ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Σεμινάρια Επιθεωρητών Σεπτεμβρίου Σχολική χρονιά
Advertisements

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – • Λειτουργεί.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011.
Στρατηγική & Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ---- Εναρμόνιση με την Ψηφιακή Στρατηγική της Χώρας Υπουργείο Διοικητικής.
ΤΠΕ στην εκπαίδευση, εκπαιδευτική πολιτική και επιστημονική θεώρηση
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Μάριος Στυλιανίδης Εκπαιδευτική Ημερίδα ΑΚΙΔΑ 26/2/2011
Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Διεύθυνσης Π.Ε. Ανατ. Θεσσαλονίκης
Page  1 Προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας για την Ανώτερη Εκπαίδευση Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Σκοταράς Νικόλαος, Σχ. Σύμβουλος ΠΕ12, Δρ. Ε.Μ.Π Ιστοσελίδα :
ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Αναστασία Οικονόμου, Προϊσταμένη Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών σε θέματα.
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ.  Κ ανένα παιδί απ’ έξω  Ό λα τα παιδιά ενταγμένα στη μαθησιακή διαδικασία εκπαιδευτικός συνδιαμορφωτής του υλικού  Ο.
Η φιλοσοφία του Pro-Skills
Ίδρυμα Ευγενίδη, Καφενείο της επιστήμης, Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών Παιδαγωγική αξιοποίηση Τ. Α. Μικρόπουλος.
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ  Αποτελεί ένα από τα τέσσερα τμήματα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής.  Υπήρξε το πολυπληθέστερο.
Στοιχεία Διοίκησης Επιχειρήσεων
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ικανότητες Εκπαιδευτικών 6 Οκτωβρίου 2014 Caroline Kearney Ανώτερη Υπεύθυνη Έργου και Εκπαιδευτική Αναλύτρια.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2007 – 2013
European Foundation for Quality Management «ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ»
Καλησπέρα σας! Ως συνέχεια της ενότητας που αφορά στα συστήματα διασφάλισης της ποιότητας σε ΑΕΙ, θα σας παρουσιάσω την εμπειρία της ΒΚΠ του ΠαΜακ να κατανοήσει.
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ – ΣΧ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ –ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 1/3/2004 Σκοπός – στόχοι της Συνάντησης Ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου (Παιδαγωγική ευθύνη λειτουργίας.
Ένα ολοκληρωμένο μοντέλο Παιδαγωγικής Διαχείρισης Ποιότητας
Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών Πληροφορικής.
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
Η κοινωνία εμπιστεύεται το σχολείο Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Σχολική Μονάδα Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Σχολική Μονάδα Ο θεσμός.
Το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του ελληνικού Νηπιαγωγείου
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Ενότητα 1.1,1.2,1.3 Ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης, Ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για το 2010 και επιμόρφωση.
Αναλυτικά Προγράμματα για τα Δημόσια Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σεμινάρια Σεπτεμβρίου 2010 Κουτσίδης Γιώργος 1.
1ο γενικο λυκειο μαρκοπουλου
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Οικονομία - Επιχειρηματικότητα , στη Β/θμια εκπαίδευση Επιστημονική Υπεύθυνη ‘Εργου ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΕΩΝ Δρ. Θεοχαρούλα Μαγουλά
Πρακτικές Οδηγίες Εκπαίδευσης στην Κοινωνικοποίηση… Το τρίπτυχο της συνεργασίας: οι ομάδες που πλαισιώνουν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ΕΙΡΗΝΗ.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
1. Ποιοτική Αναβάθμιση της Εκπαίδευσης στην Κύπρο
Δεύτερη συνάντηση Μάχιμων Εκπαιδευτικών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ενότητα 1.1 Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης. Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για την περίοδο και.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Δ΄ ΔIEYΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
Δικαιούχος φορέας Συμπράττοντες φορείς ● Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στις αρχές παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ, καθώς και στην απόκτηση.
1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΟΡΑΜΑ2. ΣΚΟΠΟΙ3. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΚΟΠΩΝ4. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ6. ΜΕΛΗ7.
Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη : από το θρανίο και το έδρανο στην κοινωνική-οικονομική αρένα Δημήτριος Καλαϊτζίδης Δρ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης-Σχολικής.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
 Το 1978 τονίζεται ότι ο θεσμός του Επιθεωρητή είναι ξεπερασμένος, καθώς οι δάσκαλοι εκφράζουν την απαγοήτευσή τους απέναντι στο πρόσωπο του Επιθεωρητή,
Άντρη Μιχαήλ (Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου)
ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ LEONARDO DA VINCI “ Μεταφορά Καινοτομίας - ΤΟΙ ” Ελίνα Δαγρέ, ΤΟΙ Project Manager Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2012 Βόλος, 14 Δεκεμβρίου 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
Αξιολογηση εκπαιδευτικου εργου
Έργο Παιδαγωγικής, κλάδοι, βασικοί παιδαγωγικοί όροι Έργο Παιδαγωγικής: να βοηθήσει το παιδί και τον έφηβο να διανύσει ομαλά την εξελικτική του πορεία.
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Βασιλική Ασκητοπούλου
Επιθεώρηση Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού,
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
Παναγιώτης Σαραντόπουλος Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών
Στο Σχολείο μας, παράλληλα με τις εκπαιδευτικές διαδικασίες, λειτουργούν οι ακόλουθες Ομάδες: - Μουσική Ομάδα, - Θεατρική Ομάδα, - Κινηματογραφική.
ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Έννοια και Σκοποί του Νέου Λυκείου
Διεθνείς έρευνες (PISA) και κυπριακό εκπαιδευτικό σύστηµα: δεδοµένα και προβληµατισµοί Δρ Αθ. Μιχαηλίδου Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ηθική και Δημοκρατία για μια Αειφόρο Σχολική Ηγεσία Μέση Εκπαίδευση. Το παρόν και το μέλλον! Ι. ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΡΩΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Οκτώβρης 2014

