Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΙΑ ΜΗΛΙΑ (πληροφορίες από τη γιαγιά)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΙΑ ΜΗΛΙΑ (πληροφορίες από τη γιαγιά)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΙΑ ΜΗΛΙΑ (πληροφορίες από τη γιαγιά)
Παρουσίαση από τη μαθήτρια της Στ΄ τάξης Γεωργία Σάββα

2 Πού βρίσκεται η Μια Μηλιά;
Πού βρίσκεται η Μια Μηλιά;  Η Μια Μηλιά βρίσκεται στο κατεχόμενο μέρος της Λευκωσίας και βρίσκεται Βορειοανατολικά . Κάποια γειτονικά χώρια είναι η Ομορφίτα , η Κυθρέα , ο Κουτσοβέντης , το Νέο χωριό Κυθρέας , το Σιχαρί κ.α..

3 Πώς πήρε η Μια Μηλιά το όνομα της;
Σύμφωνα με μία εκδοχή το τοπωνύμιο Μια Μηλιά προέρχεται  από το ένα μίλι, μια μίλι, Μια Μηλιά. Υπάρχουν ακόμα δύο εκδοχές. Η μία ότι προέρχεται από το εκατόν μηλιές - Κατωμηλέα και η άλλη από το εννιά μηλιές.

4 Το έδαφος Το έδαφος της Μιας Μηλιάς ήταν κατάλληλο για την κατασκευή τούβλων και κεραμιδιών. Την καλοκαιρινή περίοδο λειτουργούσαν μικρές χειρωνακτικές βιομηχανίες τα "καμίνια" που έκαναν τα ξακουστά τούβλα και κεραμίδια της Μιας Μηλιάς. Σ ' αυτά τα καμίνια δούλευαν αρκετοί Μια Μηλιώτες ιδίως μαθητές των Γυμνασίων όπως και αρκετοί κάτοικοι από τα γύρω χωριά, Κυθρέα, Νέο Χωριό Κυθρέας, Παλαίκυθρο, Τραχώνι, Βώνη και Έξω Μετόχι, Έλληνες και Τούρκοι.

5 Επαγγέλματα Η Μια Μηλιά ήταν βιομηχανική περιοχή.
Η Μια Μηλιά ήταν βιομηχανική περιοχή. Κάποια εργοστάσια ασχολούνταν με τούβλα αλλά με μωσαϊκά ,με κατσαρόλες, ρούχα, έπιπλα κ.α.

6 Κατασκευές Στη Μια Μηλιά υπήρχε και σταθμός του τρένου. Ο σιδηρόδρομος σταμάτησε να λειτούργει. Η Κυβέρνηση κατασκεύασε δύο υδατοφράκτες τη δεκαετία στην τοποθεσία Μερράς, στα Βορειοδυτικά του χωριού γύρω στο Η εκκλησία του χωριού μας ήταν κτισμένη το 1900.

7 Οι ποταμοί Δύο μικροί ποταμοί ο Κόννος και η Σιάς άρδευαν τα χωράφια της Μιας Μηλιάς. Επίσης από την Μια Μηλιά περνούσε ο πιο μεγάλος χείμαρρος της Κύπρου, ο Πεδιαίος ή ο Πηθκιάς όπως είναι γνωστός.

8 Τι όνομα έχει σήμερα η Μια Μηλιά
Το 1975 οι τούρκοι εφαρμόζοντας την πολιτική για αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων μας ονόμασαν την Μια Μηλιά "Haspolat¨".


Κατέβασμα ppt "ΜΙΑ ΜΗΛΙΑ (πληροφορίες από τη γιαγιά)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google