ΑΣΣΙΑ ΑΝΝΑ ΜΙΧΑΗΛ Ε΄1.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η Πρωτεύουσα της Κύπρου
Advertisements

ΟΔΗΓΟΣ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Η κατεχόμενη Αμμόχωστος Εργασία από τον Εμμανουήλ Βαμβατσούλη
Η ΕΤΙΑ.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ
H KATEXOMENH AMMOXΩΣΤΟΣ
ΦΛΑΜΟΥΔΙ.
ΒΑΤΥΛΗ.
Ηλιάνα Στυλλή Ε΄1 ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΔΙΕΚΔΙΚΩ
Το κάστρο της Καντάρας Από την ομάδα Μάρκο Πόλο της ΣΤ’
Μαρία Μπελούμπαση Άρτεμις Παγάνη
Σημαντικές εκκλησίες και Τεμένη στη πόλη της Λευκωσίας
To Ιράν!!! 1ο μέρος Νικολέτα Ιωάννα Άννα.
 Βρίσκεται στην Αίγυπτο.  Είναι σημείο συναντήσεως δύο ηπείρων, της Αφρικής και της Ασίας.  Είναι διαχωριστική γραμμή δύο θαλασσών, της Ερυθράς και.
Λ Ε Υ Κ Ω Σ Ι Α Σκοπός μαθήματος
Σχολείο: Γυμνάσιο ΛΤ Χάλκης Ημερ/νία: 31/05/2009
Από τη μαθήτρια της Στ τάξης Νικολέτα Λάρκου !!!!!!!!!
Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΟΥ Η μητέρα μου κατάγεται από τον Άγιο Μέμνωνα από την πλευρά του πατέρα της και από την Ακανθού από την πλευρά της μητέρας της. Ο πατέρας.
Η ΚΥΠΡΟΣ (1/2) Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΉ ΤΗΣ ΘΕΣΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.
Η πόλη της Κερύνειας – εισαγωγικά Θέση Ονομασία Ιστορία
ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ:
ΜΙΑ ΜΗΛΙΑ (πληροφορίες από τη γιαγιά)
Κερύνεια Σοφία Στόικα.
Πεδιάδες, βοσκοτόπια, έρημοι του πλανήτη
Παγκόσμιος Χάρτης.
ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ Η κάθοδος των Δωριέων.
Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα της πόλης της Αμμοχώστου
Μονή Κύκκου.
Χάρης Αλεξίου Νικόλας Βουβάκης
ΡΑΦΑΗΛ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΣΙΟΣ ΧΑΡΗΣ ΑΛΕΤΡΑΡΗΣ
Η Πόλη της Πάφου Θέση Ιστορία Πληθυσμός Πολιτιστικές εκδηλώσεις
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ.
Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Παραδοσιακές φωνές και τραγούδια της κατεχόμενης γης μας, πριν και μετά από την εισβολή Αντώνης Ευαγγέλου Α΄5, Κάλια Σουτζιή Α΄5 Μάγια Ψύλλου Α΄5, Ορθοδοξία.
Μαρία , Δημήτρης Μαρία , Μαργαρίτα
Κρήτη 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Τάξη Ε
ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Χαβάνα –Άρτεμις Αχιλλέως
54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΜονH της ΧΩραΣ Βυζαντινά Μονοπάτια.
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ Βαγγέλης - Ορέστης.
ΓΑΛΛΙΑ.
ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ.
Μελετώ μια κοινότητα της Κύπρου
ΚΥΠΡΟΣ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ. Η Κύπρος βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, πολύ κοντά στην Τουρκία, το Ισραήλ, τη Συρία και την.
ΛΑΚΑΤΑΜΕΙΑ Μικαέλα Χρυσοβαλάντης Αλέξανδρος Νικολέτα E’2.
Οι Έλληνες των παροικιών και των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών.
Μυστράς. Ο Μυστράς ήταν Βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου και απέχει έξι χιλιόμετρα ΒΔ της Σπάρτης. Σήμερα είναι ερειπωμένος, αν και έχουν αναστηλωθεί.
Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ. Αναφέρεται με το όνομα αυτό, που σημαίνει κυριολεκτικά την πόλη τη χωμένη στην άμμο, από τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Και πράγματι, η Αμμόχωστος υπήρξε.
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΣΑΛΙΔΟΥ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ Η Περιστερώνα είναι ένα χωριό περίπου 32 χιλιόμετρα δυτικά από την πρωτεύουσα Λευκωσία, στους πρόποδες της.
Η ΠΟΛΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ. 2 3 Εικόνες από την Αμμόχωστο Αμμόχωστος Εισαγωγή Η δεύτερη μεγαλύτερη επαρχία της Κύπρου Βρίσκεται στα ανατολικά της Κύπρου Υπάρχουν.
Ζώδια Ελένη Πατσαλίδου
ΒΙΕΤΝΑΜ.
Από το Μάρκο Φοινικαρίδη Νοέμβριος, 2016
ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΦΡΕΝΑΡΟΣ ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΦΑ, ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ , ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΣΠΑΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΡΕΝΑΡΟΥ.
ΠΕΤΡΟΣ ΖΑΚΟΥ ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΟΡΓΙΟΥ ΑΝΤΡΕΑΣ ΑΝΤΡΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΡΕΝΑΡΟΥ
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ Η ΑΛΛΙΩΣ…Suomi.
ΚΟΡΩΝΗ.
Ένα κατεχόμενο χωριό Το χωριό Ζώδια χωριζόταν σε πάνω και κάτω Ζώδια. Αποτελείται από δυο κοινότητες . Το όνομα της σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
Μηλιά Η Μηλιά βρίσκεται στη κατεχόμενη επαρχία της Αμμοχώστου. Βρίσκεται 21 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Αμμοχώστου. Ο πληθυσμός της κοινότητας από.
Άντρεα Παπαϊωακείμ Σταύρη Χίντικου
H ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.
ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ: ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ή ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΑΡΟΝ; Το κάστρο του Μυστρά Ο Μυστράς, γνωστός και ως Μυζηθράς στο Χρονικόν του Μορέως, ήταν μία.
Ο βαρύς χειμώνας αποκλείει τις ορεινές περιοχές αρκετά συχνά
ΑΥΣΤΡΙΑ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΣΣΙΑ ΑΝΝΑ ΜΙΧΑΗΛ Ε΄1

