική Εμπειρία Μάριος Παπαευριπίδου – Δήμητρα Χατζηχαμπή Ειδικό Εκπαιδευτικό.
Μια φορα κι eναν καιρο στο Διαδικτυο…
«Εκπαίδευση Εκπαιδευτών ΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ» ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ1 ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΙΩΝ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΟ.
Αναδόμηση σχεδίου μαθήματος Τίτλος: Μαγνητικές κούκλες
Εκπαίδευση σταδιοδρομίας στο ελληνικό δημοτικό σχολείο
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Νηπιαγωγείο
Επικοινωνία (communicating) Δεξιότητες Επιστημονικής Μεθόδου.
ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Διδακτική Πληροφορικής
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Δρ. Χατζηπαντελή Αθανασία
Η ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΤΟΥ Α.Π ΤΩΝ Φ.Ε ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ EΛΛΗΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ  Ζ. Σμυρναίου   Λέκτορας στη Διδακτική Θετικών Επιστημών, 
ΑΞΙΕΣ, ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια της στάσης (attitude);
Προγραμματισμός και οργάνωση διδακτέας ύλης, εκπόνηση σχεδίου μαθήματος 1.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Κώστας Θεριανός, Δρ. Επιστημών της Αγωγής Το σχέδιο δράσης (project) και η σύνδεση του με την Επαγγελματική Συμβουλευτική.
Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε ΑμεΑ
Αγγελος Βαλλιανατος Σχολικος Συμβουλος ΠΕ01
Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επάρκειας
Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ, Σ Παπαπέτρου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ – ΠΟΛΥΜΕΣΑ
Βιολογία Γυμνασίου.
Διαδικασία Μάθησης Γνωστικές Δεξιότητες
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Δημιουργία σεναρίου.
Εισαγωγή στο πρόγραμμα Mascil
ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ ΣΤΕΛΛΑ!
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
Το αναπνευστικό σύστημα
«Παιδιά με Σωματικές Αναπηρίες & Δυσκολίες Προσαρμογής»
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Γυμνάσιο Αγίου Νεοφύτου Σχολική Χρονιά
Αναπνευστικό σύστημα αναπνοή.
Δομή Παρουσίασης Γνωριμία με το βιβλίο Γεωγραφίας Α’ Γυμνασίου
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αναδόμηση Σχεδίου Μαθήματος ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Αναδόμηση Σχεδίου Μαθήματος ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Σταυρίνα Θεοδούλου Στέλλα Ιατροπούλου Κωνσταντίνα Καναρίνη Ανδρομάχη Κυριάκου Ανδρούλλα Πετρίδου Ιωάννα Χριστοδούλου

Επεξήγηση του σκεπτικού επιλογής του συγκεκριμένου σχεδίου μαθήματος για αναδόμηση Το συγκεκριμένο μάθημα έχει ατέλειες, ελλείψεις και δεν πληροί πολλά από τα κριτήρια ενός καλού μαθήματος φυσικών επιστημών. Ακόμη το θέμα αυτό θεωρούμε ότι είναι αρκετά σημαντικό και συνδέεται με τη ζωή των μαθητών γι’ αυτό και θα έπρεπε να προσεγγίζεται με πιο ορθό τρόπο.

Θετικά στοιχεία του μαθήματος που χρησιμοποιήθηκαν με τροποποιήσεις στο δικό μας σχέδιο μαθήματος Παρατήρηση Ερμηνεία Παρατήρησης Ερμηνεία Δεδομένων Θετικές Στάσεις

Αρνητικά στοιχεία του μαθήματος που εντοπίσαμε και αλλάξαμε Στο σχέδιο καλλιεργείται η δεξιότητα της μέτρησης (δύσκολο και αχρείαστο στη συγκεκριμένη περίπτωση) Απουσία Μοντελοποίησης Σειρά δραστηριοτήτων Δασκαλοκεντρικός χαρακτήρας μαθήματος Η αφόρμηση δεν προκαλεί το ενδιαφέρον των μαθητών Απουσία δραστηριοτήτων σύνδεσης του θέματος με καταστάσεις της καθημερινής ζωής Απουσία προπειραματικού και μεταπειραματικού δοκιμίου