Βασικές πληροφορίες για τη Μέση Εκπαίδευση Οργανόγραμμα Υπουργείου Όραμα και αποστολή Μέσης Εκπαίδευσης Διάρθρωση Μέσης Εκπαίδευσης Στόχοι Μέσης Εκπαίδευσης Τυπικό Οργανόγραμμα σχολείου

Όραμα – Αποστολή Μέσης Εκπαίδευσης Η κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη των εφήβων μέσα από ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα στοχεύει στη διαμόρφωση ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων με δημοκρατικό ήθος και στην κατάρτισή τους με γνώσεις, δεξιότητες και αξίες, ώστε να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις σύγχρονες τεχνοοικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις. Αποστολή Η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και των υποστηρικτικών δομών της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης για τη διασφάλιση ενός υγιούς, ασφαλούς και ενισχυτικού σχολικού περιβάλλοντος που να προάγει την ισόρροπη, χωρίς αποκλεισμούς, νοητική, συναισθηματική, κοινωνική, ηθική και σωματική ανάπτυξη, την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της δημιουργικής καινοτομίας, καθώς και την αυτοπραγμάτωση κάθε μαθητή στα πλαίσια του Ελληνικού πολιτισμού και του ραγδαία μεταβαλλόμενου σύγχρονου κόσμου.

ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ (13-15 χρόνων) ΛΥΚΕΙΟ (16-18 χρόνων) Ενιαίο Λύκειο Τεχνική-Επαγγελματική Εκπαίδευση ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ-ΛΥΚΕΙΑ ΕΣΠΕΡΙΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ * ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ* (14-17 χρόνων) ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ *(16-21 χρόνων) ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ *

Στόχοι της Μέσης Εκπαίδευσης Παροχή Γενικής Παιδείας για την καλλιέργεια ενός διευρυμένου γνωσιολογικού υπόβαθρου. Ανάπτυξη δεξιοτήτων : Διανοητικών δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ανάλυσης και σύνθεσης, δημιουργικής και κριτικής σκέψης και επικοινωνίας. Ανάπτυξη ορθών στάσεων - συμπεριφορών: Συνεργασίας, σεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας οποιασδήποτε μορφής. Καλλιέργεια των αξιών της δημοκρατικότητας, αγωνιστικότητας, παρρησίας, κοινωνικής υπευθυνότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Γνώση ξένων γλωσσών. Προώθηση της αυτόνομης μάθησης. Ενημέρωση για το εθνικό θέμα, καλλιέργεια αγωνιστικότητας, ειρηνικής συμβίωσης και δημιουργίας προϋποθέσεων επανένωσης της πατρίδας μας. 6 6

