Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Χριστιάνα Αρης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Χριστιάνα Αρης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Χριστιάνα Αρης

2 Γη Η Γη αποτελεί τον τρίτο πιο κοντινό πλανήτη στον Ήλιο, τον πιο πυκνό και τον πέμπτο μεγαλύτερο σε μάζα στο Ηλιακό Σύστημα, τον μεγαλύτερο ανάμεσα στους γήινους πλανήτες, δηλαδή τους πλανήτες με στερεό φλοιό, και το μοναδικό γνωστό ουράνιο σώμα που φιλοξενεί ζωή. Σύμφωνα με ενδείξεις μέσω ραδιομετρικής χρονολόγησης και άλλων πηγών, η Γη σχηματίστηκε πριν από περίπου 4,54 δισεκατομμύρια έτη.[3][4][5] Αλληλεπιδρά με τα άλλα αντικείμενα του χώρου μέσω βαρυτικών δυνάμεων,

3 Σελήνη Η Σελήνη είναι ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης και ο πέμπτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του ηλιακού συστήματος. Πήρε το όνομά του από την Σελήνη, αρχαιοελληνική θεά του δορυφόρου αυτού. Λέγεται επίσης και «Φεγγάρι» στη δημοτική γλώσσα, λιγότερο επίσημα ή ποιητικά. Αποτελείται από στερεά υλικά με σύσταση παρόμοια με αυτή της Γης. Είναι το φωτεινότερο σώμα στην ουράνια σφαίρα μετά τον Ήλιο, επειδή είναι και το κοντινότερο στη Γη ουράνιο σώμα.

4 Άρης Ο Άρης είναι ο 4ος κατά σειρά πλανήτης του ηλιακού συστήματος και βρίσκεται σε απόσταση περίπου km από τον Ήλιο. Η ύπαρξη του είναι γνωστή από την αρχαιότητα και το κόκκινο χρώμα του ενέπνευσε τους αρχαίους Έλληνες στο να του δώσουν το όνομα του θεού του πολέμου. [copyright Calvin J.Hamilton] Ο Άρης έχει διάμετρο 6800 km περίπου, περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του σε 1 περίπου γήινη ημέρα και περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο σε 1.9 γήινα χρόνια..

5 Αφροδίτη Η Αφροδίτη έχει διάμετρο km περίπου, περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του σε 243 περίπου γήινες ημέρες, με φορά αντίστροφη από αυτή της Γης, και περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο σε 224 γήινες ημέρες. Η Αφροδίτη έχει παρόμοιο μέγεθος και πυκνότητα με την Γη αλλά πολύ διαφορετική σύσταση της ατμόσφαιρας της, που είναι πολύ πυκνή και αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα (96%) και άζωτο (3%), χωρίς ίχνος υδρατμών. Τα παρατηρούμενα νέφη αποτελούνται από σταγονίδια θειικού οξέως. Η μέση επιφανειακή της θερμοκρασία είναι 482 βαθμοί Κελσίου.

6 ουρανός Ο πλανήτης αυτός είναι ο 5ος και μεγαλύτερος του πλανητικού μας συστήματος και βρίσκεται σε απόσταση περίπου km από τον Ήλιο. Η ύπαρξη του είναι γνωστή από την αρχαιότητα και είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος με μάζα μεγαλύτερη από το άθροισμα των μαζών όλων των άλλων πλανητών του Ηλιακού μας συστήματος. [copyright Calvin J.Hamilton] Ο Δίας έχει διάμετρο km περίπου, περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του σε 10 περίπου Γήινες ώρες και γύρω από τον Ήλιο σε 12 γήινα χρόνια περίπου. Η μέση επιφανειακή του θερμοκρασία είναι -110 βαθμοί Κελσίου. Η ατμόσφαιρα του αποτελείται κυρίως από Υδρογόνο (90%) και Ήλιο με μικρές ποσότητες μεθανίου, υδρατμών και αμμωνίας.

7 Κρόνος Ο Κρόνος είναι ο 6ος του πλανητικού μας συστήματος σε απόσταση περίπου km από τον Ήλιο. Η ύπαρξη του είναι γνωστή από την αρχαιότητα και είναι ο ομορφότερος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος με πολλούς επιφανειακούς χρωματισμούς και ένα πολύ εκτεταμένο σύστημα δακτυλίων, το οποίο είναι και το χαρακτηριστικό γνώρισμα του πλανήτη αυτού. [copyright Calvin J.Hamilton] Πιστεύεται ότι οι δακτύλιοι δημιουργήθηκαν από την καταστροφή δορυφόρων του Κρόνου λόγω συγκρούσεων κομητών ή μετεωριτών στην επιφάνεια τους. Οι διαφορετικοί δακτύλιοι αποτελούνται και από διαφορετικά στοιχεία (σκόνη, βράχοι, κομμάτια πάγου

8 Δίας Ο πλανήτης αυτός είναι ο 5ος και μεγαλύτερος του πλανητικού μας συστήματος και βρίσκεται σε απόσταση περίπου km από τον Ήλιο. Η ύπαρξη του είναι γνωστή από την αρχαιότητα και είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος με μάζα μεγαλύτερη από το άθροισμα των μαζών όλων των άλλων πλανητών του Ηλιακού μας συστήματος. [copyright Calvin J.Hamilton] Ο Δίας έχει διάμετρο km περίπου, περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του σε 10 περίπου Γήινες ώρες και γύρω από τον Ήλιο σε 12 γήινα χρόνια περίπου. Η μέση επιφανειακή του θερμοκρασία είναι -110 βαθμοί Κελσίου. Η ατμόσφαιρα του αποτελείται κυρίως από Υδρογόνο (90%) και Ήλιο με μικρές ποσότητες μεθανίου, υδρατμών και αμμωνίας O Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος σε διαστάσεις και μάζα. Είναι ο πέμπτος κατά σειρά πλανήτης ξεκινώντας από τον Ήλιο. Στην Αστρονομία έχει το σύμβολο . Είναι ένας γίγαντας αερίων με μάζα λίγο μικρότερη από το ένα χιλιοστό της ηλιακής, αλλά δυόμισι φορές μεγαλύτερη του αθροίσματος της μάζας των υπόλοιπων πλανητών του ηλιακού συστήματος. Ο Δίας, μαζί με τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, αναφέρονται ως αέριοι γίγαντες.

9 Ήλιος ο ηλιακό μας σύστημα αποτελείται από τον Ήλιο, ένα κοινό αστέρι τύπου G, όμοια του οποίου υπάρχουν δισεκατομμύρια σε κάθε γαλαξία, από 9 βασικούς πλανήτες, μεταξύ των οποίων και η Γη μας, και από χιλιάδες μικρότερα σώματα (δορυφόροι πλανητών, αστεροειδείς και κομήτες). Ο Ήλιος αποτελεί το 99.9% της μάζας του Ηλιακού μας συστήματος. Υπάρχουν δύο βασικά είδη πλανητών, οι μικροί, πυκνοί και βραχώδεις πλανήτες (Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης και Πλούτωνας) και οι γιγάντιοι, χαμηλής πυκνότητας πλανήτες (Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας).

10 πλούτωνας Ο Πλούτωνας (επίσημη ονομασία Πλούτωνας), είναι ένας πλανήτης νάνος του Ηλιακού συστήματος και το μεγαλύτερο αντικείμενο στη Ζώνη του Κάιπερ. Όπως και άλλα αντικείμενα της Ζώνης του Κάιπερ, ο Πλούτωνας αποτελείται κατά κύριο λόγο από πέτρωμα και πάγο, και η μάζα του είναι σχετικά μικρή, περίπου το 1/6 της μάζας της Σελήνης και έχει το 1/3 του όγκου της. Βρίσκεται στα εξωτερικά τμήματα του συστήματος, και έτσι χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

11 Ερμής Περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του σε 59 περίπου γήινες ημέρες και περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο σε 88 γήινες ημέρες. Η επιφάνειά του είναι διάσπαρτη από κρατήρες όπως και της Σελήνης (βλ. εικόνες 1, 2 και 3). Η μέση επιφανειακή του θερμοκρασία είναι περίπου 170 βαθμοί Κελσίου. Ο Ερμής έχει μια αραιότατη ατμόσφαιρα που αποτελείται κυρίως από ήλιο, ενώ δεν έχει κανένα δορυφόρο. Επειδή είναι εσωτερικός πλανήτης και βρίσκεται κοντά στον Ήλιο μπορεί να παρατηρηθεί μόνο λίγο πριν από την ανατολή του Ήλιου ή λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα.

12 Ποσειδώνας Ο πλανήτης αυτός είναι ο 8ος του πλανητικού μας συστήματος και βρίσκεται σε απόσταση περίπου km από τον Ήλιο. Ανακαλύφθηκε το 1846 από τον Γερμανό Johann Gottfried Galle, του αστεροσκοπείου του Βερολίνου, και από το φοιτητή Louis d'Arrest, οι οποίοι αξιοποίησαν τη θεωρητική πρόβλεψη του Γάλλου αστρονόμου Leverrier.

13 Το μάθημα έγινε για το μάθημα της πληροφορικής από τον Άρη και από την Χριστιάνα από το Δ1΄


Κατέβασμα ppt "ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Χριστιάνα Αρης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google