Γιώργος Ηλιόπουλος Alexandra Van der Geer Πανεπιστήμιο Πατρών.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Γεωγραφία ΣΤ΄Δημοτικού Σχολικό Έτος
Advertisements

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ίσως να μην υπάρχουν άλλες λέξεις που να χρησιμοποιήθηκαν με τόσο άστοχο και ανεύθυνο τρόπο, όσο οι λέξεις και . Γιατί.
Τα ονόματα των πλανητών, σύνδεση με τη μυθολογία!
Παναγιώτης Μητρόπουλος Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Σύγκλιση λιθοσφαιρικών πλακών (Ωκεάνιος με ωκεάνιο φλοιό) 1. Σύγκλιση λιθοσφαιρικών πλακών (Ωκεάνιος με ωκεάνιο.
Λαογραφία και ιστορία σπηλαίων
«Σεισμοί και ηφαίστεια»
Κιλκίς λόφος και άλλα Η πόλη του Κιλκίς είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Ο λόφος του ’η Γιώργη κυριαρχεί την πόλη που απλώνεται στους πρόποδες του.
ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ, Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ
Θαλάσσια και λιμναία τέρατα μυθικά ή
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ Δ’2.
Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος & Δημήτρης Μιχαλακόπουλος
Αρχαιολογοι.
Οι πλανήτες είναι οι εξής:
ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
Το ταξίδι του Οδυσσέα ΚΥΚΛΩΠΕΣ ΑΙΟΛΟΣ
Οι θεοί των Ελλήνων 12 ήταν οι σημαντικότεροι θεοί των αρχαίων Ελλήνων και κατοικούσαν στην κορυφή του Ολύμπου. Πήραν την εξουσία στα χέρια τους, αφού.
Μουσείο Γεωλογίας & Παλαιοντολογίας
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Μύθοι του κόσμου για το Σεισμό
Αθηνά Η Αθηνά, κατά την Ελληνική μυθολογία, ήταν η θεά της σοφίας, της στρατηγικής και του πολέμου. Παλαιότεροι τύποι του ονόματος της θεάς ήταν οι τύποι.
ΕΡΓΑΣΙΑ «ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ» ΤΜΗΜΑ Α4 ΠΜΓΛΠ
Ανήκει στο νομό Αχαΐας. Ανακαλύφθηκε μέσα στην δεκαετία του 60 Το μήκος του συνολικά είναι 1980 μέτρα.
Οδυσσέας.
Αρχαία Ελλάδα ΝΑΣΙΑ ΣΤΑΜΕΛΟΠΟΥΛΟΥ Οι θεοί του Ολύμπου
Η πόλη της Κερύνειας – εισαγωγικά Θέση Ονομασία Ιστορία
ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Αφροδίτη είναι ένας πλανήτης που από την εικόνα του φαίνεται παράδεισος ενώ όλος ο πλανήτης περιβάλετε από λαβα ηφαίστειων ενώ υπάρχει ένα σύννεφο από.
Κερύνεια Σοφία Στόικα.
Πρόγραμμα Μουσειακής Αγωγής
Αρχαία Ατλαντίδα μύθος ή πραγματικότητα;
Παρατηρώ προσεκτικά τη φωτογραφία του απολιθώματος και σημειώνω στην ατομική καρτέλα-μικρό πίνακα αυτό που υποθέτω ότι απεικονίζει: Απολιθώματα: κόκαλα.
Βάλια Σκούρα Μελίνα Μερτζάνη
ΜΥΘΟΙ ΣεΙσΜώΝ.
Η Ιθάκη Γιώργος Καρανάσιος Ε’2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης
Μάθημα 6: Η Γεωλογική ιστορία της Ευρώπης και η ορογένεση
Ο πλανήτης Ερμής. Ο πιο κοντινός πλανήτης στον ήλιο είναι ο Ερμής.
54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Υπερφυσικό και κοινωνικές πρακτικές Μύθος και θρησκεία στην αρχαία Ελλάδα. Jean-Pierre Vernant.
Θρησκευτική θεωρία ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ Πετρέλαιο Φυσικό αέριο Εκμετάλλευση κοιτασμάτων βυθού.
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΜΑΣ ΕΡΜΗΣ,ΑΦΡΟΔΙΤΗ,ΓΗ, ΑΡΗΣ,ΔΙΑΣ,ΚΡΟΝΟΣ,
1Ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ.
Λευτέρης Δάλπης 1 ο Πρότυπο Πειραματικό δημοτικό 12\ Θ Σχολείο Π. Τ. Δ. Ε Α. Π. Θ Ε ’
54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΥΠΑΤΙΑ ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΙΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Γ Θ.Ε:4.
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ. Στην αρχή υπήρχε μόνο …το Χάος.
Από τους μαθητές της Στ΄1:
Το αντιθετικό σχήμα Ευρώπη – Ασία
Μύθοι –Θρύλοι Παραμύθια της Λέσβου
Αντρέας Αθανασιάδης Δ΄1
Ηλιακο συστημα.
8. Χριστούγεννα, η γιορτή της ενανθρώπησης του Θεού
Η ΠΑΦΟΣ.
ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Άρτεμις Η Άρτεμις ήταν η θεά του κυνηγιού. Επίσης ήταν κόρη της Λιτούς και αδελφή του Απόλλωνα. Γεννήθηκαν στη Δήλο. Η Άρτεμις είχε ένα ιερό.
Διαδρομή Πάφος - Λεμεσός
Θρησκευτικά Α’ Γυμνασίου
Εργασία της μαθήτριας Άννας Μαρίας της τάξης ΣΤ
OI ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ Γρηγόρης, Φώτης ,Μαρία.
ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Χριστιάνα Αρης.
ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Μύθοι και Επιστήμη.
Μυθολογια στην ακροπολη
PROJECT 4: ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Το Τέρας του Λοχ Νεςς Project : Μύθοι και Επιστήμη
Η TITANOMAXIA ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΥΠΗΡΧΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΧΑΟΣ. ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΓΗ.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ «ΝΤΙΝΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ» ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΓΚΕΛΑΔΟ
25. Αλλαγές στην επιφάνεια της Γης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Γιώργος Ηλιόπουλος Alexandra Van der Geer Πανεπιστήμιο Πατρών

Η επιφάνεια της Γης είναι το φυσικό περιβάλλον διαβίωσης, και η γεωλογία σχετίζεται με τους περισσότερους βασικούς παράγοντες του περιβάλλοντος αυτού. Ο άνθρωπος αποκτά από τη Γη ζωτικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους. Επίσης εκεί βιώνει γεωλογικά φαινόμενα όπως σεισμούς, ηφαίστεια, πλημμύρες και τσουνάμι που προκαλούν φυσικές καταστροφές. Εκεί έρχεται σε επαφή με απολιθώματα Από εκεί παρατηρεί αστρικά φαινόμενα (πχ. εκλείψεις)

ΣεισμοίΠηγές Πλημμύρες Ηφαίστεια

Τσουνάμι

Ο πρωτόγονος άνθρωπος δεν είχε επιστημονικές γνώσεις να τα ερμηνεύσει όλα αυτά Έδινε υπερφυσικά χαρακτηριστικά στις ερμηνείες, θεϊκή προέλευση/παρέμβαση, και πράξεις μυθικών τεράτων ή υπερφυσικών όντων κτλ., κάποια από αυτά ανθρωπόμορφα Τα θαυμαστά και μυστηριώδη εντυπωσίαζαν και περνούσαν εύκολα ως διηγήσεις της προφορικής παράδοσης μιας ομάδας από το ακαθόριστο μακρινό παρελθόν Πολλοί μύθοι στη συνέχεια συνδυάστηκαν και αποτέλεσαν κομμάτια ευρύτερης κοσμογονικής θεώρησης, μυθολογίες λαών, συνήθως με θρησκευτικές προεκτάσεις Συνεπώς πολλοί μύθοι βασίστηκαν σε πραγματικές εμπειρίες ή συμβάντα

«η µελέτη των πρaγµaτικών γεωλογικών aπaρχών των φυσικών φaινοµένων, τa οποίa επί µεγάλο χρονικό διάστηµa ερµηνεύοντaν µε όρους µυθικούς» (Vitaliano, 1973) Η Γεωµυθολογία είναι το διεπιστηµονικό πεδίο που προσπαθεί να ανακαλύψει τη σχέση µεταξύ των αρχαίων µύθων και του γεωλογικού περιβάλλοντος των πρώτων ανθρώπων, δηλαδή του παλαιοπεριβάλλοντος, µέσα στο οποίο αναπτύχθηκαν οι πρώιµοι πολιτισμοί. Ασχολείται µε τις φυσικογεωλογικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη µυθολογική περίοδο, τη σχέση γεωλογίας και µυθολογίας και τελικά τη γεωλογική ερμηνεία της µυθολογίας (Μαριολάκος, 2005).

Krishna’s butter ball near Mahabalipuram (Tamil Nadu) Holy stone along the Sutlej river bank(Tibet)

Γιγαντιαία απολιθωμένα οστά σε επιφανειακές αποθέσεις, αποτελούν σίγουρα πειστικές ενδείξεις ότι βοήθησαν να γεννηθούν μύθοι, ήρωες και παραδόσεις. Ιστορίες σχετικές με γίγαντες και δράκους: στην Ελληνική μυθολογία Κύκλωπες, Τιτάνες κτλ., στην Κέλτικη τα Φιν, στην Σκανδιναβική τα Γύμιρ, στην Αγγλοσαξονική τα Γκογκ και τα Μαγκογκ, στην Κινέζικη οι δράκοι.