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Τάξη: Στ’ Μάθημα: Επιστήμη Θέμα: Αναπνευστικό σύστημα – Η Αναπνοή μας. Τίτλος: ‘Ας μάθουμε για την αναπνοή μας με την βοήθεια του «Σκελετούλη»’ Διάρκεια: 3 x 40 λεπτά Αριθμός Μαθητών: 20 Οργάνωση μαθητών: 4 ομάδες των 5 Μέσα-Υλικά: εικόνες, σκελετούλη, κείμενα και άρθρα από περιοδικά, σχεδιάγραμμα αναπνευστικού συστήματος σε μεγέθυνση, προδιαγνωστικά και μεταδιαγνωστικά δοκίμια, φύλλο εργασίας 1.

Επιδιώξεις: Εμπειρίες με φυσικό κόσμο Δεξιότητες σκέψης και επιστημονικής μεθόδου Επιστημολογική Επάρκεια Θετικές στάσεις προς την συνεργασία και το φυσικό περιβάλλον

Τα παιδιά με το τέλος του μαθήματος να είναι σε θέση να: Διδακτικοί Στόχοι: Τα παιδιά με το τέλος του μαθήματος να είναι σε θέση να: Αναγνωρίζουν και να ονομάζουν τα όργανα του αναπνευστικού συστήματος. Γνωρίζουν και να αναφέρουν την αιτία της διαφορετικότητας του μεγέθους των δυο πνευμόνων. Εντοπίζουν μέσα από πηγές και να κατονομάζουν την χρησιμότητα του κάθε οργάνου. Να γνωρίζουν και να αναφέρουν την πορεία του αέρα κατά την λειτουργία της αναπνοής. Να αναγνωρίζουν και να αναφέρουν το μηχανισμό της αναπνοής (εισπνοής και εκπνοής). Να αναφέρουν την χρησιμότητα του θώρακα.  Αναφέρουν από πού είναι καλύτερα να αναπνέουμε και να το δικαιολογούν. Να γνωρίζουν και να αναφέρουν τα συστατικά του αέρα που αναπνέουμε (εισπνοή- εκπνοή). Αντιλαμβάνονται και να αναφέρουν πώς επιδρούν οι δραστηριότητες και οι ενέργειες των ανθρώπων στη λειτουργία της αναπνοής.   Ευαισθητοποιηθούν στις υγιεινές συνθήκες που σχετίζονται με την προστασία του αναπνευστικού συστήματος.

Χρήση προπειραματικό και μεταπειραματικό δοκιμίου Το προπειραματικό δοκίμιο χρησιμοποιείται για να διαπιστώσουμε τις προϋπάρχουσες γνώσεις Το μεταπειραματικό δοκίμιο χρησιμοποιείται και για την τελική αξιολόγηση Για να αξιολογήσουμε το βαθμό επίτευξης των στόχων μας και την πρόοδο των μαθητών

Σύντομη περιγραφή δραστηριοτήτων Αφόρμηση: Δίνεται ένα σενάριο στα παιδιά σχετικά με ένα άρρωστο κορίτσι. Δραστηριότητα 1: Εκμάθηση οργάνων που συμμετέχουν στο αναπνευστικό σύστημα. Παρατήρηση για το μέγεθος των πνευμόνων.

Δραστηριότητα 2: Χρησιμότητα οργάνων αναπνευστικού συστήματος. Δραστηριότητα 3: Εκμάθηση του μηχανισμού αναπνοής (εκπνοή/ εισπνοή). Δραστηριότητα 4: Σωστότερος τρόπος αναπνοής.

Δραστηριότητα 5: Εκμάθηση συστατικών του αέρα που αναπνέουμε και σύγκριση του αέρα εκπνοής και εισπνοής. Δραστηριότητα 6: Δραστηριότητες καθημερινής ζωής και επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα. Δραστηριότητα 7: Υγιεινές συνθήκες που διατηρούν το αναπνευστικό σύστημα σε καλή κατάσταση.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!