Ονομασία Το όνομα του χωριού προέρχεται κατά μια εκδοχή από την λέξη "σκιά" και το στερητικό "α", δηλαδή "Ασκια", από το άδεντρο και άσκιο της περιοχής. Τα δέντρα ήταν πάντα πολύ λίγα και δεν υπήρχε σκιά. Η περιοχή ήταν άσκια (χωρίς σκιά), σιγά-σιγά δε με κάποια παραφθορά συνήθη στην κυπριακή διάλεκτο σε όμοιους φθόγγους, έγινε Άσσια. Στα μεσαιωνικά κείμενα αναφέρεται σαν Άσκια ή Ασκία ή Ascia. Σχετικά αναφέρει ο Σ. Μενάδρος στο βιβλίο του «Το τοπωνυμικό της Κύπρου» : «Επίσης Άσσια καλείται παλαιά κώμη μνημονευομένη πολλάκις επί της Φραγκοκρατίας ότι απετέλη κατά την ενετικήν απογραφήν το baliazzo d'Ascha. Άσσος δε ήτο πόλις της Μυσίας επί του Αδραμυττίου κόλπου. Εν ταις Assises γράφεται διαφοροτρόπως Aschia, Achia, Asquie και παρά Μαχαιρά «Άσκια» και «Αχεά» πάσαι δ'αι γραφαί αύται μαρτυρούσιν ότι έκτοτε συνέπεσεν η προφορά των και σήμερον συγχεομένων φθόγγων σσι, σκι, χχι πάντων ακουόμενων ως ταχύ ιταλικόν sc ». Δεύτερη εκδοχή η οποία αποτελεί μια λαϊκή ετυμολογία, κοινή σε πολλούς κατοίκους του χωριού, είναι πως το όνομα η Άσσια το πήρε από τα ασκιά που κατασκεύαζαν πολλοί κάτοικοι από δέρματα προβάτων και κατσίκων. Σε περιόδους ηρωικών φαγοποτιών και ομηρικών διαγωνισμών στο ποτό έλεγαν ότι το όνομα προήλθε από το ότι οι κάτοικοι της Άσσιας έπιναν άφθονο το κρασί, μετρώντας το κρασί που κατανάλωναν όχι με τα ποτήρια αλλά με τα ασκιά.