Πολλές αναφορές κυρίως μυθολογικές για μυθικά τέρατα και γίγαντες, Κύκλωπες, Τιτάνες κτλ. που έζησαν κατά το παρελθόν. Αναφορές για μυθικές μάχες πχ. Τιτανομαχία που αποδεικνύονται από θέσεις με σημαντικά κοιτάσματα οστών Μερικές αναφορές και στην Ελληνική Γραμματεία όπως του Ευφόριου (200 π.Χ.) και του Πλούταρχου (100μ.Χ.) που αναφέρουν στα έργα τους τον μύθο των Ναϊάδων από το νησί της Σάμου. Ο Ευφόριος δίνει σχετικά ακριβείς πληροφορίες ότι τα οστά που βρέθηκαν στο νησί ανήκουν σε γιγάντια και επικίνδυνα ζώα που έζησαν κάποτε στο νησί. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι μερικά από τα οστά ανήκουν σε απομεινάρια πολεμικών ελεφάντων που χρησιμοποίησε ο Διόνυσος για να νικήσει τις Αμαζόνες στη Σάμο.

Ο πόλεμος που περιγράφεται στο έπος Mahabharata © A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada Εκεί τα απολιθώματα θεωρούνται υπολείμματα γιγάντων, θεών και ηρώων. Μεμονωμένοι κοπτήρες ιπποπόταμων, κέρατα, καβούκια χελωνών και κυνόδοντες παρουσιάζονται ως βέλη, ακόντια και ασπίδες.

Πολύφημος: Μονόφθαλμος γίγαντας, αρχηγός των Κυκλώπων και γιος του Ποσειδώνα, κατοικούσε μέσα σε ένα σπήλαιο στο νησί Θρινακία (Oδ. i. 69, ix. 383) Σικελία Οι πέτρες που πέταξε προς το καράβι του Οδυσσέα μετά την τύφλωση του

Οι αμμωνίτες ήταν γνωστοί στους αρχαίους Έλληνες. Επειδή μοιάζουν με τα κέρατα του κριού έγιναν τα ιερά σύμβολα του Άμμωνος Δία. Ο επιστημονικός όρος «Αμμωνίτης» προέρχεται από τη φράση «Κέρας του Άμμωνος» Μάσκα του Άμμωνος Δία (περ. 100 μ.Χ., Βατικανό)

Τα απολιθώματα νησιωτικών ζώων (Ιπποπόταμοι, Ελέφαντές) στους τοπικούς μύθους και παραδόσεις της Κύπρου Προσδιορισμός της παρουσίας απολιθωμάτων στους μύθους και παραδόσεις της Κύπρου. Π.Χ. οι Άγιοι Σαράντα, οι Άγιοι Φανέντες, ο Άγιος Φανούριος, οι εφτά κοιμώμενοι.

‘On Sunday the nineteenth of May, we came to the first Promontory of the Island Cyprus … A mile from this place is the Cave, wherein they faigne the seven sleepers to have slept, I know not how many hundred yeeres.’ (Fynes Moryson, 1617, Part 1, Book 3, Chapter 1) 7 κοιμώμενοι: 7 νεαροί χριστιανοί που κλειδώθηκαν σε μια σπηλιά από τον αυτοκράτορα Έφεσο. Αιώνες αργότερα ανακαλύφθηκαν από έναν βοσκό και οι οποίοι κοιμήθηκαν και παρέμειναν νέοι. Αναφέρεται σε σπήλαιο στην Πάφο. Στο ακρωτήριο Πύλα βρίσκεται η σπηλιά των Αγίων Σαράντα Στον Άγιο Γεώργιο δυτικά της Κυρήνειας βραχοσκεπή που έχει καταρρεύσει περιέχει τα οστά του Αγίου Φανουρίου, τα οποία ανήκουν σε νάνο ιπποπόταμο (Phanourios minor, Boekschoten and Sondaar 1972)

Βόρεια του χωριού Άγιος Επίκτητος στην Κυρήνεια λόφος φτιαγμένος από οστά ζώων. Ταιριάζουν με τα λείψανα των 300 Μαρωνιτών που ναυάγησαν στην βραχώδη ακτή της Κύπρου, οι Άγιοι Φανέντες. (Λεόντιος Μαχαίρας, 1555)

Benedetto Bordone (1528): “Whosoever is stricken by fever, and drinks a little of the powder scraped from these bones, has no sooner drunk than he is free from fever”

Πλούσια Μυθολογία Γεώτοποι που συνδέονται με μύθους Σχεδιασμός γεωμυθολογικών διαδρομών μπορεί να προσφέρει εναλλακτική μορφή τουρισμού

Λουτρά της Αφροδίτης Πέτρα του Διγενή Νησί της Αφροδίτης, Αγ. Γεώργιος Πέγειας