Τίτλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας: «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο» Όνομα Εκπαιδευτικού: Μιχαηλίδης Θανάσης Σχολείο: Δ.Σ. Ερατεινού-Πετροπηγής- Ποντολιβάδου.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού σεναρίου Νότα Σεφερλή
Advertisements

ΤΟ «ΝΕΟ» ΛΥΚΕΙΟ. 1.Το σχολείο πρέπει να μεταδίδει γνώση λειτουργική και όχι μνημονική. 2.Η γνώση δε μεταβιβάζεται αλλά χτίζεται με ενεργητικές διαδικασίες.
Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος,
Πρότυπο Εκπαιδευτήριο Ευρωπαϊκή Παιδεία
Συνεργασίες σχολείων στην Ευρώπη
“Σταγόνες ζωής, Ιστορίες για το βιβλίο του ΕΝΟ”
Α. Αναλυτικό Α’ Γυμνασίου
Νομισματικό Μουσείο της ΣΤ’ τάξης. Σκοποί Γνωστικοί Να γνωρίσουν τα παιδιά την έννοια του μουσείου και τη σπουδαιότητα του για τον πολίτη και το κοινωνικό.
Νοέμβριος 2009 Κατερίνα Φυτράκη Φιλόλογος ΜΑ
Ο Σχολικός σας Σύμβουλος
“ Εγχειρίδιο” εύχρηστων εφαρμογών για την εκπαιδευτική πράξη.
Μια εργασία των μαθητών της Στ τάξης
Το γλωσσικό μάθημα στο Δημοτικό Σχολείο Δ’ τάξη
Ατομικό έργο Προβληματισμοί και προτάσεις για τη διδασκαλία του μαθήματος Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γνωστικά εργαλεία είναι: οι εκπαιδευτικές εφαρμογές των Τ. Π. Ε
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων
Ενότητα 2.2. Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ Επιμορφώτρια:
1 ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Προετοιμασία μαθήματος με.
Εν. 2.4 Γενικού Μέρους Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Το εκπαιδευτικό σενάριο Νότα Σεφερλή
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
Καλλιβρετάκη Αργυρώ Καθηγήτρια Πληροφορικής Π.Ε. 19
1.1 Τίτλος Διδακτικής Πρακτικής «Ψυχική Υγεία – Διαπροσωπικές σχέσεις»
Εφαρμοσμένη Πληροφορική για εκπαιδευτικούς Δημήτρης Αντωνόγλου Νοε 2010.
Η χρήση του Kidspiration στη Διδασκαλία της Γλώσσας
Πρόταση αποτελεσματικής μαθησιακής διαδικασίας για το μάθημα : Προγραμματιστικά εργαλεία για το διαδίκτυο. Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας.
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
Έλενα Βλαχογιάννη Φιλόλογος – Επιμορφώτρια ΤΠΕ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Dr. ΜΗΤΣΙΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ- ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ.
Γεωρ. Λασκαράκης Εισήγηση με θέμα
Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών Πληροφορικής.
Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία Ιστορικό Ιδρυσης Το Μάρτη του 1918, μία ομάδα μαθηματικών αποφάσισε να δημιουργήσει την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, με.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
Ερευνητικές Εργασίες Παιδαγωγικό πλαίσιο. Γιατί οι Ερευνητικές Εργασίες (ΕΕ) είναι καινοτομία; Προσεγγίζουν διερευνητικά την γνώση και τη μάθηση Προϋποθέτουν.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Επεξεργαστής κειμένου και γραμματισμός. Πιθανές θετικές επιδράσεις   Η διαδικασία της παραγωγής λόγου πλησιάζει στον τρόπο σκέψης του ανθρώπου που δεν.
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων Ειδικό Μέρος Ενότητα Ι, 2.4.
Διδασκαλία των Θρησκευτικών με Νέες Τεχνολογίες
Γιατί οι Ερευνητικές Εργασίες (ΕΕ) είναι καινοτομία;
Πρόγραμμα Σπουδών ΤΠΕ-Τεχνολογίες Πληροφορίας Επικοινωνίας ΣΤ’ τάξης.
Πρόγραμμα Σπουδών ΤΠΕ-Τεχνολογίες Πληροφορίας Επικοινωνίας Δ’ τάξης.
Πρόγραμμα Ενδοσχολικής Επιμόρφωσης στις ΤΠΕ ΝΤ και Εκπαίδευση Μάινας Διονύσιος Επιμορφωτής ΠΕ2.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ «ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ» 1 Ν. Αμανατίδης.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Διδακτική Πληροφορικής
Κυριακή Σεβεντεκίδου, ΠΕ02
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Γιώργος Σούλτης.
Προγραμματισμός και οργάνωση διδακτέας ύλης, εκπόνηση σχεδίου μαθήματος 1.
ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ SCRATCH Χρήστος Μανώλης, Πληροφορικός ΠΕ 19 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 Ομάδα ανάπτυξης 6 ο εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
John Dewey
Μη τυπική εκπαίδευση: ο εκπαιδευτικός, ο μαθητής, η επίσκεψη, το μουσείο Μάθημα 7 Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για την μη τυπική εκπαίδευση ΠΔΜ.
Παρουσίαση στο μάθημα «Διγλωσσία και εκπαίδευση»
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
Μαθαίνω να χρησιμοποιώ με ασφάλεια το διαδίκτυο
Νεοελληνική Γλώσσα (ΝΠΣ)
Δημιουργία σεναρίου.
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εθισμός σε αυτά
ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΣ:
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΣΤΙΣ ΤΠΕ
Αναλυτικό Πρόγραμμα Προσχολικής Αγωής
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (30%)
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
To Teach Curricular Subjects
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τίτλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας: «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο» Όνομα Εκπαιδευτικού: Μιχαηλίδης Θανάσης Σχολείο: Δ.Σ. Ερατεινού-Πετροπηγής- Ποντολιβάδου Τηλ. Επικοινωνίας:

Γνωστικό Αντικείμενο/α: Γλώσσα Β’ τεύχος 9 η Ενότητα, Κεφ.: «Πάμε μια βόλτα στον Γουέμπι;» Διαθεματική προσέγγιση: Μαθηματικά, Νέες Τεχνολογίες Τάξη: Στ’ Διάρκεια: 1 μήνας Αριθμός μαθητών/τριών: 13

 Η εκπαιδευτική εργασία είναι απόλυτα συμβατή με τα Δ.Ε.Π.Π.Σ. και το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών στο βαθμό που υποστηρίζει τις ιδιαιτερότητες της δομής διαφόρων ειδών κατευθυντικών κειμένων. Όπως κείμενο οδηγιών χρήσης του διαδικτύου, την κριτική προσέγγιση, την αισθητική αναγνώριση του ωραίου, τη δημιουργική σκέψη και γραφή, τη καλλιέργεια της φαντασίας, τον αξιακό προσανατολισμό των μαθητών σε συντροφικές και ομαδικές διαδικασίες, πέρα και έξω από την μονοκρατορία του ατομικισμού.

 Να ακολουθούν οδηγίες, να αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο, να αξιολογούν και να επιλέγουν ποια θα αξιοποιήσουν.  - Να καλλιεργήσουν τις εκφραστικές τους δεξιότητες στον προφορικό και στον γραπτό λόγο.  - Να συμμετέχουν ενεργά στη διεξαγωγή της εργασίας-έρευνας.  - Να εφαρμοστεί η συνεργατική διδασκαλία.  - Να βοηθηθεί η επικοινωνία και η θετική στάση και να ξεπεραστούν στάσεις και τάσεις κριτικής και απόρριψης.  - Να αναπτύξουν οι μαθητές την ικανότητα επικοινωνίας σε διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια.  - Να αποκτήσουν οι μαθητές την ικανότητα της καλλιέργειας της εμπιστοσύνης, αλλά και της συναισθηματικής επικοινωνίας με άλλα άτομα.  - Να ενθαρρυνθεί η συνεργασία και να καλλιεργηθεί η δημιουργική σκέψη.