TYΠIKH ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΛΥΚΕΙΟ-ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ) ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α΄ (ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ) ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α΄ (ΔΔΚ) ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α΄ (ΤΟΜΕΑ) ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ (ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ) ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ (ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ) ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ (ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ) ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ (ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ) …… …… ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ …… ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ [Νόμος 70(Ι) 2005 και 69(Ι) 2006, 1-8] ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΣ [Καν.1-82 και Νόμος 113(ι) 1999 και 69(ι) 2001, 1-29] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ (Καν.22) ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (Καν.18) …… Εκπαιδευτική Νομοθεσία, Κανονισμοί Λειτουργίας Δημοσίων Σχολείων, Εγκύκλιοι και Οδηγίες.

Καινοτομίες που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση Αναλυτικά προγράμματα. Πρόγραμμα ένταξης των αλλόγλωσσων για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας Αγωγή Υγείας και Πολιτότητας Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης Ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών - ΔΙΑ.Σ. ΚΕΕΑ (Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης)

Τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα; Τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα; ΠΟΙΟΤΗΤΑ! ;

Ποιότητα στην Εκπαίδευση Η ποιότητα δεν είναι προορισμός είναι ταξίδι! Η ποιότητα είναι μια συνεχής διαδικασία και δεν αφορά ένα μικρό αριθμό ατόμων μέσα στη Σχολική Μονάδα, αφορά όλους! Είναι ένα δυνατό εργαλείο πάνω στο οποίο βασίζεται η διαμόρφωση δημοκρατικά και ηθικά σκεπτόμενων ανθρώπων, καταρτισμένους με γνώσεις, δεξιότητες που θα τους δώσουν τα εφόδια, ώστε αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις σύγχρονες τεχνοοικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις. Η ποιότητα σχετίζεται με ορθά δομημένα και διαμορφωμένα σχολεία, καλά επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς, πολύ καλά αποτελέσματα μαθητών, στήριξη και καθοδήγηση μαθητών και εκπαιδευτικών, αποτελεσματική διοίκηση, σύγχρονο και εξισορροπημένο αναλυτικό πρόγραμμα και ύπαρξη υψηλών ψηλών στόχων που θα πλαισιώνονται με ένα πλέγμα ηθικών αξιών. Το ποιοτικό σχολείο αυτοβελτιώνεται και προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας, τις εξελίξεις τις τεχνολογίας και επιστήμης και ικανοποιεί τις προσδοκίες των μαθητών, των γονιών, της κοινωνίας και της πολιτείας γενικότερα..

Ποιότητα στην Εκπαίδευση… πώς θα επιτευχθεί; ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ! ;

Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Ανάπτυξη, επιμόρφωση και ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης. Εκσυγχρονισμός της διοικητικής δομής της Διεύθυνσης Μ.Ε και των σχολικών μονάδων. Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Αναβάθμιση του περιεχομένου, των μεθόδων και των προγραμμάτων της εκπαίδευσης Στήριξη και ενίσχυση του κάθε μαθητή με αναγνώριση της ιδιαιτερότητας και των ιδιαίτερων κλίσεων.

Ανάπτυξη, επιμόρφωση και ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης. Επεξήγηση Στρατηγικές προτεραιότητες Είναι αναγκαία η εξοικείωση του διδακτικού προσωπικού με τις σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις και παιδαγωγικές μεθόδους, καθώς και του εποπτικού προσωπικού στις σύγχρονες αντιλήψεις της εκπαιδευτικής ηγεσίας. Διαμόρφωση ενός σύγχρονου συστήματος επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, των διευθυντικών και εποπτικών στελεχών που θα είναι βασισμένο σε επιστημονικά τεκμηριωμένες ανάγκες και στην απόκτηση δεξιοτήτων δια βίου μάθησης. Διαμόρφωση ενός σύγχρονου, αξιοκρατικού συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, των σχολικών μονάδων (εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση) και του εκπαιδευτικού συστήματος. Διαμόρφωση ενός αξιοκρατικού συστήματος προσλήψεων και προαγωγών εκπαιδευτικών.

Εκσυγχρονισμός της διοικητικής δομής της Διεύθυνσης Μ Εκσυγχρονισμός της διοικητικής δομής της Διεύθυνσης Μ.Ε και των σχολικών μονάδων Επεξήγηση Στρατηγικές προτεραιότητες Εκσυγχρονισμός της οργάνωσης, διοίκησης, εξοπλισμού και οικονομικής διαχείρισης στη Μέση Εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα, Διαμόρφωση σύγχρονης και αποτελεσματικής δομής της Διεύθυνσης Μ.Ε και των Επαρχιακών Γραφείων. Αυτονόμηση σχολικών μονάδων με ταυτόχρονη βελτίωση της διοικητικής δομής τους. Εισαγωγή του θεσμού της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας με στόχο τη βελτίωση της σχολικής ποιότητας. Εισαγωγή σύγχρονου συστήματος μηχανογράφησης και ηλεκτρονικής διοίκησης σε επίπεδο υπουργείου, επαρχιακών γραφείων και σχολικών μονάδων. Βελτίωση υποστηρικτικών δομών που παρέχονται από άλλους φορείς και υπηρεσίες (Εφορείες, ΥΕΨ, ΥΣΕΑ, ΑΥΠ, Τ.Υ κ.α.) Δημιουργία δικτύων σχολικών μονάδων, ενθάρρυνση της συνέργειας μεταξύ τους και δημιουργία τράπεζας καλών πρακτικών προς αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων.

Αναβάθμιση του περιεχομένου, των μεθόδων και των προγραμμάτων της εκπαίδευσης Επεξήγηση Στρατηγικές προτεραιότητες Αναβάθμιση του περιεχομένου της παρεχόμενης εκπαίδευσης . Είναι δεδομένο ότι θέματα διδακτικής προσέγγισης και μεθοδολογίας, αξιολόγησης μαθητών καθώς και δομής του ωρολογίου προγράμματος, κρίνονται ως πολύ ουσιαστικά για ένα αποτελεσματικό εκπαιδευτικό σύστημα. Διαμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων, και του ωρολογίου προγράμματος , ώστε να ανταποκρίνονται στην αποστολή της Μέσης Εκπαίδευσης. (Αναμένεται η ενίσχυση του μαθητοκεντρικού χαρακτήρα της παρεχόμενης παιδείας με έμφαση στα στοιχεία της έρευνας, της καινοτομίας, της κριτικής σκέψης και της εμφύσησης ηθικών αξιών μέσω της δημιουργίας νέου τύπου Λυκείου. Ανασχεδιασμός του συστήματος αξιολόγησης των μαθητών. Βελτίωση του συστήματος επαγγελματικής καθοδήγησης. Ενίσχυση της αξιοποίησης των ΤΠΕ στη διδακτική και μαθησιακή διαδικασία. Ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αειφόρου ανάπτυξης.

Στήριξη και ενίσχυση του κάθε μαθητή με αναγνώριση της ιδιαιτερότητας και των ιδιαίτερων κλίσεων. Επεξήγηση Στρατηγικές προτεραιότητες Η μείωση του ποσοστού μαθητών με χαμηλές μαθησιακές επιδόσεις, της σχολικής αποτυχίας και του ποσοστού αντικοινωνικής συμπεριφοράς, καθώς και την προαγωγή των κλίσεων και ιδιαιτεροτήτων όλων των μαθητών, χρήζουν γρήγορης αντιμετώπισης. Ενίσχυση σχολικής επιτυχίας και αλφαβητισμού. (αξιολόγηση και βελτίωση των ειδικών προγραμμάτων όπως: Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, Αλφαβητισμός, ΖΕΠ, Πρόγραμμα Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας σε Αλλόγλωσσους ). Ενίσχυση θετικής συμπεριφοράς και αντιμετώπιση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς (προγράμματα ΑΥΠ και ΟΑΠ, Προπαρασκευαστική Μαθητεία, εισαγωγή νομικού θεσμικού πλαισίου και δομών αντιμετώπισης των μαθητών με σοβαρά προβλήματα παραβατικότητας, ψυχικής υγείας και χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών) Ικανοποίηση ιδιαίτερων αναγκών και κλίσεων των μαθητών (ενίσχυση Αθλητικού και Μουσικού σχολείου, εισαγωγή νέων τύπων σχολείων - χαρισματικά παιδιά ).

Η μεταρρύθμιση για να επιτευχθεί χρειάζεται; ΗΓΕΣΙΑ! ;

Ηγέτης και Διευθυντής (manager) Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του ηγέτη και του (τυπικού) διευθυντή είναι ότι, ενώ ο διευθυντής προωθεί τη σταθερότητα, τη διοικητική τάξη και την αντιμετώπιση προβλημάτων μέσα στις υπάρχουσες διοικητικές δομές, ο ηγέτης προωθεί το όραμα, τη δημιουργικότητα και την αλλαγή. Το αιώνιο δίλημμα: Γεννιέται ή γίνεται ο ηγέτης; Όσοι διαθέτουν: Κοινωνικές και διαπροσωπικές ικανότητες, υψηλή αυτοπεποίθηση, ικανότητα διεκδίκησης χωρίς να είναι εριστικοί ή επιθετικοί, θάρρος και τόλμη, έντονη επιθυμία για επιρροή και ηγεσία. Φαίνεται ότι έχουν γεννηθεί για να είναι ηγέτες. Όλοι οι υπόλοιποι: Δεν διαθέτουν – ακόμη- όλες τις απαραίτητες ικανότητες αλλά μπορούν να τις αναπτύξουν!.

Ηγεσία στην δημόσια εκπαιδευτική διοίκηση Αποτελεί παράδειγμα Ενθαρρύνει τους άλλους Εμπνέει με ένα κοινό όραμα Υποδειγματική Ηγεσία Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για στρατηγική και διευθυντική ανάπτυξη της Δημόσιας Υπηρεσίας. Υποστηρίζει τους άλλους Αμφισβητεί το κατεστημένο

Αποτελεί παράδειγμα…… Εμπνέει ένα κοινό όραμα…… Τηρεί τις υποσχέσεις του και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Επαναβεβαιώνει συνεχώς τις κοινές αξίες που μοιράζεται με τους άλλους. Έχει εντοπίσει τις προσωπικές του αξίες και ηγείται σύμφωνα με αυτές. Εμπνέει ένα κοινό όραμα…… Δημιουργεί ελκυστικά οράματα που μπορούν να καθοδηγήσουν τις στάσεις των άλλων ανθρώπων. Μεταδίδει οραματικές παραστάσεις του μέλλοντος και αφουγκράζεται τις επιθυμίες και τα όνειρα των άλλων, χαράζοντας παράλληλα τους δρόμους υλοποίησής τους.

Αμφισβητεί το κατεστημένο…… Εκφράζει έμπρακτα την επιθυμία για αλλαγή. Αναζητεί την καινοτομία, την πρόοδο και τη βελτίωση. Δεν φοβάται να πειραματιστεί, να ρισκάρει και να δοκιμάσει νέους τρόπους και μεθόδους και την αλλαγή πορείας προκειμένου να γίνουν τα πράγματα ουσιαστικά καλύτερα. Υποστηρίζει και ενθαρρύνει τους άλλους στην εργασία τους… Ο υποδειγματικός ηγέτης συνεργάζεται αποτελεσματικά με το προσωπικό του Κτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης και σεβασμού και ενισχύει κάθε συνεργασία Ακούει προσεκτικά τις απόψεις των άλλων και τους μεταχειρίζεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Επιτρέπει στους άλλους να αποφασίσουν και υποστηρίζει τις αποφάσεις τους.

Ενθαρρύνει τους άλλους …… Ενθαρρύνει το προσωπικό, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλουν και ανταμείβοντας τυχόν επιτυχίες τους. Είναι ευαίσθητος στις ανάγκες των άλλων και πρόθυμος να τους επαινέσει για ό τι καλό έπραξαν. Ευχαριστώ