Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κιλκίς λόφος και άλλα Η πόλη του Κιλκίς είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Ο λόφος του ’η Γιώργη κυριαρχεί την πόλη που απλώνεται στους πρόποδες του.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κιλκίς λόφος και άλλα Η πόλη του Κιλκίς είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Ο λόφος του ’η Γιώργη κυριαρχεί την πόλη που απλώνεται στους πρόποδες του."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κιλκίς λόφος και άλλα Η πόλη του Κιλκίς είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Ο λόφος του ’η Γιώργη κυριαρχεί την πόλη που απλώνεται στους πρόποδες του. Η μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου κοσμεί την κορυφή του λόφου. Χτισμένη το 1832 περιέχει αξιόλογες αγιογραφίες. Στον λόφο βρίσκεται το τουριστικό περίπτερο, ένα αμφιθέατρο, ένα ηρώο και ένα πολεμικό μουσείο που μας υπενθυμίζει την μάχη και απελευθέρωση του τόπου από τους Τούρκους το 1913.

2 Επίσης  Ένα σπήλαιο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παλαιοντολογικά του ευρήματα αλλά και τις θεραπευτικές του ιδιότητες ως προς το παιδικό βρογχικό άσθμα.  Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Κιλκίς, το σπήλαιο βρίσκεται στο λόφο του Αϊ Γιώργη και ανακαλύφθηκε τυχαία από ένα λατόμο την ώρα της εργασίας του, το 1925. Χαρτογράφηση και εξερεύνηση του σπηλαίου έγιναν το 1977 ενώ οι εργασίες για την αξιοποίησή του άρχισαν αργότερα και κράτησαν 6 χρόνια. Το σπήλαιο είναι ανοικτό στο ευρύ κοινό από το 1986 και ο επισκέπτης ακολουθεί διαδρομές συνολικού μήκους 500 μέτρων.  Το σπήλαιο είναι διώροφο και ξεπερνά τα 1000 τετραγωνικά μέτρα. Η υγρασία του αγγίζει το 95% ενώ η θερμοκρασία του κυμαίνεται όλο το χρόνο στους 15-17ο C. Έξι άνετοι θάλαμοι αποκαλύπτονται βήμα-βήμα μέσα από στενούς διαδρόμους, με κύριο χαρακτηριστικό τον πρωτότυπο σχηματισμό τους. Διακρίνονται από μεγάλες σχισμές που δημιουργούν ψηλές οροφές και από μοναδικά πέτρινα κοράλλια τα οποία δημιουργούνται από τα τινάγματα κάθε σταγόνας νερού σε χώρο όπου δεν υπάρχουν ρεύματα αέρα.  Υπέροχοι σταλαγμίτες ολοκληρώνουν το εντυπωσιακό θέαμα ενώ το σπήλαιο παρουσιάζει και μεγάλο παλαιοντολογικό ενδιαφέρον καθώς εδώ βρέθηκαν εκατοντάδες δείγματα απολιθωμένων οστών ζώων που έχουν ηλικία 15.000 ετών και δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την πανίδα της περιοχής. Ύαινες, αλεπούδες, νυφίτσες, άλογα, ελάφια και τρωκτικά κατοικούσαν κάποτε στο σπήλαιο.

3  Ένα ακόμα αξιόλογο στοιχείο είναι η επιστημονική επιβεβαίωση ότι το σπήλαιο παρουσιάζει θεραπευτικές ιδιότητες για το παιδικό βρογχικό άσθμα. Έτσι, λοιπόν, αναμένεται και η αξιοποίησή του για την ανάπτυξη της πρώτης εγκατάστασης σπηλαιοθεραπείας της χώρας μας! Θεματικές κατηγορίες Σπήλαια

4

5  Όπως μαρτυρείται μέσα από τις ιστορικές παραδόσεις του Κιλκίς και κυρίως την έντονη θρησκευτική παράδοση της περιοχής μας εις τον ιερό χώρον του Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς ιδρύεται το 1856 η Ιερά Ανδρώα Μονή. Έκτοτε οι μαρτυρίες επανεμφανίζονται γύρω στο 1950 όπου ο τότε Ιεροκήρυκας Αρχιμανδρίτης Χαρίτων Συμεωνίδης ανήγειρε 40-50 μέτρα από τον Ιερό Ναό. Ανήγειρε 2 οικήματα εις τα οποία παρέμεναν κατά καιρούς οι Ιερομόναχοι οι οποίοι εξυπηρετούσαν τις λατρευτικές ανάγκες της Ιεράς Μονής. Το 1976 εβρίσκομεν δεύτερη επανίδρυση της Ιεράς Μονής με τις ενέργειες του Μακαριστού Μητροπολίτου Αμβροσίου η οποία επιβεβαιώνεται από πράξη του 1992 υπό του Μακαριστού Κυρού Αποστόλου. [ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ] Η Ιερά Μονή λειτουργεί και πάλι με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κυρίου Εμμανουήλ ο οποίος έχει διορίσει προσωρινό ηγουμενοσυμβούλιο αναμένοντας και την έγκριση του εσωτερικού κανονισμού της Ιεράς Μονής που έχει υποβληθεί προς ψήφιση στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Ναός χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των ναών του 19ου αιώνος είναι λιθόκτιστος ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής με υψηλό λιθόκτιστο κωδωνοστάσιο και εντός του Ναού υπάρχει απαράμμιλης τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο με χαρακτηριστικές εικόνες εξαιρετικής τέχνης του 19ου αιώνος. Αξιόλογος και ο εικονογραφημένος Άμβωνας του Ναού και ο παλαιός Δεσποτικός θρόνος της ίδιας εποχής και τεχνοτροπίας. [ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ]

6


Κατέβασμα ppt "Κιλκίς λόφος και άλλα Η πόλη του Κιλκίς είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Ο λόφος του ’η Γιώργη κυριαρχεί την πόλη που απλώνεται στους πρόποδες του."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google