Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

8. Χριστούγεννα, η γιορτή της ενανθρώπησης του Θεού

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "8. Χριστούγεννα, η γιορτή της ενανθρώπησης του Θεού"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 8. Χριστούγεννα, η γιορτή της ενανθρώπησης του Θεού

2

3 α) Ο πανηγυρισμός των Χριστουγέννων και της Βάπτισης
Στις 25 Δεκεμβρίου και στις 6Ιανουαρίου  πανηγυρίζουμε δύο κοσμοσωτήρια γεγονότα: τη Γέννηση και τη Βάπτιση του Κυρίου. Ως τα μέσα του 4ου αιώνα οι δύο γιορτές γιορτάζονταν μαζί στις 6 Ιανουαρίου με το όνομα Επιφάνια (φανέρωση του Θεού).

4 Αργότερα, ορίστηκε να γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου.
Η ημέρα αυτή ήταν αφιερωμένη από τους εθνικούς στο Θεό ήλιο.

5  Έτσι πριν από τα Χριστούγεννα έχουμε το «Σαρανταήμερο», που είναι περίοδος νηστείας, αφιερωμένη στους προφήτες και στους προπάτορες του Χριστού. Ακολουθεί η γιορτή της Γέννησης και ύστερα από αυτήν έχουμε το «Δωδεκαήμερo» με την Περιτομή του Χριστού και τα Θεοφάνια, για να κλείσει ο κύκλος σαράντα ημέρες μετά, με τη γιορτή της Υπαπαντής.

6 β) Το γεγονός της ενανθρώπησης
Η σάρκωση του Ιησού είναι ιστορικό γεγονός, το οποίο δεν αμφισβητείται από την ιστορική έρευνα. Ο Ιησούς είναι ιστορικό πρόσωπο που έδρασε στην εποχή του αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου (27 π.Χ.-14 μ.Χ.), όταν βασιλιάς των Ιουδαίων ήταν ο Ηρώδης (37 π.Χ.-4 μ.Χ).

7 Το γεγονός αυτό ομολογείται στο Σύμβολο της Πίστεως: «Τόν δι’ ἡμᾶς τούς ἀνθρώπους καί διά τήν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν ουρανῶν καί ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καί Μαρίας τῆς Παρθένου καί ἐνανθρωπήσαντα».

8 γ) Ο σκοπός της ενανθρώπησης
Το σκοπό της ενανθρώπησης του Κυρίου αναγγέλλει ο άγγελος στον Ιωσήφ, τον προστάτη της Παναγίας, λέγοντας: «Θα γεννήσει (η Μαρία) γιό, και θα του δώσεις το όνομα Ιησούς, γιατί αυτός θα σώσει το λαό του από τις αμαρτίες τους». 

9  Η ενανθρώπηση του Χριστού υπήρξε γεγονός ύψιστης ταπείνωσης.
Γιατί ο Θεός έγινε άνθρωπος, επειδή θέλησε με το όμοιο να θεραπεύσει το όμοιο.

10 Ο Υιός του Θεού γίνεται άνθρωπος, για να γίνει ο άνθρωπος γιος του Θεού. Φοράει ανθρώπινη σάρκα, για να μιλήσει και συμπεριφερθεί ανθρώπινα. Από την άλλη μεριά ως Θεός διδάσκει και θαυματουργεί.

11 Οι άνθρωποι έγιναν ξανά παιδιά του Θεού, κληρονόμοι του και συγκληρονόμοι Χριστού.

12 1. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ – ΛΑΘΟΥΣ
1. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ – ΛΑΘΟΥΣ 1. Η αποµάκρυνση από τον Θεό αµαύρωσε την εικόνα του Θεού στον άνθρωπο. 2. Η Γέννηση του Χριστού είναι γεγονός ανώτερο από τον θάνατο και την Ανάστασή Του, γιατί αρκεί µόνο του να φέρει τη σωτηρία στους ανθρώπους. 3. Η γέννηση του Χριστού συνέβη στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. 4. Η γιορτή της Ανάληψης θυµίζει τη γέννηση του Χριστού. 5. Η ειδωλολατρική γιορτή του θεού ήλιου γιορταζόταν στις 25 Δεκεµβρίου. 6. Η ενανθρώπηση του Χριστού αποδεικνύει την ασύγκριτη δύναµη των ανθρώπων.

13 7. Η περίοδος µετά τα Χριστούγεννα είναι περίοδος νηστείας.
8. Η σάρκωση του Χριστού είναι ιστορικό γεγονός. 9. Η σωτηρία που χάρισε ο Χριστός στους ανθρώπους είναι διπλή: επανόρθωση του σφάλµατος του Αδάµ και ανύψωση µε το άνοιγµα του παραδείσου. 10. Μέχρι τα µέσα του 4ου αιώνα η Γέννηση και η Βάπτιση του Χριστού γιορτάζονταν µαζί στις 6 Ιανουαρίου και ονοµάζονταν Επιφάνια.

14 11. Ο άγγελος αναγγέλλει τον σκοπό της ενανθρώπησης του Χριστού στον Μωυσή.
12. Ο Ιησούς γεννήθηκε υπερφυσικά και υποδυόταν ως Θεός ότι είναι άνθρωπος επί γης. 13. Ο Χριστός αποκάλυψε τον Θεό Πατέρα και φανέρωσε το µυστήριο της Βασιλείας του Θεού. 14. Ο Χριστός γεννιέται για να αναστηλώσει τη θεϊκή εικόνα του ανθρώπου. 15. Ο Χριστός έζησε την εποχή που βασιλιάς των Ιουδαίων ήταν ο Σολοµών. 16. Ο Χριστός είναι η «ένσαρκη» φανέρωση του Θεού στον κόσµο.

15 17. Ο Χριστός ήρθε στον κόσµο για να δηµιουργήσει µια νέα θρησκεία.
18. Ο Χριστός ήρθε στον κόσµο για να εγκαθιδρύσει εγκόσµια βασιλεία. 19. Στις 25 Δεκεµβρίου οι εθνικοί του 4ου αι., γιόρταζαν τον θεό ήλιο. 20. Στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια γιορτάζονταν την ίδια ηµέρα.

16 2. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
2. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Επιφάνια λεγόταν κάποτε η. α. κοινή γιορτή της Γέννησης και της Βάπτισης του Χριστού β. προσέλευση του Χριστού στον Ναό γ. ονοµατοδοσία του Χριστού

17 Η ενανθρώπηση του Λόγου του Θεού σηµαίνει
α. τοπική µετάβαση του Θεού β. συµβιβασµός µε τον άνθρωπο γ. θεϊκή συγκατάβαση Η Γέννηση του Χριστού είναι... α. ιστορικό γεγονός β. Ιουδαϊκή εορτή γ. παράδοση µόνο της Ανατολικής Εκκλησίας

18 Η Ενανθρώπηση του Χριστού θεωρείται
α. το µεγαλύτερο θαύµα Του β. ιερή τελετή, µυστήριο της Εκκλησίας γ. γεγονός ύψιστης ταπείνωσης

19 Η σάρκωση του Κυρίου είναι γεγονός
α. παραθρησκευτικό β. παραψυχολογικό γ. ιστορικό

20 Κατά την ενανθρώπηση του Θεού ο Κύριος
α. σαρκώθηκε παραµένοντας Υιός και Λόγος του Θεού β. κατέβηκε στη γη ως ανώτερος άνθρωπος απεσταλµένος του Θεού γ. παρέµεινε Θεός µε ανθρώπινο σώµα και αγγελική µορφή Σε κάθε µεγάλη γιορτή της Εκκλησίας υπάρχουν τρία στάδια που ονοµάζονται. α. πρόλογος, εορτή, κατάληξη β. εισαγωγή, εορτή, επίλογος γ. προεόρτια, εορτή, µεθεόρτια

21 Στη Βάπτιση του Χριστού φανερώθηκε.
α. ο προφήτης Ηλίας β. η Αγία Τριάδα γ. η Αγία Γραφή Τη σάρκωση του Κυρίου η Εκκλησία θεωρεί. α. Μυστήριο παράξενο και παράδοξο β. Μαγικό γεγονός γ. Πολιτιστική αναγκαιότητα

22 Σύµφωνα µε την πίστη της Εκκλησίας, κατά τη Γέννηση του Χριστού.
α. γεννήθηκε ο µεγαλύτερος των προφητών β. φανερώθηκε ένας µεγάλος θρησκευτικός ηγέτης γ. ο Υιός του Θεού έγινε άνθρωπος


Κατέβασμα ppt "8. Χριστούγεννα, η γιορτή της ενανθρώπησης του Θεού"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google