Τοποθεσία Η Άσσια είναι ένα από τα μεγάλα χωριά της κεντρικής Μεσαορίας, στην Επαρχία Αμμοχώστου. Βρίσκεται μεταξύ Λευκωσίας - Αμμοχώστου, 22,5 περίπου χιλιόμετρα ανατολικά της Λευκωσίας και 38,62 χιλιόμετρα δυτικά της Αμμόχωστου. Το χωριό είναι στο κέντρο της Μεσαορίας και συνορεύει στα δυτικά του χωριού με το χωριό Αφάνεια, στα ανατολικά με την Βατυλή, στα βορειοδυτικά, βόρεια και βορειοανατολικά η Αγκαστίνα, ο Μαραθόβουνος, η Μουσουλίτα και ο Στρογγυλός. Στα νότια, σε κάπως μεγαλύτερη απόσταση, είναι η Τρεμετουσιά, το Άρσος, η Αθηαίνου και δυο μικρά τουρκικά χωριά, η Αγιά και η Μελούσια. Στη βόρεια πλευρά της 'Ασσιας εκτείνεται "ο κάμπος" κατά τους Ασσιώτες, δηλαδή η εύφορη, επίπεδη, πεδιάδα της Μεσαορίας, με τα λίγοστά δέντρα. Ο κάμπος, ποτίζεται από τον ποταμό Γιαλιά που τη γεμίζει με πλούσιες προσχώσεις. Στα νότια του χωριού επεκτείνεται ο "Τράχωνας", γη λιγότερο γόνιμη, όπου η γή είναι πετρώδης, και δεν βρέχεται από ποτάμι αλλά ποτίζεται μόνο από τη βροχή και με πηγάδια. Εδώ σπέρνεται κυρίως κριθάρι και βόσκουν τα πρόβατα. Εδώ βρίσκονται και τα περβόλια που παράγουν πλούσια και καλής ποιότητας λαχανικά

Εκκλησίες Την περίοδο της Βενετοκρατίας το χωριό μετακινήθηκε προς τα νότια, και οι κάτοικοι έχτισαν κάπου στο κέντρο του χωριού, την εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Με την κατάκτηση της Κύπρου από τους Τούρκους η εκκλησία του Προφήτη Ηλία μετατράπηκε σε τζαμί. Οι παλαιότεροι κάτοικοι ανέφεραν ότι ο Ραματάν Πασάς - που κατέστρεψε το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου της Μάνιας, αφού του το δώρισε ο Λαλά Μουσταφάς - διάλεξε την εκκλησία του Προφήτη Ηλία για να προσευχηθεί. Έκοψε με το σπαθί του μια γωνία της εκκλησίας - της έκαμε τάχα περιτομή - και την ανακήρυξε τζαμί. Τις εικόνες τις πήραν κρυφά οι Χριστιανοί και τις φύλαξαν για τις νέες εκκλησίες τους αργότερα. Επειδή οι Τούρκοι κατοικούσαν στο κέντρο του χωριού, και σε αυτή την περιοχή ήταν η εκκλησία που μετατράπηκε σε τζαμί, το χωριό χωρίστηκε σε δυο ενορίες, σε αυτούς που έμεναν στα δυτικά του χωριού ή την "πάνω" ενορία και την κάτω, αυτούς που έμεναν στα ανατολικά του χωριού. Λίγο μετά το μέσο του 19ου αιώνα περίπου το 1861 έκτισαν και τις εκκλησίες τους, του Τιμίου Προδρόμου η πάνω και του Αγίου Γεωργίου, η κάτω ενορία. Οι εκκλησίες χτίστηκαν με εθελοντική εργασία των κατοίκων και λόγω της μεγάλης προθυμίας τους, σε απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα.

Ασχολία Κατοίκων Λόγω της μορφολογίας του εδάφους και του ποταμού Γιαλιά, η Άσσια ήταν ανέκαθεν γνωστή ως αγροτικό χωρίο. Μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα η πλειοψηφία των χωριανών ασχολείτο με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Συγκεκριμένα οι Ασσιώτες καλιεργούσαν σιτηρά, βαμβάκι, σησάμι και εποχιακά όπως αγγουράκια, πεπόνια, καρπούζια, αλλά και τριφύλλι και ρόβι. Παγκύπρια φημισμένο χωριό για τα Ασσιώτικα αγγούρια του, και για τα γαϊδούρια του.