 Οι μαθητές σαφώς στην καθημερινή τους ζωή έχουν έρθει σε επαφή με διάφορα είδη κατευθυντικών κειμένων και ιδιαίτερα με οδηγίες χρήσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών αφού δυστυχώς αφιερώνουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους καθημερινά μπροστά στον υπολογιστή. Επίσης, έχουν διδαχθεί στο προηγούμενο κεφάλαιο κείμενα οδηγιών χρήσης οικιακών συσκευών και το πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούν τις οδηγίες. Βέβαια υπάρχουν αρκετές εσφαλμένες αντιλήψεις στα παιδιά όσον αφορά τη χρήση του διαδικτύου, το οποίο έχουν συνδέσει μόνο με τη ψυχαγωγία τους. Τα παιδιά γνωρίζουν ήδη πώς να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, ίσως όμως δεν γνωρίζουν τη σωστή χρήση του, καθώς και τους κινδύνους που υπάρχουν. Λειτουργικά όμως τα παιδιά γνωρίζουν να χρησιμοποιούν τη μηχανή αναζήτησης Google και να γράφουν σωστά τη διεύθυνση μιας ιστοσελίδας. Γνωρίζουν ακόμα τις βασικές λειτουργίες του Word.

Έχει προηγηθεί η διδασκαλία του μαθήματος από το βιβλίο της Γλώσσας και έχουν γίνει οι εργασίες από το βιβλίο. Οι μαθητές ήδη γνωρίζουν τις ομάδες. Ο δάσκαλος συνεχώς θα είναι ανάμεσά τους και θα τους δίνει τη βοήθεια που ενδεχομένως να χρειάζονται. Δεν θα επεμβαίνει στο τι θα γράψουν. Θα τους ενθαρρύνει να λειτουργούν ελεύθερα και αβίαστα. Τι υλικό χρησιμοποιήσατε;]

 Οι μαθητές είναι χωρισμένοι σε 3 ομάδες των 4 ατόμων με δυο υπολογιστές, ένα λάπτοπ και μια φωτογραφική μηχανή. Είναι απαραίτητη η σύνδεση στο διαδίκτυο. Είναι εγκατεστημένα τα προγράμματα Word, Internet Explorer.

Παρουσίαση ερωτηματολογίου για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

Ανάπτυξαν δεξιότητες που σχετίζονται με το να ακολουθούν οδηγίες, να αναζητούν με ασφάλεια πληροφορίες στο διαδίκτυο, να αξιολογούν και να επιλέγουν ποια θα αξιοποιήσουν. Επίσης καλλιέργησαν τις εκφραστικές τους δεξιότητες στον προφορικό και στον γραπτό λόγο.  Συμμετείχαν ενεργά,με χαρά στη διεξαγωγή της εργασίας-έρευνας, και ανέπτυξαν την επικοινωνία, την συνεργασία και τη δημιουργική σκέψη χωρίς τάσεις κριτικής και απόρριψης.  Εφαρμόστηκε η συνεργατική διδασκαλία.

 Το δείγμα της έρευνας (πληθυσμός), θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο, για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.  Αναλυτικότερη Στατιστική Ανάλυση των ερευνητικών δεδομένων.  Πρόταση :Επειδή το συγκεκριμένο θέμα είναι επίκαιρο και αφορά μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, θα ήταν χρήσιμο να υπάρξουν νέες ερευνητικές προσεγγίσεις και συνεργασίες που θα ευαισθητοποιήσουν περισσότερο τους φορείς της σχολικής κοινότητας για την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου.